Illustratie van: Jotke

Praktijkonderzoek: 67% kuilen te lage dichtheid, inkuilmiddel effectief

Uit praktijkonderzoek blijkt dat 67% van de kuilen een te lage dichtheid heeft. Vaak zijn de omstandigheden niet zodanig om dit te doorbreken. Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer deze kuilen zijn behandeld met een inkuilmiddel, het risico op broei vele malen kleiner is. Ook kuilen onder de 40 procent drogestof conserveren zonder inkuilmiddel onvoldoende.

Deel dit topic

Reacties

+3
groeier
Jaja, moet zeker een hoop van dat spul verkocht worden.
bella
Typisch gevalletje van wij van wc-eend adviseren wc-eend.
+1
dorpsrandhoeve
Nee, de kuilen worden gewoon niet goed aangereden. Het moet allemaal groot, maar ik heb liever goed.
kaas
@dorpsrandhoeve het kan wel groot en snel maar zet dan extra trekker of sjovel op de bult
dorpsrandhoeve
@kaas Bij ons helpt dat inderdaad erg veel.
+3
storm
Wij van WCeend adviseren WCeend! Ooit een keer een onafhankelijk adviseur gehad die zei eerst 1 of meer dagen zonnig weer en dan maaien! Gras onder de 44%ds inkuilen en over de volle lengte van de kuilplaat leegdraaien! En zeker geen achterwand in de sleufsilo 🤓
Als je dat voor mekaar hebt dan kan je het geld van het toevoegmiddel in je zak houden🍻
De rest van de adviezen hou ik voor mezelf
+2
kaas
@storm en mijn advies is boven de 45 % in kuilen heb je een veel gezondere koe
storm
@kaas het meeste gras wordt te droog ingekuild en te warm en er wordt teveel geschud!
Gerron
@storm Liever een keer vaker schudden dan natte plukken erin. Maar als je zoals jij 's morgens inkuilt heb je dan geen last dat het bovenste deel van de kuil te droog is en dus slechter wil aanrijden? Of ben je al klaar met kuilen voordat het nog verder kan drogen. Je vorige reactie vind ik trouwens prima!
storm
@Gerron met hakselen maakt dat niet zoveel uit, homogeen genoeg! Hier gaat ook wel eens wat mis maar de loonwerker kan hier smorgens vroeg wel beginnen en dan is mijn oppervlakte wel rond de koffie weg! Het minst droge gras bovenop en klaar is Kees. Voordat het warm wordt het plastic erop bij christelijke uren😇
Gerron
@storm De makkelijkste manier om het minst droge gras bovenop te krijgen is denk ik als je s'avonds vanaf 20.00 begint met inkuilen zodat het laatste gras vochtig wordt door de dauw. Op die manier gaat het gras ook kouder de bult in. Nadeel is wel dat je dan in het donker inkuilt maar het kleed kan je dan mooi doen als het weer licht wordt.
Gerron
@Gerron Nog een voordeel op deze manier is dat het onderste deel van de kuil indien gewenst droger kan worden ingekuild omdat het zwaardere gras bovenop wel aandrukt. Je maakt dus eigenlijk een lasagnekuil met droge en minder droge kuil.
cs-agrar
Quote Reactie van @Gerron:
dan geen last dat het bovenste deel van de kuil te droog is en dus slechter wil aanrijden?

betere maaiplanning doen
Gerron
@cs-agrar Bij s'morgens inkuilen zal je toch altijd hebben dat het laatste gras alweer begint te drogen.
cs-agrar
@Gerron maai je dat toch dag later, of als laatste
PIONIER
@kaas Helemaal goed. Een koe is geen varken die brijvoeding vreet!
tok achterhoek
Doe alles precies anders. Zo droog mogelijk inkuilen bij een normale snede, en niet over de hele plaat verdelen. Dan heb je het meeste rendement bij de koeien. Heb hier nooit geen last van broei.
+2
weideboer
Het Weer is (ongevraagd) altijd baas, daarna de loonwerker (die heeft ook een planning), daarna de omstandigheden en dan pas de boer. Uiteraard is het bij iedereen andersom en iedereen kuiltje alleen volgens het boekje...dan zal het de trekker wel zijn die winters zo aan het roken is ipv de kuil.

Ik daag iedereen uit om Van winter 50 cm achter je snijvlak de kuil(op 1/3 vanuit de zijkant) opnieuw te monsteren. Wel eerlijk spelen, dus die dag dat je gaat snijden niet als je net gesneden hebt. Mijn voerleverancier heeft eenmaal deze fout gemaakt om dat in de winter te doen bij een boer. Einde relatie, de betreffende boer hield maar vol dat die monster die onder ideale omstandigheden genomen was de goede is. En dat het aan het kr8voer lag , die was niet goed
Gerron
@weideboer Ik denk dat bij de meeste boeren in NL de voersnelheid te laag is ook al beweren ze van niet.
weideboer
@Gerron idd, vroeger sneden wij ook 3 rij in de week, lage kuil 8 meter breed enorme lange kuilhopen, toen nooit geen broei.. Later naar hoog gegaan, loonwerker die vet snel kon....de uitkomst daarvan beschreef je al.
Gerron
@weideboer Nog een opvallend verschil met vroeger is dat het gras nu meer gesneden en vaster in de ladewagen wordt gepropt. De broei begint daar al.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kuilen , melkvee , drogestof , inkuilmiddel , broei en malen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0