Illustratie van: fendtje310

Nieuw kort geding van circa 100 boeren tegen fosfaatreductieplan

Circa 100 melkveehouders bereiden een nieuw kort geding voor om het fosfaatreductieplan ook voor hun bedrijf buiten werking gesteld te krijgen. Bij Linssen Advocaten in Tilburg hebben zich circa 40 melkveehouders gemeld die een proces willen voeren. Bij de advocatenkantoren Hekkelman in Nijmegen en Benthem-Gratama in Zwolle allebei circa 30. De betrokken boeren zijn bijna allemaal veehouders die fors geïnvesteerd hebben maar op 2 juli 2015 de stal nog niet vol hadden. Zij moeten nu vee afvoeren. Ze achten hun zaak kansrijk na de uitspraak van de rechter op 4 mei in de zaak die 51 andere boeren voerden.

Deel dit topic

Reacties

arjankok
Stal klaar voor 2/7/2015?
dan heb je pech als hij niet vol zat !
overstekend wild
@arjankok wie bepaalt wanneer hij precies klaar is
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @overstekend wild:
wie bepaalt wanneer hij precies klaar is

De ambtenaar van de gemeente die controleert of de stal klaar voor gebruik is.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Ik heb mijn kaartje nog steeds niet opgestuurd.
Jack Rijlaarsdam
@m uut m en @cjw73 Soms is het handig wanneer er een datum van ingebruikname in de gemeentelijke administratie is opgenomen. Hier staat al een afspraak met de controlerende ambtenaar in de agenda op vrijdag 22 september 2017.

De afgelopen periode is duidelijk gebleken dat eenmaal verworven rechten niet zomaar worden afgepakt. Regeren is vooruitzien. De melding kan later best eens goud waard zijn.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam die moet nog steeds langs komen en al in 12/13 gebouwd.
Pluto
@cjw73 zolang bij de gemeente de datum van in gebruik name niet is geregistreerd kan er ook nog geen OZB heffing worden opgelegd!!. het zou mij niet verbazen als blijkt dat de stal al geruime tijd in gebruik is zonder melding je geen recht hebt op extra fosfaat rechten!!.
cjw73
@Pluto het is ook nog niet helemaal af hoor. Moet nog wat asbest saneren en een zijgevel verzetten.
Brutus64
Oud nieuws,
+2
vaak
@Brutus64 Wat een stelletje zielige ondernemers.
Verkeerde beslissing genomen en dan over onze rug het gelijk halen.
+8
matt
@vaak geef ze groot gelijk dat ze naar de rechter stappen.
Blijf die fosfaatrechten een idioot plan vinden sommige willen ze graag hebben om ze binnen nu en enige tijd te kunnen verzilveren
+1
Grietje62
@vaak Ja dat kun je naar 2 kanten uitleggen. Zielig die boer die teveel koeien heeft en te weinig land (lees derogatieboer)..... Daar willen we best wat voor inleveren, maar het moet wel tweerichtingsverkeer wezen..... solidair zijn heet dat.....
Wimblij
LTO zou er ook eens moeten gaan staan voor deze boeren en de schadeloosstelling eisen via schadevergoeding of extra rechten door verhoging plafond. Maar niet door afroming andere boeren. Wat denk je wat een hotelketen zou gaan doen als ze volgens vergunningen 50 kamers bij gebouwd hebben en ze vervolgens van staat niet mogen gebruiken. Inderdaad rechten.
+3
andre01
@Wimblij wat een onzin, jij maakt jou keuzes van jouw bedrijf.

wat moet de lto dan met de bedrijven die niet mee geholpen hebben met de grote groei en oeten inleveren? extensieve bedrijven? biologische bedrijven?

Als men gewoon even afwacht en de situatie tot rust komt, dan komen de mogelijkheden vanzelf weer. Net als na het instellen van de melkquotering
robbies
@andre01 je bedoelt dat melkquotum dat LTO zo ontzettend graag kwijt was, want marktpotentieel en concurrentieachterstand?
andre01
@robbies nee, ik heb het over het begin van het melkquotum.

