Geen KringloopWijzer ingevuld? Dan haalt FrieslandCampina de melk niet meer op

Voor FrieslandCampina is het een harde datum: bij melkveehouders die op 12 juni de KringloopWijzer nog niet hebben ingeleverd, wordt de melk niet meer opgehaald.

Op de officiële einddatum van 15 mei hadden ruim 500 van de bijna 17.000 melkveebedrijven in Nederland de Kringloopwijzer nog niet ingeleverd. De overtreders zijn nadien nog meerdere malen gewaarschuwd voor de consequenties als de ultieme einddatum niet gehaald wordt.

De KringloopWijzer wordt ook wel spottend de sjoemelwijzer genoemd, omdat de registratie erg fraudegevoelig zou zijn. In dit verband wordt regelmatig het voorbeeld aangehaald van een boer die kunstmest aankoopt en dit door zijn (buitenlandse) foeragehandelaar als een ander product laat facturen, bijvoorbeeld als zaagsel in de ligboxen. Deze boer voert meer stikstof aan dan zijn KringloopWijzer vermeldt.

Projectleider Han Swinkels van de KringloopWijzer bestrijdt de kritiek. Volgens hem is het model ontwikkeld door wetenschappers van Wageningen Universiteit. ,,Hun handtekeningen en die van de overheid staan er onder.”

Swinkels benadrukt verder dat frauderen slechts heel beperkt mogelijk is en dat de kans groot is dat controleurs dit bedrog weten op te sporen.

Deel dit topic

Reacties

storm
Goed zo, niet meer ophalen..
+19
kanniewaarzijn
Alsof een handtekening van de "wetenschappers" van de WUR en de overheid garant staat voor deugdelijk beleid.........
hoest
@storm
Het lijkt mij dat een Coöperatie alleen een melkweigering mag opleggen indien of de kwaliteit niet goed is of iemand op een dusdaninge manier werkt dat het de coöperatie schaadt. Kun jij mij uitleggen hoe het niet (willen) invullen van dat stuk broddelwerk aan 1 van deze voorwaarden voldoet?
eva-harteveld
@hoest FC heeft de afnameplicht afgeschaft eind vorig jaar, dus ze kunnen stoppen met ophalen zonder problemen...
Porky
@eva-harteveld ja ,maar " leverings plicht " blijf. "Fijne" coöperatie. Echt sociaal en democratisch
eva-harteveld
@Porky Klopt, maar wat kun je eraan veranderen? Zij hebben nog steeds de macht en of je nu mede-eigenaar bent of niet, het interesseert ze geen barst... Pas als alle boeren gaan opstaan veranderd er misschien iets en dat zie ik voorlopig niet gebeuren...
spotmelker
@eva-harteveld Boeren hebben tegenwoordig zoveel overbodige administratieve last op hun nek dat ze niet meer overeind kunnen komen dus daar hoeven we niet meer op te rekenen.
Porky
@eva-harteveld (cooperatie)boeren moeten eens hun mond opendoen als er op vergaderingen weer eens onzinnige voorstellen worden gedaan die alleen maar papieren rompslomp geven, en nergens toe doen
hoest
@eva-harteveld
Ik geloof dat die afnameplicht alleen opgeschort kan worden bij calamiteiten, maar ze hebben vast wel iets bedacht dat ze het volgens de reglementen kunnen doen. Waar het mij om gaat is dat dit nogal indruist tegen het door en VOOR boeren principe van een coöperatie. niet dat ik mij wat dat betreft nog illusies maakte hoor 😬
+1
pieta
@hoest Het is heel simpel. Het is afgesproken dus je moet er aan voldoen. Vul dat ding in en het is klaar.
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
Het is afgesproken
Met wie dan? Gewoon opgelegd hoor, net als de rest van het KKM gebeuren. Het is alleen een beetje schrijnend voor die club dat de melkkwaliteit sinds hun bestaan niet verbeterd is.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Met wie dan?
Met de LTO natuurlijk. Je weet wel, die club die nog anderhalve man en een paardenkop als lid heeft, maar wel voor de hele sector de boel staat te verknallen.
hoest
@pieta
er zit verschil tussen iets afspreken of iets opleggen
+3
pieta
@hoest Tja, kwestie van interpretatie. Is weidegang dan afgesproken of opgelegd? Is het leveren van 1e kwaliteit melk dan afgesproken of opgelegd? Is het hebben van melkopslag voor 3 dagen dan afgesproken of opgelegd?
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Is weidegang dan afgesproken of opgelegd? Is het leveren van 1e kwaliteit melk dan afgesproken of opgelegd?

