Afname ammoniakemissies door nieuwe bemestingstechnieken niet overtuigend aangetoond

PERSBERICHT

De daling van Nederlandse ammoniakemissies is niet overtuigend aangetoond. Dat is een van de conclusies van de publicatie A volatile discourse – reviewing aspects of ammonia emissions, models and atmospheric concentrations in The Netherlands in het wetenschappelijke tijdschrift Soil Use and Management. Die conclusie staat haaks op een eerder gepubliceerd Wagenings artikel in hetzelfde tijdschrift. Het nieuwe artikel van Jaap Hanekamp, Matt Briggs en Marcel Crok komt voort uit de door hen uitgevoerde ammoniakreview onder de vlag van V-focus.

De Wageningse onderzoekers stelden in 2016 dat overtuigend is aangetoond dat lage-emissie technieken (bijv. mestinjectie) de ammoniakemissies sterk verlaagt. Het nieuwe artikel laat zien dat deze claim onjuist is. Alle data waarop deze conclusie gebaseerd is, zijn niet meer beschikbaar en de gerapporteerde emissiefactoren zijn dus niet na te rekenen. Hanekamp et al tonen bovendien aan dat er substantiële onzekerheden gemoeid zijn met de gebruikte methode. Die onzekerheden werken door in de nationale emissiecijfers, maar zijn niet of nauwelijks gerapporteerd. Emissies zijn daarom mogelijk minder afgenomen dan de berekeningen suggereren. Die conclusie wordt versterkt door een andere conclusie in het artikel, dat ammoniakconcentraties sinds 1993 geen duidelijke trends omhoog om omlaag laten zien.

Ammoniakconcentraties lager
Hanekamp et al hameren er bovendien op dat de ammoniakconcentraties structureel worden overschat. De ammoniakmetingen worden in Nederland namelijk op een onjuiste manier gemiddeld, door het gemiddelde te gebruiken in plaats van de mediaan. Correctie daarvan leidt ertoe dat de ammoniakconcentraties in de lucht tientallen procenten lager liggen dan door de overheid wordt gerapporteerd. Vermoedelijk betekent dit dat de ammoniakemissies en -depositie in Nederland lager zijn dan gedacht.
Staatssecretaris Martijn van Dam schreef eind 2016 nog in een brief aan de Kamer: “Uit de internationale review [het Sutton-rapport, red.] bleek dat het kennisinstrumentarium dat Nederland inzet in de hele kennisketen wetenschappelijk goed is onderbouwd.” Met de publicatie van dit SUM-artikel is die conclusie niet langer houdbaar.

Het artikel in SUM is een internationale peer-reviewed uitwerking van het eerder gepubliceerde rapport Ammoniak in Nederland, Enkele Kritische Wetenschappelijke Kanttekeningen.
Hanekamp, J.C., Briggs, W.M., Crok, M. 2017. A volatile discourse – reviewing aspects of ammonia emissions, models and atmospheric concentrations in The Netherlands. Soil Use and Management doi: 10.1111/sum.12354.

Deel dit topic

Reacties

+7
spotmelker
Dus gewoon bemesten op de manier die het meeste grasgroei genereert en het minste structuurschade geeft. De rest was en is geldverkwistende onzin.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @spotmelker:
en op de manier die het meeste grasgroei genereert en het minste structuurschade geeft. De rest was en is geldverkwistende onzin.

het is maar net uit elke invalshoek je de resultaten leest.
Een boer leest het artikel met de conclussie: Weer lekker met de ketsplaat bemesten.
Een ander leest: Als emissiearm aanwenden niet helpt, dan de mestgift maar halveren.

Dus of je bij voorbaat blij moet zijn met bovenstaand artikel vraag ik me af. Als ze voor een beperkt bedrag per jaar in zichzelf geloven, mogen ze dat van mij vooral blijven doen 😬
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Een ander leest: Als emissiearm aanwenden niet helpt, dan de mestgift maar halveren

Dat heb ik nergens gelezen.
+1
Leo,s vriend
@spotmelker Dus gewoon bemesten op de manier die het meeste grasgroei genereert en het minste structuurschade geeft.
Dat is dus hier op de zandgrond lekker met de zodebemester.
ej-van-de-voort
@Leo,s vriend

Wat bederft uitrijden met de ketsplaat of sleepvoet meer dan injecteren op zandgrond dan met injecteer als ik vragen mag? Ik heb hier nl precies de omgekeerde indruk
Leo,s vriend
@ej-van-de-voort onder goede omstandigheden(geduld en niet te zware machine) is hier de ervaring dat er veel meer gras groeit als vroeger met ketsplaat (met toen meer mest)
dx11
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
veel meer gras groeit als vroeger met ketsplaat

