'Krimp melkveestapel voor klimaat kost Nederland 2,1 miljard euro'

De Nederlandse melkveestapel moet teruggebracht worden tot 1,4 miljoen melkkoeien om aan de milieudoelstellingen voor waterkwaliteit, mest en ammoniak te kunnen voldoen. Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut in opdracht van Milieudefensie waarin verschillende scenario’s voor de Nederlandse melkveehouderij zijn doorgerekend. De onderzoekers pleiten voor het invoeren van een norm voor grondgebondenheid om de inkrimping van de melkveestapel te reguleren en extensieve melkveehouders vrij te stellen van aanvullende milieuregels. Milieudefensie concludeert uit dit onderzoek dat deze inkrimping Nederland naar schatting 2,1 miljard euro kost.

Deel dit topic

Reacties

+1
paul1
Ja als ze 1 vinger hebben .....
kanniewaarzijn
Een hobby mag geld kosten, toch?
+4
Frans1
Grondgebondenheid is voor zulke clubs slechts een tussenstation voor het opruimen van de gehele veehouderij.een wolf in schaapskleren.Veel veganisten onder hun aanhang, en die hebben een grondige (Hoe ironisch)afkeer van welke dierenhouderij ook,behalve huisdieren
pieta
@Frans1 Gisteren was op NPO3 een quiz over de keuringsdienst van waarde. Een team was Filemon nogwat en een vrouwtje. Het vrouwtje was al 7 of 8 jaar vegetariër/veganist en Filemon was dat 7 jaar geweest ten tijde van zijn studie aan de kunstacademie. Filemon zei dat het op de kunstacademie in was om vegetarisch te zijn en dat hij na de opleiding weer was gestopt als vegetariër en werkelijk had zitten huilen van ontroering toen ie zijn eerste stuk vlees weer at. Het was zo ontzettend lekker.
+1
Frans1
@pieta nou jankt die filemon wel snel maar snap wel wat hij bedoelt 😄
brabo
Als ik het artikel goed lees dan zou een kleinere veestapel zelfs goed zijn voor de bodemdaling.
hoe verzinnen ze het
MARTIJN G
@brabo minder vee is meer akkerbouw. Lijkt mij minder bevordelijk voor de bodem. Zou niet weten wat we met al dat gras moeten met nog minder vee.
paul1
@MARTIJN G veel grond is alleen geschikt voor grasland, tenminste hier wel op de zeer zware klei.
Op het veen is het niet anders.
+1
j h p
@brabo Is toch logisch, is heel wat minder gewicht. 😂
Wilbert
Het goede nieuws is dat 1,4 miljoen koeien altijd nog meer is dan het aantal koeien na de gewenste 70% krimp die de PvdD graag wil 😄
Verder is het inhoudelijk maar een werkstukje, veel aannames, onjuiste stellingen en buiten de juridische werkelijkheid.
paulus2
Een onderzoek met een hoog diederik stapel gehalte
jan is hobbyboer
Komen we uiteindelijk toch nog uit op 15.000 liter per ha. Hadden we dat met z'n allen niet wat eerder kunnen bedenken als duurzame oplossing. Weiden en GMO-vrij voer erbij en je bent van alle regeltjes verder af, ik teken ervoor.
+1
Wilbert
@jan is hobbyboer van alle regeltjes af? Als je had toegegeven aan alle eisen van actiegroepen, had jij (en ik) gisteren al geen koeien meer gemolken.
Wen er maar aan, iedereen bemoeit zich met voedsel en landschap, nieuwe regels zijn in aantocht...
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
nieuwe regels zijn in aantocht.

We zien het wel. Als het te gek wordt houden we er gewoon mee op, dat is een erg rustgevende gedachte. Tot die tijd melk ik nog met veel plezier een paar koeien. Ze staan weer in de weide, op naar het volgende klusje.
+3
jordi 1455
Gelukkig stapt de VS uit het klimaatakkoord nu de rest nog.
diezel
@jordi 1455
Als je toch ziet wat die Energiewende een Duits gezin jaarlijks extra kost en wat voor minimaal CO2 resultaat ermee geboekt wordt. Totale waanzin. 😞

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , milieudefensie , ammoniak , melkkoeien , melkveehouders , grondgebondenheid , klimaat , melkveestapel en reguleren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0