Ben dan wel benieuwd hoe RFC de KLW gaat gebruiken bij de onderhandelingen richting hun klanten. Ik begrijp dat 1e kwaliteit melk en weidegang dingen zijn die daar ingebracht worden zodat onze klanten onder de indruk zijn hoe goed wij bezig zijn. Een megastal laten zien en dan zeggen dat deze boer heel erg goed scoort op KLW, vervolgens een weidend hobbyboertje laten zien en zeggen dat die er nix van bakt met de KLW lijkt me toch een moeilijker verhaal.
burg
@jan is hobbyboer met een verscheidenheid aan klanten past er altijd wel een plaatje bij
+1
jan w
@jan is hobbyboer
Ik weet niet of jij het programma hebt gezien van: "Kwaliteit van waarde" of hoe heet dat programma. Lieten ze zien in een Fabriek van RFC hoe dezelfde melk de ene keer in de pakken van RFC ging met Dafhne Schippers op het pak en de andere keer de "OKE" melk. Zonder een duidelijke uitleg over het prijsverschil. ene was weidemelk en de andere was gewone melk. Domweg een uitleg te droevig voor woorden.
paul1
@jan w melk met Daphne op het pak mag best wat duurder zijn
jan w
@paul1
Die moet ook duurder zijn. maar het verhaal eromheen was slecht. Dafhne is weidemelk, oke melk niet.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jan w:
Dafhne is weidemelk

Lijkt me duidelijk
pieta
@jan is hobbyboer Niet al wat we afspreken binnen RFC gebruiken we voor de onderhandelingen met klanten.
+1
Wilbert
@jan is hobbyboer jan, je zal je nog s verbazen wat klanten vragen 😄
Ps. De grupstal is in Duitsland punt van discussie en al verboden voor biologische melkveehouders... omdat klanten erom vroegen.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @pieta:
Is weidegang enz
Hier heb je als boer gewoon keuze en ongeacht wat je er mee doet leidt dit nooit tot acute melkweigering.
Maar misschien is het FC er wel om te doen om de KLW zo snel mogelijk om zeep te helpen. Als je met zo'n cijferbrij aan komt zakken dan trekt alles en iedereen dat meteen in twijfel, gelooft niemand je meer en krijgen we een plan á la Vogelaar waarvan ik om me heen steeds meer sympathie hoor.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @spotmelker:
leidt dit nooit tot acute melkweigering.

Ook bij RFC is dat niet aan de orde. Invullen voor 15 mei was verplicht, intussen zijn er minstens drie herinneringsbrieven verstuurd, nu is de uiterste datum opgerekt naar 12 juni. Hoogstwaarschijnlijk val je na 12 juni ook nog in de dertig dagen herstelregeling. Veel heisa voor een onzinnig dossier, maar het is niet zo zwart-wit als wordt gesteld.
+1
eva-harteveld
@hoest Geloof dat maar niet... Ze kunnen melkweigeren omdat ze je erf er niet schoon genoeg uit vinden zien (dit geval kwam onze loonwerker mee), omdat ze je laan niet goed genoeg vinden (bij ons het geval)... Echt onder de mom van calamiteit hebben ze een machtig wapen in handen gekregen, je bent machteloos als boer...
+4
robbies
@eva-harteveld aan zelfkritisch vermogen ontbreekt het ook bij veel collega's. Ik zie bedrijven om me heen waar ik ook niet met een gerust hart uit de tank durf te drinken, waar het rondom het erf een rommeltje is. Vaak zijn dat ook degenen die het hardst roepen dat de planet eisen onzinnig zijn en ze hun erf als hun koninkrijk beschouwen. RFC moet niet mekkeren volgens hen en wat maakt het uit dat de muizen en ratten over het erf lopen. Hou de boel gewoon aan kant en RFC zal niet moeilijk doen over het ophalen. Waar ze de melk dreigen te weigeren is vaak wat aan de hand en het stadium van overleg al gepasseerd.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
. Waar ze de melk dreigen te weigeren is vaak wat aan de hand en het stadium van overleg al gepasseerd

