Milieudefensie teleurgesteld in Van Dam

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie is teleurgesteld in staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) die in beroep gaat tegen de beslissing van de rechter om een aantal boeren is vrij te stellen van zijn zogeheten fosfaatreductieplan. De milieuclub vindt het onder meer vreemd dat het Van Dam klaarblijkelijk niet lukt om met een alternatief plan te komen.
Het bericht Milieudefensie teleurgesteld in Van Dam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Deel dit topic

Reacties

Pluto
En zij zijn niet de enige !.
+5
Frans1
Laat de melkveehouders die denken dat milieudefensie hun helpt eerst de petitie op Facebook bekijken,en dan vooral de reacties er onder lezen die de aanhang van hun er neer gezet heeft.dan heb je een beeld van wat voor wind daar waait
j h p
@Frans1 Folkertjes in de dop?
+2
burg
@Frans1 Exactement best grappig en zorgwekkend om de amandelmelk drinkende en sojabonen kauwende mensen hun reactie te lezen en het antwoord van milieudefensie erop.
Porky
@Frans1 helemaal waar, die " milieu terrorristen " zijn pas tevreden als ALLE boeren zijn uitgeroeid .
janv
Enerzijds vind deze club dat de boeren geen koeien hoeven op te ruimen,maar op hun site staat iets anders......

Milieudefensie wil een structurele oplossing voor de problemen in de vee-industrie. Een oplossing die de toekomst aankan: met regionale voedselvoorziening waarbij lokale samenwerkingen voorop staan. Zo moeilijk is het niet, duurzame landbouw. Denk lokaal, denk kwaliteit en denk kringloop. Milieudefensie pleit voor een gesloten kringloop met grondgebonden landbouw die past bij Nederland.

Dat houdt in dat melkveehouders een minimumprijs krijgen voor melk, inclusief de prijs voor duurzaamheid. Supermarkten en zuivelbedrijven spreken af dat deze minimumprijs wordt gegarandeerd. Koppel het aantal koeien aan de beschikbare grond: ruim 2 koeien incl. jongvee per hectare. Er is dan genoeg grond voor weidegang, mestafzet en voerproductie. Het aantal koeien in Nederland moet dan wel met 20-30% dalen.
+3
Dre van Helmond
@janv Volgens die milieu clubs moet de veestapel met 75 % dalen.
Ze hebben het over regionale afzet ,Nederland exporteert 75 % van de productie .
Ze zeggen dat ze voor de boer zijn, als wij 75% moeten inkrimpen blijven op onze stal geen koeien staan ,en wij zijn de laatste veehouder van het dorp.
cornelissen
Quote Reactie van @janv:
ruim 2 koeien incl. jongvee per hectare.

Klinkt niet zo raar,haal er uit wat je past en blijf zoals altijd op je hoede
janv
Quote Reactie van @cornelissen:
Klinkt niet zo raar,haal er uit wat je past en blijf zoals altijd op je hoede

Reken mij maar eens voor bij grond prijzen van 65000,met anderhalve koe...
cornelissen
@janv Voor 65000 euro zou ik niet eens gaan rekenen(zal wel akkerbouw geschikt land zijn),dus
mooi laten liggen. Hier z-o- friesland liggen de vraagprijzen (weidegrond) tussen de 40000 a 45000 per ha,dus voor dik 40000 euro lukt het wel. Is overigens nog moeilijk rendabel te rekenen,
maar met 1.5 a 2 koeien per ha lukt het sommigen wel als het past .
Maar je moet eerlijk zijn ,bij sommige vraagprijzen (65000 euro) is melkveehouderij moeilijk mogelijk,dus niet doen. Dan verhuizen of wat anders doen,want in armoede leven en voor nop werken kan altijd nog.
burg
@cornelissen of 2 keer zoveel koeien op die betere grond dan ist weer rond
cornelissen
@burg Financieel misschien wel ,maatschappelijk ligt het misschien iets moeilijker. En als het moet met de latente ruimte van iemand anders geeft dit in ieder geval een enorme tweespalt in de sector ,dus dat moet je niet willen. (roven van latente ruimte)
Voor de rest laat men, als het mogelijk is maar maatschappelijk inpassen,is er nog wel veel werk te doen voor uw of onze belangenbehartigers,want niet alle politieke en maatschappelijke organisaties staan te juichen en het fosfaatplafond moet ook nog worden aangepast
burg
@cornelissen alle rapporten worden momenteel betwist op milieugebied door sommige mensen ik ben van mening dat het beeld op maatschappelijk gebied ook wel wat bijgesteld mag worden. Het gaat meer om de grootte vd stal en de hoeveelheid transporten dan om de grondgebondenheid zoals nu word gesteld. Latente ruimte zit voor 90% bij de akkerbouw en daartussen woont die boer met grond van 85000 de ha waarvan u vind dat tie maar moet verhuizen?
cornelissen
Quote Reactie van @burg:
moet verhuizen?

