Kruisen met Rode Deen verlengt levensduur met negen procent

De F1 kruislingen van het Holstein ras (moederlijn) met de Jersey en de Deense Rode (vaderlijn) realiseren meer lactatiedagen, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Deense data. Hoe ouder de koeien, hoe groter het verschil tussen de kruising en de zuivere rassen.

Deel dit topic

Reacties

+4
MARTIJN G
Kruisen werkt gewoon om een inteeltdepressie tevoorkomen.
+1
groeier
Zou dan toch eerder voor RHF kiezen.
oldhuus
@groeier
Ook daar zitten best goede stieren tussen, bijna iedere HF fokker heeft wel Kian gebruikt, 25% MRIJ..
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
bijna iedere HF fokker heeft wel Kian gebruikt, 25% MRIJ

Een HF fokker gebruikt geen MRIJ, dan is het gewoon een vermeerderaar. Meeste boeren zijn ook gewoon vermeerderaars, worden door markteting fokker genoemd om hun ego beetje te strelen. Raszuiverheid is trouwens bij bijna elk stamboek, behalve het NRS/CRV, van belang. NRS/CRv schrijft gewoon alles in wat geld oplevert. Mooie taak voor Gerbrand om een fokdoel te definieren.
+5
brabo
Meer levensdagen wil nog niet zeggen meer levensproduktie
storm
Weer een kruising. Waarom slaat er na de Holstein stieren geen enkele kruising echt aan? Gewoon omdat Nederland te duur is voor rundvlees en melk toch het belangrijkst is!!
+3
Greidboer
Drie jaar geleden waren wij op vakantie in Zweden. Een Nederlandse boer daar begreep niet wat wij in Nederland met die rode denen en zweden wilden. Jonge Zweedse boeren hadden er al massaal afscheid van genomen.
+2
IJsseldelta
@Greidboer Als de jonge Zweedse boeren wat ouder zijn komen ze er wel achter wat alleen HF gebruik brengt.
MARTIJN G
@IJsseldelta Eerste kruising met HF is natuurlijk top en daarna komen de problemen van HF. Zeker in een land als Zweden moet je zorgen dat de dierenarts van het erf blijft.
koetje 33
oldhuus
@Greidboer
Ja maar zij doen juist ook aan inkruisen, ze kruisen hun Zweeds roodbont in met Holstein, maar idd ze komen er na de zoveelste verdringingsparing wel achter.
Ben zelf bij Lantmännens proefbedrijf geweest, en daar liep nog meer als de helft zuiver SRB rond, en ook hadden ze daar al heel wat 100.000 liter koeien van Zweeds roodbont.
cs-agrar
Quote Reactie van @Greidboer:
Jonge Zweedse boeren hadden er al massaal afscheid van genomen.

Dat is hier ook ooit met fh gebeurd. Is een golf die door de jaren heen over trekt. Gaan ze daar ook wel weer mee maken.
oldhuus
@Greidboer
In Zweden zie je nog veel oude grupstallen vaak omgebouwd en staat er gewoon met een Laval robotje te melken. Weide is daar stuk land met allemaal rotsen erin, heuvel op heuvel af, vandaar dat ze van die harde klauwen en beenwerk gefokt hebben.
En vergeet niet dat ze daar hele natte kuilen en heel veel graan in het rantsoen proppen, en maïs is daar bijna niet te verbouwen. Een HF gaat het daar nooit zo lang volhouden, ze hebben geloof ik ook de laagste levensduur van Noord-Europa.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @oldhuus:
Een HF gaat het daar nooit zo lang volhouden, ze hebben geloof ik ook de laagste levensduur van Noord-Europa.

Je moet de levensduur allemaal wel in perspectief zien.
Wanneer we in Nederland niet van doen hadden met de GVE regeling en P rechten zou de levensduur wel eens flink omhoog kunnen gaan, ga er maar vanuit dat de levensproductie door omstandigheden in regelgeving flink onderuit gaat maar de gemiddelde productie wel omhoog omdat de minst productieve dieren afgevoerd worden. Daarnaast zijn de grote hoeveelheid vaarzen uit 2015 nu 2e kalfs en geven fors meer melk.
De vraag is hoeveel % van de veevervanging verdringing is en hoeveel % noodzakelijk?

In Scandinavie is de hele opzet qua antibioticagebruik en dierenartskosten behoorlijk ingewikkelder. Doordat er een mindere beperking qua dieraantallen is, is het voordeliger om een pink meer op te fokken.