😁 Zo de wind waait waait je jasje? Denk aan de KLW. 😁
robbies
@pieta nee, en daarom vind ik dat KLW gezever ook zo'n gelul. Is geen enkele legitieme reden om daarvoor de melk niet op te halen. Noem mij eens een ander vergrijp dat niet direct betrekking heeft op voedselveiligheid waar melkweigering als sanctie op staat?
pieta
@robbies Ik las net iets over een niet netjes opgeruimd erf. 😁
+2
robbies
@pieta in dergelijke gevallen is er meermaals op gewezen en vaak een traject van maanden cq jaren afgelegd voordat melkweigering wordt ingezet. Daarnaast is een.opgeruimd erf ook het visitekaartje vh bedrijf. Als de kadavers vooraan straat liggen en het beschimmelde voer over de oprit van de stal waar een FrieslandCampina bordje op prijkt, dan is de voedselveiligheid wel degelijk in het geding
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
Daarnaast is een.opgeruimd erf ook het visitekaartje vh bedrijf.

Je lijkt m'n moeder wel. Ik zeg altijd, als het erf hier te opgeruimd is heb ik te weinig werk 😄
+2
weurding
@jan is hobbyboer of qlip komt eraan 😅
+2
George
Quote Reactie van @weurding:
of qlip komt eraan

Hier in dorp is er onlangs een gestopt. Vlak voordat hij ging stoppen wilde Qlip of iets ook onverwachts komen controleren. Heeft ze buiten gegooid , de laatste maanden dat ik boer ben ik volledig de baas had hij gezegt. 😄
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Hier in dorp is er onlangs een gestopt. Vlak voordat hij ging stoppen wilde Qlip of iets ook onverwachts komen controleren. Heeft ze buiten gegooid , de laatste maanden dat ik boer ben ik volledig de baas had hij gezeg

Stoer hoor. Er zal best wat op regels aan tte merken zijn, blijft altijd
Maar het is goed dat er controle is.
Naast de melkfabriek hier een bedrijfje, een enkel jaar geleden overgenomen door de fabriek die het land achter de fabriek wilde. Dat met de toezegging dat ze levenslang mogen blijven melken.(zijn op leeftijd)
Stelletje knoeiers, de melk laat de fabriek al een paar jaar halen om naar een varkensbedrijf te brengen omdat ze niet aan de eisen voldoen.
Een enkele keer ben ik er geweest onmdat ik er moest zijn, en je zou als burger beslist geen melk of zuivel meer lusten als je wist dat het ook kon zijn van melk die daar vandaan kwam.
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Stoer hoor.

Ja dat vond ik ook wel.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
en je zou als burger beslist geen melk of zuivel meer lusten