Dat de regelgeving nu een zooi is, ben ik wel met jullie eens, maar je moet de kansen zien en niet alleen de donkere wolken. Dat er recht zaken aan gegaan worden, en er zo meer duidelijkheid komt, is alleen maar goed.
andre01
@robbies nee, ik heb het over het begin van het melkquotum.

Dat de regelgeving nu een zooi is, ben ik wel met jullie eens, maar je moet de kansen zien en niet alleen de donkere wolken. Dat er recht zaken aan gegaan worden, en er zo meer duidelijkheid komt, is alleen maar goed.
+2
Wimblij
Ik vind het echt schandalig van LTO de belangenbehartiger dat ze nog steeds de extreem hard geraakte leden die bijvoorbeeld 50 ha grond gekocht hebben of de stal half vol hadden niet steunen maar al twee jaar laten creperen!!
+2
cjw73
@Wimblij das vrij simpel zij hadden de stal al vol en geen land gekocht want ze schreeuwen niet voor niets zo dat de sjoemelwijzer nodig is.
+1
Wimblij
@cjw73 niet alle LTO bestuurders hadden net voor 2 juli de stal vol, eentje in ieder geval niet. Die is gaan rechten en is daarna uit het bestuur gezet......
groeier
@Wimblij
Niet te geloven, wat zijn ze slecht.
+2
Luc_
@Wimblij
Quote:
de extreem hard geraakte leden die bijvoorbeeld 50 ha grond gekocht hebben

Melkveehouders die 50 ha grond gekocht hebben in één jaar? Sterk verhaal lijkt me
bio boer
@Luc_ hoe zo hebben wij gedaan in 1998 van 50 naar 58 ha dat kan best en om het rond tezetten met 110 koeien zijn we bio geworden
+2
weurding
@bio boer das 8 meer geen 50
bio boer
@weurding ja 108 bedoel ik haha
+2
wouter bos
@bio boer Als je zo rijk bent dat je dit kunt , hoef je ook niet geholpen te worden
bio boer
@wouter bos wij zijn niet rijk met 6 euro schult per kg melk als je het goed doet wil de bank wel tot nu toe we hebben inmidels 250 koeien 180 ha bij elkaar geleend en doen dit met een vader en 2 zoonen dus deel maar door 3 dan ben je niet meer zo groot
janv
Quote Reactie van @bio boer:
wij zijn niet rijk met 6 euro schult per kg melk als je het goed doet wil de bank wel tot nu toe we hebben inmidels 250 koeien 180 ha bij elkaar geleend en doen dit met een vader en 2 zoonen dus deel maar door 3 dan ben je niet meer zo groot

Vakman dus:😃
+1
pieta
@bio boer Delen door 2 komt eerst. En dan ben je voor bio denk ik nog steeds groot. Maar serieus, als je dit soort dingen kan/doet dan kunnen een paar fosfaatrechten er nog wel bij om te kopen. Dat maakt het verschil niet meer.
bio boer
@pieta ja voor groei wel hebben we met het melk quotum ook altijd gedaan mechien hebben een paar wel eens gelezen van mij dat ik me een knelgeval vind maar in midels zijn we in aanmerking gekomen voor bijzondereomstadig heden dus dat is ook weer opgelost
+1
storm
@bio boer welke bank doet daarin mee? En is er alleen melkproductie gefinancierd of ook op basis van akkerbouw? Ik vind 2€ /kg melkproductie al best stoer en 3€ is al een indianenverhaal.
bio boer
@storm de rabo er is nog een kippen stal van 24,000 kippen en een windmolen
+2
storm
@bio boer kijk dat bedoel ik nou je moet wel appels met appels vergelijken!
josl
@Wimblij er zijn ook leden die vinden dat wij groeiers enorm gematst hebben door voor het fosfaatreductieplan 1 oktober '16 als referentie te nemen en via stoppersregeling en voerspoor ervoor te zorgen dat de korting 'maar' 12% is. Hoezo creperen?
Daarnaast hebben wij altijd gezegd dat er een zij het beperkte knelgevallenregeling moet komen maar ook dat wij niet gaan bepalen wie daarin gaat vallen.
De knelgevallencommissie is inmiddels van start gegaan.
Maak over een jaar de balans maar op of je achteraf die stal of grond beter niet had kunnen bouwen/kopen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @josl:
er zijn ook leden die vinden dat wij groeiers enorm gematst hebben door voor het fosfaatreductieplan 1 oktober '16 als referentie te nemen en via stoppersregeling en voerspoor ervoor te zorgen dat de korting 'maar' 12% is.

