'Veestapel voor milieudoelen naar 1,4 miljoen koeien'

De Nederlandse melkveestapel moet teruggebracht worden tot 1,4 miljoen melkkoeien om aan de milieudoelstellingen voor waterkwaliteit, mest en ammoniak te kunnen voldoen, stelt het Louis Bolk Instituut. In 2016 liepen er in Nederland 1,7 miljoen koeien.

Het Louis Bolk Instituut onderzocht in opdracht van Milieudefensie verschillende scenario's voor de Nederlandse melkveehouderij. De onderzoekers pleiten voor invoering van een norm voor grondgebondenheid om de inkrimping van de melkveestapel te reguleren. Maar ook om extensieve melkveehouders vrij te stellen van aanvullende milieuregels.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Strak plan
Leo,s vriend
@m uut m egoïst.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
egoïst

Als vervent LTO aanhanger heb je vast ook wel eens gehoord van een speekwoord met een balk en splinter, arie.j kent het gezegde waarschijnlijk ook wel. Je hebt wel lef om iemand die als normale ondernemer niet met de rug naar z'n klanten/samenleving produceert een egoïst te noemen.
+2
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Als vervent LTO aanhanger

Ben je vervent als je van vrouw naar man bent omgebouwd? En egoïsme is samen te vatten als vooral aan je zelf denken. En dat doen we zo ongeveer allemaal.
+1
Gerron
@pieta Na nog een keer ombouwen krijg je een weervrouw.😄
robbies
@pieta taalpurist. Spreek dan ook Leo,s vriend ff aan waarom hij een komma gebruikt waar een apostrof moet staan
pieta
@robbies Ik weet niet in hoeverre je je eigen naam mag bepalen hier. Jij gaat er vanuit dat hij een vriend van Leo is zo te lezen. 😁
En ik vind vervent gewoon een leuk nieuw woord. 😁
Leo,s vriend
@robbies die komma is er per ongeluk ooit eens gekomen toen ik deze naam opgaf, vindt het wel goed zo, waarom veranderen?
+1
robbies
@jan is hobbyboer och, Leo,s vriend zal het gedachtegoed van LTO nog verdedigen al is hij het laatste lid. Zou me niets verbazen als hij elke avond indommelt onder een LTO-dekbed en posters van Hans Huijbers en Cees romijn boven zijn bed
Leo,s vriend
@robbies och jee, als je door je argumenten bent krijgen we dit?
robbies
@Leo,s vriend jouw opmerking naar @m uut m was nu ook niet precies doordrenkt met argumentatie
Leo,s vriend
@jan is hobbyboer Je hebt wel lef om iemand die als normale ondernemer niet met de rug naar z'n klanten/samenleving produceert een egoïst te noemen.
Waarom is m uut m meer een normale ondernemer dan iemand die niet biologisch is of hobbyboer?
Ik vindt het jammer dat mensen zo op elkaar afgeven. Laat een ander die het anders doet in zijn/haar waarde.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Laat een ander die het anders doet in zijn/haar waarde

Dat had jouw clubje in de zomer van 2015 ook niet zo hoog in het vaandel.
deJong
@Leo,s vriend

laat ze maar mooi met die grond gebondenheid komen...
Leo,s vriend
@deJong is in mijn situatie geen probleem hoop ik , maar ik denk dat dan de paniek onder een flink deel van de melkveehouders nog veel groter wordt.
Want wat is grondgebonden? 1 gve/ha.1,7 2 2,3 2,5 2,7 3 ik heb ze allemaal al voorbij zien komen.
En met welke productie per ha gaan we dan rekenen? 1 gve/ha bij 6000 kg/koe of 3 gve/ha bij 10000 kg/koe ?
+1
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Want wat is grondgebonden?

