FOSFAATREDUCTIE: TIJDENS HET SPEL VERANDEREN DE REGELS!

Geen fairplay:

Fosfaatreductie: tijdens het spel veranderen de regels!

Alweer een nieuwe peildatum, alweer nieuwe regels! Voor de zoveelste keer verandert staatssecretaris van Dam de regels tijdens het spel. De boeren zijn het spoor bijster en sommigen de wanhoop nabij. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond roept de politieke partijen op om van Dam ter verantwoording te roepen: het is een vorm van onbehoorlijk bestuur om op deze wijze met de boeren om te gaan. Doordat de regels van het spel steeds veranderen weet de boer niet waar ie aan toe is en moet zijn strategie steeds wijzigen.

Afgelopen vrijdag kwam de staatsecretaris weer met een wijziging in het fosfaatreductieplan. Hij heeft voor de 4e keer een peildatum ingevoerd, dit maal 28 april. Om het gat te dichten dat hij eerder deze maand creëerde door jongvee-opfokkers te ontzien is de reductie van jongvee en melkvee nu aan elkaar gekoppeld. Van Dam creëert een verhoudingsgetal, de hoeveelheid jongvee en melkvee op een bedrijf moet in dezelfde verhouding blijven als op 28 april. Van Dam lijkt vergeten te zijn dat we het hier niet hebben over producten maar over levende wezens. Het rekenwerk voor de boer wordt nu nog ingewikkelder. Er zijn al diverse boeren die boetes boven het hoofd hangen omdat ze zich baseerden op cijfers die achteraf niet blijken te kloppen of vanwege een verkeerde berekening.

Haalbaar
Indien de overheid maatregelen op legt moet het wel haalbaar zijn om deze ook uit te voeren. Zo moet de overheid zelf duidelijkheid geven over de aantallen die gereduceerd moeten worden, op individueel niveau. Daarnaast moeten knelgevallen duidelijkheid krijgen, maar ook die blijft achterwege.

In het oorspronkelijke plan was het nadrukkelijk de bedoeling dat melkveehouders ook via het jongvee fosfaat konden reduceren. Dat is nu in feite van de baan. Als men jongvee weg doet verandert het verhoudingsgetal en wordt men gedwongen ook een melkkoe weg te doen. Dit is een zeer onwenselijke ontwikkeling. Het lijkt erop dat het fosfaatreductieplan nu toch wordt ingezet als een melkreductieplan.

Paniekvoetbal
NMV vindt het zeer onverstandig dat deze regelgeving niet langs de Kamerleden gaat maar eenzijdig door het ministerie wordt opgelegd. Het heeft wat weg van paniekvoetbal en niet van zorgvuldig doordachte wetgeving. Afspraken die gemaakt zijn worden bovendien steeds gewijzigd: zo heeft men zich niet gehouden aan de eigen afspraken omtrent de stoppersregeling, met als gevolg dat er niet genoeg gereduceerd wordt via deze regeling. Het is van groot belang dat derogatie behouden blijft, NMV ondersteunt dat uitgangspunt, maar de prijs die de blijvers moeten betalen wordt steeds hoger. NMV maakt zich daar ernstig zorgen over.

Succesvol
De cijfers van het CBS laten zien dat een groot deel van de fosfaatreductie al behaald is. De melkveehouders hebben hun verantwoordelijkheid genomen en grote stappen gezet. Zij worden hier echter niet voor beloond maar krijgen nog meer regels en een nog hogere doelstelling. De staatsecretaris geeft hiermee een verkeerd signaal af en vraagt teveel van de melkveehouders. De reductie zit op schema. Zolang dit het geval is hoeft er niet bij gestuurd te worden. Bovenal: de melkveehouders hebben behoefte aan duidelijke spelregels die niet om de paar weken veranderen!

Bron: NMV

Deel dit topic

Reacties

+2
groeier
De oplossing zit hem in een mix maken van de aantallen dieren die men 02-07-2015 had, en een vast aantal GVE per ha. Dus vanaf 01-01-2018 melkveehouders de keus geven, of kiezen voor een vaste GVE bezetting per ha of bedrijven ieder jaar tussen de 3 en 10% korten zolang daar niet aan voldaan kan worden.
weideboer
@groeier nu blijkt maar weer dat de financiële en maatschappelijke belangen zodanig groot zijn dat het gewoon niet haalbaar is om iedereen maar tevreden te stellen. Wat er in 30-40 jaar is opgebouwd/gecreëerd verander je niet in een paar maatregelen en die ook weer discutabel zijn. Al deze besluiten is wel weer typisch Nederlands, iedereen maar iets laten bloeden, te weinig om er kapot aan te gaan maar te veel om er van te leven. Het "poldermodel" werkt gewoon niet. Je hakt of je hakt niet, de huidige werkwijze geeft uiteindelijk veel meer schade dan oplossingen.

