Ruim 400 boeren in verzet tegen verplichte slacht melkkoeien | Nieuwsuur

Vanavond op Nieuwsuur:

Een rechter in Den Haag oordeelde vorige week al dat ruim vijftig melkveehouders geen afstand hoeven te doen van hun koeien om de hoeveelheid mest terug te dringen.

Met die uitspraak staat het fosfaatreductieplan van staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) op losse schroeven. Te gast is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker. Hij vindt dat de boeren konden weten dat er problemen zouden ontstaan als iedereen meer ging melken. "Zij hebben bewust het risico genomen."

Advocaat Peter Goumans, die vijf boeren bijstond in hun succesvolle rechtszaak, zegt dat de teller inmiddels op vierhonderd boeren staat. "Zij hebben het oordeel van de rechter gezien en willen weten of het ook voor hun bedrijven geldt. En de teller loopt nog op."

Er gaat eerst een brief naar staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) waarin de boeren eisen dat de fosfaatregeling van tafel gaat. Door die regeling mogen zij minder mest uitrijden en moet hun veestapel krimpen.

Deel dit topic

Reacties

+8
paul1
Ik denk dat de meesten de gevolgen nog niet beseffen als de derogatie eraf gaat.
+3
hans van toos
@paul1 Met jou eens Paul,nog een half jaartje afzien om daarna derogatie te behouden is toch verstandiger lijkt mij.
Coen
@paul1 , alleen de dag van gisteren en vandaag regeert, men kijkt niet naar de dag van (over)morgen 😞
Frans1
Quote Reactie van @paul1:
Ik denk dat de meesten de gevolgen nog niet beseffen als de derogatie eraf gaat.

Punt is dat voor sommigen het belang van het eigen bedrijf haaks staat op het sectorbelang,en daar wringt de schoen.Voor bio's is het ook logisch,zij mogen geen gebruik maken van derogatie,dus zij zijn tegen de reductieregeling omdat zij daar niks mee te maken hebben,maar om de bio's nou onze derogatie om zeep te laten helpen omdat hun wel groeien en zo meehelpen de p-productie te hoog op te laten lopen kan ik ook weer niet waarderen,dus hoe moet je dat nu weer in een vorm gieten zodat het voor iedereen werkbaar is?Oplossing zou zijn de biokoeien helemaal uit het fosfaatverhaal te halen,een code 100b(io) oid 😄
+2
Pluto
@Frans1 Er is ook een aanzienlijk deel wat niet meedoet aan derogatie en ook niet aan bio-of gewoon omdat ze ook nog een deel akkerbouwer zijn, zij beseffen dat zij het slachtoffer zijn van derogatie .
+1
Frans1
@Pluto dat klopt,die komen nu helemaal met de vingers tussen de deur,vooral als er net een groot hok neergepoot is @vofjagtenberg
+1
vofjagtenberg
@Frans1 Probeer er dit jaar wel doorheen te rommelen. Met de vingers tussen de deur is ook zo pijnlijk. Vooral als ze aan de andere kant door staan te duwen.
christo
@paul1 Jij wel?
m uut m
@paul1
Ik denk dat de meesten nog steeds niet beseffen dat de derogatie bij alle verlengingen meer beperkingen met zich meebracht. De komende derogatie zal daar geen uitzondering op zijn.
Ik begrijp ook niet dat de meerderheid staat te springen om fosfaatrechten.
Wat zal meer kosten een paar jaar geen derogatie of de 20% korting weer bij kopen.
dehoek
Paul valt mee, dan blijven wel de sterksten over.
DutchDairyFarmer
@dehoek als dat het doel is wel. Dan kan iedereen de koffers pakken met te hoge kostprijs.
+1
hans1980
Alweer krokodillentranen geen 600 koeien maar slechts 285

en daar moet het gewone gezins bedrijf 70-130 voor bloeden ...bah...
jorisdriepinter
@hans1980 De familie Buijs, daar moet je medelijden mee hebben?
Omdat 1000 koeien in vlagtwedde niet lukte zeker.
Brutus64
@jorisdriepinter sommige hebben nooit genoeg, alleen ikke ikke meer meer telt, tja dan loop je tegen de lamp, het was trouwens een goede uitzending in nieuwsuur
cornelissen
@hans1980 Je moet eerst weten of dit bedrijf bij 600 koeien ook grondgebonden is, ik heb mijn twijfels,maar er is geen oppervlakte genoemd
hans1980
@cornelissen
ik denk dat ze claimen dat ze onomkeerbare verplichtingen zijn aangegaan ,
zijn wij ook wel al is dat al aantal jaar geleden ....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , melkkoeien , melkveehouders , slacht en nieuwsuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0