Besmettelijke bijenziekte in Drenthe

Bij verschillende bijenvolken die worden beheerd door een imker in Drenthe is volgens het ministerie van Economische Zaken de besmettelijk ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Vanwege het besmettingsgevaar voor andere bijen zijn de volken geruimd.
De besmette bijenvolken stonden volgens RTV Drenthe vlak bij elkaar op twee locaties, in de gemeente Emmen en de gemeente Borger-Odoorn. In een straal van drie kilometer rond de bijenkasten is een gedetailleerd vervoersverbod afgekondigd. Het vervoersverbod gaat dertig dagen duren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt controle op de bijenvolken die in het gebied worden gehouden.
Amerikaans vuilbroed
Amerikaans vuilbroed is een ziekte die door bacteriën wordt verspreid onder larven van de Europese honingbij. Sporen van die bacterie zijn goed bestand tegen hitte en uitdroging. Besmette bijenvolken sterven langzaam uit omdat de jongste broed in een slijmerige, rottende massa verandert en sterft. Imkers mogen geen honing afnemen van besmette bijen. Ze mogen ook niet bestuiven.
Uitbraken van de bijenziekte zijn relatief zeldzaam in Nederland. Twee jaar geleden dook Amerikaans vuilbroed op in het Limburgse Berg en Terblijt. Ook toen werden de volken geruimd en werd er een vervoersverbod ingesteld.
Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk.
 Besmettelijke bijenziekte in Drenthe (nos.nl)

Bij verschillende bijenvolken die worden beheerd door een imker in Drenthe is volgens het ministerie van Economische Zaken de besmettelijk ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Vanwege het besmettingsgevaar voor andere bijen zijn de volken geruimd. De besmette bijenvolken stonden volgens RTV Drenthe vlak bij elkaar op twee locaties, in de gemeente Emmen en de gemeente Borger-Odoorn. In een straal van drie kilometer rond de bijenkasten is een gedetailleerd vervoersverbod afgekondigd. Het vervoersverbod gaat dertig dagen duren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt controle op de bijenvolken die in het gebied worden gehouden. Amerikaans vuilbroed Amerikaans vuilbroed is een ziekte die door bacteriën wordt verspreid onder larven van de Europese honingbij. Sporen van die bacterie zijn goed bestand tegen hitte en uitdroging. Besmette bijenvolken sterven langzaam uit omdat de jongste broed in een slijmerige, rottende massa verandert en sterft. Imkers mogen geen honing afnemen van besmette bijen. Ze mogen ook niet bestuiven. Uitbraken van de bijenziekte zijn relatief zeldzaam in Nederland. Twee jaar geleden dook Amerikaans vuilbroed op in het Limburgse Berg en Terblijt. Ook toen werden de volken geruimd en werd er een vervoersverbod ingesteld. Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden zeldzaam , controle , vervoersverbod , bijen , imker , ziekte en drenthe geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!