Sectorpartijen doen voorstel aanpassing jongveegetal aan Van Dam

De sectorpartijen LTO, NZO, NAJK, NMV, Nevedi en de Rabobank dienen een gezamenlijk voorstel in bij staatsecretaris Van Dam om het jongveegetal aan te passen. Daarin pleiten ze voor een vrije afzet van koekalveren tot 35 dagen naar een Nederlands UBN en de mogelijkheid voor afzet van kalveren en pinken vanaf 35 dagen via export, slacht of dood. Voor bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen willen afzetten in Nederland (bijvoorbeeld voor jongveeopfok) zou het jongveegetal moeten blijven gelden.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Hier een link naar de complete brief: melkvee.nl/upload/files/…
+3
arjankok
Ja dat helpt half de overgang van pink naar koe loopt dan nog steeds op een dubbele korting op !
Nick83
@arjankok volgens mij niet. Want dat is geen afvoer.

Het gaat erom dat afvoer van jongvee niet meetelt voor reductie, als dat tot gevolg heeft dat je minder stuks jongvee per melkkoe krijgt als op de peildatum. Pinken die afkalven is geen afvoer.
sorry
@Nick83 het gaat niet om afvoer ,het gaat erom dat het jongveegetal in het geheel wordt geschrapt. MELKVEE.NL meld over aanpassen, boerenbusiness over schrappen
Nick83
@sorry "Jongveegetal
Voor bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen willen afzetten in Nederland (zoals voor jongveeopfok) blijft het jongveegetal wel gelden."

Gedeeltelijk heb je gelijk.
arjankok
@Nick83 om nu al uit te leggen hoe je de nieuwe regel moet berekenen is nog wat ongewis tot er een duidelijke uitleg langs komt , 35 dagen als bovengrens voor de afvoer van vaars kalveren naar mijn opfokker is nog te overzien als dan het jongveegetal verdwijnd
Frans1
Quote Reactie van @Nick83:
Pinken die afkalven is geen afvoer

Dat klopt,maar als je jonge kalveren wel weg doet,gaat je aantal jongvee per 10 melkkoeien naar beneden,en dat is de crux
+2
josl
Het gaat over schrappen én aanpassen. Oftewel de regeling wordt aangepast dat het jongveegetal geschrapt wordt voor bedrijven die géén jongvee afvoeren naar een nederlands bedrijf behalve tot een leeftijd van 35 dagen
MARTIJN G
@josl lijkt mij een prima plan. Jongvee aantallen is moeilijk te plannen. Zit toch zo 10% spreiding in het jaarrond.
Grasbaal
@josl een praktische oplossing...
Noordoost
Had liever gezien dat ze een voorstel hadden gedaan om het hele plan te beëindigen
Want dit wordt dan weer de zoveelste verandering
arjankok
Onderstaande uitleg op veeteeld .nl verklaard het al wat nader

De gezamenlijke sectorpartijen stellen staatssecretaris Martijn van Dam vandaag in een brief voor om het jongveegetal, dat onlangs binnen de fosfaatreductieregeling geïntroduceerd is, aan te passen.
Volgens LTO, NZO, NAJK, NMV, Nevedi en Rabobank brengt het jongveegetal het draagvlak van de reductieregeling in gevaar. Het jongveegetal bevriest de verhouding tussen melkkoeien en jongvee, waardoor bijvoorbeeld de export van drachtige pinken niet meetelt in de gve-reductie.
Export jongvee
De sectorpartijen stellen daarom voor om de regeling jongveegetal buiten werking te stellen voor bedrijven die jongvee ouder dan 35 dagen afvoeren voor export, slacht of dood. Deze bedrijven mogen vrouwelijke kalveren tot een leeftijd van 35 dagen ook afvoeren naar een Nederlands UBN, zodat afvoer naar de vleeskalverhouderij blijvend mogelijk is. Het jongveegetal blijft daarmee alleen gehandhaafd voor bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen willen afzetten in Nederland, bijvoorbeeld naar een jongveeopfokker.
Risico op 17.800 GVE minder reductie
De sectorpartijen hebben Wageningen Economic Research gevraagd om de effectiviteit en eventuele gevolgen van de aanpassing te beoordelen. De instantie komt tot de conclusie dat vrije afvoer van kalveren tot 35 dagen de mogelijkheid schept om deze op te laten fokken op een niet-melkproducerend bedrijf. Voor veel melkveebedrijven is deze alternatieve route echter nieuw en daarmee niet direct aantrekkelijk. Wageningen Economic Research schat het risico op 17.800 gve ten opzichte van het oorsponkelijke jongveegetal. Ze plaatst daarbij wel de opmerking dat als niet-melkleverende bedrijven geen dieren vanuit Nederland kunnen aanvoeren, ze wel alternatieve aanvoer vanuit het buitenland kunnen doen.
Het is nu aan staatssecretaris Martijn van Dam om op het sectorvoorstel te reageren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , export , kalveren , nmv , pinken , nzo , dieren , rabobank , nevedi , najk , slacht , dam en jongveegetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0