Brussel positief over kunstmestvervanger

De Europese landbouw- en milieucommissie hebben dinsdag 30 mei een positief advies voor de erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger gegeven. In september stemt het Europese Parlement.

Voor de bekrachtiging is een eerste stap gezet naar een aanpassing van de Europese Nitraatrichtlijn uit 1991. Deze richtlijn stelt paal en perk aan het gebruik van dierlijke mest op percelen. Volgens deze richtlijn is het uitspoelingsgevaar van nutriënten uit dierlijke mest naar het grond- en oppervlaktewater groter vergeleken met kunstmest.

Deel dit topic

Reacties

Rob07
Waarde van de derogatie neemt dan behoorlijk af.
Grasbaal
Met dank aan Jan:

Ohzo
Eindelijk...
+1
KuikenenKoe
Wel op gehoopt maar nog niet verwacht mede omdat andere lidstaten er geen groot belang bij hebben om dit toe te staan
en van uit kunstmest industrie ook wel enige tegendruk zal zijn uit eigen belang
dus mijn complimenten aan een ieder die hier aan mee heeft gewerkt om zo ver al te komen
+1
oldhuus
@KuikenenKoe
Nederland en België zijn ongeveer de enigste landen met een mestoverschot, dus een beetje vechten tegen de bierkaai daar in Brussel, money talks en de kunstmestindustrie DSM enz. heeft misschien wel 100 "adviseurs" (lobbyisten) in Brussel rondlopen.
+1
dwers
Ik heb nog stromest en gier, gier zou ik zo kunnen gebruiken als kunstmest zonde dat het eerst op transport moet.
Wel mijn complimenten voor Jan Huitema ook eens iets vanuit de praktijk ipv achter het buro
+2
oldhuus
Ja met dank aan JAN HUITEMA, die maakt zich hier al jaren sterk voor 👍 👍
Grasbaal
Met deze erkenning is er echter nog geen goedkeuring om mineralenconcentraat uit dierlijke mest te gebruiken bovenop de gebruiksnorm voor dierlijke mest, maar wel om het in de totale mestgebruiksruimte te mogen gebruiken.

Meer: boerderij.nl/Home/Blogs/…
+1
Huppel
Voor fosfaat maakt het binnen het stelsel van gebruiksnormen helemaal niets uit. Als je nu fosfaat uit dierlijke mest of uit kunstmest gebruikt is om het even.

Alleen voor de totale stikstof norm is er wat te halen, maar dan telt die kg N uit verwerkte dierlijke mest voor 100% mee in plaats van 45/60%. Je zult dan wel redelijk zuiver fosfaat af moeten voeren om de N ruimte voor verwerkte mest te kunnen gebruiken.
Ohzo
@Huppel klopt, maar geeft wel een opening voor ' strippen'
Pluto
De milieu commissie is er dus niet alleen om het milieu te verbeteren!!. Er zijn te veel instellingen die bij het verhaal kunstmest vervanger te veel euro tekens in hun ogen hebben. Nutriënten uit kunstmest spoelen sneller uit dan uit dierlijke mest , bovendien zit het verschil tussen vloeibaar en korrel.
+1
oldhuus
@Pluto
Ja mest bevat nog organisch gebonden NPK, dat er in een wet uit 1991 staat dat kunstmest (minerale N P K) minder snel uitspoelt is natuurlijk grootste onzin, daar hoef je geen drs. voor te zijn om dat te snappen. Kunstmest was trouwens een prachtige uitvinding, toen we in Nederland nog een mesttekort en woeste gronden hadden, maar tegenwoordig is het al lang overbodig en doet het bij maximaal gebruik op de lange termijn meer kwaad dan goed.
+1
George
Quote Reactie van @oldhuus:
maar tegenwoordig is het al lang overbodig en doet het bij maximaal gebruik op de lange termijn meer kwaad dan goed.

De gemiddelde veehouder zal dit met jouw eens zijn en de gemiddelde akkerbouwer zeer zeker niet!
+1
pieta
@George Maar je kunt er toch niet serieus van overtuigd zijn dat een chemisch stofje cq delfstoffen uit de aardbol toedienen op de lange termijn beter is als dierlijke mest op alle mogelijke manieren te benutten.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
uit de aardbol toedienen op de lange termijn beter is als dierlijke mest op alle mogelijke manieren te benutten.

Zolang je niet een product hebt wat altijd gelijk van samenstelling is en even simpel en secuur is toe te dienen zoals kunstmest met een strooier dan zal een akkerbouwer weinig gecharmeerd zijn. Nogmaals alleen de boeren met teveel stront zijn tegen kunstmest , een akkerbouwer niet.
Misschien is het wel mogelijk zo'n product te maken van mest maar dan zijn de ver-en bewerkingskosten veel te hoog en kan het niet concurreren met de kunstmestindustrie.
pieta
@George Er zijn wel meer dingen die alleen kunnen concurreren (of alleen in het begin) met wat dwang of subsidie. Het gaat mij er om dat ze richting circulaire willen. En hoe zot is het dan als je in NL Genoeg stikstof hebt uit dierlijk mest dit DSM laat produceren.
George
Quote Reactie van @pieta:
Genoeg stikstof hebt uit dierlijk mest dit DSM laat produceren.

We zullen het wel gaan zien.
+1
oldhuus
Quote Reactie van @pieta:
dit DSM laat produceren

Ja maar dierlijke mest stinkt, die chemici hebben daar een hekel aan, zolang er kunstmest vrij beschikbaar is gaan ze echt niet investeren in organische kunstmest productie. En dat geld voor alle industrie.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @George:
dan zijn de ver-en bewerkingskosten veel te hoog
Eerst worden boeren een probleem aangepraat met als gevolg dat er te weinig bemest mag worden (behalve de intensieven). Vervolgens mag de "overgebleven" mest wel heel duur ver- en bewerkt worden en alsnog toegediend. Een sigaar uit eigen doos dus, die je heel duur terug mag kopen! En de boerkes blij.............
oldhuus
@George
Gewoon wat kunstmest uit de aardkorst delven (opgeslagen Co2 delven) is natuurlijk veel makkelijker ook. Ik lees vaak dat de Nederlandse akkerbouwgronden een chronisch gebrek aan organische stof hebben, nou en die kun je niet even uit de aardkorst delven.
Bovendien kunstmest zal op papier wel heel nauwkeurig zijn, maar zonder organische stof en bodemleven, dan hoeft er maar eens een beste regenbui komen en dan spoelt het zo het ijsselmeer in. Ik spreek zelf ook wel eens akkerbouwers, inderdaad als ze in het najaar nog mest kunnen aanvoeren, bestellen zie liever wat bigbags NP ongeacht de kosten, en zeker hen die veel land huren zal het organische stof een zorg wezen.
George
@oldhuus Je schat de organische stof van die be- verwerkte mest waarschijnlijk ook veel te hoog in!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , platteland , mineralenconcentraat , brussel , nitraatrichtlijn en kunstmestvervanger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0