Ik geloof dat het niet zo moeilijk is. Ik kan mijn mest geheel kwijt op mijn eigen grond en kan zelfs nog mest aanvoeren. Dan ben je dus grondgebonden.
Leo,s vriend
@George ja, dat is mooi, maar hoe gaat dat uitwerken voor de rest van de 17500 melkveehouders in NL ?
deJong
@Leo,s vriend

gewoon de x aantal koeien die er op 2 juli waren delen door het aantal hectares die er gebruikt worden in de veehouderij. bam klaar.

wil iemand uitbreiden dan moeten zij eerst zorgen voor grond op koop of pacht. en neffens die x aantal hectares die ze erbij hebben zijn veestapel kan uitbreiden.

geef de boeren die lang niet grondgebonden zijn x aantal jaren de tijd om grond onder hen bedrijf te krijgen. op pacht of koop. en het liefst geen tijdelijke huur anders blijf je aan de gang.

kijk later hoeveel fosfaatruimte onbenut blijft. hoeveel dieren je daarop kunt houden. deel dat door het x aantal hectares. dan weet je hoeveel koeien een veehouder meer mag houden per hectare en stel dat vast. zodoende een veehouder zelf kan kiezen of hij intensiever wil zijn en mest af voeren wil of niet.
(bovenstaande kan altijd nog beter uitgedacht worden... maar ik zeg ook maar wat)
Leo,s vriend
@deJong ik snap je redenering, maar hoe groot denk je dat het slagveld onder de Nederlandse melkveehouders dan wordt? Daarbij vergeleken is deze fosfaatsoap niks ben ik bang.
deJong
@Leo,s vriend

je kunt zoiets ook niet zomaar voorelkaar beuken.
het is eigenlijk meerjarig maar dat is het ffr plan eigenlijk ook om iedereen grond gebonden te krijgen maar dan zonder het opbouwen van een luchtkasteel waar mensen die zo nodig willen groeien in de tussentijd geld in moeten stoppen. waardoor er meer geld in bedrijven blijven in plaats van dat je geld in stomme dierrechten verdwijnen (die van de baan kunnen worden geschoven) en je eigenlijk gewoon een berg geld verliest... kun je het veel beter in grond stoppe, e.v. opkrikken. grond blijft dan gewoon waardevast en zo zet je een sterkere bedrijfs positie neer na mijn idee. is volgens mij veel beter. tenzij je fosfaat recht handelaar wilt worden.
Wilbert
@deJong hoe ga je bedrijven dwingen om te extensiveren totdat ze grondgebonden zijn? Jurisdisch niet makkelijk lijkt mij...
daarnaast hebben we een kans gehad met de AmvB grondgebondenheid, maar die was niet strak genoeg? Bewust of onderschat?
Verder eens dat je beter kan investeren in grond dan productierechten. Op hele lange termijn toch grond nodig voor groei. Fosfaatrechten hebben niet het eeuwige leven en de waarde op termijn kan wel eens zakken als de politiek besluit dat groei 100% grondgebonden moet zijn.
deJong
@Wilbert

in de melkvee wet staat at dat je grondgebonden moet groeien (sinds 2016) een intensief bedrijf kan daarom nog steeds intensief zijn en blijven(maar dan een beetje minder). maar het moet niet uit de klauwen lopen zoals 180 koeien melken inclusief jongvee op bijvoorbeeld 35 hectare.

Vindt ik dat de grond gebonden groei eigenlijk jaren geleden al ingevoerd had moeten zijn. dan was en een veel minder groot probleem geweest, of misschien ook niet. dat is achteraf gezien.
pieta
Quote Reactie van @deJong:
op pacht of koop. en het liefst geen tijdelijke huur anders blijf je aan de gang.

Dat wordt dan enkel koop in de wat intensievere gebieden. Grond = grond. Als je hem op de GO kunt zetten is het toch prima.
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
ja, dat is mooi, maar hoe gaat dat uitwerken voor de rest van de 17500 melkveehouders in NL ?