Hier is het ook niet zo netjes, maar we maken onze eigen yoghurt, smaakt prima en nooit ziek. Manneke uit dorp verderop komt in de zomer speciaal hier elke 2 weken 30 liter melk halen omdat ie er zo lekker karnemelk van kan maken, schijnt door vele weidegras te komen. Onze veehandelaar komt het ook bij hem halen, en die ziet er ook nog steeds vrij gezond uit.
Dus je moet ook niet al te spastisch doen over hoe schoon het ergens is, meeste nederlanders hebben een behoorlijke hygiene tik opgelopen, mede als gevolg van alle marketing die over hen heen gestrooid word. Ik durf de stelling wel aan dat veel nederlanders kasplantjes geworden zijn en dat beetje meer vuil en weerstand helemaal zo slecht niet voor hen is.
rommert14
@jan is hobbyboer kan je op die manier al je melk kwijt?
Druk
@jan is hobbyboer
De dames zijn er hier maar druk mee, de eigen gemaakte boter (verkoop hoofdzakelijk in de melktap) is nauwelijks aan te slepen 😄
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Hier is het ook niet zo netjes, maar we maken onze eigen yoghurt, smaakt prima en nooit ziek. Manneke uit dorp verderop komt in de zomer speciaal hier elke 2 weken 30 liter melk halen omdat ie er zo lekker karnemelk van kan maken, schijnt door vele weidegras te komen. Onze veehandelaar komt het ook bij hem halen, en die ziet er ook nog steeds vrij gezond uit.Dus je moet ook niet al te spastisch doen over hoe schoon het ergens is, meeste nederlanders hebben een behoorlijke hygiene tik opgelopen, mede als gevolg van alle marketing die over hen heen gestrooid word. Ik durf de stelling wel aan dat veel nederlanders kasplantjes geworden zijn en dat beetje meer vuil en weerstand helemaal zo slecht niet voor hen i

Jij weet waar ik op doel, ook Jan zou in dit geval bijna gillend weglopen als je er in huis kwam.
Maar het is dan ook bijzonder.

.
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Jij weet waar ik op doel, ook Jan zou in dit geval bijna gillend weglopen als je er in huis kwam.Maar het is dan ook bijzonder.

Ondanks alles blijf je toch hier en daar van die uitzonderlijke gevallen tegen komen Arie , daar helpt al die Qlip , KKM en Focus Planet zooi totaal niks aan . Allemaal nutteloze baantjes op niks. Kwaliteit van melk is meetbaar. Ik heb niet veel met al die controleursinstanties op die zichzelf nog al belangrijk vinden en vanuit de sector zelf in het leven zijn geroepen. Verschrikkelijk.
cjw73
Wat een drukte om 10 boertjes.
En weer zo'n zweer verhaal hoe goed het wel niet is enz enz.....
+6
dehoek
Chantage
+1
Egbert D
Inderdaad chantage, de kringloopwijzer klopt van geen kant. Problemen met inlezen I&R, problemen met rekenen, of dat compleet vergeten. En dan is het ook niet gek dat de uitkomsten totaal onjuist zijn natuurlijk.
+2
Veenprut
Vandaag toch maar in laten vullen....
Kwam er zelf niet in omdat de BRS nummers geweigerd werden, net bedrijfsovername geregeld namelijk dus hoop gedoe.
Wat mij zeer stoort is dat er vooral de laatste tijd maar van alle kanten van uit gegaan wordt dat wij al handenwrijvend klaar zitten om maar gauw weer iets in te gaan vullen en uit te gaan zoeken hoe het voor ons bedrijf nu weer uit pakt.
Bij Campina geeft men aan dat dit vanuit de overheid opgelegd wordt maar ze zouden ook eens achter de melkveehouders kunnen gaan staan en zeggen tot hier en niet verder met deze waanzin!
Wij verwerken een groot deel van onze melk zelf en dat geeft behoorlijk wat extra werk en daardoor ben ik misschien nog wat sneller geneigd om maar weer een adviseur in te schakelen om een en ander in te vullen en dat kunnen we dan weer betalen ook.
+6
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Veenprut:
om maar weer een adviseur in te schakelen

Waarom? Gewoon wat cijfertjes invullen totdat alle rode venstertjes weg zijn en als overal groene vinkjes staan kun je naar verzenden. Zo gepiept.
casev
@Jack Rijlaarsdam zo heb ik het ook gedaan. 1 hardnekkig vinkje bij de hoeveelheid kalver kunstmelk dacht ik, maar uiteindelijk toch een groen vinkje weten te krijgen.....
pietjepuk
@casev hier had ik een hele waslijst met foutmeldingen. Maar genoeg keer op de knop indienen klikken is het toch ingediend.
hoest
@pietjepuk
hier net zo
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @hoest:
hier net zo

ik ook.

