Romijn betwijfelt draagvlak derogatie 2017

Scheidend vakgroepvoorzitter Cees Romijn van LTO Nederland betwijfelt of er nog voldoende solidariteit is onder melkveehouders om de derogatie 2017 te behouden. ‘De uitspraak van de rechter doet een enorm beroep op solidariteit.’

Deel dit topic

Reacties

+23
newholland6640
Eerst zelf het probleem veroorzaken, vervolgens met een ontzettend slecht plan komen. Als het plan er ligt doen alsof het een overwinning is voor de melkveehouderij. En als blijkt dat het plan echt rammelt je afvragen hoeveel draagvlak er nog voor is.

Wie volgt dit nog?
+12
robbies
Nee Ceesje, de uitspraak van de rechter doet geen beroep op de solidariteit. Het hele plan heeft een beroep gedaan op de solidariteit, die er blijkbaar niet was. Nu niet afschuiven op kikkers die uit de kruiwagen springen, maar de schuld bij jezelf zoeken
KuikenenKoe
Tja een beroep op solidariteit .........

laat mij nou het idee hebben dat de eensgezindheid wel eens groter is geweest in sector
Wimblij
Schandelijk en schadelijk!!
Noorderling
Door dit broddelwerk en elke 4weken met een nieuwe referentie blijkt dat doorzetten op jacht naar nieuwe referenties elke keer nog de beste optie is geweest. Waaruit zouden veehouders nu wel solidair moeten zijn als je links en rechts ingehaald wordt?

Volgens mij beweerde Romijn ook dat bij eventueel verval van derogatie, de mest die op het land ligt niet kunstmatig bij de eindvoorraad opgeteld hoeft te worden en je geen boete krijgt bij overbemesting.
Dat wordt dus het gras er af en putten schoon leeg rijden, mest voor acceptabele prijzen afvoeren en zsm de ploeg in de grond.
cjw73
@Noorderling dan ben ik al mooi op weg. De putten zijn al schoon leeg.
jg
Zuivel.nl lult dat er niets veranderd: nee de kortingen over steeds minder bedrijven verdelen. Dat maakt hun niet uit .....
+3
JanCees
Zuivel NL probeert rust te organiseren zodat de NZO en LTO tijd krijgen om met EZ noodverbandjes te gaan leggen. Stilstaande paarden kun je makkelijker in het gareel houden
+2
wally
Volgens mij heeft van dam een problem niet zuivel nl
zuivel nl zou ook kunnen zeggen. Als EZ zulk broddelwerk aflevert zijn wij niet meer bereid uitvoerende instantie te zijn. Valt gewoon niet in takenpakket zuivel nl wat mij betreft
+2
Wilbert
@wally de hele regeling is bedacht door de sector. Van dam mocht geen ruime knelgevallenregeling instellen voor groeiers, dat is de doodsteek voor het draagvlak. En juist dat laatste is het pijnpunt voor de rechter. Ben benieuwd hoe dit wordt opgelost.
+2
Nick83
Ik dacht dat het moment dat de dero voor 2017 nog ingetrokken kan worden reeds voorbij is?
+4
jg
@Nick83 Zo is het gebracht. Dus geen dreigementen met intrekken dero 2017
j h p
Ik zal het wel verkeerd begrepen hebben, maar derogatie 2017 was door de Brusselse goedkeuring van dit plan toch veiliggesteld.
De druk zal Romijn wel te veel worden, wat ik me overigens wel kan voorstellen.
+19
puntertje
Romijn had ook voor kunnen stellen om alle veehouders waarvan de naam met A t/m F begint fors te korten om onder het fosfaat-plafond te komen. En als betreffende boeren dan naar de rechter stappen, ga je ze betichten van gebrek aan solidariteit. Flikker toch op man, door veroorzakers van het mestoverschot consequent uit de wind te houden is de solidariteit allang vermoord. Het plan was vanaf het begin kreupel en nu de rechter dat ook vindt gaan zanikken over solidariteit is minachting voor de rechtspraak.
Het probleem, te veel mest, is getracht op iedereen z'n bordje te schuiven, met Hans H. voorop.
+8
jorisdriepinter
@puntertje solidair was geweest om iedereen op basis van het melkquotum er 5% uitbreidingsruimte bij te geven. Daarmee was het fosfaatplafond gevuld geweest. Was natuurlijk veel te simpel!
arie.j
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
@puntertje solidair was geweest om iedereen op basis van het melkquotum er 5% uitbreidingsruimte bij te geven. Daarmee was het fosfaatplafond gevuld geweest. Was natuurlijk veel te simpel!