In de VS gaat het veevervanging weer totaal anders, daar wordt meer gekeken naar income over feedcosts. Wanneer deze verhouding te laag is worden koeien geslacht, van dat geld worden 2 stuks jongvee gekocht en deze kalven meestal op het moment dat de melkprijs weer aantrekt. Het vervangingspercentage kan dan wel nergens naar lijken, uiteindelijk draait het allemaal wel om de pegels.
dwers
Zit in Holsteins zelf ook nog wel variatie, al zijn er veel die slecht scoren op conditie dus mais/indoor koeien.
+1
koetje 33
@dwers
Om te melken heb je toch snijmais nodig.
+1
m uut m
@koetje 33
Helemaal niet nodig.
groeier
@m uut m
Alleen kruisling koeien worden gauw te vet van mais.
dwers
Quote Reactie van @koetje 33:
Om te melken heb je toch snijmais nodig

Voer nu wel wat mais bij maar hoeft niet, heb jaren gemolken op graskuil en brok en zomers dag en nacht weiden productie zat dan altijd tussen 9000 en 9500L
koetje 33
@dwers @m uut m
Jaja, geloof je zelf, voldoende snijmais voeren is veel meer melken per koe, en ook nog eens een stuk goedkoper per kg, dat lukt je met niets anders.
+1
oldhuus
Quote Reactie van @koetje 33:
goedkoper per kg

Ja en dan dalen de gehalten zeker, als je meer maïs gaat voeren moet je ook weer meer eiwit bijvoeren en zo stijgen de kosten uiteindelijk wel weer.
+1
groeier
Bij 100% mais wel, de kruislingen worden dan ook te vet.
m uut m
@groeier
Bij 100 % mais gaan de koeien dood.
cs-agrar
@koetje 33 heb je wel eens 80-100% gras als ruwvoer geprobeerd?
groeier
[@m uut m
Bij enkel maismeel wel 😄
Ohzo
Als je levensduur wilt fokken, kruis je maar in met 'Ukrainian Red Step'. Gaan eeuwig mee, kunnen met weinig goed voer toe, geven alleen de helft van een Holsteiner
+1
Frans1
Quote Reactie van @Ohzo:
kunnen met weinig goed voer toe, geven alleen de helft van een Holsteiner

Dat snappen we 😁
+1
storm
Koeienboeren kunnen met Holstein-koeien omgaan en die hebben er ook weinig problemen mee! Management daar schort het vaak aan en bedrijven willen te groot worden met te weinig arbeid!!
oldhuus
@storm
Inkruisen is ook management, maar als je graag druk bent met je koeien moet je gewoon holsteins blijven houden, en het liefst ook nog een of ander stieradviesprogramma erbij. De levensduur van de gem. Nederlandse koe gaat nog altijd achteruit, terwijl de omstandigheden en het management wel hard verbeterd zijn met al die mdv-stallen, sensoren, mineralen, bolussen, drenches, kilmaatsystemen, mengwagens. Veel boeren zetten nog altijd alle koeien droog met penicilline.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @oldhuus:
De levensduur van de gem. Nederlandse koe gaat nog altijd achteruit, terwijl de omstandigheden en het management wel hard verbeterd zijn met al die mdv-stallen, sensoren, mineralen, bolussen, drenches, kilmaatsystemen, mengwagens. Veel boeren zetten nog altijd alle koeien droog met penicilline.

Mooi dat jij heilig gelooft in het kruisingsevangelie. De leeftijd bij afvoer is hier de afgelopen drie jaar 7j 5m 15d, geen mdv, geen sensoren,anderhalf jaar geleden gestopt met aanvullende mineralen, wel eens een Ca-bolus bij opstart nodig, geen drench, geen klimaatsysteem, geen mengwagen, 20% droog met antibiotica. rjg 9.424 kg 4,39% vet en 3,61% eiwit. Dit alles met Holsteins. Ook hier gaat niet alles vanzelf, maar dat zal bij jou niet anders zijn. Inkruizen is inderdaad ook management, maar overschat de invloed ervan niet.
newholland6640
@Jack Rijlaarsdam

Dat zijn strakke resultaten! Management blijft een belangrijk ding.
Kruisen heeft hier wel veel goeds gebracht. Gezondheidsproblemen werden met hetzelfde management hard minder.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @newholland6640:
Kruisen heeft hier wel veel goeds gebracht.

