Weiden zonder afrastering werkt

€We kunnen koeien weiden zonder zichtbare afrastering”, concludeert Pieter Hogewerf, onderzoeker van Wageningen UR Livestock Research, na afsluiting van het project GrazeGuide. Daarin zijn proeven gedaan met het weiden van melkvee op percelen zonder zichtbare afrastering.

De koeien leren snel, vertelt Hogewerf. “We zagen na een dag dat ze al weten dat er na een waarschuwingssignaal een correctiesignaal volgt. Dan draaien koeien zich al om bij nadering van de virtuele afrastering en het horen van het geluid om een schok te vermijden. De methode werkt goed, de dieren blijven binnen de virtuele omheining, ook koeien die tochtig werden.” Deze beweidingsmethode lijkt geen nadelige effecten op dierenwelzijn en melkproductie te hebben. Een randvoorwaarde is dat de strip groot genoeg is.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Interessant. zo wordt stripgrazen makkelijk.
+4
weideboer
Mijn koeien deden niet mee met deze test, das wel duidelijk
+1
jan is hobbyboer
Gekkigheid kent geen grenzen. Arme beesten.
Harry K
Ehm, zie er wel wat in, maar dan verplicht voor alleen herten en overig wild wat een gevaar voor mensen (op de wegen) en landbouw (o.a. BVD, para en IBR) kan zijn.
Ik zeg verplichten voor dat wild.
Kunnen de eigenaren van een dier dat gaat waar deze niet hoort, aansprakelijk gesteld worden voor de schade 😁
kaas
Dan is het ook wel mogelijk koeien die bij een robot lopen een signaal krijgen als ze melkbestemming hebben en dat ze dan naar de robot gaan omdat ze weten dat er dan brok beschikbaar is
weideboer
@kaas in het kader van dat het dier zelf moet kunnen beslissen zal dit en dat andere maatschappelijk het niet halen, vrees ik
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @weideboer:
in het kader van dat het dier zelf moet kunnen beslissen zal dit en dat andere maatschappelijk

ja het dier is belangrijker dan de mens tegenwordig. Het stadium dat de mens/ ondernemer zelf moet kunnen beslissen zijn we al lang voorbij.
komelker 2
Koeien moeten de ruimte hebben in de wei.
PIONIER
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @PIONIER:
Waarom

Omdat weiden natuurlijk gedrag van een koe is, daar hoort scharrelen bij, plukje gras hier, wat kruiden daar, blad van een boompje erbij, maar dat staat inmiddels wel heel erg ver van de moderne boer af. Stripgrazen is zooooo onnatuurlijk weiden.
+1
weideboer
@jan is hobbyboer op zich heb je daar gewoon gelijk in. Maar die vrijwillig afgesloten megahoge tophypotheek moet eruit gemolken worden en daar past geen geitenwollensokken beleid in. Denk dat daar het verschil van denken zit.
Pluto
We maken nu nog te veel mee dat GPS en RTK signalen worden verstoord door hoogspanning en telefoon zendmasten. En wat als door een internet storing er enkele uren geen signaal wordt afgegeven , kunnen we de koeien van de snelweg halen??.
Harry K
@Pluto Klopt, en wat te denken van kapotte transponders of met lege batterijen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gps , koeien en boerderij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN