Het is veiliger om helemaal geen stier te houden

Ruim veertig procent van de agrarische bedrijven in Nederland heeft een dekrijpe stier op stal, becijferde CRV

,,Met een stier gaat het vaker mis dan wij in de pers lezen", vertelt Gerrit Schulting. Hij is adviseur arbeidsveiligheid en deed onderzoek naar de risico's van fokstieren in de melkveehouderij.

,,Sinds 2012 zijn er ruim 60 ongevallen geweest tussen mens en stier. Hoeveel precies met een dodelijke afloop, weet ik niet. Het zal gemiddeld om twee tot drie dodelijke incidenten per jaar gaan. Soms overlijdt een boer zonder dat breed bekend wordt dat het door een stier kwam. De ruchtbaarheid die er aan zo'n incident wordt gegeven blijft meestal beperkt." In 2012 ging het gruwelijk mis in het Gelderse Hengelo, niet ver van Toldijk. Toen kwamen twee broers van 61 en 58 jaar oud in de stal om het leven nadat ze door een stier werden gegrepen. Het beest werd afgemaakt door een dierenarts, die kort daarna tegen deze krant zei: "Andermaal blijkt dat een stier onbetrouwbaar is. Als je zo'n dier in de stal hebt, moet je ogen in de rug hebben, er kan altijd wat gebeuren."

Meer: destentor.nl/home/…

Deel dit topic

Reacties

+1
pietjepuk
Andermaal blijkt dat een stier onbetrouwbaar is. Als je zo'n dier in de stal hebt, moet je ogen in de rug hebben, er kan altijd wat gebeuren."

Het wordje stier kun je net zo goed vervangen door de van Dam
Piet1960
Citaat uit de stentor: "Doe de stier weg als hij een jaar oud is" ????????
Grasbaal
Quote Reactie van @Piet1960:
"Doe de stier weg als hij een jaar oud is"

Ik denk dat ze bedoelen met doe hem weg voordat hij 2 jaar is. Vooral oudere stieren zijn levensgevaarlijk.
Piet1960
@Grasbaal Dat lijkt me een beter advies, als tie een jaar z'n werk heeft gedaan. Ik insemineer trouwens liever zonodig een paar keer extra, is heel wat veiliger.
Wilbert
@Grasbaal idd, oudere stieren worden eigenwijs. Jonge stieren zijn prima in toom te houden, altijd opletten en de altijd de baas blijven. Het wordt pas gevaarlijk als de stier los tussen de koeien loopt of de veehouder er te makkelijk over gaat denken.
Gerron
Zorg voor hoge hekken en kom nooit zelf in het hok. Als je de stier moet verplaatsen dan lok je hem in een soort van rijdende klauwbekapbox met wat brok en op die manier laadt je hem ook in de veewagen. Dus niet eerst over het voerpad jagen want daar worden zelfs koeien wild van.
+5
MARTIJN G
Als je de huisvesting en veiligheid in acht neemt is er niet zoveel mis mee om een stier te houden. Hier wordt de stier eerst vastgezet en daarna wordt het hok pas betreden.

