Jongveegetal reguleert de melkaanvoer ?

Op verzoek van de zuivel heeft van Dam afvoer van jongvee , zonder evenredige afvoer van melkkoeien , beperkt. Gaat dit alleen gelden voor grootschalige afvoer naar niet melkleverende bedrijven of voor iedereen ??
Of is het een maatregel die moet voorkomen dat er nog meer melk aangevoerd gaat worden binnen de gve-reductie regeling?

Deel dit topic

Reacties

+2
Wimblij
Helemaal gestoord zijn ze. Ze moeten juist een extra bonus geven als je jongvee exporteert of slacht!! Door jongvee af te voeren zorg je dat er minder melkkoeien komen in de toekomst. Door het jongveegetal moeten er meer koeien weg en zal er meer jongvee (toekomstige melkkoeien) blijven.
+4
cjw73
@Wimblij dat jongvee wordt echt niet geslacht hoor. Er worden allerlei constructies bedacht om onder de reductie vandaan te komen. Vandaar deze maatregel.
hookwood
@Wimblij De recente geschiedenis leert dat het aantal stuks jongvee absoluut niet bepalend is voor de melkproductie in de toekomst.....
Twentsch Land
@hookwood

Wat een flauwekul, geen jongvee is komende jaren ook geen melkkoe.
+2
hookwood
Quote Reactie van @Twentsch Land:
geen jongvee is komende jaren ook geen melkkoe.

Dat klopt maar dat hoeft niet op het eigen bedrijf gelopen te hebben laat staan in Nederland.
Frans1
@hookwood Maar onze melkfabriek stelt een gesloten bedrijfsvoering wel op prijs
hookwood
@Frans1 Ja daar krijg je punten voor. En er zijn volgens mij ook best wat veehouders die problemen hebben gehad met aangekochte veestapels her en der weg.

Maar zoals gezegd we hebben de afgelopen twee jaar kunnen zien dat de hoeveelheid jongvee in Nederland niet bepalend is voor de groei van de melkproductie. Dan worden er gewoon koeien gekocht in het buitenland.
jg
@hookwood Daar zit een aardig punt, gesloten bedrijven krijgen een paar puntjes en de rest wordt geen strobreed in de weg gelegd. Makkelijk besturen zo.....
familie pelle
@hookwood
De afgelopen 2 jaar niet nee, want het duurt 2 jaar voor dat jongvee aan de melk is. De afgelopen 4 jaar is het gebruik van gesekst sperma hard toegenomen, met als gevolg meer vrouwelijke jongvee met als gevolg meer melkkoeien nu. De grootste stijging van de melkproductie komt door groei uit eigen koeien, niet alleen door import.
+1
weideboer
Juist jg, die gedachte had ik ook, sterker nog, ik denk dat dit de nieuwe derogatie-schat voor Brussel gaat worden, geldt ook voor bedrijven die normaal geen derogatie hebben. Zo'n gevoel heb ik. Mede om de eenvoudige reden, waarom zoveel aanvullende maatregelen die best ingrijpend zijn terwijl het maar voor één jaar is....hier zit meer achter...mest, fosfaat, co2, melk. Alles nu in 1 klap te regelen. Ik heb nogal wat meer melk als vorig jaar...wat denk je...mailtje van de fabriek, waar dit naar toe gaat en wat mijn planning is voor de komende tijd....big brother watching me😙
amor
@weideboer nog even en zuivelnl fuseert met de ddb.
cornelissen
Quote Reactie van @amor:
nog even en zuivelnl fuseert met de ddb

Ik denk ,dat zuivel nl. voor 80 procent RFC is en daar domineert veel LTO
oubi
@weideboer welke fabriek?
+1
Pluto
Er is zoveel onzin en achterdocht verkocht door onze vertegenwoordigers dat er op dit moment geen enkele regeling een antwoord is op de doelstelling , het verlagen van de fosfaat uitstoot ..
+3
cornelissen
@Pluto Ik wacht de rechterlijke uitspraken af en hoop dat het plan in elkaar stort en anders zal ik niet zo lang aarzelen om eventueel mee te betalen aan een nieuwe procedure om het plan in elkaar te laten storten (afhankelijk wie de initiatief nemer is),want op deze manier wordt ik zelf '" afgeslacht""
weideboer
@cornelissen afgeslacht?, je bedoeld meer de groei na 2/7/15 , ja toch ?
+1
cornelissen
@weideboer Nee,door dit jongveegetal ook de melkkoeien van voor 2/7/15 als grondgebonden. (85 melkkoeien,77 stuks jongvee,anders kon ik in het jongvee nog wat ruimen,nu moeten de melkkoeien mee)
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @cornelissen:
wordt ik zelf '" afgeslacht""