Ik hoor hier boeren die deze tool gebruiken bij het managen van hun bedrijf. Tja....
+1
arie.j
Als het enige probleem is "geen zin " dan is mijn medeleven niet zo groot.
Porky
@arie.j sta jij ook achter de euro parlementariërs zeker die het verdomme om hun bonnetjes inzake onkosten vergoedingen in te leveren. Plm 4500€ maand hè, je mocht willen dat je het ook in je zak kon steken, het is godsgeklaagt en een GROTE schande.
+5
vedder
Als ze in Oesbekistan en al die andere apenlanden waar ze opereren dezelfde lijn hanteren is er niks aan de hand. Maar ze gaan met andermans geld ontwikkelingswerk doen en hier trappen ze je het ravijn in
+9
spotmelker
Het is onvoorstelbaar dat de zuivel haar leden/eigenaren verplicht om cijfers zonder realiteitswaarde aan te leveren voor kwaliteitsborging!! Zucht....
+2
Porky
@spotmelker ja "mooi" hè, lid zijn van een coöperatie, je hebt geen moer te vertellen, ze missen 379 miljoen in China ,en hier draaien ze je de nek om ,met hun onzinnige regeltjes
Brutus64
Kom op jongens, of vult de sjoemelwijzer uit principe niet in en je blijft gewoon bij je standpunt, eigenlijk doet onze Annie het zelfde met de vergoeding voor die bonnetjes, ik moet nog zien of ze echt de melk gaan weigeren.
Maar het beste is denk ik gewoon invullen dat onding, heb je het minst gedoe en hiermee op tijd beginnen en als een onderdeel niet lukt, probeer je het een dag of later opnieuw, vaak lukt het dan wel en heb je het ruim optijd klaar.
rommert14
@Brutus64 net zoals met school opdrachten 😀
spotmelker
@jan w Dan weet je ook dat het blinde enthousiasme van FC de KLW de das om doet en dan heeft niemand meer wat.
+4
jan w
@spotmelker Soms vraag ik het mij ook wel eens af, waar we mee bezig zijn. De kringloopwijzer moet in mijn ogen, alleen maar gebruikt worden om aan te tonen dat we een probleem hebben, ook de derogatie bedrijven. Van de derogatiebedrijven heeft 75 % een te kort aan fosfaat. Voor RFC is de kringloopwijzer voor het beleid helemaal niet interessant. Brussel telt alleen maar koeienkoppen. een koeiekop is een koeiekop, of die koe nu 8000 kg melk geeft of 12000 kg. Alleen het beleid moet in Nederland weer preutser zijn dan de rest. Wij worden al afgerekend met hogere normen bij de koeien dan andere landen in europa.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jan w:
Voor RFC is de kringloopwijzer voor het beleid helemaal niet interessant.
Daarom snap ik ook niet wat ze ermee beogen. Ze halen alleen een ondoorgrondelijke cijferbrij binnen waar ze helemaal niks mee kunnen.
+1
Twentsch Land
@spotmelker

Misschien is het hun niet om die cijfers te doen ..... wat ook aangeleverd wordt zijn de Ha , hoeveelheid vee enz enz .... misschien is het wel juist om die cijfers te doen.
spotmelker
@Twentsch Land Dat had dan wel wat eenvoudiger gekund lijkt me.
+2
Wilbert
@Twentsch Land De cijfers komen niet bij de zuivel terecht. De KLW database moet gevuld worden, dit om het te testen en de database sterker te maken. Onderzoekers kunnen hier dan weer verder mee werken.
Op vrijwillige basis (of bijv 10 focus puntjes) invullen had de kwaliteit van de data flink verbeterd. Nu is het zeer de vraag of het allemaal wel netjes is ingevuld....
+2
puntertje
Quote Reactie van @spotmelker:
het blinde enthousiasme van FC

