Illustratie van: JohnDeerenr1

Grote kansen in zicht voor rendement melkvee

In de laatste weken van mei heeft de Countus Melkvee Index een scherp herstel laten zien. De laatste keer dat een dergelijke trend werd waargenomen, was in 2007. Deze keer gaat het iets geleidelijker, wat misschien een goed voorteken is voor de houdbaarheid van de koers.

Deel dit topic

Reacties

+2
storm
Toppie, kunnen we goed gebruiken🚜
groeier
@storm
Waar zijn nu die riepen dat het zo slecht ging?
weideboer
@groeier die komen tot de conclusie dat dat vooral op hun erf afspeelde. niet dat ze slecht zijn maar de tijdstip van die neerwaartse melkprijs kwam verkeerd uit
+1
storm
@weideboer dal duurde ff te lang en ook Rabo deed in de klaagzang mee en die hoor je nu ook niet meer. Vorig jaar hadden ze het over gefaseerd te koop zetten van bedrijven en werden bij menig melkveehouder de duimschroeven aangedraaid! Opschorten aflossen was her en der nodig maar niet eerder als de ergste nood voorbij was. Toen de melkprijs omhoog ging hadden ze het allemaal allang gezien in de glazen bol😃
+1
weideboer
@storm volgens de bank ging het om 5% van de melkveehouders die echt in de problemen zaten. Wat me opviel de laatste weken (van horen en zeggen) is dat velen die nu meedoen in de stoppersregeling dit niet uit financiële overwegingen doen maar vanuit de administratieve veranderingen. De veranderingen gaan bij sommigen even te snel, accountants die hoge advieskosten berekenen en die hun eigen adviezen ook steeds moeten bijstellen en daardoor zichzelf weer bezig houden. Te veel veranderingen in negatieve zin werkt demotiverend. De blijvers krijgen nu even weer een mentale schouderklopje door een hogere melkprijs, dat doet een mens goed.
+4
arie.j
Quote Reactie van @storm:
@weideboer dal duurde ff te lang en ook Rabo deed in de klaagzang mee en die hoor je nu ook niet meer. Vorig jaar hadden ze het over gefaseerd te koop zetten van bedrijven en werden bij menig melkveehouder de duimschroeven aangedraaid! Opschorten aflossen was her en der nodig maar niet eerder als de ergste nood voorbij was. Toen de melkprijs omhoog ging hadden ze het allemaal allang gezien in de glazen bol

Volgens mij deed op een paar na alle melkveehouders op dit prikbord mee.
Eerst Rabo verwijten dat ze te optimistisch zijn en de schuld hebben omdat ze veel te veel hypotheken voor nieuwe stallen hebben gegeven. En nu de prijs gaat meevallen Rabo gaan verwijten dat ze te pessimistich waren
Prikkers kunnen er wat van.
En boeren kletsen graag net zo het ze het beste uitkomt.
storm
@arie.j jij moet niet zeuren immers in een ander topic schrijf jij dat je voor 30 jaar terug je hypotheek afsloot😂😂😂
+1
weideboer
@arie.j zolang ze klagen of kletsen hebben ze er nog zin. Je moet je pas zorgen maken als ze niks meer zeggen. Maar je hebt wel gelijk, kan me nog de hoon herinneren toen ik opperde dat 2016 zo naar het eind best nog wel meeviel, foute opmerking....mag niet... foeiiii.

Heb trouwens nog nooit begrepen dat burgers en boeren de bank de schuld gaven dat ze die zware hypotheek konden krijgen en namen. Eigenlijk zeggen ze, dat ze niet in staat zijn om zelf na te denken en een risicoanalyse kunnen maken en dat een ander dat voor hun moeten doen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @storm:
ook Rabo deed in de klaagzang mee

en nu nog ,geen grond kopen maar fosfaat rechten [wat een inzicht
+1
groeier
@storm
De bange jongetjes van de Bank, prijzen gaan steeds vanzelf in de lift. Een hoop moeilijk gedoe, en nu hadden ze ook al lang weer gezien dat 't goed kwam. Tot 2027 gaan we niet meer onder de 40ct.
+1
weurding
Quote Reactie van @groeier:
Tot 2027 gaan we niet meer onder de 40ct.

zitte we nog steeds 😉
pietjepuk
Quote Reactie van @weurding:
zitte we nog steeds

Als we er niet boven komen kunnen we er ook niet onder 😂
Twentsch Land
@groeier

Met deze gedachte lijk je ook wel een jongetje van de bank, maar dan wel van een andere bank .... fosfaatbank of zo !!
groeier
@pietjepuk
50ct is nog wel wat te optimistisch, maar ruim 40 centje moet dit jaar toch wel lukken.
+10
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @groeier:
Waar zijn nu die riepen dat het zo slecht ging

Wanneer iedereen z'n extra kredietlijn die meteen nodig was toen de melkprijs beetje zakte weer afbetaald heeft en langjarig gewoon van de lopende rekening z'n nieuwe trekker en robot kan betalen, en het loon van de vrouw een extraatje is, dan wil ik wel toegeven dat het redelijk goed met de sector gaat. Voorlopig heb ik nog mijn twijfels of dat bij een deel van mijn collega's wel zo is. Het is meer de waan van de dag om nu bij een mooie melkprijs de zorgen van vorig jaar weer te vergeten. Het is maar de vraag hoe langdurig de huidige opleving is. In 2008 dacht ook iedereen dat het niet op kon, overstappen naar Lyempf en Van Bakel (wie kent ze nog) waren de enige juiste stappen voor de echte ondernemer.
storm
@jan is hobbyboer dat is de juiste analyse Jan ! Helemaal mee eens
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
en het loon van de vrouw een extraatje is,

Jij bent slecht geemacipeerd Jan en hopeloos ouderwets 😃
Een vrouw hoort voor haar financiele onafhankelijkheid zelf een baan te hebben, dat hoor je toch bijna dagelijks politici van links tot rechts roepen?
Kom bij Pechtold cs. niet aan metje verhaal.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Kom bij Pechtold cs. niet aan metje verhaal

Pechtold vind het waarschijnlijk ook nix dat het inkomen van de vrouw jarenlang rechtstreeks wordt gebruikt om de gaten in de uitgaven voor de hobby van de man te dichten.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Pechtold vind het waarschijnlijk ook nix dat het inkomen van de vrouw jarenlang rechtstreeks wordt gebruikt om de gaten in de uitgaven voor de hobby van de man te dichten

Eigen vrije keuze he, dat is toch het summum van zijn liberalisme?
Maar ik zie hier tegenwoordig nogal wat boeren waar de vrouw haar eigen toko heeft terwijl dat volgens mij niet met inkomsnood te maken heeft.
Zijn er op dit prikbord denk ik ook de nodige
George
Quote Reactie van @arie.j:
vrouw haar eigen toko heeft terwijl dat volgens mij niet met inkomsnood te maken heeft.

Hoe weet je dat zo zeker~?
arie.j
Quote Reactie van @George:
Hoe weet je dat zo zeker~?

Zolang je geen financiële boekhouding ziet weet je niets zeker, ook niet dat er zijn met noodzaak om de centen in het bedrijf te storten.
Maar dat jij je maar slecht kan voorstellen dat er tegenwoordig vrouwen zijn die graag hun beroep na trouwen geheel of gedeeltelijk voortzetten had ik niet verwacht.
groeier
@jan is hobbyboer
Fosfaatrechten zijn het grootste probleem, maar veel geklaag doet 't hier meestal goed.
Erco
@groeier @George is er nog hoor, straks roept ie KWEG!
George
Quote Reactie van @Erco:
er nog hoor, straks roept ie KWEG!

Voorlopig zihnnegk zieikhetnognietechtgoedkomen
verwijderd
+1
mlkvhoudr
@Rondhus

Wel eerlijk niet best....
van Ittersum
@Rondhus zonder je hele hebben en zaligheid hier te vertellen maar kun je summier aangeven wat daar de reden van is.
+3
Groen1
@Rondhus Wel eerlijk. Een troost, je bent niet de enigste. Ieder huisje heeft zijn kruisje.
+6
jvt
@Groen1 idd respect voor Grondhus Hier ook nog alles behalve rozengeur en manenschijn, maar zijn langszaam uit het dal aan het klimmen. Teveel tegenslagen sinds de overname van het bedrijf hier heeft onze kredietpositie behoorlijk aangetast, maar je leert idd de waarde van geld waarderen, je leert nogmaals de waarde van vaste relaties waarderen. Maar leuk is anders, ben er wel van overtuigd dat iedereen wel halleluja kan roepen, maar er structureel niks veranderd de komende 15 jaar, het aantal boeren wereldwijd nog harder zal krimpen procentueel gezien als de laatste 15 jaar. Schaalvergroting heeft de laatste 15 jaar veel op kunnen vallen mbt lagere marge per afgeleverde liter, maar ook hier komt een eind aan op veel bedrijven. Zie veel bedrijven in Nld hard gegroeid, maar vergeten wel dat als Pa en Ma niet meer komen helpen, ze acuut voor een arbeidsprobleem staan. Indien dat werk moet worden overgenomen door een betaalde kracht, worden de marges van de extra liters ineens een stukje kleiner dan vooraf begroot...
+1
weideboer
@jvt nadat ik "wees" geworden was heb ik echt mijn bedrijfsvoering aan moeten passen. Vreemde arbeid is leuk maar uiteindelijk moet je je bedrijf wel zo inrichten dat je het alleen kunt behappen. Loonwerk waar nodig en de rest zelf. Kortom weinig op de trekker zitten en niet vergeten dat vrouwlief je wederhelft is die je moet koesteren. Bij velen gaat arbeid de remmende factor worden, niet eens de regelgeving.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
nadat ik "wees" geworden