En zonder derogatie overleef je het wel ? 😀
cornelissen
@MTSTAMMINGA Wel een jaartje of zo,en dan komt er wel wat anders. Ik reken dan met
ca 1,25 a 1.3 melkkoeien per ha met wat jongvee.
Als we dan verstandig zijn ,stellen we een derogatie voor ,die ook in andere landen voor komt,kan in ieder geval dat land niet tegen zijn.
Overigens ,wat voor garantie hebben wij, dat deze derogatie met 250 kg N blijft?
+10
brabantboer
@cornelissen zo, zo ruige praat.....Wij zijn niet gegroeid, gewoon nagenoeg hetzelfde en doordat ik net even iets minder koeien had op een bepaalde datum en ook 4 procent gekort wordt, moet ik toch snijden. En hoor je mij daar over zeuren, en iedereen de schuld geven. Accepteer het gewoon. Met al die rechtzaken, zwartmakerij en al wat niet meer zij komt de sector alleen maar negatiever, negatiever en negatiever in het nieuws. Een dossier wat veel te lang geduurd heeft en wat grote onzin is. Dat klopt. Maar het is de realiteit. Pak het op en ga door met waar je mee bezig bent en waar je waarschijnlijk goed in bent. Koeien melken.
+3
cornelissen
@brabantboer Inderdaad valt niet te ontkennen,dat door dit beleid en het voorheen ontbreken van beleid een enorme tweespalt in de sector is ontstaan,maar ik blijf strijdbaar,hoewel het niet uitgesloten is ,dat het voor mij een verloren strijd is .(dus bijt ik mij er niet op vast en tijdens mijn werk hou ik mij met het werk bezig ,maar zal het alleen accepteren als het wettelijk wordt afgedwongen)
paul1
@cornelissen een grote meerderheid heeft de derogatie nodig. Zonder ( waterdicht)fosfaatplan ook geen derogatie.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @paul1:
een grote meerderheid heeft de derogatie nodig

Ik ben ook een voorstander van derogatie en vraag hem ook aan, sterker nog ,ik heb begin verleden jaar zelfs nog varkensrechten gekocht en onverhuurd op de plank liggen. mede i.v.m. het fosfaatplafond,hoeveel heeft u er onverhuurd op de plank liggen?
Maar er zijn grenzen,nu mijn besloten heeft om alle latente ruimte te "stelen" en nu ik in deze tweede kortingsperiode (van dus 10%) met het jongveegetal tegen alle afspraken in extra melkkoeien moet opruimen i.p.v. jongvee,waar ik erg ruim in zit, heb ik het helemaal gehad met deze regelingen,die mij het gevoel geven te worden "afgeslacht"
Ik vindt het allemaal heel jammer voor de ,andere melkveehouders ,die de derogatie echt niet even kunnen missen,maar ik als niet LTO lid heb ook niet (de naar nu blijkt de ramp voor de sector) K.Romijn gekozen. Laat de derogatie dan maar een jaartje gaan.Ik redt het zelf wel een jaartje met 85 melkkoeien op 64 ha, dan maar wat minder jongvee of iets mest afvoeren
Overigens zijn wij er nog lang niet met alle ellende,want de regeling is dusdanig ingewikkeld en een (reken)foutje is gauw gemaakt. Wacht maar als de zeer hoge heffingen terecht of onterecht worden afgeschreven. Ik zie de rechtzaken al komen.
Al met al een hele treurige ontwikkeling en het was met daadkrachtbestuurders met juiste inzichten absoluut niet nodig geweest en dan denk ik nog niet eens aan de imago schade voor de sector.
P.S ik denk ,dat ik mijn varkensrechten dit jaar nog maar onverhuurd aanhoud, Zullen volgend jaar ook nog wel enige waarde hebben. Ik ga daar mogelijk een (klein) verlies op maken, maar valt in het niet bij deze ellende.
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
nu ik in deze tweede kortingsperiode (van dus 10%) met het jongveegetal tegen alle afspraken in extra melkkoeien moet opruimen i.p.v. jongvee,waar ik erg ruim in zit,

Hier ben ik het volledig mee eens. Dit getal had alleen moeten gelden voor jongvee wat niet op export ging.
robbies
@pieta Geldt het dan ook voor export? Ik heb wat boeren gesproken die hun jongvee wilden exporteren en die waren er stellig van overtuigd dat het jongveegetal niet voor hen telt. Dat had hun handelaar gezegd.
pieta
@robbies Daar hoopte ik achter te komen. 😁
Groen1
@pieta
Stand van zaken maatregelenpakket fosfaatreductie
tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/…
+2
Vario512
Ik heb het idee dat dit voor iedereen gaat gelden. Dus ook voor degenen die geen jongveeopfok uitbesteden. Als je door natuurlijk verloop minder jongvee krijgt, dan kun je dus niet extra koeien gaan melken.

Ze zijn flink van het padje af in dit land.
+2
hookwood
@Vario512 Sterker nog, dan moeten er extra koeien weg...... Hoe bedenken ze het!
+1
Vario512
@hookwood Hu??? Zijn ze helemaal gek geworden? En gaat een LTO hier weer in mee?

Het natuurlijk verloop heeft toch geen melkveehouder precies onder controle. Je zult maar periodes met veel stierkalveren gehad hebben afgelopen 2 jaar of de komende 8 maanden.
Tommie1
@Vario512
Ja, hier het geval gat van 30 stuks tussen 1-2 jaar en 0-1 jaar, ik moet nog anderhalve GVE zakken om aan de GVE norm te voldoen, dat zou als de regel voor iedereen geldt 15 melkkoeien extra ruimen betekenen.
cornelissen
@Tommie1 Zo erg is het nog niet,dit wordt volgens mij 1 koe en een pink boven 1 jaar. Alleen met jongvee,dus 3 pinken boven 1 jaar mag niet om boete te voorkomen. P.S. dit is mijn interpretatie,
dus neem hem mee,maar vraag ook andere mensen naar hun interpretatie
kaas
@Vario512 lto en nmv hebben er mee ingestemd hoorde ik van morgen.
+4
jg
@hookwood Neem aan dat alle bellen rinkelen dat en Lto en Rfc demissionair stas van Dam op het matje roepen en deze (algemene )maatregel boycotten !
+1
casev
@jg nu jongvee wegdoen, gaat dus betekenen dat je een (gve) boete krijgt over vee dat 1)niet aanwezig is, 2)niet op jou naam staat 3) in feite dus helemaal niet meer van jou is, geld ook voor uitscharen.

Raar verhaal....
+8
mlkvhoudr
@jg

Niks boycotten ben vorig jaar zat geld verloren door al die tegen de klippen op producerende collega s. Nu is het tijd voor de niet groeiers om van hun strategie te profiteren.

Overigens ziet nu weer iedereen de voordelen op de melkgeldafrekening van niet meer liters maar meer per liter.....
kaas
@jg lto en nmv hebben er mee ingestemd hoorde ik van morgen.
+5
JanCees
@hookwood tja er staat boven op het verzoek van de zuivel en ik kan me niet voorstellen dat ze dit bij Rouveen of Cono of Doc hebben bedacht.
+1
@JanCees Mee eens jan cees,het is een heel vies ZAAKIE, we worden bedonderd !!!
Groen1
@JanCees Zoals @cornelissen schreef Ik denk ,dat zuivel nl. voor 80 procent RFC is en daar domineert veel LTO
+1
Cornelis
@Groen1 Kun je dat met het precieze aantal onderbouwen?
Wilbert
@Cornelis dat hoeft niet...
Er is meer weer gemolken in maart en april, rfc heeft geen verwerkingscapaciteit. Nog een standstill is opstand onder de leden... dus heeft Joosten het via de nzo / van dam geprobeerd?
Als er niets gebeurt, wordt er met deze melkprijs nog eens 20% boven vorig jaar gemolken.
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
dat ze dit bij Rouveen of Cono of Doc hebben bedacht.

Die willen er eigenlijk niets mee te maken hebben.
Als ik het goed begrepen heb is zuivelNL ondertussen alleen nog uitvoerende, en heeft v Dam de touwtjes in handen. Deze is er beetje van verschoten dat die rottige zuivel het toch voor elkaar kreeg met elkaar afspraken te maken, hoopte natuurlijk op drama en was ie van hele derogatie verhaal af zonder dat hij er schuld aan zou hebben.
kaas
@JanCees en ook a-ware wist van niks
JanCees
@kaas weet ik niet moet je aan A-ware vragen
@hookwood Heeft de ledenraad hierover mee beslist hookwood ???
+4
sil
Als je gewoon onder je GVE referentie zit dan kun je doen wat je wilt.....................dit geldt als ik het zo in de wandelgangen meekrijg voor 80 % van de bedrijven.
We kunnen ook nooit iets vinden dat we het voor iedereen goed doen ( fosfaatreduktie of wat dan ook ) klagers; leer eens vooruit kijken, komend jaar met de fosfaatrechten, dan komen we met zijn allen echt terug aan het gaan ( als we niet bij willen kopen) . En wees realistisch, de bv Nederland laat echt niet meer de koeien uitbreiden en alle andere sectoren gooien we het slot op.
Dit kunnen we vergeten, regulering via links of rechts maar komen gaat deze er.
Twentsch Land
@sil

Als je gewoon onder je GVE referentie zit dan kun je doen wat je wilt.....................

Heb net zuivel.nl aan de lijn gehad en ook deze vraag gesteld.....kreeg geen bevestiging dat dit zo zou zijn, ze wisten het nog niet.
+2
m uut m
@sil
Dat kun je dus niet vandaar deze regeling.
Je kunt nu niet meer je jongvee verkopen en meer melkkoeien gaan houden dan wat je op 28 april had. Ook al blijf je onder de GVE referentie.
koeman
@m uut m ook als je wat jongvee voor de slacht wegdoet?
m uut m
@koeman
Ook dan
+1
paul1
@m uut m en als je door natuurlijk verloop meer melkkoeien en minder jongvee krijgt zonder dat je over de referentie gaat mag dat dan weer wel ?
arjankok
@paul1 je mag er vanuit gaan dat het alleen gaat knellen als er daadwerkelijk jongvee verkocht [ afgevoerd]wordt, neem aan dat slacht/ export/ overgang naar andere catagorie niet voor problemen zorgt ,
ik heb hier ook de afgelopen dagen veel vee verplaatsingen gezien en gehoord die met terugwerkende kracht op 27/4 werden geregistreerd, dit zal in de laatste perioden wel weer gezamenlijk extra gereduceerd moeten worden [grrr]
paul1
@arjankok net gebeld met loket, maar ze konden er nog geen uitsluitsel over geven
sorry
@paul1 als er een vrouwelijk dier geboren wordt telt deze mee ,afvoeren heeft geen zin als je onder het jongveegetal komt
arjankok
@paul1 het zou ook kunnen dat ze bedoelen dat ze het jongveegetal gebruiken als minimum aantal in de berekening van de dagelijks aanwezige aantallen zodat afvoer onder het aantal dus niet telt ,en dat geeft dan wel de ruimte voor schommelingen in aanwas , zit je er flink onder kunnen er dus wel wat kuusjes bij voordat dat weer ten koste gaat van de ruimte voor melkvee, aan elk nadeel zit weer een voordeel haha,
en die verhoudings cijfers alleen gebruiken voor het doorberekenen van een kortings ronde
Komelker
@arjankok dit kan nog steeds, je dient binnen 3 werkdagen aan en afvoer te melden.
arjankok
@Komelker 1 werkdag hoor , op maandag kan je nog de verplaatsingen van vrijdag doen , en van donderdag lukt wel maar is feitelijk een overtreding!
m uut m
@paul1
Zoals ik het lees niet.
koeman
@sil als je jongvee opruimt om onder de gev te komen gaat dat niet op lijkt me
Een probleem wat niet bestaat , kun je niet oplossen, simpel omdat het niet bestaat.
Groen1
Nieuw in fosfaatregeling is jongveegetal
boerenbusiness.nl/columnisten/peter-goumans/…
kaas
Wat ik begrepen heb is het buiten de zuivel omgegaan dit jongveegetal lto,nmv die hebben er mee ingestemd als dat zo is dan kost dit lto en nmv nog meer leden
puddingbroodje
NZO heeft hier ook echt wel in meebeslist! @kaas
kaas
@puddingbroodje uit die hoek word ontkend geantwoord dus lever maar even bewijs als het wel zo is.stel idioten met elkaar
arjankok
@kaas niet zo voorbarig hee, wacht maar op de voorbeeld berekeningen die ongetwijfeld gaan komen als de ambtenaren het zelf gaan snappen !
iets van soep die niet zo heet gegeten wordt als opgediend
kaas
Op verzoek van zuivel maar de zuivel weet van niks of is het alleen bij rfc weg gekomen omdat ze nog steeds te weinig verwerkings cap hebben ???
Groen1
@kaas Ik denk NZO, bestuur voor de helft uit RFC. Melkverminderingsplan lift mee op fosfaatreductieregeling
Carola
@Groen1 Beste mijnheer Groen. Kunt u aangeven hoe de stemverhouding binnen de NZO is geregeld?
m uut m
@Carola
Staat gewoon op de site van nzo
cjw73
@Carola er zitten 6 personen in het bestuur, waarvan er 3 van RFC zijn en verder 1 van Aware , 1 van vreugdenhil en 1 van Bel leerdammer
m uut m
@Carola
Het bestuur van de NZO bestaat uit:

Roelof Joosten, voorzitter tevens Chief Executive Officer FrieslandCampina
Joost van der Hoogte, vicevoorzitter tevens Director Operations Bel Leerdammer
Werner Buck, bestuurslid tevens Corporate Director Public & Quality Affairs FrieslandCampina
Jeroen Elfers, bestuurslid tevens ‎Corporate Director Cooperative Affairs FrieslandCampina
Klaas de Jong, bestuurslid tevens Chief Operating Officer Royal A-ware
Albert de Groot, penningmeester tevens Chief Executive Officer Vreugdenhil Dairy Foods
Carola
@m uut m Weet u ook het antwoord op mijn vraag?
cjw73
@Carola er is ons afgelopen herfst verteld dat ieder zijn stem even zwaar meetelt.
Carola
@cjw73 Beste cjw. Dat zou dus betekenen dat bijvoorbeeld Arla en alle anderen een en dezelfde wegende stem hebben bij besluitvorming.
cjw73
@Carola nee de 6 in het bestuur. De rest zijn leden.
KOC1981
@cjw73 idd 13 leden en als er gestemd moet worden alle 13 1 stem.
+1
robbies
@KOC1981 de zuivel is niet dusdanig democratisch ingesteld dat er een ledenraadpleging plaatsvindt voor elke beslissing. De 6 bovenin maken het uit, dus 3x raden wie er aan de touwtjes trekt.
cjw73
@KOC1981 net wat @robbies zegt niet overal wordt over gestemd. Het bestuur doet ook gewoon zelf dingen, en daar is rfc sterk vertegenwoordigd.
KOC1981
@cjw73 klopt, maar ik mag hopen dat ten eerste de 3 niet RFC leden tegenwicht kunnen bieden> en te ntweede als de overige leden die niet vertegenwoordigd zijn in het bestuur vinden dat iets totaal verkeerd is dat zij aan de rem trekken.
omdat beide niet gebeurt is, ga ik er vanuit dat het niet enkel RFC is die hier blij van wordt.
arjankok
!
+1
JR11
@arjankok

Zo is het!
+1
arjankok
@JR11 1 april
paul1
De onrust onder de boeren is groot omtrent het jongveegetal, het is ook nog heel onduidelijk allemaal hoe het precies zit.
kaas
Op verzoek zuivel dan wil ik graag eens weten wie dat verzoek heeft ingedient??
pietersen.nl
Een vraag,had op 2 juli 2015 1pink (0.53 gve) en 46 uitgeschaard
deze zijn nog nooit verwerkt(uitschaarverklaring ondertekend door in en uitschaarder). Doe dit al 12 jaar. Inschaarder geen melk leverend bedrijf
Momenteel 40 pinken op stal, uitscharen is niet meer mogelijk, moet voor reductie terug naar 1 pink betekend dit dat bij een verhouding van 2.5 mk tegen 1 pink 39 * 2.5 =97.5 mk mee moet naar what ever
pietjepuk
@pietersen.nl je hebt 20.67 gve te veel 39 x 0.53