Stel nu dat je meer had selecteerd in het (R)HF aanbod, had je misschien wel op zelfde punt van nu gestaan, of beter (of minder). Gedonder is, er is geen referentiekader. Maar voor alles is wat te zeggen.
oldhuus
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
kruisingsevangelie

Inkruisen is 1 ding, maar fokkerijbeleid blijft met andere rassen net zo belangrijk. Als je met HF de verkeerde stieren gebruikt op de verkeerde koeien valt het ook tegen, dat is met andere rassen net zo, al zullen die bepaalde fokkerijfoutjes iets makkelijker opvangen. Ik heb nu meer als de helft kruislingen aan de melk, en bij de vaarzen is het nu ook de helft. En waar denk je dat ik het meeste werk van heb, van de 100% HF vaarzen, kruislingvaarzen lopen na een paar keer al vanzelf op de robot, zelfs de terugkruisingen 75% HF, terwijl sommige zuivere HF het na 20 keer nog niet door hebben. Droogzetters gebruiken we al 3 jaar niet meer, Camg bolussen ook alleen bij een paar holsteins.
cs-agrar
@Jack Rijlaarsdam Goed bezig Sjakie, ook zonder mais?
Heb zelf meer idee dat degenen die in zijn gaan kruizen opeens gerichter op de stierenkaart gingen kijken dan daarvoor. Dan kan het ook zo fout niet gaan toch
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
ook zonder mais?

Inderdaad zonder snijmais. Er zit wel een mespuntje mais in de brok. Fokbeleid is hier heel simpel: stieren duurder dan 16 euro komen er niet in en gemiddelde prijs (dus inclusief BB) van een bestelling komt niet hoger dan 12 euro.

Ervaringen die ik hoor over inkruizen gaan vooral over de grotere spreiding in prestaties van de kruislingen. Uiteraard veel top, maar ook de nodige flop.
newholland6640
@Jack Rijlaarsdam

Flop die vaak prima te verklaren valt. Kruisen is ook maar een middel.
ricardo
@Jack Rijlaarsdam super manager dus Jack, als ik het goed heb begrepen ook nog in een overvolle stal toch? hoe voer je blokkenwagen en voercomputer? en een A brokkie van 20 ct?
Jack Rijlaarsdam
@ricardo Het begint met goed land en dus goed ruwvoer. Verder klooi ik gewoon wat aan. Dag en nacht buiten, dus ruimte zat. Blokkenkar en houtje-touwtje in de put, meer niet. Voer natuurlijk wel van De Heus, Select, dus geen 20 cent.
hookwood
@Jack Rijlaarsdam @ricardo vroeger heette dat Synchro 100 😉

Hier ook Select trouwens. Melkt wel lekker momenteel.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hookwood:
vroeger heette dat Synchro 100

Protex gras?
hookwood
@Jack Rijlaarsdam Dat was daarna 😀 code nog steeds 5070
ricardo
@hookwood Samenstelling? was dat vroegen niet de me 100 van koudijs met 25 procent maismeel? denk de heus kennende dat er nu wat goedkopere tarwe bij in zit
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ricardo:
Samenstelling?

mais, kool- en raapzaadschroot, bietenpulp, sojahullen, palmpitschilfers, vinasse, maisgries, sojaschroot, getoast soja, tarwe, bietenmelasse, mineralen.

Zal dus weinig tarwe in zitten.
ricardo
ricardo
@Jack Rijlaarsdam Als je volgorde van grondstoffen hebt overgenomen van label is maismeel de grootste in aandeel is wel meer als mespuntje dan, als er veel raap in zit ben ik benieuwd naar het P gehalte, gr Richard
hookwood
@ricardo 3,8 fosfor in de vracht van deze week.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ricardo:
benieuwd naar het P gehalte

Twee weken geleden 3,9. Toch niet heel gek om bij dag en nacht weiden een flink mespuntje energie aan het rantsoen toe te voegen? Van niets komt ook niets. Krachtvoerkosten per 100 kg meetmelk zeggen meer dan de prijs van de brok: ook niet overdreven laag met € 5,37 het laatste kwartaal.
eric-albers
Holstein fokkerij is probleem fokkerij en in de laatste veeteelt accepteert men oog nog inteelt.......
+1
storm
@eric-albers ach vroeger waren de meeste boerenfamilies doorspekt met inteelt! Grote boerderijen van weleer trouwden in familieverband om de boel bij elkaar te houden😂😂😂 En in vissersdorpjes en moslimfamilies weten ze niet beter
oldhuus
Quote Reactie van @storm:
vroeger waren de meeste boerenfamilies doorspekt met inteelt! Grote boerderijen van weleer trouwden in familieverband om de boel bij elkaar te houden