De indruk dat er tegenwoordig met de ketsplaat minder gras geoogst wordt heb juist niet, en dit is ook zeker niet wat uit de huidige onderzoeken blijkt

tractorfan.nl/topic/69916/
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
(met toen meer mest)
Althans......op papier.
Leo,s vriend
@kanniewaarzijn nee werkelijkheid.En ook nog eens meer dan de helft minder km.
En dit in mijn situatie,kan niet voor anderen/andere grondsoorten spreken.
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
hier de ervaring dat er veel meer gras groeit als vroeger met ketsplaat (met toen meer mest)

Met de zodebemester wordt meer mest uitgereden op grasland dan vroeger met de ketsplaat. Dat weet ik zeker. Met de ketsplaat kon je geen giften aan van 25/30 m3 per ha
+1
brabo
Quote Reactie van @George:
Met de ketsplaat kon je geen giften aan van 25/30 m3 per ha

ge bent ginne echte brabander jonghu 😄
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @brabo:
ge bent ginne echte brabander jonghu

En zo, lieve kijkbuiskinderen, ontstond het mest"probleem"
brabo
Quote Reactie van @cs-agrar:
ontstond het mest"probleem"

In de ketsplaatperiode werd er niet over hoeveelheden per ha gepraat. Er werd net zo lang gereden totdat de putten leeg waren. En als er dan ook nog ergens in de buurt iin varkenshouder zat met een volle put, dan hielp je die graag mee leeg te rijden.
Dat zal in andere streken van het land niet anders zijn geweest, alleen zaten daar waarschijnlijk niet zo veel varkens als in brabant.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @George:
Met de zodebemester wordt meer mest uitgereden op grasland dan vroeger met de ketsplaat. Dat weet ik zeker. Met de ketsplaat kon je geen giften aan van 25/30 m3 per ha

Niet in een keer, maar toen begonnen ze al in november, en elke keer als de putten vol waren gingen ze er weer over, en in het groeiseizoen prutsen tussen de droge perioden door, net te laat na de bui, zode verbrand, geen koe die het wilde vreten, kweek, muur, andere rotzooi................... en maar grasland vernieuwen en onkruid spuiten..........
+2
kanniewaarzijn
@Leo,s vriend Stel je niet zo aan!
+1
Leo,s vriend
@kanniewaarzijn ik stel me niet aan, ik ben alleen blij dat we hier van die rottige ketsplaat af zijn, met bovengenoemde redenen.
kanniewaarzijn
@Leo,s vriend Dat het bij jou zo'n zootje was wil niet zeggen dat dat bij iedereen zo was.
Leo,s vriend
@kanniewaarzijn hier was het geen zooitje, hier ervoer ik het zoals ik schreef.
Nogmaals, dit geld voor mijn situatie op mijn (zand) grond. kan voor andere grondsoorten heel anders zijn.
pieta
@Leo,s vriend Sleepvoet 😁
Leo,s vriend
@pieta ja, kan ook.
spotmelker
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Dat is dus hier op de zandgrond lekker met de zodebemester.
Als je dat bevalt moet je dat blijven doen. Hier op de zavelgrond met veel nieuw ingezaaid land doet bovenop het beter, vooral met ongemixte (dunne) mest.
George
@spotmelker
Dat werkt altijd goed. Met de ketsplaat kun je tijdens regenachtig prima een kleine gift toedienen. Nauwelijks structuurschade en veel minder gewring op de kopakkers.
Leo,s vriend
@George ik weet niet hoeveel grasland jij hebt, maar een 40 hectare bemesten met de ketsplaat tijdens regenachtig weer ? hoeveel tanks en trekkers heb je dan nodig?
+2
dx11
@Leo,s vriend niet meer als met een sleepvoet of een injecteur
+1
m uut m
@Leo,s vriend
Vanmorgen 20 ha met de exactverdeler bemest in de regen.
Dat is pas emissie arm bemestten.
Leo,s vriend
@m uut m ik ook, alleen dan met sleufkouter.
m uut m
@Leo,s vriend
Je mag op zandgrond toch niet met een sleepvoet bemestten
Leo,s vriend
@m uut m SLEUFKOUTER.
m uut m
@Leo,s vriend
Die voldoet ook niet aan de voorwaarden.
Loeideutz
@m uut m Toch wel. Er wordt een sneetje gemaakt, en als jij vervolgens zorgt dat het strookje mest dat daarop ligt niet te breed is, heeft de nVWA niks te zeuren. Totdat er iemand bedenkt dat het toch weer niet genoeg is.
Leo,s vriend
@m uut m zo te horen jij ook niet.
m uut m
@Leo,s vriend
Jawel ik heb ontheffing 😎
familie pelle
Klasse! 2-1 voor de landbouw.
+1
Coen
@familie pelle , na 30 jaar ageren tegen deze onnozelheid, proficiat voor Jaap Hanekamp c.s.
Ruben2
Goed bezig 👍
+6
JanCees
Tis hele goede stap in goede richting maar met beetje goede wil komt er nog iets meer over klein jaartje wat de finale nekslag voor de huidige ammoniak modellen gaat betekenen.
kanniewaarzijn
Nu de rest van de mestwet nog! Is ook zó onderuit te schoffelen.
JanCees
@kanniewaarzijn ga je gang ben benieuwd hoe je dat gaat aanpakken
kanniewaarzijn
@JanCees Ik zie je waarschijnlijk de 14e wel. Dan kunnen we het er over hebben.
JanCees
@kanniewaarzijn twordt druk de veertiende
jorisdriepinter
Er zijn meer gebieden waar deze aanpas soelaas kan bieden.
Er is een heel circuit van stichtingen dat op het gebied van flora en fauna elkaar de bal toespeeld. Objectiviteit is daar soms ver te zoeken.
Wensdenken daarintegen niet!
+1
Pluto
En wiebren heeft nog zo gezegd dat de uitkomsten van het rapport geen aanleiding waren om het beleid te herzien!!!.
JanCees
@Pluto @Wiebren zei het iets anders. Hij zag geen aanleiding om het beleid te wijzigen.
In het gesprek over beleid is LTO natuurlijk een belangrijke maar niet de enigste.
Uiteindelijk is het de Tweede Kamer die bepaalt of er iets mee zal worden gedaan.

