Laatste melkveeboer van Valthe stopt: Het is mooi west

De laatste melkveehouder van Valthe stopt ermee. De 60-jarige Albert Kuipers maakt gebruik van de landelijke stoppersregeling en doet zijn 76 koeien weg. Vandaag is zijn laatste dag als boer. Familie van Kuipers begon rond 1900 als melkveehouder in Valthe. Na 117 jaar komt er nu een einde aan een tijdperk van melkveeboeren in het dorp.

Kuipers krijgt per koe een bedrag van 1.200 euro uitgekeerd. De koeien gaan normaal gesproken naar de slacht, maar dierenarts Reinard Everts kwam met een oplossing. "Hij kwam met het verhaal dat melkveehouder Harry Jansen uit Noord-Sleen mijn goed producerende koeien wel wilde overnemen, want hij heeft zieke koeien en die gaan naar de slacht", vertelt Kuipers.

"We 'ruilen' dus van veestapel. Zaterdag brengt de veetransporteur de 76 koeien naar Noord-Sleen", aldus de stoppende melkveeboer. De koeien zullen in de wei komen te staan, in Valthe stonden de beesten alleen in de stal.

Meer: rtvdrenthe.nl/nieuws/121872/…

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
En de grond gaat naar de akkerbouw, dat spreekt voor zich.
storm
@oldhuus tja, dat lijkt mij een gezonde concurrentie! Het is jaren andersom geweest.
oldhuus
@storm
Ja, en ze zitten tegen de veenkoloniën aan, er staat 117 jaar melkveehouderij, dus 117 jaar terug hadden ze daar ook geen koeienboeren.
Todi
Chronische darm ontsteking?????
+1
j h p
@Todi volgens mij hoorde ik aandoening en geen ontsteking.
Todi
@j h p Wat voor darm aandoening was dat?
j h p
@Todi geen flauw idee, hoorde het in het filmpje. Ik denk dan aan een onherstelbare beschadiging door een parasiet.
vedder
@j h p zal ook wel salmonella zijn dan, zonder dat gd het meten kan...
+1
koeman
@Todi waarschijnlijk para
vedder
Lekker verhaal, zieke koeien worden geslacht
weurding
@vedder frikandellen worden toch gefrituurd 😉
vedder
@weurding jaja, en wij maar roepen dat zieke koeien niet worden geslacht, beetje onhandig zo, kan beter gewoon zeggen dat er bvd oid onder zat.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @vedder:
beetje onhandig zo

Wat maakt die man het uit, hij is toch boer af. En in het dorp is er niemand meer die nog over koeien praat, dus alleen op het prikkebord maken we ons er druk over.
vedder
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
En in het dorp is er niemand
RTV drenthe bereikt vast heel drenthe...
gerrie-hul
@vedder En daar buiten Ik kan het ook ontvangen en woon niet in Drenthe
oldhuus
@gerrie-hul
Ja richting Steenwijk en de Stellingwerven in Friesland luisteren er ook veel naar, want die laatste praten ook geen Fries maar plat net als ons.
gerrie-hul
@oldhuus Ik denk dat de regionale zenders in heel Nederland zijn te ontvangen via kpn
oldhuus
@jan is hobbyboer
Vind het helemaal geen rare beslissing van die man, in die situatie had ik hetzelfde gedaan, alleen ik moet dan nog 30 jaar 😂
weurding
@oldhuus je bent nog maar 30?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
in die situatie had ik hetzelfde gedaan

Ik niet, dat ruilen van die koeien kan ik me nog wel iets bij voorstellen al denk ik toch dat ik mijn koeien nog probeer te slijten aan een grupstal-zwitser, lijkt me lucratiever dan deze fooi van 1200 euro. Ik zou er alleen nooit mee in de krant zijn gaan staan, heeft toch geen enkele toegevoegde waarde behalve dat half nederland weer over je heen stuitert, de krant Trouw heeft het niet voor niets over een koeienmoord.
Het perspectief van de gemiddelde boer is niet het perspectief van de gemiddelde burger, dat schijnt toch vaak maar moeilijk door te dringen tot het wereldvreemde deel van onze beroepsgroep. .
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
Ik heb even op google earth gekeken, maar dan begrijp je het wel, wel leuk zo'n brinkdorp en leuk voor de toeristen, maar de tijd van koeien eem de weg over doen is wel voorbij. En je gaat na je 60e toch niet in die ouwe bende martelen. @weurding ja en een paar jaar erbij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , platteland , melkveehouder en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0