Scherpere eisen rond weidegang

De lat wordt weer wat hoger:

Het invoeren van de elektronische registratie om te zien welke koeien buiten lopen lijkt er scherper te worden gelet op het aantal uren weidegang van alle koeien. 'Het is de verantwoordelijkheid van de melkveehouder om aan te tonen dat zijn koeien voldoende weidegang krijgen', zegt Kees-Jaap Hin van Stichting Weidegang.

'Vrije keuze-systemen voor weidegang zijn toegestaan', zegt Kees-Jaap Hin. 'Wel is het belangrijk dat de koeien ook daadwerkelijk weiden. Het is vervolgens aan de veehouder om hiervoor te zorgen. Tot dit jaar was het niet toegestaan om de koeien in twee koppels op verschillende tijdstippen van de dag te weiden, omdat het dan niet te borgen was. Met elektronische registratie is dat nu wel mogelijk.'

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

+7
Jan-T
Weer iemand die over de rug van de melkveehouders wil verdienen, houd het dan nooit een keer op met die extra eisen. en aanvullende onzin.GRRRRRRRRRRRRRRR
boerkuh
@Jan-T
Niks moet!
casev
@boerkuh ja, zo begint het......
buitenok
Ja er zijn vast een paar hoge heren aandeel houder van dit systeem
kanniewaarzijn
Als ik het goed begrijp kan wéér iedereen meebetalen aan een systeem dat de groten ten goede komt.
+6
Cornelis
@kanniewaarzijn Vraag me echt af of je het helemaal begrijpt. En Co winkelt lekker in een artikel, paar stukjes plaatsen en hup weer iedereen boos.
+6
KOC1981
@Cornelis Ben het met je eens dat het verhaal niet klopt. Je wil iets extra (niet de standaard van 120 dagen 6 uur). dat kan, maar dan moet je ook iets extra. Tot daar ben ik helemaal mee. maar zat daarna volgt, daar haak ik toch echt af. Als we met z'n alle willen dat we die 80% gaan halen, dan moeten we aan de huidige opstallers (waaronder nogal wat robotbedrijven) de mogelijkheden bieden om te starten> Dit lijkt meer op extra drempels opwerpen. Het is toch raar dat Lely en Delaval niet zijn geselecteerd als bedrijf die de techniek mag leveren. Zo jaag je al deze bedrijven op 15000 euro extra kosten voor een extra halsband/pootresponder, poortjes,... voor dat geld kan een heel seizoen de Qlip controleur persoonlijk de deur komen openen en sluiten.
+2
pieta
@KOC1981 Ze moeten gewoon de grenzen wat verlagen. Maak ook ruimte voor 5 of 10% buiten. Gegarandeerd geheel NL met koeien aangekleed.
+2
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Ze moeten gewoon de grenzen wat verlagen. Maak ook ruimte voor 5 of 10% buiten. Gegarandeerd geheel NL met koeien aangekleed.

Nog lager het stelt nu al niets voor.
pieta
@dwers Als ze er meer buiten willen hebben(en ook nog willen hebben dat ze grazen) dan zal het helpen. En jij vind het vanuit jouw oogpunt weinig. Vanuit mijn oogpunt is 25% van de aantallen een gruwelijke berg. Maar als de opstallers nou een begin maken dan gaan ze misschien elk jaar wel een stapje verder en bereiken we het doel.
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Vanuit mijn oogpunt is 25% van de aantallen een gruwelijke berg.

Ja ik begrijp het wel niet elk bedrijf is hetzelfde soms is de huiskavel te klein, maar bijv. na eerste snee kun je jongvee met veewagen wel verder weg brengen.
Hier gisteren nog even 20 km gefietst waar ik langs kwam had ongeveer de helft de melkkoeien buiten vond ik nog niet eens zo slecht,(woon gelukkig nog niet in saaiste omgeving) na eerste snee komen er nog wel wat bij.
pieta
@dwers Een aandachtspunt is dat als je om aan 25% te voldoen al je jongvee en de droge koeien buiten moet doen de drempel relatief hoog is. Maar heb je eenmaal al je jongvee en later dus ook koeien die het kennen dan gaan ze er te eerder om buiten. Dit heb ik ook aangegeven bij RFC. Zet een lagere drempel zodat meer bedrijven alvast wat met weidegang gaan doen. Door de ervaring die ze opdoen gaan ze vanzelf misschien wel meer weiden. Qua geldelijke regeling lijkt het mij simpel te regelen.
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Door de ervaring die ze opdoen gaan ze vanzelf misschien wel meer weiden. Qua geldelijke regeling lijkt het mij simpel te regelen.