Bij oppervlaktewaterkwaliteit kwamen ook 4 moties door de Tweede Kamer en daardoor een addendum op de RIVM rapportage aan Brussel zonder veel LTO support.

Bij NH3 zie je een zelfde soort beweging dat Tweede Kamerleden zien en bemerken dat het tijd wordt dat LTO ook uit het karrespoor stapt.
Ohzo
@JanCees Pluto opmerking: Wiebren heeft gezegd' en jij: Wiebren zag geen aanleiding'. Ik ben blij dat er geen knikkers op laag water gezocht worden...
JanCees
@Ohzo er zit een wezenlijk verschil in de uitwerking van woorden ook al lijkt het dan spijkers op laag water
Ohzo
@JanCees en zo komt men niet verder.. Dat ik daar toch wel iets gelijk in heb, bewijst de huidige stand van zaken wel.
+5
hans1980
Dus die emissie arme stallen is ook allemaal bullschit dan komt die ammoniak er wel op een ander tijdstip of tijdens mixen of uitrijden uit
Jaap40
@hans1980 al die veel te dure vloeren in de stallen ..... pfffff....
spotmelker
@hans1980 Denk om de maatlat-puntjes en subsidies, ze laten je de meest zinloze dingen doen...😁
+1
delavalboer
@spotmelker ze laten je de meest zinloze dingen doen. Paar vogelnestjes ophangen en een paar brandslangen plaatsen....leverde echt nog wel wat op....hadden het er wel voor over.....mdv status..
+2
JanCees
@hans1980 of ammoniak vanuit veehouderij heeft mogelijk maar een fractie van het effect of zelfs nauwelijks effect op de depositie in natuur en tja wat dan.
Dan kloppen de modellen niet die worden gebruikt om de "huidige schadelijke" depositie te bepalen.
Dan zijn veel beleidsmaatregelen verkeerd gebaseerd en verkeerd uitgewerkt zijn honderden miljoenen belastinggeld en boeren geld verdampt en zijn er aantal mensen jarenlang bezig geweest met iets wat niet zo veel voorstelt als ze altijd hebben geroepen.
Leuk kun je tegen je kleinkinderen zeggen; Opa was ammoniakonderzoeker en na 30 jaar kwamen we er achter dat het eigenlijk niet zo een heel groot probleem was. Slim kleinkind zal dan vragen; Maar opa waarom duurde dat zo lang? Ja lieverd dat is een heel complex antwoord kom we gaan een ijsje halen.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
Ja lieverd dat is een heel complex antwoord kom we gaan een ijsje halen.

Zelfs dan nog om de hete brij heen draaien
+1
Rozema
Goed te zien dat deze zaken peer-reviewed worden getoetst
+4
wally
Massaal lid worden van v-focus das pas echte onderzoeksjounalistiek.

belangenbehartigers krijgen zo kruit om te schieten
+2
JanCees
@wally ook als de contributie bij V focus dan 1500 euro per jaar zou worden?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hetzelfde , lucht , management , ammoniak , overheid , 1993 en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0