Ik was een jaar nadat ik bedrijf van m'n ouders gekocht had al wees, erg onhandig maar je leert wel snel helemaal op eigen benen staan en je bedrijf zo efficiënt mogelijk in te richten. Efficiënt was hier vooral weinig werk en goedkoop, want aan geld was ook flink gebrek toen 😄.
mlkvhoudr
Zit zelf ook bij countus en erger me aan al dat gehengel naar extra geld van hun klanten op t moment.

Ervaren anderen dat ook zo?

Ze zijn mij te pro actief op t moment. Bij het opdringerige af.....
+3
Groen1
@mlkvhoudr Snap wat je bedoelt. Feit is, hoe meer regelgeving, des te meer "nieuwsbrieven", bijeenkomsten, etc., waarbij altijd als laatste staat geschreven of wordt gezegd, "Heeft u vragen, neem contact op met onze adviseur".
+1
Pluto
@Groen1 Inderdaad de nieuwsbrief valt altijd op vrijdag in de bus met een dusdanige opzet dat je weekend al naar de kloten is , vage uitleg en waarschuwingen met de meest verschrikkelijke scenario's maken dat je maandag aan de telefoon hangt en de betreffende medewerker zit niet op zijn plek of is in vergadering . Maar geen nood we hebben ook nog andere adviseurs die u kunnen helpen??, en die heeft geen weet van de nieuwsbrief met als gevolg en lang gesprek en een week later een flinke rekening voor een adviserend gesprek !!. Met als eind resultaat dat de nieuwsbrief van algemene aard is en niet van toepassing op jouw bedrijf!!.
+1
oubi
@mlkvhoudr klopt. Heb de biezen gepakt.
+2
van Ittersum
@mlkvhoudr zit zelf bij Baker Tilly Berk , moet zeggen zij houden zich opmerkelijk rustig. Waar het nodig is benaderen zij rechtstreeks de klanten wie het betreft. Dat scheelt een hoop stress, de accountmanager weet welke bedrijven hij onder de hoede heeft dus waarom elke week een algemeen nieuwsbrief waar je alleen maar vragen mee creëert. Zelf lees ik het landbouwblad nauwelijks meer, te veel info, te veel misleidende berichten.
newholland6640
@van Ittersum

Mag ik weten welke van Ittersum je bent? dacht namelijk dat jullie overgestapt waren, of ik moet de verkeerde voor me hebben.
verwijderd
Groen1
@Rondhus Respect!
storm
@Rondhus respect voor je eerlijke verhaal! Dit gedrag van banken hoor je meer en daar heb ik ontzettend de schurft aan.
Als je zo'n "account-manager" dan op je erf hebt dan blijken ze zelf jouw cijfers en bedrijf niet eens meer te kennen maar ze kakelen een beetje de analyse van hun meerderen na.
Ben je zelf melkveehouder met een redelijke hypotheek die in feite nog geen 3e van je vrije verkoopwaarde is en dan ben je al risicovol en zelf hebben ze een hypotheek voor 100% van de waarde van hun eigen huis en een leasebak en hebben totaal geen lef meer om boeren door een liquiditeitsdip heen te helpen!
Erco
@Rondhus eerlijk verhaal, ik begon na overname ook met een schuld van bijna 3 euro, rente gemiddeld boven de 5% en nog stevig aflossen ook, dik 20 cent ging er richting de bank. Nu tien jaar verder ziet het er allemaal veel beter uit, rentes veel lager, veel (en extra) afgelost. Het jaar na de overname vingen we ook slechts 27 cent. Leer je wel scherp boeren van 😉 Je komt er wel 👍🏻 succes!
George
Quote Reactie van @Erco:
succes!

Dat zal hij nog veel nodig hebben.
hans1980
@Rondhus
had gesprek met de bank dat financieringen boven 1,5 euro/kg als zwaar en niet gewenst was, hoe krijg jij 2,6 voor elkaar..
weurding
@hans1980 misschien nog tak akkerbouw erbij, en dan de totale schuld alleen met de geleverde melk verrekenen?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , countus , rendement en 2007 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0