als je 7 pinken ruimt moet je 7x 2.5 = 17,5 -> 18 koeien ruimen is samen 21.71 gve
paul1
@pietjepuk en als er vaarzen afkalven en je zo minder jongvee krijgt moeten er dan ook mk weg ?
arjankok
@paul1 geef de geboorte nog maar niet op zolang je hier geen duidelijkheid over hebt,
een pink melken gaat ook prima en het kalf geef je gewoon als 2 ling met een stierkalf van een melkoe op
cs-agrar
Quote Reactie van @paul1:
en als er vaarzen afkalven en je zo minder jongvee krijgt moeten er dan ook mk weg

de jv/mk verhouding verandert als je van dat afkalvende vee de kalver niet aanhoud
paul1
@cs-agrar veranderd zoiezo, want een pink/vaars telt zwaarder dan een kalfje
Ruben2
Berekening periode 2 is mij niet duidelijk
Uit de staatskrant:
b. (Het gemiddelde aantal runderen in juni van periode 2 dat ten minste eenmaal heeft gekalfd vermeerderd met de uitkomst van de vermenigvuldiging van het jongvee getal met dat aantal runderen en vervolgens verminderd met het referentieaantal) vermenigvuldigd met 480
+2
Quote Reactie van @Ruben2:
(Het gemiddelde aantal runderen in juni van periode 2 dat ten minste eenmaal heeft gekalfd vermeerderd met de uitkomst van de vermenigvuldiging van het jongvee getal met dat aantal runderen en vervolgens verminderd met het referentieaantal) vermenigvuldigd met 480

@Ruben2 Over een maand of twee krijgen we misschien wel kalfkwadraat en pinkwortel! Ze zijn er gek genoeg voor! 😂
paul1
@Ян де веехоудер wiskunde wordt het belangrijkste vak op landbouwonderwijs
jg
Neemt de Kortgeding rechter dit morgen mee in zijn oordeel.?
fries8
28 april is toch de datum van het aantal pinken dat je hebt en niet 2 juli 2015
vaak
@fries8 Ik voldoe aan de norm 2-7-2015. -4%.
Geldt dan de eis mbt het niet jongveegetal voor mij ook of ben ik gevrijwaard van dit gedrogd?
robbies
@vaak gisteren gebeld naar het loket. Ik kreeg daar bevestigd dat dit gedrocht voor elke melkveehouder geldt. Dus ook als je op je referentie van 2-7-2015 zit
Twentsch Land
@robbies

Heb net mijn boekhouder aan de telefoon gehad en hij zei dat wanneer je onder je referentie zit je niet met het jongveegetal van doen zou hebben.....dat werd bij hun op het kantoor mede gedeeld. Tegenstrijdig verhaal ..... nog maar even afwachten tot .....?
paul1
@Twentsch Land nee, maar door het jongveegetal kun je wel boven je referentie komen volgens mij
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Twentsch Land:
dat wanneer je onder je referentie zit je niet met het jongveegetal van doen zou hebben

ik zit nu 5 gve boven me referentie. nu stal ik 10 pinken ouder dan een jaar bij de jongveeopfokker. Nu zit ik onder me referentie dus heb niets met jongveegetal van doen.

Dat zou te mooi zijn om waar te zijn.
vaak
@Twentsch Land Nou, ik kreeg ook twijfels nav bovenstaande en heb zojuist gebeld met rvo en zuivel.nl.
Die waren duidelijk: dit geldt voor iedereen.
Doordat er een andere berekening komt als gevolg van afkalven komt er een andere benadering.
De mevrouw van zuivel.nl heeft mijn situatie door gerekend en kwam tot de conclusie dat ik toch gve moet inkrimpen ondanks dat ik al royaal onder de juli norm -4% zit.
Enorme tegenvaller!
+2
dwers
Het is met die fosfaat bende bijna het zelfde als door de woestijn lopen met de tong uit de bek, en bij elke heuvel maar hopen dat er daarna water is, maar steeds weer een teleurstelling dan maar weer een heuvel op ploeteren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , jongvee , zuivel , melkkoeien , melkaanvoer , dam en jongveegetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
103
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
0