google.nl/url/…
Gerron
@MARTIJN G De manier van vastzetten is soms ook niet veilig.
+1
Rondhus
Wij van wc eend adviseren wc eend
Gerron
@Rondhus Dus je neemt dit verhaal pas serieus als het van een onafhankelijke bron komt?
+2
Herbert
@Gerron medewerkers van crv werken ook de hele dag met stieren, maar boeren zouden dat niet kunnen? De grootste concurrent van crv is de eigen stier, dus gebruik daarvan raden ze graag af jah...
Gerron
@Herbert Zou het bij crv wel eens mis gaan?
+1
aldert
@Gerron Ik ben eens in Oostenrijk op een KI station geweest daar liep de verantwoordelijke voor het sperma vangen met een pistool op zak.
Gerron
@aldert In de link van MARTIJN G staat dat een pistool meestal niet effectief genoeg is om een stier te doden. Tenzij je heel dichtbij bent maar hoeveel tijd heb je dan nog?
paul1
@Gerron hangt misschien ook wel van kaliber af. met een .22 doe je tegen een stier niet veel
Gerron
@paul1 Het gaat daar om een politiewapen.
paul1
@Gerron de Glock 17 in Oostenrijk politiewapen .dat is 9mm
.22 is 5.56 mm.
storm
@Herbert u gaat door voor de broodrooster😂 Het is net als de Staatsloterij, het lijkt een spelletje totdat je hem wint! Alleen met een eigen Stier is de winkans groter👌 Veel succes😇
Gerron
@Herbert Zou het wat uitmaken of er vrouwelijk vee bij in de buurt loopt?
+1
kaas
Wat weer lul verhaal ja een stier kan gevaarlijk zijn maar dat kan een koe ook en een paard moet je ook niet voor aardigheid een blokje omrijden of naar het buitenland op vacantie gaan over heb je kans op ongelukken hier loopt al jaren een stier maar je moet altijd alert .
ja het klopt het is veiliger helemaal geen stier te houden ,als je zeker wilt zijn in je leven dat er niks met je gebeurt moet je niet geboren worden.
Gerron
@kaas Het valt me op dat je dit bij elk topic waarbij doden gevallen zijn of kunnen vallen schrijft.
+4
pieta
@kaas Tussen risico lopen en risico zoeken zit verschil. Hier komt geen dekstier(meer). Je moet gewoon ontzettend goed oppassen en voorzorgsmaatregelen treffen. Ik vind het zelf onnodig het gevaar opzoeken. Maar wat een ander doet moet ie zelf weten.
+1
kaas
@pieta als je op vakantie gaat loop je ook extra risico of gaat skiën en er valt ook wel eens een vliegtuig uit de lucht en als je tegenwoordig in het weekend opstap gaat is het ook uit kijken .alert blijven is het aller belangrijkste
+3
weurding
Het is veiliger om s'morgens op bed te blijven liggen 😞
+1
komelker 2
@weurding Hangt er van af wie er naast je ligt.
friesboertje
@weurding
En als je er toch af moet, wikkel jezelf dan in bubbeltjes plastic.
Melkmeisje
@weurding die houden we er in!
+1
zoiseraltijdwat
@Melkmeisje nooit geweten dat je warme gevoelens hebt voor weurding😆
weurding
@zoiseraltijdwat ssssstttttt........ had nog geen stroom op de raster 😄
+2
achterhoeker2
Ik vind het kwalijk dat crv een tragisch ongeval aangrijpt om haar diensten aan te prijsen.
Deze halve monopolist die haar eigen resultaten berekend, moet eens goed nadenken waarom diverse boeren een stier hebben.
+1
storm
@achterhoeker2 Waarom zou dat niet mogen! Als er op een gevaarlijke kruising dodelijke ongevallen gebeuren pleit VVN ook voor maatregelen!
Een eigen Stier is gewoon onnodig het gevaar opzoeken! Denk ook eens aan erfbetreders en je eigen kinderen! Of ouderen die niet zo snel meer zijn!
+1
Rondhus
@storm lopen de koeien bij jou los op het erf?
+2
storm
@Rondhus hou toch op met argumenten bedenken voor het houden van een Stier! Iedere boer kent wel iemand die onder een stier heeft gezeten of zelfs verongelukt is. Gevalletjes waar het net goed ging hoor je niet eens.
achterhoeker2
@storm natuurlijk is een stier niet te vertrouwen en gebeuren er te veel ongelukken mee, maar als bijv een veearts dat zegt is er geen eigen belang bij.
Wat crv doet is gelegenheidsargumentatie.
+2
Gerron
@achterhoeker2 De link van MARTIJN G is van AB Vakwerk. Is dat ook niet goed?
+1
Leo,s vriend
@achterhoeker2 zou het niet kunnen dat de schrijver van dit artikel gezocht heeft naar bedrijven met ervaring in het stieren houden? En dan logischerwijs bij crv terecht komt?
+3
magerehein
Ik weet er alles van heb de laatste genade klap van zo n smerig kreng niet gehad en daarom kan ik hier nog iets intikken
Zowel qua gezondheid en financieel met de grote gevolgen zitten. En het was zo makkelijk met een grote aanpassing aan de loopstal,stiertje wat normaal bij de pinken liep kon dan ook wel even bij de koeien in zodat het baasje zn gedachten bij de aannemer ed kon houden.
Beestje was zo mak en zo tam niks mis mee totdat...
Je stinkt erin.En hoe hypocriet zijn de verhalen hierboven van het valt allemaal wel mee naar mensen als dierenartsen,ki inseminatoren, bedrijfsverzorgers,buren,vrienden en andere die niets vermoedend de stal in lopen en daar te pas komen,het heeft al menig bedrijfsverzorger het leven gekost,anders gezegd vreemden zijn sowieso de sjaak of daar begint het gedonder mee,hier ook.
Ik of wij insemineren nu zelf en de enige stier die hier gelopen heeft was er ééntje waar als nuchter kalf iets aan mankeerde en die is blijven lopen.Mijn ouders belden vroeger altijd de KI.
+2
storm
@magerehein Tja, en dat is een beetje jammer dat diegene die zegt dat het allemaal wel meevalt hier niet op reageert! Dapper dat jij het hier verteld, en dat je het nog navertellen kunt😳 Tegen mij zeggen ze altijd dat ik te voorzichtig ben maar de enige Stier die hier gebruikt wordt zitten in een vat! De rest is met 2-3 weken vertrokken
+2
MARTIJN G
@storm gelukkig mogen we zelf nog bepalen of wij wel of geen stieren op het bedrijf hebben. Als de huisvesting op orde is, is er niets mis mee.
storm
@MARTIJN G ala jou wat overkomt heb je toch ook graag dat de bedrijfsverzorging jouw taken overneemt? Of hoeft dat niet, de tweede ronde van de stoppersregeling gaat binnenkort weer open mocht je de komende week onder de bul komen😉
PIONIER
@MARTIJN G Juist en het gaat altijd nog vaker goed dan niet goed. Werk hier altijd met eigen stieren tot ze een jaar of 5 zijn en dan pas gaan ze weg. Mijn ervaring is juist dat als ze wat ouder zijn juist rustiger worden. Maar schiet maar met elkaar, ieder zijn ding!!
+1
MARTIJN G
Wie laat nou een stier tussen de koeien. Een stier hoort apart gehuisvest en fatsoenlijk vastgezet kunnen worden. P. S. Heb momenteel geen dekrijpe stier.
dwers
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Wie laat nou een stier tussen de koeien