Je kunt het eerst ook voor je zelf uitproberen door bijv. eerst alleen drachtige pinken te weiden, zit je ook niet gelijk met die controle troep.
Ik heb ook niet alles huiskavel 75% andere ligt op een kilometer pinken/droge koeien lopen daar vanaf 1 mei jagen we los over de weg daarheen.
pieta
Quote Reactie van @dwers:
Je kunt het eerst ook voor je zelf uitproberen door bijv. eerst alleen drachtige pinken te weiden, zit je ook niet gelijk met die controle troep.

Ik schat in dat er vlugger wat gedaan wordt als het gewoon wat opbrengt via herverdeling melkgeld. Bijv 5-10% buiten is geen 0.35 cent afdragen, 25% buiten brengt 0.5 cent en 1.5 voor volledig.
robbies
@pieta en wel de volle weidepremie beuren?
pieta
@robbies Mag wel natuurlijk. 😁
weurding
Quote Reactie van @pieta:
geheel NL met koeien aangekleed.

en de boer uitgekleed 😉
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @KOC1981:
Je wil iets extra (niet de standaard van 120 dagen 6 uur). dat kan, maar dan moet je ook iets extra.

Wat nu voorgesteld wordt is ook wel weer een erg spannende en vooral dure oplossing. Maar daar zijn techneuten altijd wel goed in. Volgens mij als je een webcam in de stal hangt en zo nu en dan wat beelden, bijv. elke 5 minuten, streamt naar een harde schijf kun je toch ook prima aantonen dat er op bepaalde momenten geen koeien in de stal lopen. Als je dan ook nog draad om de weide hebt staan, voetstapjes van koeien in de weide staan en weides met pollekes, dan moet dat toch voldoende zijn om aan te tonen dat je de koeien buiten hebt. Maar in NL zijn we er altijd erg goed in om dingen gruwelijk ingewikkeld te maken.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Hekjes en poortjes en camera's ...... allemaal gebazel van niks voor een paar jaar......en dan gps in een chip en hebben ze het bij rvo en rfc zelf het geheel onder controle......moeten we natuurlijk niet hopen !
dewittemotor
@Twentsch Land Ik denk dat ze de boer meteen ook chippen, controleert wat makkelijker of hij/zij nog vrije tijd over heeft voor wat extra regeltjeslast
jan w
@KOC1981
De zenders die de robotbedrijven gebruiken zijn niet geschikt voor dergelijke toepassingen. Het probleem ligt hem in de herkenning. Je hebt altijd koppeltjes koeien die naar buiten en of naar binnen toe gaan . naar buiten is vaak geen probleem. Naar binnen wel. vooral als er een bui aan komt , dan willen alle koeien tegelijk naar binnen. De koeien moeten buiten ook minimaal 6 kg. d.s. aan gras opnemen. Anders is het weiden domweg financieel al niet interessant. Ik ben nu weider,met een robot. En dat brengt op zich geen problemen met zich mee.
Maar als ik voor de koeien nu ook nog een keer een extra zender met systeem moet aanschaffen, dat stop ik gewoon met weiden
Nick83
Quote Reactie van @jan w:
Maar als ik voor de koeien nu ook nog een keer een extra zender met systeem moet aanschaffen, dat stop ik gewoon met weiden