Uiteindelijk is het een gebrek aan echte leiderschap. Iets wat de huidge maatschappij nodig heeft ipv populisme
nederlandse boer
De oplossing zit nog steeds in een stuk bespreekbaar maken bij Brussel dat export/verwerking niet bij het plafond geteld wordt. Met andere woorden: ruimte creëren in het hele verhaal.
jg
@nederlandse boer Probleem zit em in de intensieve groei, zie boerenbusiness.nl. Grote bedrijven die groot groeien zonder grond in verhouding aan te trekken.
+1
harke
@jg einde derogatie .
+3
Het is totaal onbeschoft , en LTOer ROMIJN moet vandaag nog op )stappen,
weideboer
@Detukkeroettwente tis wel opmerkelijk (hoe zeer ik ook geloof in een collectieve vertegenwoordiging) de grote jongens zijn geen LTO lid, de kleine wel en het beleid is op de groten gericht
cs-agrar
Quote Reactie van @weideboer:
tis wel opmerkelijk (hoe zeer ik ook geloof in een collectieve vertegenwoordiging) de grote jongens zijn geen LTO lid, de kleine wel en het beleid is op de groten gericht

Dat is niet opmerkelijk. Tis net politiek, passen verkiezingbeloftes aan op de nog niet op hun stemmende groep
+2
arie.j
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
Het is totaal onbeschoft , en LTOer ROMIJN moet vandaag nog op )stappen,

?????????? je bent nog niet uitgeslapen?
Het is onze beste van Dam die weer eens wat heeft bedacht.
En als deze kabinetsformatie nog even duurt kun je op de volgende verrassing wachten.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Het is onze beste van Dam die weer eens wat heeft bedacht.
Je weet toch zelf ook wel dat EZ, LTO en NZO één pot nat is!
arie.j
@kanniewaarzijn
Zit Romijn ook in de regering? Dat was me niet bekend
Noordoost
@kanniewaarzijn ho ho je vergeet Friesland Campina, het grote brein achter dit alles
wolfje
En we zijn er nog lang niet.........
a.s. donderdag uitspraak van aantal kort gedingen
+1
aldert
De vraagtekens worden steeds groter,en als die te groot worden valt gewoon de hele boel om.
+1
jorisdriepinter
Het continu aanpassen van de regels geeft aan hoe sterk het verhaal in elkaar steekt. Niet dus!!!!!
+2
BSboer
Van de nmv goede reactie, kan lto voorbeeld aan nemen.
delavalboer
Ik ben blij dat nmv zijn nek nog uitsteekt. ..
Maar kunnen we geen rechtzaak\kortgeding aanspannen wegens onvoldoende draagkracht in de sector. Tijdens het politieke spel steeds de regels te veranderen, en het word haast een uitzichtloze situatie..wat gaat hier weer op volgen...
+7
dewittemotor
Ooh wat hoop ik dat donderdag bijltjesdag word en heel die derogatie voor eeuwig door de plee gaat
harke
@dewittemotor donderdag opruimdag
+1
gerrie-hul
@dewittemotor Eerst woensdag gehakt dag
DutchDairyFarmer
@dewittemotor ben wel voorstander voor derogatie maar zo ondertussen niet meer stelletje malloten..
Groen1
@dewittemotor Vrijdag Bevrijdingsdag
kleitokkers
Whats new zie prluimveerechten geschiedenis.
dewittemotor
En de hoofdverantwoordelijken voor al dat prulwerk op het hakblok

Gewoon een hogere bemestingsnorm voor grasland (dierlijke mest) onafh. van hoeveel procent gras je hebt en elke veehouder is tevreden. Hoe moeilijk kan het zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , schema , melkvee , melkkoe , nmv , derogatie , jongvee , fosfaat , cbs , regelgeving , overheid , melkveehouders , boer , regels , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0