Ik heb het als monsternemer wel vaker mee gemaakt, stier kwam ook gewoon door de melkput.
MARTIJN G
@dwers Ik heb ze onderweg ook wel eens gezien. Van die grote monsters van ruim 3 jaar tussen de melkkoeien in de wei. Ik zou er voor geen geld de koeien ophalen om te melken.
cjw73
@MARTIJN G er zijn er genoeg waar dat aan de orde is. Heb het zelf vaak genoeg mee gemaakt toen ik nog bij AB vakwerk zat. Nou daar sta je niet op te wachten hoor.
sjoerd de melker
Vlgs mij kent bijna iedereen die met stieren gewerkt heeft wel een " best afgelopen anekdote" . Wees wijs en zoek het gevaar niet op. Zelf vroeger een keer meegemaakt dat een Stier in het land dol werd van een ronddraaiend voorwiel. Vond ik best wel grappig vanuit mijn cabine. Totdat hij met zijn kop het ventiel kapotdrukte en ik moederziel alleen in de polder lopend de wei uit moest zien te komen.
dwers
Ik weet nog wel toen ik jong was had mijn vader meestal 2 stieren stonden winters altijd op de grupstal, in de zomer aan een lange ketting in het weiland we liepen er dan met de tochtige koe heen, de andere was bij de pinken.
Toen mijn vader in 1984 plotseling overleed, zijn we bij de KI gegaan mijn moeder vond het toen te gevaarlijk ik was toen 14 jaar.
Jannus
Wie kent hem nog?? heeft een stier met een klepel 📢 📢📢📢📢📢

