Van Dam waarschuwd

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken waarschuwd dat lessen geleerd moeten worden uit de situatie die is ontstaan in de melkveehouderij. Volgens Van Dam is in het huidige melkveedossier zichtbaar dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Achteraf gezien had eerder ingegrepen moeten worden, vindt hij.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Grasbaal

Vochtmeters voor brandhout

Hou die grappen maar voor je, deze vochtmeters zijn echt alleen voor brandhout.

Advertentie
Bezoek website

Laatste  |  

Reacties

arjankok
Wat een licht !

achteraf gezien had van dam er een zootje van gemaakt zullen we over een jaar zeggen !
+5
cjw73
@arjankok ho ho.. dijksma heeft te laat ingegrepen, maar die was ineens vertrokken en van dam krijgt de schuld.
+4
robbies
@cjw73 hoho Dijksma wilde ingrijpen maar is weerhouden door LTO en NZO
+2
Noordoost
@robbies ho ho niet NZO maar RFC
j h p
@Noordoost @cjw73 @robbies is het alweer kerstmis? 😂
Groen1
@Noordoost Bestuur NZO bestaat uit 6 leden, waarvan 3 van RFC.
Noordoost
@Groen1 dus RFC
cjw73
@robbies ze had gewoon door moeten gaan en niet luisteren naar de lto.
+3
robbies
@cjw73 dat hadden we waarschijnlijk ook niet leuk gevonden, maar dan hadden we in ieder geval allemaal in hetzelfde schuitje gepast. Nu zitten we allemaal in verschillende bootjes midden op zee en slaan we met de peddels op elkaar in om bij land te komen, terwijl we hopen dat het tij niet verandert
+1
arjankok
@cjw73 de echte rotzooi is ontstaan door de uitstel van de invoering fosfaatrechten , en dat is toch echt het negatieve testament van Van Dam, en hij legt nu een rookgordijn
+1
cjw73
@arjankok die fosfaat rechten hadden uiterlijk op 1 apr 2015 moeten in gaan en dat was roch nog dijksma haar periode
robbies
@arjankok als LTO gedaan zou hebben wat ze zei dat ze zou doen, dan waren er geen P-rechten gekomen.
achterhoeker2
@arjankok lodders van de vvd was tegen dwang, de markt /sector moest het zelf oplossen
BoerBart
@achterhoeker2 LTO kon aan knoppen draaien. LTO had een Early warming systeem.
Bah..
josl
@BoerBart aan welke knop?
BoerBart
@josl Wiebren vertelde bagatalliserend dat LTO aan koppen kon draaien om zo de overschrijding van het plafond te voorkomen. Dierrechten waren niet aan de orde, er werd alleen maar paniek gezaaid.
Mijn vraag aan Jos: Welke knoppen?
Porky
@cjw73 Ja ho ho, en van dam? Wat heeft die meer gedaan dan met zn armen over mekaar gezeten op zn platte reet ? Meneer werd niet voor niets op het matje geroepen in de 2e kamer omdat ie gewoon geen ene moer deed ,terwijl hij al maanden wist dat ie van Brussel in moest grijpen.
Todi
Ja ja hij wordt al gewaarschuwd voor de uitbreiding in de geitenhouderij en vleesveehouderij en doet niks.
friesboertje
WaarschuwT.
+1
Todi
GewaarschuwD
+3
Bioepz
GemiereneuK
Jannus
Dat zeg ik,alleen maar stinkende wonden omdat men met te zachte heelmeesters werkt,afschaffen van de derogatie zal een zeer effectief middel zijn,ja ja ik weet het ... 💸
+1
hans1980
@Jannus
GVE per ha. zonder historische referenties dat geeft het minste stinkende wonden
+1
koetje 33
@Jannus
In enkele jaren tijd naar GVE per ha is enige wat echt gaat werken.
wally
Dijksma heeft altijd gezegd als u uw mest verantwoord afzet, verwerkt of exporteerd kunt u groeien. !

ze is ingehaald door amvb grondgebondenheid en het fosfaatplafond
twee discutabele maatregelen die door emotie zijn gedreven
+2
nederlandse boer
@wally Volledig mee eens. Dat was het kader waarbinnen kon worden ondernomen. Dat dit zou leiden tot een overschrijding van het fosfaatplafond als voorwaarde voor EU-derogatie was duidelijk voor iedereen.