Die leden zijn er inderdaad nogal wat. Groei na 2 juli 2015 was voor eigen risico. Natuurlijk zijn er schrijnende gevallen die extreem hard getroffen zijn. Het is aan de overheid om deze knelgevallen tegemoet te komen. Eventueel kan @Wimblij op eigen initiatief nog een collecte starten om noodhulp te kunnen verlenen.
+4
m uut m
@josl
Jullie hebben en hadden oogkleppen op.
Alles is er op gericht om de intensieve melkveehouders in de benen te houden de rest is gewoon nevenschade van ondergeschikt belang dus.
+4
robbies
@m uut m ik geloof niet dat LTO een vooropgezet plan heeft uitgedokterd om intensief te bevoordelen. Nu ze vinden dat ze keuzes moeten maken, is het wel heel helder welke kant ze opgaan.

LTO blijft maar vinden dat iedereen koeien moet kunnen melken en varkens moet kunnen houden, zoveel ze wil. Voor elk probleem bestaat wel een technische oplossing. Vroeger kon dat allemaal, want er waren minder mensen en de boeren waren bescheiden in omvang. Nu de ruimte knelt, vindt LTO nog steeds dat er voor iedereen plek moet zijn en dat ze ook nog eens intersectorale belangen kan behartigen.

Het zou een verademing zijn als er eens iemand zou zeggen: voor bedrijven met meer dan 4 GVE/ha cq 5.000 zeugen op 1 locatie is in Nederland geen plek
+2
BoerBart
@robbies Dit heb ik gemeld in een LTO werk/praatgroepje. Antwoord was helder; LTO wil geen grenzen opleggen aan bedrijfsgrootte. Mijn argumentatie was, dat juist de grote nieuwe stallen zoveel onrust veroorzaken in de maatschappij(en bij collega boeren).
DeBoerin
@robbies Het zou een verademing zijn als er eens iemand zou zeggen: voor bedrijven met meer dan 4 GVE/ha cq 5.000 zeugen op 1 locatie is in Nederland geen plek.
Blijft lastig begrenzen: 5000 zeugen op 3 ha(bouwblok), 100.000 kippen op 1.5 ha (bouwblok) en maar 100 koeien op 25 ha ?
pieta
@DeBoerin Wat een onzin vergelijking. Ik vind 5.000 zeugen nogal veel op één locatie. 100 koeien niet maar 250 zijn er al behoorlijk veel. En 4 GVE/ha mogen ze van mij per direct invoeren.
+2
DeBoerin
Quote Reactie van @pieta:
Wat een onzin vergelijking

@Robbies noemde de zeugen en 4 GVE/ha als grens. Ik plaatste een vraagteken hierbij, vind de vergelijking dan ook onzin.
robbies
@DeBoerin die grens is niet keihard, maar als standsorganisatie moet je ook durven zeggen dat er voor bepaalde ambities in NL geen plek is, omdat dat negatief afstraalt op de rest van de sector. LTO wil alleen problemen oplossen met technische oplossingen, terwijl de groeimogelijkheden die dat met zich meebrengt alleen maar versterkend werkt op de maatschappelijke onrust

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , werking , stal , veehouders , vee , melkveehouders , uitspraak , zwolle , tilburg en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0