Je vroeg je toch af wat grondgebonden was? Ik gaf je het antwoord , gewoon alle mest kunnen plaatsen op grond onder je bedrijf.
m uut m
@Leo,s vriend
In Noorwegen hebben ze een maximale productie per bedrijf. Als we die norm hier ook invoeren dan hoeft er geen boer te stoppen.
Leo,s vriend
@m uut m ok, verklaar eens nader.
m uut m
@Leo,s vriend
Maximaal 400.000 kg melk per eenmansbedrijf / gezinsbedrijf en 650.000 per meermansbedrijf
Gerron
@m uut m Maar maakt het dan nog wat uit hoeveel land je hebt?
m uut m
@Gerron
Dat weet ik niet.
Leo,s vriend
@m uut m dank voor de reactie.
Kan nog gezellig worden als we daar naartoe moeten volgens de groene knakkers.
Leo,s vriend
@m uut m Maximaal 400.000 kg melk per eenmansbedrijf / gezinsbedrijf en 650.000 per meermansbedrijf

En je stelt dat er dan geen boer hoeft te stoppen ??
Leg dat eens uit.
m uut m
@Leo,s vriend
1,4 miljoen koeien gedeeld door 18000 melkveehouders kom je op 78 koeien gemiddeld.
Met 78 koeien kun je gemakkelijk een goede boterham verdienen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
78 koeien gemiddeld

Ietsje meer, want ik hoef er maar stuk of 20, moet er niet aan denken om 78 koeien te hebben.
Leo,s vriend
@m uut m klopt helemaal, maar dan nog, waarom hoeft er dan geen boer te stoppen? in NL melken we gemiddeld al bijna 100 koeien. Gemiddeld moeten we dan ruim 20% inleveren, iedereen die groter is als gemiddeld nog veel meer, het slagveld zal niet te overzien zijn.
janv
Vergeet het maar,terug naar de helft komt eerst......
robbies
Hier zal ook wel weer een mooi sectorinitiatief voor komen.
+7
marcel r
Waterkwaliteit is geen probleem in landbouwgebieden. In stedelijke gebieden wel.

Mestplaatsingsruimte is geen probleem. Grondwater onder derogatiebedrijven zit(op een enkele uitzondering na) onder de norm.

Ammoniak is een verzonnen probleem. Ammoniak depositie op natuurgebieden wordt al jaren overschreden en de plantjes die er "last van zouden" hebben leven nog steeds.
RA RA.
kanniewaarzijn
Eerst die belachelijke rekensystematiek maar eens loslaten. En dan kijken wat er werkelijk van het "probleem" overblijft.
+3
dewittemotor
Extensieve melkveehouders vrijstellen van aanvullende milieuregels.
Dsu als iedereen exrtensief zou zijn, is de melkveehouderij niet meer milieuvervuilend.

Wat een klinkklare onzin en het zal ook nooit komen.

Zodra iedereen extensief is gaat op die groep die regeltjescarroussel volledig los. Of meen je nou echt dat al die onderzoekers en beterweters hun baantje kwijt willen?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @dewittemotor:
Dsu als iedereen exrtensief zou zijn, is de melkveehouderij niet meer milieuvervuilend.
Juist wel toch? "Deskundigen" hebben uitgerekend dat hoe intensiever een bedrijf is, hoe beter voor het milieu 😁 Ze lullen zichzelf behoorlijk vast.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ze lullen zichzelf behoorlijk vast

Jij gaat uit van de uitgangspunten van KLW, waarbij verliezen buiten bedrijf niet aan bedrijf toegerekend worden, dan is hoe intensiever hoe milieuvriendelijker. Zonder grond heb je ook geen verliezen via de grond. Tja. De werkelijkheid is natuurlijk veel simpeler, omdat het proces van voer naar melk niet 100% efficiënt is draagt elke extra koe bij.
+2
Deutzrijder
Wie betaald bepaald welke kant onderzoek uit gaat.
+2
jan is hobbyboer
De 1e 160.000 koeien hebben er voor gezorg dat de melkprijs een ruim dubbeltje gestegen is, als de volgende 160.000 koeien weg dat weer doen ben je wel een financieel onbenul als je tegen deze regeling zou zijn. Met 50 cent per liter hoef je niet meer dan 20 koeien te hebben voor een redelijk inkomen.
+4
josl
@jan is hobbyboer er komt geen druppel melk minder in de fabrieken als een jaar geleden. Hoezo hebben die 160.000 koeien weg voor een dubbeltje extra gezorgd?
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @josl:
Hoezo hebben die 160.000 koeien weg voor een dubbeltje extra gezorgd?

Geen idee, ik zie alleen dat er 160.000 koeien minder zijn en de melkprijs 12 cent hoger is. Causaliteit is niet iets waar landbouw en LTO in het bijzonder veel waarde aan hecht, zie ook de KLW. Verder bordurend op het KLW gedachtengoed durf ik dan wel te stellen dat met nog 160.000 koeien minder de melkprijs weer 12 cent zal stijgen. Waarom geldt dit soort redeneringen wel voor KLW en niet op andere gebieden?
Grensboertje
Heb een veel beter idee, waarom gaan we geen milieu gekkies en zweefteven in al die flats reduceren? Gevaar voor de samenleving en regelrechte horizonvervuiling die betonnen barakken. Veels te intensief per vierkante meter en waterkwaliteit...
+3
groeier
@Grensboertje
Een 2 miljoen koeien is geen enkel probleem in ons land, maar dan wel wat auto's minderen en niet meer dan 2 honden per adres.
brabo
Quote Reactie van @groeier:
en niet meer dan 2 honden per adres.

oeps, dan moeten we nog een "paar" adressen bij gaan zoeken 😄
Gerron
@Grensboertje Als iedereen net zo veel leefruimte als de gemiddelde boer had om te wonen dan was er een stuk minder landbouwgrond beschikbaar. Maar waarom alleen milieugekkies en zweefteven reduceren? 1 Miljard mensen op aarde is ruim voldoende om de soort in stand te houden en dan is er ook een stuk minder milieuvervuiling.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Gerron:
1 Miljard mensen op aarde is ruim voldoende om de soort in stand te houden en dan is er ook een stuk minder milieuvervuiling

Jaar of 75 geleden hebben ze een poging gedaan maar over het succes daarvan zijn de meningen nauwelijks verdeeld. Wat een gekke praat. Volgens mij heb je veel minder mensen nodig om 'de soort' in stand te houden. Alle hosteins stammen immers ook 50+ x van JRAP (Johanna Rag Apple Pabst) af en dat gaat prima. En er zijn hier op het prikkebord hele volksstammen die geloven dat ene Adam en Eva onze enige voorouders zijn, en dan zelfs nog maar paar 1000 jaar gelden.

Rare redenaties houden jullie er op na. Onze footprint hier in het westen is natuurlijk nogal wat groter dan van de 5 miljard armoedzaaiers op deze wereld. Maar ja, wij redeneren hier in het ultra rijke westen net als echte LTO-ers altijd vanuit 'verworven rechten', dus veel compassie hoeven die armoedzaaiers niet te verwachten van ons.
Gerron
@jan is hobbyboer Ik bedoel dat 1 miljard mensen ruim voldoende is om alle rassen in stand te houden.
Die "Armoedzaaiers" hadden misschien wel een leefwijze die al eeuwen voor hen prima was totdat de bevolking te groot werd.
+1
Gerron
@jan is hobbyboer Van het geld dat een asielzoeker die hier naar toe komt kwijt is aan de reis kan iemand een jaar lang prima leven in het land van herkomst. Waar komt dat geld vandaan denk je?
Zo maar een boer
Wat zeggen de lto bestuurders hiervan, ook de afdelingsbestuurders .
Wilbert
@Zo maar een boer
nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Daarnaast is er een "klankbordgroep" ge/misbruikt om het geheel te rechtvaardigen (laatste pagina rapport). Lto / nzo staan er niet tussen. Wel veel andere organisaties en 2 sufferds van de nmv en eentje van najk (op persoonlijke titel...)
robbies
@Wilbert de sector is niet alleen LTO en NZO. Misschien vindt het merendeel vd sector dat we geen industriemelkers moeten worden? Dat geluid zul je alleen niet meer in de achterban van LTO horen.
Een grote mestvergister en een stal van 300 koeien met luchtwasser is volgens LTO prachtig efficiënt en geweldig voor t milieu, maar iets zegt mij dat er vrij weinig maatschappelijk draagvlak is voor de technische oplossingen van Kees en Co
JanCees
@Wilbert een klankbordgroep of adviesgroep rechtvaardigen of legitimeren niets

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , ammoniak , melkkoeien en melkveestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0