Precies, je koopt na die 5 % van je buurman grond en je mag er dus geen koeien op houden?
Effe nadenken graag, zoiets kan alleen als je er verhandelbare rechten van maakt.
+2
jorisdriepinter
@arie.j Het nadenken is niet alleen jou gegund Arie.
Je begrijpt best wat ik bedoel.
+1
pieta
@jorisdriepinter Niet zo zeer solidair maar wel eerlijker. Of ze hadden ons 15 jaar geleden moeten vertellen waar we op aan moesten werken.
+3
@puntertje MOOI verwoord puntertie, zie bint KNETTERGEK, bespottelijk voor woorden al die aanpassingen en de bestuurders maar vergaderen en lachen en presentie geld opstrijken !!!
+6
buitenok
Lto is nu al het draagvlak verloren. Tijd voor een nieuwe boeren partij en op nul beginnen met regels.
Het is zon puinhoop FF reductieplan, ammoniak ,methaan ,grondwaterkwaliteit natura 2000 . Geen rapport dat op elkaar aansluit er is niet meer uit te komen dus deleten die handel.
arie.j
Quote Reactie van @buitenok:
op nul beginnen met regels.

Ook maar gelijk nul voor belastingen? Dan kunnen we de overheid mooi op vakantie sturen.
He recht van de sterkste breek dan aan en je kunt je knokploeg vast inhuren 😉
overstekend wild
@arie.j Een collectief vergelijkbaar aan de NVAF. Insteek: Geen koe meer verplicht weg! En als er boetes geheven worden collecief de strijd aan tot dat de boete van tafel is.
arie.j
Quote Reactie van @overstekend wild:
@arie.j Een collectief vergelijkbaar aan de NVAF. Insteek: Geen koe meer verplicht weg! En als er boetes geheven worden collecief de strijd aan tot dat de boete van tafel is.

Overstekend wild ligt op den duur naast de weg, pas maar op.
overstekend wild
@arie.j het zal er idd wel op neer komen dat we niet durven over te steken. Bang dat er een plat gewalst word
Pluto
Derogatie is een voorbeeld van tanend solidariteit ,het was de LTO die de kosten hiervan bij de andere sectoren wilde leggen. door de wijzigingen in het fosfaat verhaal in de afgelopen weken komt Romijn tot de conclusie dat hij verkeerd heeft gegokt!!. Zijn draagvlak is voorbij.
kleitokkers
Verdeel en HEERS.
Het is een DONDERS vies zaakie , het heeft niks met fosfaat te maken, alleen met een teveel aan melk, wisten de ledenraadsleden hiervan ???Fosfaat is nooit een daadwekelijk probleem geweest, maar tot probleem gemaaakt.
Het is een DONDERS vies zaakie , het heeft niks met fosfaat te maken, alleen met een teveel aan melk, wisten de ledenraadsleden hiervan ???Fosfaat is nooit een daadwekelijk probleem geweest, maar tot probleem gemaaakt.
Agrarier
Fosfaat is over 15 jaar veel geld waard! Er is al een tekort aan fosfaat in de wereld en er valt niet veel meer uit de grond te halen. China in veel landen ongelofelijk veel grond heeft gekocht zit te springen om fosfaat daarom investeren zij op dit moment enorm in mest uit elkaar halen in verschillend componenten om oa fosfaat te krijgen.
Jammer dat deze landen ook europees geld krijgen op alle grond die ze in oostblok landen hebben gekocht en dat gaat over 100.000den hectares!
+1
George
Quote Reactie van @Agrarier:
Er is al een tekort aan fosfaat in de wereld en er valt niet veel meer uit de grond te halen. China in veel landen ongelofelijk veel grond heeft gekocht zit te springen om fosfaat daarom investeren zij op dit moment enorm in mest uit elkaar halen in verschillend componenten om oa fosfaat te krijgen.

Aldus het verhaal van een iemand die waarschijnlijk fosfaat teveel heeft
Had FC niet plannen om zelf grote mestontvangsten te bouwen en zo alle overvloedige mest te kraken? wilde hij graag de boeren voor zijn om op bedrijfsniveau mest te strippen?
+2
hans1980
Een N probleem met P oplossen is toch al een uitdaging
mart-sa
Kijk op Melkweb van Campina. Door de heer Van Eerd is een open brief geplaatst welke gericht is aan de heer Keurentjes. Deze brief geeft een goede weergave van de feiten.
Lees dit artikel en geef je mening op Melkweb.
Grasbaal
@mart-sa hier een link naar deze open brief: prikkebord.nl/topic/104878/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , derogatie , melkveehouders en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0