Illustratie van: draaipiet

Gerbrand van Burgsteden nieuw hoofd stamboek bij CRV

Gerbrand van Burgsteden wordt per 1 juli het nieuwe hoofd stamboek en registratie bij CRV. Hij volgt daarmee Arie Hamoen op die binnenkort met pensioen gaat.

Deel dit topic

Reacties

Koeienpraat
De beste man zal vast erg veel van genetica af weten. Maar ik ken hem niet, kan iemand mij vertellen of hij ook een koe kan keuren van de buitenkant? Het zal misschien ouderwets zijn maar vind het wel belangrijk dat de hoofdinspecteur ook een koeienkenner is!
hookwood
@Koeienpraat Gerbrand is zeker een koeienkenner! Zit in de genen volgens mij bij de familie van Burgsteden.
Koeienpraat
@hookwood mooi! Ook een keurings liefhebber?
IJsseldelta
Als ik z'n loopbaan zo lees dan is hij me net iets te vaak van carriëre gewisseld.
+1
weideboer
@IJsseldelta je kunt het ook omdraaien, iemand die heel lang aan het roer bij een bedrijf staat heeft geen ambitie of drive.
+1
jan is hobbyboer
Gerbrand is een goede jongen die hard werkt. Ik hoop dat ie bij CRV de kans krijgt om stamboek weer op de kaart te zetten, en niet zoals z'n voorganger Arie Hamoen vooral mee te werken aan de afbraak van het stamboek. Het is niet makkelijk om onafhankelijk te blijven binnen de coöperatieve vergadercultuur maar omdat Gerbrand er al eerder gewerkt heeft hoop ik dat ie dat vooraf goed overwogen heeft. Daarnaast weet ie door z'n werk bij Alta ook hoe het bij een commerciële partij aan toe gaat. Een geluk heeft ie, veel slechter dan Arie (what's in a name) kan ie het niet doen.
+1
Greidboer
Wat deed Arie dan zo slecht?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Greidboer:
Wat deed Arie dan zo slecht?

Arie heeft heel veel dubbele petten op, en is dus steeds aan het schipperen tussen belangen, en durft vooral geen onafhankelijke kritische mening te verkondigen. En een kritische mening was/is natuurlijk wel nodig want het exterieur van de Nederlandse koeien is onder zijn leiding verworden tot het lachertje van de Holstein wereld. Waar een keurmeester in de jaren 80 van de vorige eeuw nog enig aanzien had bij veel boeren is het tegenwoordig iemand geworden die in hoog tempo een aantal koeien scoort zodat met de keuringsgegevens in het SAP systeem van CRV een paringsadvies gegenereerd kan worden, hoe sneu. Boeren leren hoe koeien in elkaar zitten (dat een koe meer is dan een uier op 4 benen) en hoe fokkerij echt werkt zou een mooie taak voor een keurmeester, erg nuttig en geeft ook extra inhoud aan het beroep, maar is helaas een brug te ver. Massaproductie om de kostprijs laag te houden is de weg die Arie is gegaan.

Hij zal binnenkort wel voorgedragen worden voor een lintje voor bewezen diensten.
+1
Koeienpraat
@jan is hobbyboer Je kan veel dingen zeggen maar Arie weet echt wel hoe hij een koe moet keuren en kan dit goed uitleggen ook. Net als veel van de inspecteurs. Het is de keus van de boer in kwestie of je ze met een lijst de stal in stuurt of zelf mee loopt en vragen stelt..
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Koeienpraat:
maar Arie weet echt wel hoe hij een koe moet keuren

Dat zal best, over het keuren van koeien zijn er net zoveel meningen als er boeren zijn dus dat schiet toch niet op, maar Arie is geen inspecteur, hij is hoofd van het stamboek, dan moet je richting geven, en dat heeft ie nagelaten. Stamboek is in zijn periode niet veel meer geweest dan een schoothondje van CRV. Ik hoop dat Gerbrand wat dat betreft meer kan betekenen, anders denk ik dat over jaar of 10 licht uit kan voor stamboek. Zou toch jammer zijn.
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

In het donker keuren gaat ook niet meevallen jan 😎
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
het donker keuren gaat ook niet meevallen jan

NRS heeft ervoor gekozen, zoals zo vaak in de landbouw, om alle premium eraf te schrapen en voor een bulk product te gaan, het scoren van koeien zonder enige franje. Dan moet je dus gaan concurreren met de techniek omdat mensen simpel werk te laten doen gewoonweg veel te duur wordt.
Over paar jaar staan er waarschijnlijk een paar camera's in de stal die alles monitoren, wat big data en een CNN (en.wikipedia.org/wiki/…) er tegenaan en je kunt de mooiste analyses doen op basis van deze beelden. De oude technieken uit de 20e eeuw zoals stappentellers en ook paringsadvies op basis van keuringen kunnen dan zo bij oud vuil. Techniek wordt voor ons ontwikkeld in sectoren waar veel meer te verdienen is als in de landbouw, zoals bijv. bij de zelfrijdende auto's. Dat zouden dingen kunnen zijn waar zo'n stamboek voorloper in is, dan houden ze tenminste bestaansrecht naar de toekomst toe.
Het leveren van een arbeidsintensief bulk product is compleet kansloos, helaas heeft Arie dat nooit begrepen. Dierenartsen zijn hier volgens mij ook nog helemaal niet mee bezig.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pensioen , crv en stamboek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN