Boer zoekt baan - Kruispunt

Nu op NPO 2
Originele beschrijving

Twee boerenfamilies vertellen over het zware leven op hun boerderij. Door complexe Europese regelgeving en extreme lage melkprijs kunnen ze hun hoofd niet meer boven water houden en moeten stoppen.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Heftig verhaal. .door de overheid in financiele problemen komen 0 koeien op peildatum zou rechter daar dan niet net als Jawin kunnen besluiten?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
0 koeien op peildatum

Verhaal van Hulskotte begrijp ik niet helemaal: hij dient in april 5%, in juni 10% en daarna nog onbekend percentage van z'n veestapel op 1-10-2016 te reduceren en betaalt voor het overige vee de solidariteitsheffing. Da's niet leuk, maar bij de huidige melkprijs wel werkbaar en houdt zeker geen tonnen aan boetes in, zoals de commentaarstem aan gaf. Het afvoeren van de koeien lijkt mij daarom voorbarig. Ik kan me wel voorstellen dat de aankoop van fosfaatrechten komend jaar een moeilijk verhaal wordt en dat het een zakelijke beslissing is geweest om in te stappen bij de stoppersregeling.
sorry
@Jack Rijlaarsdam koeien kwamen op 15 oktober
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @sorry:
op 15 oktober

Dat is zwaar kl@te, dan zit echt alles tegen. Weg droom.
Farma_boerke
@Jack Rijlaarsdam Zoals hierboven ook al staat, al het vee wat na 1 okt 2016 op het bedrijf kwam moest in de eerste periode maart en april 100% weg, pas daarna gaat het kortingspercentage werken over het vee wat tussen 2 jul 2015 en 1 okt 2016 er teveel was.
paul1
@Jack Rijlaarsdam misschien heeft de bank de stekker eruit getrokken
hookwood
Hulskotte heeft het spul al verkocht agriteam.nl/13-ce1b-539170/aanbod-agrarisch-koop/…
weurding
@hookwood ook in moeilijke tijden zijn er die schijnbaar op zulke kansjes zitten te wachten, vast goedkoper dan nieuwbouw
+1
Druk
@hookwood
De investeerder heeft toch de grootste inbreng in deze verkoop? Er zal ook in deze verkoop wel weer veel vermogen zijn verdampt 😞
janv
Quote Reactie van @Druk:
De investeerder heeft toch de grootste inbreng in deze verkoop? Er zal ook in deze verkoop wel weer veel vermogen zijn verdampt

Is mooi spul zo te zien,zo zie je er niet veel.
+2
casev
@janv wauw wat een mooi bedrijf! En met een voor die omgeving mooie lap grond erbij. Ik kan me voorstellen dat het flink pijn doet als je zo'n spul weer moet verkopen vanwege alle shit regelgeving...😢
+1
weideboer
Uitzonderlijke gevallen(positief en negatief) zijn van alle tijden en heb je in alle branches. Daar moet je never nooit je beleid als overheid op aanpassen. Helaas de emotie regeert (te veel en te vaak)
+1
weideboer
Uitzonderlijke gevallen(positief en negatief) zijn van alle tijden en heb je in alle branches. Daar moet je never nooit je beleid als overheid op aanpassen. Helaas de emotie regeert (te veel en te vaak)
robbies
@weideboer inderdaad. Het is een bijzonder triest verhaal, maar uiteindelijk was Hulskotte ook gewoon te laat. Wat dat betreft is hij niet anders dan JKH of Nils Buijs.
Rob07
@robbies Nee, hij was niet te laat of onvoorzichtig. Heeft gewoon de pech van onbetrouwbare overheid, landbouwvoormannen en banken. Men had meteen een knelgevallenregeling moeten uitwerken.
Ik zie momenteel enkele grote geitenschuren die gebouwd worden. Dus als ze pech hebben komen daar geen geiten in??
oubi
@Rob07 er zijn toch nog geen geitenrechten?
+2
robbies
@Rob07 als gesteld wordt dat alle groei na 2 juli voor eigen rekening is, dan is het je eigen verantwoordelijkheid. Voor eigen rekening is niet doorbouwen in de veronderstelling dat je je stal wel volkrijgt met aangekochte rechten.

Ik vind het wel heel sneu hoor, als de droom van zulke mensen klapt. Maar deze mensen een knelgeval noemen is gelijk geven aan JKH en andere doorgroeiers.
Rob07
@robbies Als je al verplichtingen bent aangegaan is er geen eigen keus meer.
+3
robbies
@Rob07 welke verplichtingen zijn onomkeerbaar? Naar je financier? Naar je aannemer? Kom je wel vanaf hoor. Probleem is echter dat dat geld kost, maar ik denk dat het verlies nu groter is.
Rob07
@robbies Gelukkig hoeven wij hier samen niet uit te komen. De rechter zal wel het laatste woord hebben.
Groen1
@Rob07 Van Dam wil geen dierrechten invoeren voor de geitenhouderij. De Groot (D66), Grashoff (GroenLinks) en Futselaar (SP) vroegen Van Dam maatregelen te nemen om de geitenhouderij te begrenzen, vanwege de sterke groei van deze sector. De Kamerleden willen voorkomen dat de geitenhouderij in dezelfde situatie terechtkomt als de melkveehouderij en te hard groeit, met mogelijk pijnlijke maatregelen tot gevolg. Van Dam vindt echter dat dit een taak is voor het nieuwe kabinet, als daaraan behoefte is. “Voor de invoering van dierrechten voor de geitensector is wetgeving nodig. Dat kost zo twee jaar”, probeerde Grashoff nog. “Als we nu eerst wachten tot er een nieuw kabinet is en een nieuwe bewindspersoon is ingewerkt, zijn we mogelijk te laat”, aldus het Kamerlid. Van Dam hield voet bij stuk. “De geitensector groeit inderdaad, maar de sector overschrijdt het sectorplafond niet en vormt ook geen bedreiging voor het halen van de fosfaatreductiedoelen.” Eerder waarschuwde hij wel dat lessen geleerd moeten worden uit de situatie die is ontstaan in de melkveehouderij. Volgens Van Dam is in het huidige melkveedossier zichtbaar dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Achteraf gezien had eerder ingegrepen moeten worden, vindt hij.

Aan de orde is het debat over het fosfaatreductieplan.
tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/…
+1
Farmer_
Quote Reactie van @weideboer:
Uitzonderlijke gevallen(positief en negatief) zijn van alle tijden en heb je in alle branches. Daar moet je never nooit je beleid als overheid op aanpassen. Helaas de emotie regeert (te veel en te vaak)

Makkelijk praten zolang je zelf niet in dit schuitje zit.
+2
weideboer
@Farmer_ dus???? Er zijn altijd en overal winnaars en verliezers, in werk, sport, maatschappij echt overal. Dit gegeven bestaat al zolang er mensen zijn, maar je kunt niet overal een uitzondering voor maken of het beleid daarvoor op aanpassen. Doe je dit wel doe je de overige 99% te kort. En hoe meer uitzonderingen je maakt, hoe meer nieuwe grensgevallen je creëert, dat zien we de afgelopen tijd wel. Rationeel denken mag niet meer, lijkt het wel. Lijkt wel of iedereen bedorven is door de emo-maatschappij die er op dit ogenblik de overhand begint te krijgen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weideboer:
Rationeel denken mag niet meer
Dat mag best hoor, maar dat willen we niet. Als we ervoor zouden kiezen om wel rationeel te denken zouden we al lang van die hele mestwet en fosfaatgeneuzel (met alle vergaande consequenties) af zijn. Maar ja......boeren hè......zo dom als........
George
Quote Reactie van @Farmer_:
Makkelijk praten zolang je zelf niet in dit schuitje zit.

Tja schuitje ,ander woord voor bootje........ jaja
+2
DutchDairyFarmer
Als pas in oktober 2016 de koeien zijn gekomen is de stal dan ook in 2016 pas gebouwd neem ik aan. Allemaal leuk en aardig maar toen pas 2 juli 2015 allang gepasseerd
oubi
@DutchDairyFarmer gekocht voor 2 juni 15 en in 2016 stal gebouwd; verwacht dat ze in knelgevallen zouden komen totdat de mail kwam en 1 oktober 2016 belangrijk werd.
+1
DutchDairyFarmer
@oubi dat is eigen risico dus totaal geen medelijden mee grond had hij nog gewoon kunnen verkopen en is niet gedaald in waarde dus
+1
pieta
@DutchDairyFarmer Dat is dan duidelijk voor alle boeren die grond gekocht hebben en latente plaatsingsruimte. Geen knelgeval. 😁
DutchDairyFarmer
@pieta als je grond na 2 juli gekocht hebt heb je dit toch met een bewuste keuze gedaan neem ik aan 😉 In kader van dit voorbeeld had deze beste man de stal nog niet hoeven zetten met alle onduidelijkheid dit speelde.
verwijderd
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Rondhus:
Als jij tegen het bouwbedrijf halverwege de bouw zegt dat je het stil legt vanwege onzekerheden op de korte termijn dan zullen ze er echt niet moeilijk over doen.

beetje praat van lik mijn vestje
mest kelder en onderbouw klaar en dan tegen aannemer zeggen : we kappen ermee
ze zien je aan komen
robbies
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
beetje praat van lik mijn vestjemest kelder en onderbouw klaar en dan tegen aannemer zeggen : we kappen ermeeze zien je aan komen

Heb jij daar een boodschap aan? Als je bepaalt om te stoppen met bouwen dan is dat je goed recht. Wellicht een beetje boete betalen, dat wel.

Volgens mij was Hulskotte nog niet aan het bouwen op 2 juli. Dus mijn vraag aan @Rob07 was welke onomkeerbare verplichtingen er aangegaan waren en waarom dat die onomkeerbaar zijn. Een aannemingsovereenkomst kun je ongedaan maken.
pieta
@robbies Beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd? 😁 Maar het kan natuurlijk zomaar zijn dat ie fosfaatrechten had willen kopen in 2017 en dat ie de benodigde rechten al in optie gekocht had. Het enige wat ik dan niet snap is dat ie het al verkocht heeft en geen proces tegen de reductie heeft aangespannen. Ik kan me namelijk wel voorstellen dat ie doorgegaan is met bouwen. Maar wat moeilijker dat ie het daarna meteen te koop zet.
robbies
@pieta Misschien is hij gewoon doorgegaan met bouwen in de veronderstelling dat hij een knelgeval was en die rechten hem aangereikt zouden worden? Ik vind hem alleen geen knelgeval als er op 2 juli 2015 nog geen schop in de grond gezet was. Akkerbouw was ook een optie
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Akkerbouw was ook een optie