Men zag geweldige mogelijkheden. Blijkt allemaal onzin te zijn en gaat ´m niet worden. En dus doen ze wat ze in zuivelland graag doen, het middel wordt tot doel verheven om een afgang van bestuurders nog even uit te stellen tot ze zelf weg zijn.
+1
jan is hobbyboer
Sommigen moeten hun reactie even nalezen, de oorlog is echt ongeveer 72 jaar geleden opgehouden. Hoe rigide kun je met onzin regels omgaan.
George
@jan is hobbyboer
De melk niet ophalen als je KLW niet invult. Wat een klootzakken , niet normaal , gaat nergens over!
Allemaal gehoerzak op niks , da ist!
pieta
@George Dat je jezelf aan de gemaakte/opgelegde afspraken moet houden lijkt me niet meer dan normaal. Ze houden bij mij ook gewoon zowat 4.000 euro in om weidegang te bekostigen voor de club.
Of ze de KLW op deze manier moeten gebruiken is weer een andere discussie.
+4
brabo
Quote Reactie van @pieta:
4.000 euro in om weidegang te bekostigen

eigen schuld pietje bult 😄
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Ze houden bij mij ook gewoon zowat 4.000 euro in om weidegang te bekostigen voor de club

Ik dacht dat je weer mee deed aan het weidegang speeltje. Als je weigert mee te doen aan weidegang mag je je melk nog gewoon leveren, dan krijg je gewoon een korting. Die kreeg ik tot dit jaar ook omdat ik weigerde 100 koeien te gaan melken.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
en dat meteen op hetzelfde niveau zet als de belangrijkste kwaliteitseisen voor de melk als bijv. penicilline, dan vind ik wel dat er iets flink mis is bij de besluitvorming.

We gaan dit jaar nog niet voldoende vee weiden om voor premie in aanmerking te komen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
We gaan dit jaar nog niet voldoende vee weiden om voor premie in aanmerking te komen

???
pieta
@jan is hobbyboer Bedoel je de quote? Dat is een foutje. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Bedoel je de quote

Ik snapte niet wat je bedoelde met te weinig vee weiden? Ik begrijp van Hoef dat er ook nog zoiets is als deelweidegang, daarvoor zijn de eisen niet zo streng, paar droge koeien naar buiten is geloof ik al genoeg.
pieta
@jan is hobbyboer deelweidegang is 25% van je aantallen. Bij mij dus zo'n 50 stuks. 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Bij mij dus zo'n 50 stuks

Ach ja, en financiële noodzaak om alle regels uit te melken is bij jouw waarschijnlijk nog minder groot dan bij mij, uiteindelijk is het bij jouw ook allemaal hobby, alleen heb jij je wat meer werk op de hals gehaald. Dus die 4000 euro kan je eigenlijk ook nix schelen, liever een systeem wat je beter past, dus koeien blijven gewoon binnen.
+1
burg
@George als je de regels niet na hoeft te komen wat voor waarde heeft een afspraak dan? Waar praten we over ff koppelingen goed zetten en dan een a twee uurtjes werk. Kun je heel veel negatieve energie in steken of gewoon ff afwerken en weer door
+6
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @burg:
Kun je heel veel negatieve energie in steken of gewoon ff afwerken en weer door

Ik heb uiteindelijk ook maar ingevuld, vooral omdat ik geen zin in het gezeur heb. Maar als je eigen club je met een stok van melkweigering moet dwingen om iets onzinnigs in te vullen, en dat meteen op hetzelfde niveau zet als de belangrijkste kwaliteitseisen voor de melk als bijv. penicilline, dan vind ik wel dat er iets flink mis is bij de besluitvorming. Helaas zijn we de afgelopen paar jaar niet anders gewend, alles om de failliete intensieve groeier toch maar in de lucht te houden.
MJvW
Oja. Morgen ff doen
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @MJvW:
Morgen ff doen