storm
@Jannus die maakt zelf meer lawaai als de Stier met z'n klokkenspel🤓
kanniewaarzijn
@Jannus En hoe is het nu met deze meneer en z'n bedrijf?
Jannus
@kanniewaarzijn Mmm,denk dat zijn testeronspiegel wel een beetje gedaald is zo langzamerhand......van Hay dan hè..😂

🐃 🐃 🐃 🐃 🐃
Pluto
Een stier wel of niet te vertrouwen is een kwestie van risico inschatten . En er zijn melkveehouders waar de stier gewoon tussen de koeien in de melkstal staat . Een stier beschermt zijn kudde daar is niks mis mee!!. Een dekstier heeft een totaal ander karakter dan een stier tussen soort genoten . een aanval wordt vaak uitgelegd als agressie ,,,,,, het dier wil gewoon spelen en wij zijn dan geen partij. Ik heb er meerdere op stal maar we worden vaker domweg omver gelopen dan dat er sprake is van een gerichte aanval. Zij zijn net zo bang voor ons als wij voor hen. Bovendien als het koppel speelkwartier heeft kan het er flink ruig en heftig aan toe gaan en een blessures is zo gebeurd!.
In het geval TOLDIJK is nog niet eens bekent wat er zich heeft afgespeeld???.
In het geval HENGELO was het de ambtenaar van de gemeente die het dier met een karabijn heeft omgelegd via een ventilatie klep aan de zijkant van de stal, je moet wel opletten wat er achter het doelwit staat!!.
Hoe je het ook bekijkt het blijft een drama.
+4
Jan S
😀
pietjepuk
@Jan S Hier melde zich weer een paar kanshebbers
Frans1
@Jan S

Hee Jan, tijd geleden!
+1
Pluto
@Jan S Als je zo met je stier omgaat ben je binnenkort zelf aan de beurt , ze hebben een ijzer sterk geheugen en bovendien is agressie zwaar erfelijk!.
Jan S
😀
achterhoeker2
@Jan S onthoornen lijkt me verstandig
Rondhus
@Jan S hier net zo. Meestal rond anderhalf jaar oud en dan tussen de koppel. Jaartje laten lopen en naar de slacht. De meeste laten ze te oud worden en dan worden ze onbetrouwbaar. Of als ze niks meer te doen hebben. Zie ik wel eens bij de pinken als ze een tijdje niks meer te dekken hebben dat ze dan vervelend worden.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Pluto:
het dier wil gewoon spelen

Ken jij wel echt een stier? Als je een valse hebt wil hij maar 1 ding,en dat is jou pakken als hij dat kan.En dat is GEEN spelen
Leo,s vriend
@Pluto Nee, in Hengelo heeft een mij bekende dierenarts het dier geschoten, omdat de stier NIEMAND in de stal toeliet.
MARTIJN G
Stierenparade in Duitsland heden 1 mei 2017. Geen kleine heren.


arie.j
@MARTIJN G Vroeger waren er tal van stierenkeuringen en kwamen op de fokveedagen ook de belangrijkste stieren van de KI
Sinds dat we Holsteins in Nederland zijn gaan gebruiken werd aan het exterieur van een fokstier zelf niet veel waarde meer toegekend, dat was voor die tijd flink anders.
MARTIJN G
@arie.j Nu nog even een filmpje van de echte grote jongens. Impossium is zelf 15 jaar.
De zwaarste jongens zoals Hutera wegen zwaarder dan 1500 kg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , stier , dierenarts , boer en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
65
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0