Tja, je verkoopt je bedrijf in melkmachines(tenminste dat heb ik begrepen) en je wilt melkvee gaan houden. Je koopt een bestaand melkveebedrijf en wil een mooi nieuw melkveebedrijf gaan bouwen. En dan komt 2 juli 2015 en je laat je droom maar meteen varen? Zo werkt dat niet altijd in de praktijk. Hij is ervoor gegaan en het het is anders gelopen als gedacht. De exacte redenen kan ik ook alleen maar wat naar gissen.
+1
@robbies ben jij vroomer dan de paus ? Hulskotte had een jarenlangproces.. zijn eigen bedrijf eerst verkocht, daarna bouwlocatie gekocht en vergunningen aangevraagd.. ook al was na 2 juli 2015 de schop pas in de grond.. ik vind het een pijnlijk knelgeval ! kun jij wel bureaucratisch denken maar ik vind het erg pijnlijk! t zijn gewoon mensen met de zelfde passie dan wij! niets meer en niets minder! elke strohalm pak je vast ( \zoals een evt, knelgevallenregeling waar ze op hoopten )
+4
robbies
@Oudekoeuitdesloot ik vind het ook pijnlijk. Prachtig bedrijf! Maar sentiment en ratio lopen wel een beetje door elkaar en dat is bijzonder gevaarlijk. In 2015 heeft hij pas gekocht hé. Dat is na alle waarschuwingen dat er dierrechten zouden komen.
+1
wotan2
@pieta Misschien is verkoop ook wel de korte pijn en financieel de beste uitweg. We weten met zijn allen niet hoe hij er financieel voor stond, en heeft hij het te koop gezet met de gedachte; " als ik bedrag x nu kan beuren kom ik met een blauw oog weg, anders gaan we maar procederen".
+1
KuikenenKoe
@robbies is in een geval van hulskotte moeilijk oordelen daarvoor is er te weinig informatie verschaft en is zowiezo moeilijk een ander zijn situatie in te schatten
maar buiten een aannemingscontract lijkt het mij niet voor de hand te liggen om halverwege de beslissing te nemen we stoppen ermee
laatste jaren is er veel onduidelijkheid alles vliegt alle kanten maar op, normaal gesproken is het vaak zo om vast te houden aan in gezette koers de beste strategie is met zo nu en dan een beetje bijsturen,maar is geen garantie voor succes nee

vond trouwens dat die dierenarts de huidige situatie in landbouw goed onder woorden wist te brengen ,mijn complimenten
robbies
@KuikenenKoe is ook zo. Maar volgens mij mogen we op dit Prikkebord redelijk feitenvrij praten.

Mijn punt is dat-hoe triest ook- Hulskotte geen ander geval is dan JKH. Beiden zijn na 2 juli doorgegroeid. Als je hem als knelgeval gaat betitelen, dan zet je de deur open voor alle groei na 2 juli. Stond de stal er op 2 juli met veel erin, dan was het een ander verhaal
@robbies ik vind jouw niet sociaal
robbies
@Oudekoeuitdesloot sociaal telt niet in deze discussie. De realiteit is dat er een bepaalde hoeveelheid fosfaat verdeeld kan worden en er dus links of rechts mensen geslachtofferd worden. Als we iedereen een knelgeval gaan noemen die doorgegroeid is na 2 juli, dan leggen we de rekening bij de niet-groeiers. Dat is ook niet eerlijk, wel?
weideboer
@robbies met eerlijkkheid kun je je rekeningen niet mee betalen zei iemand mij. Maar goed bekeken is alle woorden of iets wel of niet niet terecht is/was een achterhoede gevecht. Maar ik ondersteun je gedachte
robbies
@weideboer neemt niet weg dat ik het verschrikkelijk vindt voor de betrokken melkveehouders. Dit mag de LTO en NZO zichzelf volledig aanrekenen
+1
Twentsch Land
@robbies

Ook wel weer iets te kort door de bocht....door precies besturen en voorlichters te volgen houdt in dat je totaal geen ondernemer bent......goed luisteren, lezen , rondkijken heel belangrijk !!! maar volg wel je eigen gedachten.
robbies
@Twentsch Land wat een klets. De sector hield Dijksma van dierrechten af. Daardoor kon Hulskotte blijven dromen en pakte hij door. Hadden we dierrechten gekregen in 2013, dan had hij de stap nooit gemaakt. Vervolgens ontwerpen NZO en LTO een plan dat de bedrijfsvoering van Hulskotte volledig verlamd en hij gedwongen wordt zijn bedrijf leeg te draaien. Hulskotte''s ellende is volledig te wijten aan de belangenbehartiging. Wat is daar kort door de bocht aan?
Van wie heeft Hulskotte de genoemde mail gehad ??? Triest verhaal, boerdrij is verkocht aan de Fam Blokland, die moet verkassen voor natura 2000 gebied, ook hier staan een groot aantal voorwaarden en bepalingen in de acte, want de fam heeft het oude bedrijf nog niet verkocht aan de provincie, (Als mijn info klopt )

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , melkprijs , regelgeving , boerderij en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0