Dat dacht ik rond 10 mei ook, eerst 100 euro dokken voor zo'n E-herkenning, 5 dagen wachten, toen machtigingen KLW invullen, weer paar dagen wachten, en toen was 15 mei allang voorbij. Dan wordt je 10x anoniem door zo'n 088-nummer gebeld. Laten paar keer overgaan, spreken geen voicemail in, nummers moeilijk te achterhalen door google, dus beetje vreemd is het wel. Uiteindelijk vorige week dat ding toch maar ingevuld, krijg je berg aan foutmeldingen als je geen standaard intensief bedrijf hebt, maar zeer extensief bedrijfje met nog paar neventakjes waardoor alles net even anders ingericht is. Uiteindelijk zonder foutmelding ding verzonden en 2 dagen later was de herstelperiode melding ook weer weg. HOERA. Wat een gedrocht. Het doel is me nog steeds een raadsel, of het moet de rechtvaardiging worden dat intensief de toekomst heeft bij RFC.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
eerst 100 euro dokken voor zo'n E-herkenning

Die E-herkenning heb je toch al een jaar nodig bij RVO? Hier zat de brief met codes de volgende dag al in de postbus, woon je echt zo afgelegen.
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam Jan laat zijn GO doen waarschijnlijk. Maar zo'n computerexpert zou toch zo zijn weg naar binnen weten te hacken zou je denken. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Jan laat zijn GO doen waarschijnlijk

Door wie zou ik haast zeggen, m'n broer helpt me beetje met de boekhouding, maar heeft helemaal 0,0 verstand van landbouw. Hem GO in laten vullen lijkt me vragen om problemen. Ik heb dat ding trouwens elk jaar in uurtje ingevuld. Hier veranderd niet zoveel, alles is blijvend grasland, iets anders heb ik niet. Toeslagrechten krijg ik toch niet, dus eventuele korting daarop is te overleven 😄.
pietjepuk
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Toeslagrechten krijg ik toch niet

waarom zou jij die niet krijgen?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pietjepuk:
waarom zou jij die niet krijgen?

In het referentiejaar had ik er geen en daarom krijg ik er nu geen meer. Ik heb er eigenlijk ook geen recht op dus zo erg is het nu ook weer niet. Maar zou leuk meegenomen zijn.
+1
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
In het referentiejaar had ik er geen

dat is ook wel een beetje vreemd.
je hebt toch al lang vee en grond
George
@brabo
Straks vanaf 2019 krijg je toch een vaste toeslag per ha van ongeveer 380 Euro per ha incl vergroening Jan
m uut m
@George
Niet als je de toeslagrechten hebt verkocht
Wilbert
@George jan is een hobbyboer en zal waarschijnlijk zoveel bijverdienen met de computer, dat hij nooit toeslagrechten zal krijgen.
rvo.nl/subsidies-regelingen/…
brabo
@George
klopt George, maar die toeslag zijn ze toch al een paar jaar langzaam aan het opbouwen richting dat bedrag.
En voorheen molk Jan ook al dus moet hij toch ook ooit die 3,6 cent compensatie hebben gekregen over zijn liters uitgesmeerd over zijn ha's
+1
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

E herkenning heb ik ook al aantal jaren voor rvo.....was niet mee in te loggen op kringloopwijzer....heb ook uitbreiding e herkenning moeten aanvragen waarvan de kosten rond de €100,- zaten....wel is het zo dat de bestaande e herkenning een update kreeg naar de komende 5 jaar.
jan is hobbyboer
@Twentsch Land Precies mijn gevalleke
+2
Jack Rijlaarsdam
@Twentsch Land
Bijzonder. Hier niveau 2+ en werkte gewoon.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Hier niveau 2+ en werkte gewoon

LTO leden hebben waarschijnlijk gratis toegang tot KLW, op een of andere manier vind ik dit niet eens vreemd meer.
pieta
@jan is hobbyboer Ik dacht dat als je kon inloggen voor GO bij RVO dat je dan ook wel de kringloopwijzer in kon. Wij hebben er in ieder geval verder niets voor hoeven aan te vragen.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Ik dacht dat als je kon inloggen voor GO bij RVO dat je dan ook wel de kringloopwijzer in kon