Van mij moet hij niets,moet de melkveehouder zelf weten en als hij/zij de grond niet voor deze prijzen op de balans heeft staan zie ik weinig problemen. Om een aankoop voor deze prijzen grondgebonden rendabel te rekenen,begin ik niet aan,maar ieder zijn ding .
Als het wel rendabel valt te rekenen met zeg 4 koeien per ha vindt ik ook best,maar moet het niet ten koste gaan van"gestolen" latente ruimte. en moet men (uw en onze belangenbehartigers) dat maatschappelijk acceptabel proberen in te passen.
Dus zeker voor deze melkveehouders, investeer dan ook in kwalitatief goede belangenbehartigers.
Met K. Romijn gaat dat zeker niet lukken,misschien dat deze man heel geschikt is als voorzitter van een plaatselijke fanfareclub , maar als sectorvertegenwoordiger is deze man een ramp en zet melkveehouders tegen elkaar op met zijn "roverij" van latente ruimte. (zie opkomst Netwerk Grondig)
+1
burg
@cornelissen roverij van latente ruimte zoals u zegt vind plaats bij afnemer van mest toch immers die verkoopt zijn plaatsingsruimte aan de mestproducent? In ons geval zou dat dus bij de akkerbouwers zijn die bij ons grond huren. Verschil extensief intensief was er altijd en nu de pot met knikkers opnieuw verdeeld gaat worden zien er een aantal hun droom weggeroofd worden om gratis te groeien. En dat geeft tweestrijd
+1
Erco
@cornelissen t gaat hier al richting of boven de 80.000
+1
janv
Quote Reactie van @cornelissen:
Voor 65000 euro zou ik niet eens gaan rekenen(zal wel akkerbouw geschikt land zijn),dusmooi laten liggen. Hier z-o- friesland liggen de vraagprijzen (weidegrond) tussen de 40000 a 45000 per ha,dus voor dik 40000 euro lukt het wel. Is overigens nog moeilijk rendabel te rekenen,maar met 1.5 a 2 koeien per ha lukt het sommigen wel als het past .Maar je moet eerlijk zijn ,bij sommige vraagprijzen (65000 euro) is melkveehouderij moeilijk mogelijk,dus niet doen. Dan verhuizen of wat anders doen,want in armoede leven en voor nop werken kan altijd nog.

Die prijs zal een reden hebben,slechte ,natte zure veengrond of veel meren met ganzen in de buurt,dus opbrengst van nix en veel kosten.Daar is geen vraag naar.
Goede gronden zijn en blijven duur,omdat er altijd veel vraag naar is.
Dus dure grond onder je boerderij heeft 2 kanten...
En schoppen naar belangenbehartigers en collega,s betichten van roverij op latente ruimte zal je ook niet verder helpen..
cornelissen
Quote Reactie van @janv:
En schoppen naar belangenbehartigers

Ik begrijp, dat het niet voor iedereen prettig is om te worden herinnert aan de 180 graden draai van hun voorman melkveehouderij van LTO en mede hierdoor deze puinhoop en tweespalt ( en onbegrip van een gedeelte van de maatschappij.) Lees voor de aardigheid nog maar eens de discussie in Nieuwe Oogst van 27 mei 2013 van K.Romijn met H.Holman.
+3
pieta
@cornelissen Je moet voor de aardigheid eens een keer wat verder kijken als ZO Friesland. Je hebt daar niet het alleenrecht om koeien te houden. Je bent gewoon op zoek naar argumentatie om andermans koeien te mogen houden. In plaats van een ander te betichten van roverij van latente ruimte kun je ook eens naar jezelf kijken. Er zijn ook in de wat intensievere gebieden zat boeren die echt niet of niet veel gegroeid zijn. En als een wat intensievere boer zijn mest afzet op de plaatsingsruimte van een akkerbouwer dan vraag ik me toch echt af wat ie van jou rooft.
+1
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
dan vraag ik me toch echt af wat ie van jou rooft

De mogelijkheid een beetje te groeien, zonder dat daarvoor mest afgezet hoeft te worden.
+1
pieta
@puntertje Nee hoor, je mag gewoon groeien. Het kan alleen zijn dat het niet meer gratis is.
puntertje
@pieta Ja, je moet betalen voor de ruimte die je zelf hebt. Ik ga toch ook niet bij jou entree heffen als je in je eigen tuin wilt zitten of wel dan?
+2
burg
@puntertje als ik iets zou stelen dan neem ik iets wat van een ander is toch? De latente ruimte is bemestingsruimte die op grond rust, deze blijft in dit geval bij dhr Cornelissen. Dhr cornellisen stelt echter dat er produktieruimte geroofd word en die koppeling was er niet. Hoe kan er nou iets van je geroofd worden wat je niet gehad hebt?
puntertje
Quote Reactie van @burg:
die koppeling

het ontbreken van die koppeling is al stelen
+2
pieta
@puntertje Hoe kun je in hemelsnaam iets stelen wat er niet is? 😁
burg
@puntertje bedankt!!
+1
burg
@janv uitslag van enquete van Grondig en milieudefensie volgens mij. Zou mij niet verbazen als @JanCees de intellectuele eigendom van de financiële onderbouwing van zijn plan in handen is van deze rakkers

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vreemd , milieudefensie , amsterdam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0