Ook die soort heeft een slechte levensduur/vruchtbaarheid, in Drenthe zijn er ook nog een paar, maar of ze hebben alles verbrast of ze hebben geen nakomelingen, vergane glorie.
cs-agrar
Quote Reactie van @storm:
Grote boerderijen van weleer trouwden in familieverband om de boel bij elkaar te houde

En wat is daar van over?
noordhollander
@cs-agrar gaat nu over fokkerij van mensen zeker, ook daar komt heterosis voor
uitkomst gemaskerd bal: wil de echte nu opstaan..............
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @eric-albers:
Holstein fokkerij is probleem fokkerij

Haha, en toch is de hele wereld dol op Holsteins. Rara hoe kan dat. Ze geven melk, altijd en veel, dat spreekt veel boeren aan. Melk betaald nl rekeningen, en daar hebben de meeste boeren geen gebrek aan.
newholland6640
@jan is hobbyboer

Ja vind je het gek? Als je op raszuivere inlandse rassen een holstein zet heb je veel melk. Ga je verder heb je veel melk en veel problemen.

Precies zelfde als eerste kruising op een holstein. Heb je nog veel melk en weinig problemen.
pieta
@newholland6640 Bij sommige boeren passen kruislingen beter. Wij kunnen prima werken met onze Holsteiners. En ja, wij hebben zowat alles een keer geprobeerd met kruisen maar hier brachten ze vooral ongeluk.
oldhuus
@pieta
Van elk ras de beste 2-3 stieren uitkiezen, met bijv. aanhoudingspercentages, oudere stieren met betrouwbare NL fokwaarden, en dan nog heb je een ruime keus. Heb inmiddels rieten in het vat van, Holstein, Brown Swiss, Zweeds Roodbont, Deens Rood, Noors Roodbont, Fins Ayrshire, Jersey, Fleckvieh, Montbeliarde en zelfs nog een Normandiër. En de stier moet natuurlijk wel bij de koe passen, om iets toe te voegen. Daar zijn ook zat hulpmiddelen voor, ik doe zelf met triple a.
oldhuus
@pieta
Ben ook wel benieuwd welke stier je dan gebruikt hebt, bij de CRV-leden zie je vooral Peterslund (SRB) en Event (BS), maar vooral die eerste was helemaal niet zo'n goede stier, qua productie, maar ze gaan wel lang mee. Ik heb in de begin toevallig veel R David gebruikt, en ja die geven melk zat en is de qua levensduur en aanhoudingspercentage gewoon absoluut de beste stier die in Nederland verkrijgbaar is geweest.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @newholland6640:
Ga je verder heb je veel melk en veel problemen.

Ik heb helemaal niet veel problemen (of ik zie ze niet). Prima koeien, geven goed melk en hebben weinig verzorging nodig. Komen 2x per dag uurtje binnen om gemolken te worden en rest van de dag vermaken ze zich prima in de weide. Klauwbekappen heb ik al jaren geleden afgeschaft, uiers zijn prima, celgetal is ietsje boven de 100 en kalveren krijgen ze ook nog. Ik zie het probleem echt niet.
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
Zou ook niet best zijn als jij veel problemen had met je 20 koeien. Ga maar eens grote koppels melken, in de USA zijn ook zat voorbeelden van bedrijven met meer als 2000 koeien. Bovendien in een ligboxenstal heb je veel meer last van verdringing, en de kruisling vaarzen zijn een stuk brutaler, sommige beuken de oudere holsteins gewoon voor het voerhek weg. Heb nu weer een serie zuivere HF vaarzen, maar d'r zitten een stel afwachtende sukkels tussen, en dan ligt een lebmaag wel op de loer.
Dat ze overal over de wereld zuivere HF willen hebben, is omdat ze niet beter weten, en met de uitvalpercentages bijft de export mooi lopen. Als de HF zo'n sterke koe was, dan hadden ze vroeger in de Alpen ook niet van die bakbeesten gefokt. In Drenthe hadden we oorspronkelijk toch de Heidekoe, omdat die zich goed kon redden op de schrale zandgrond. De hoog productievere koeien liepen rond de noordzee, met een zeeklimaat en goede kleigrond. En nog steeds zijn die verschillen er, zeker bij Biologisch daarom kruisen die ook allemaal in, maar tegenwoordig hebben wij ook te maken met lagere bemestingsnormen en hoor je overal verhalen van fosfaatgebrek enz., zeg maar gewoon Holstein problemen..
+1
arie.j
Quote Reactie van @oldhuus:
Zou ook niet best zijn als jij veel problemen had met je 20 koeien. Ga maar eens grote koppels melken, in de USA zijn ook zat voorbeelden van bedrijven met meer als 2000 koeien. Bovendien in een ligboxenstal heb je veel meer last van verdringing, en de kruisling vaarzen zijn een stuk brutaler, sommige beuken de oudere holsteins gewoon voor het voerhek weg. Heb nu weer een serie zuivere HF vaarzen, maar d'r zitten een stel afwachtende sukkels tussen, en dan ligt een lebmaag wel op de loer.Dat ze overal over de wereld zuivere HF willen hebben, is omdat ze niet beter weten, en met de uitvalpercentages bijft de export mooi lopen. Als de HF zo'n sterke koe was, dan hadden ze vroeger in de Alpen ook niet van die bakbeesten gefokt. In Drenthe hadden we oorspronkelijk toch de Heidekoe, omdat die zich goed kon redden op de schrale zandgrond. De hoog productievere koeien liepen rond de noordzee, met een zeeklimaat en goede kleigrond. En nog steeds zijn die verschillen er, zeker bij Biologisch daarom kruisen die ook allemaal in, maar tegenwoordig hebben wij ook te maken met lagere bemestingsnormen en hoor je overal verhalen van fosfaatgebrek enz., zeg maar gewoon Holstein problemen.