Ik niet in ieder geval, had precies het probleem wat Twentsch Land hierboven netjes beschreef. Wat maakt het uit, die 100 euro vind je toch nix van terug, heb je ook nog wat om over te foeteren en ik voldoe weer netjes aan de regeltjes (tenminste dat denk ik). Iedereen blij.
+1
harke
Frieslandcampina moet zich diep schamen!!!!!!.
Zelf stoppen ze de hele china affaire in de doofpot met husian.
En leden melkveehouders moeten aan ieder pietluttig regeltje voldoen
Porky
@harke Dat heet COÖPERATIEF, weet je gelijk wat dat inhoud.
+1
Frans1
Quote Reactie van @harke:
En leden melkveehouders moeten aan ieder pietluttig regeltje voldoen

Dat lijkt me toch wel handig dat er regels zijn,en ook dat iedereen daaraan moet voldoen.Dat er ook onzinnige regels zijn,zijn we het wel over eens
+4
jan w
Er wordt behoorlijk wat afgezeken op de kringloopwijzer, Ik zit nu zelf al een aantal jaren in een studieclub van de "Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers". Maar ik kan wel vertellen dat ik al mega-veel heb geleerd. We hebben nu iemand van Dirksen Managment Support als begeleider, die tikt je wel op de vingers als je steekjes laat vallen. Zo zat er de laatste jaren een trend in van dat de koeien niet in productie naar boven gingen, maar er op de meeste bedrijven wel meer krachtvoer werd gevoerd. Er zat er zelfs 1tje bij die 4 a 5 cent boven het gemiddelde uit kwam. Die werd er wel ffentjes op aangesproken. "Vinger aan de pols". Ook nog een bedrijf met een paar miljoen kg. melk.
Coen
@jan w , het is dus een individuele managementtool, moet je dus niet anders willen gebruiken
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jan w:
die tikt je wel op de vingers als je steekjes laat vallen

Pfff, volwassen mensen die zich door pennenlikker op de vingers laten tikken als ze 'steekjes laten vallen'. Wat een sneue toestand. Ben trouwens benieuwd of jullie die pennenlikker ook zouden gebruiken als je hem zelf moest betalen voor z'n diensten. Zal nu wel weer ergens een subsidiepotje voor open getrokken zijn.
Leo,s vriend
@jan is hobbyboer Nee. vka betalen we zelf
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Nee. vka betalen we zelf

Gezellig clubje lijkt me dat, de naam zegt ook wel veel. Denk niet dat er vrouwen aan deelnemen.
Leo,s vriend
@jan is hobbyboer Nee niet gezellig, pragmatisch en serieus, en met een flink deel vrouwen.
+1
weurding
Quote Reactie van @jan w:
Ook nog een bedrijf met een paar miljoen kg. melk.

kan ik inkomen, dan wordt je wat minder scherp..... 😉
kaas
@jan w en waarom gaat de productie niet naar boven graag antw
jan w
@kaas
Waarschijnlijk doordat het aantal koeien op de bedrijven wel groeit en dat er op het gebied van de voeding te veel uit handen wordt gegeven aan de accountmanagers van de voerleveranciers. ( accountmanager = verkoper )
+2
cs-agrar
Deze quote zegt genoeg:

"Projectleider Han Swinkels van de KringloopWijzer bestrijdt de kritiek. Volgens hem is het model ontwikkeld door wetenschappers van Wageningen Universiteit. ,,Hun handtekeningen en die van de overheid staan er onder"

Tja, dan kan je er niet meer onderuit, dan moet het wel goed zijn... #zonbeetjealleonzinnigegedoekomtuitdezecombivoort#
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cs-agrar:
dan moet het wel goed zijn

Han Swinkels had wat beter op moeten letten toen tijdens de Nederlandse les de drogredenen besproken werden. Deze valt in de categorie: 'beroep doen op een authoriteit' om daarmee de discussie af te kappen. Han zou dit even na kunnen lezen, en dan vooral punt 4 meenemen als ie de volgende keer weer zo'n onzin de wereld in slingert.

nl.wikipedia.org/wiki/Beroep_op_autoriteit/
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
vooral punt 4
Punt 5 lijkt me minstens zo belangrijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , melkveehouders en kringloopwijzer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
110
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
0