Ja ... dat kun je nu wel zeggen, maar dan ze doen gewoon de weidepremie nog weer ff een halve ct omhoog. Of 3kwart ct. Misschien juist wel "ter compensatie voor investering in weide registratie systeem". Dan zeggen ze bij de fabriek: "dat registratie systeem kost jou niets, dat betalen wij". Het zou me niets verbazen, ik kijk nu inmiddels nergens meer van op...
sorry
@Cornelis als Co het al niet snapt,hoe moet de gewone burger het dan nog snappen?
+1
hans1980
Daarom wordt opstallen ook interressant
+5
wijnhorst
Als je echt kijkt naar weidemelk dan klopt er niks van. De melk van een melkveehouder die de koeien buiten laat lopen wordt het hele jaar verkocht als weidemelk, ook in de winter als de koeien binnen staan wordt het verkocht als weidemelk.
Als de koeien 720 uur buiten lopen is dat maar 8.5 % van het jaar. Als de melk van de koeien die op dat moment buiten lopen wordt verkocht als weidemelk dan zal dat kloppen nu niet.
+2
weideboer
@wijnhorst principe klopt wel, uitleg niet. De melk komt van bedrijven die hun koeien minimaal per jaar zoveel dagen/uren/per jaar buiten lopen. In de volksmond wordt de link gelegd naar de koeien die altijd 365 dagen rond zouden buiten lopen en de melk in de betreffende pak ook daadwerkelijk uit grasmelk bestaat. Zie het maar als een monteur die 24 uur stand-by is, ook hij slaapt gewoon en maakt ook maar 8 uren per dag terwijl de suggestie wordt gewekt dat hij 24 uur per dag klaar staat bij zijn serviceauto
+2
hooivork
@wijnhorst als ik jou was zou ik de melkfabriek bellen en zeggen dat je de weidepremie niet wilt ontvangen. Alles opgelost.
cornelissen
@hooivork Je hoeft de premie het ook niet aan te vragen
+3
ronny 2
Gewoon heel die weidegang aan de kant zetten en zelf baas blijven.
+5
dwers
Dat krijg je als mensen de grens op zoeken, je weidt niet of je weidt royaal dan heb je nergens last van.
cornelissen
@dwers Zelfs niet van aangekondichte controles,want die heb je niet. Als ze zeg maar drie keer langs rijden en ze zien de koeien buiten en afgegraasd land en allemaal percelen met draad er om heen, dan weet je wel voldoende
weideboer
@dwers sommigen willen twee kersen op hun taart, niet 1
Nick83
Het draait er met een paar jaar op uit dat we allemaal zo'n systeem moeten hebben, dat zie je zomaar gebeuren. En er word wel met een lange vinger naar robot bedrijven gewezen, maar ik ken ook nog wel een paar melkput bedrijven waar ze maar amper 5 of 5,5 uur buiten lopen.
+1
@Nick83 ben ik t voledig mee eens. met een paar jaar wordt t gewoon verplicht.
+5
robbies
Stichting weidegang was een mooi initiatief om het ambacht van weiden terug te brengen in de sector, gefinancierd door de sector. Inmiddels stellen ze zich wel heel autoritair op met hun evangelie over weidegang. Als je motto praktisch en goed is, dan ga je met de melkmachinefabrikanten aan tafel om borging aan bestaande identificatietechnologie te koppelen.
+1
Pluto
Het staat er echt ,, ze moeten wel weiden, dus niet rond lummelen en een beetje door het land kuieren. De kop moet naar beneden!!!.
Ik vergelijk Marian Thieme en Esther Ouwehand vaak met een koe die s'morgens na het verlaten van de melkstal eerst een hoop stront in de voerbak schijt zich vervolgens omdraait en de hele dag aan het voerhek staat te blèren terwijl de rest van de kudde in de wei loopt!!.
arie.j
Wat een gezeur van de nodige boeren weer , wijs blij als er controle komt wat iets voorstelt en ook flexibel is
Of moeten we naar een systeem dat 2 keer per dag een controleur komt kijken en tellen?
dwers
Quote Reactie van @arie.j:
Of moeten we naar een systeem dat 2 keer per dag een controleur komt kijken en tellen?

Is dat niet iets voor jou ??
Groen1
Van Dam wil weten wat meer weiden kost
Het nieuwe onderzoek naar mogelijkheden om meer koeien de wei in te krijgen, gaat nadrukkelijk aandacht besteden aan de extra kosten voor de melkveehouder. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) meldt dat aan de Tweede Kamer.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , weidegang en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0