Alsof houders van andere rassen elders op de wereld nooit kruisen.
Er zal best wat voordeel zijn maar een groot gedeelte van je verhaal klopt niet.
In Nederland hebben we geen Holsteins omdat we niet beter weten, maar omdat de boeren ze beter vonden dan de koeien die ze hadden, de FH , de MRIJ en Blaarkoppen
En waar er aanvankelijk boeren dachten na 1 keer inkruisen te stoppen gingen ze na verloop van tijd allemaal naar 100HF.
Weet jij ook , dus geen onzin over niet beter weten.
oldhuus
@arie.j
Het gros van de boeren liep toch alleen maar achter de K.I's aan, bij de intrede van de Holstein was hier de lokale KI er ook als een van de laatsten bij, dus de meeste boeren ook, de laatste koe met nog 12% FH is hier ook nog maar een paar jaar vertrokken. Er zijn altijd wel wat eigenzinnige boeren geweest, en FH en MRIJ zijn er ook nog steeds wel.
Maar het gaat bij inkruisen meestal niet om te stoppen met HF, maar om 3 rassen te roteren. In Denemarken zijn trouwens ook nog zat bedrijven die gewoon altijd Deens rood hebben gemolken, alleen hebben ze daar vroeger al af en toe wat HF en Brown Swiss door heen gekruist. En dan heb je nog de Jersey-bedrijven, ook met 300 koeien, die draaien ook uitstekende saldo's.
m uut m
@oldhuus
De jersey bedrijven in Denemarken draaien gemiddeld 15% beter dan de hf bedrijven.
arie.j
Quote Reactie van @oldhuus:
Het gros van de boeren liep toch alleen maar achter de K.I's aan, bij de intrede van de Holstein was hier de lokale KI er ook als een van de laatsten bij, dus de meeste boeren ook, de laatste koe met nog 12% FH is hier ook nog maar een paar jaar vertrokken

Knap achterlijk die KI bij jullie geweest.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
Ga maar eens grote koppels melken

Je hebt mijn reakties hier nog nooit gelezen volgens mij.
pieta
@oldhuus Ook een kruisling met fosfaatgebrek gaat neer. Maak je geen illusie.
robotboertje
@jan is hobbyboer Hoe oud zijn jouw melkgevende koeien ongeveer? Lijkt me naast jouw fantastische management en fokkerij skills ook nog wel enigszins van invloed op het aantal problemen
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robotboertje:
jouw fantastische management en fokkerij skills

haha.
+1
robotboertje
@jan is hobbyboer ik vond m ook goed, maar het heeft nog niet geleid tot een antwoord op de vraag.... haha
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robotboertje:
maar het heeft nog niet geleid

Ben in 2015 weer begonnen met melken, dus oudste koeien zijn 3e kalfs nu. Levensduur is trouwens geen doel hier, mooie koeien wel.
jan is hobbyboer
Als je alleen de kop van het artikel leest zijn Deense vrouwen met rood haar vogelvrij 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , jersey , holstein , kruisen en levensduur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0