Op deze overschrijding waren vanuit het ministerie 2 keuzes mogelijk die beide uitvoerbaar waren:

KEUZE 1. bespreekbaar maken dat het oude niveau 172 mln kg fosfaat gecorrigeerd wordt voor mestexport daar aangetoond wordt dat voldaan wordt aan de waterkwaliteitsrichtlijn (het gaat de EU uiteindelijk om nitraatwaarden grondwater en helemaal niet om fosfaat). Het ondernemerschap zou met deze optie weer ruimte krijgen in de sector.
of
KEUZE 2. vanuit de linkse hoek koste wat kost vasthouden aan dit plafond om tegelijkertijd hiermee de eigen verborgen agenda (reductie dieraantallen als doel op zich) in te vullen.

De politiek koos voor keuze 2 en demonsteerde hiermee haar onbetrouwbaarheid gezien het eerder bovengeschetste kader wat de sector werd voorgehouden.

Veel opzienbarender was dat LTO/NZO/Etc. zich ook achter optie 2 schaarden om daarmee mee te helpen de verborgen agenda van de linkse politiek in te vullen.

Van Dam geeft aan dat er eerder ingegrepen had moeten worden. Hij bedoelt ten diepste dat hij zelf veel eerder naar Brussel gemoeten had om dingen bespreekbaar te maken in het belang van de sector. Iets waar hij nog aan moet beginnen. Mijn insteek en advies: nooit te laat om op je fouten terug te komen en dingen alsnog te herstellen!! Wie de handschoen past trekke hem aan!
Groen1
Dit is er toentertijd besproken,
Fosfaatrechten in de melkveehouderij
lto.nl/media/default.aspx/…

De Melkveewet: Eindelijk duidelijkheid, maar ook nog losse eindjes
oudewebsite.ltonoord.nl/sector/melkvee/…
jan is hobbyboer
Alles gaat altijd mis met die Van Dam, wel zielig eigenlijk, zelfs het woordje waarschuwd is geen Nederlands 😄
Jannus
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
altijd mis met die Van Dam

De beste man is slechts een politiek instrument om eens lekker stennis te schoppen in de agrarische arena en straks kaatst de bal terug naar de sectorvertegenwoordigers dat zij degene waren die met het gevoerde beleid niet juist hebben ingeschat en wederom heb je binnen de landbouw de poppen aan het dansen,

hij zat er niet voor de boeren,een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jannus:
hij zat er niet voor de boeren

Een volksvertegenwoordiger zit er voor z'n kiezers, en aangezien hij van de PvdA is lijkt het me vrij onlogisch dat ie voor een industriële vorm van melkveehouderij is. Meeste boeren zien dat wel als ideaalbeeld, geen wonder dat het botst.
kaas
Ik denk dat we beter van dam en dijksma zijn voorganger kunnen waarschuwen dat ze er een zootje van maken ze hebben het in het verleden altijd gehad over grond gebonden groei wat is er van terecht gekomen en de speculant zou niet beloont worden en die kei hard is door gegroeid na 2 juli 2015 over komt hun weinig van maar diegene die zeg maar een jaar voor 2 juli grote investeringen hebben gedaan in gebouwen en of grond en die wilden door eigen aanwas langzaam vol; groeien dat is nog afwachten hoe dat uitpakt met de knel gevallen regelingen .
@kaas je schetst onze situatie 😄 euhh ik bedoel 😞
+1
oubi
De landbouwbobo's hebben de overheid voorgehouden dat zij het zelf verantwoord zouden regelen. Beperkte groei tot 2020. Zij wilden eerst de PAS er door hebben zodat al het illegale vee in de extensieve gebieden was gelegaliseerd (waar zij zelf toevallig boeren) waarna het sein op groen is gezet bij Dijksma voor de 2 juli brief. De overheid had zelf mans moeten zijn en 31 maart als datum moeten pakken.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!