Eerste Kamerfracties GroenLinks, PvdA en SP willen dat biologische melkveehouders worden ontzien in het fosfaatrechtenstelsel en fosfaatreductieplan.

De partijen hebben in de aanloop naar de wetsbehandeling in de Eerste Kamer opnieuw schriftelijke vragen gesteld.

GroenLinks vindt dat demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken een uitzondering moet maken voor de biologische melkveehouders, zeker nu ook de niet-melkleverende bedrijven worden uitgezonderd voor het fosfaatreductieplan voor 2017. Groen Links ziet alle reden voor ‘een uitzondering voor deze wettelijk afgebakende groep bedrijven en dieren, aangezien de biologische melkveehouderij binnen de normen van de Europese Nitraatrichtlijn werkt en deze bedrijven dus geen derogatie nodig hebben’.

‘Van Dam voert motie Smaling niet goed uit’

De fractie vindt bovendien dat de motie van Eric Smaling (SP), die in de Tweede Kamer werd aangenomen, niet goed wordt uitgevoerd door staatssecretaris Van Dam. De motie vraagt volgens GroenLinks om ervoor te zorgen dat biologische bedrijven niet gedupeerd worden door het fosfaatrechtenstelsel. Van Dam ontziet echter in zijn uitvoering alleen grondgebonden biologische bedrijven, op dezelfde wijze als gangbare grondgebonden bedrijven. GroenLinks vindt dat niet voldoende.

Ook pleiten GroenLinks en SP ervoor om de knelgevallenregeling te verruimen voor biologische bedrijven.

De Eerste Kamer behandelt de wetten grondgebonden melkveehouderij en fosfaatrechten half mei.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…?

Deel dit topic

Reacties

+2
friesboertje
Dan verkoop ik mijn fosfaatrechten en word ook biologisch.
Nick83
@friesboertje volgens mij begrijp je het verkeerd. Het gaat erom of ze moeten reduceren. Niet of ze fosfaatrechten nodig hebben straks.
Greetje
@Nick83 Ja dacht ik ook, misschien krijgen ze korting van tafel, maar 2 juli 2015 staat dacht ik toch wel aardig stevig.
arjankok
@Nick83 en jij denkt dat ze niet brutaal genoeg zijn? , als ze hierin hun zin krijgen , gaan ze net zo lang doordrammen tot ook de rechten voor hen veel ruimer uitvallen , iets van geef ze 1 vinger , pakken ze gelijk je hele hand , maar als daarmee de nieuwe derogatie niet meer van de grond komt , krijgen ze toch het deksel op de neus
Jaap40
Dwang maatregelen om iedereen biologisch te laten worden
+2
hans van toos
Als kalf verdronken is dempt men de put. Zijn er waarschijnlijk al flink aantal vertrokken.
+3
pieta
@hans van toos Van de groei na 2 juli bedoel je? Dat is toch ook niet meer als terecht. Als ze een uitzondering krijgen is dat eigenlijk ronduit bizar.
robbies
@pieta ik zou het niet uitsluiten Piet.
+1
pieta
@robbies Ik sluit het niet uit. Ik zeg dat ik het bizar zou vinden.
+1
m uut m
@pieta
Ik niet
pieta
@m uut m Voor jou moesten ze dan import van jongvee verbieden. 😁
vofjagtenberg
@pieta Zal het je nog sterker vertellen: Het schijnt dat men een manier aan het zoeken is, om al het (jong)vee dat de grens over gezet is, na 1 januari 2018 niet meer Nederland in mag. Hoe ze dat klaar willen gaan spelen, is mij een raadsel.
pieta
@vofjagtenberg Dat hoeven ze voor mij niet te doen. Dan zijn er (neem ik aan) fosfaatrechten. Dan moet ieder voor zich verantwoorden.
+1
m uut m
@pieta
Oktober dan kalven de eerste koeien weer van een jersey.
Ik kan alle kanten nog op.
Jaap40
@m uut m geluksvogel
+1
robbies
@pieta het is ook bizar dat je moet meebloeden voor een uitzonderingspositie waar je geen gebruik van mag maken.
pieta
@robbies Mogen ze wel. Is niet verboden door Europa.
robbies
@pieta dat is niet correct Piet. Weet jij ook. Ben je al vaak genoeg op gewezen.
pieta
@robbies Vertel? Volgens mij is het zelf opgelegde beperking.
pieta
@robbies Ik heb zojuist even gegoogled en sinds 2010 hoeven ze geen derogatie meer aan te vragen omdat ze met een andere excretie per koe mogen rekenen (een lagere excretie dus). Ze kunnen dus Europees gezien gewoon derogatie aanvragen maar hebben zelf blijkbaar iets anders geregeld (wat ze nog beter uitkwam).
m uut m
@pieta
Jij zegt dat bio voor 2010 meer stikstof dan 170 kg mochten aanwenden.
pieta
@m uut m Nee, dat zeg ik niet. Er stond dat ze tot 2010 wel derogatie aanvroegen cq aan konden/moesten vragen. Of ze daar iets mee konden of het deden heb ik geen benul van. Het enige wat ik meen te weten is dat ze vanuit de derogatiebeschikking van de EU gewoon derogatie aan kunnen vragen. Of staat daar in dat bio niet mee mag doen als voorwaarde?
m uut m
@pieta
Dus je roept maar wat.
pieta
@m uut m Nee, ik roep niet zomaar wat. Ik had eigenlijk de link met de info even moeten kopieren. Stond volgens mij als bericht van SKAL. Daar stond in dat ze voorheen formeel de derogatie aan moesten vragen en dat is gewijzigd. Maar jij bent bioboer dus je kunt vast van de juiste info voorzien. 😁
m uut m
@pieta
Stond daar dan in dat ze meer dan 170 kg mochten aanwenden.
pieta
@m uut m Wat heeft dat er mee te maken? Dat mag je namelijk als je derogatie aanvraagt wel.
m uut m
@pieta
Moet je toch even beter kijken.
pieta
@m uut m Hierbij de link:

archief.veeteelt.nl/nieuws/gras-en-maisteelt/…

Dus mijn mening wijzigt niet. Ze hebben voorheen derogatie aangevraagd. Wat je vervolgens aanwendt (omdat je de keuze maakt voor biologisch) moet je zelf weten. Ondernemerskeuze.
m uut m
@pieta
Mijn mening verandert ook niet.
Biologisch is een keuze daar hoort bij dat je niet meer dan 170 kg stikstof per ha mag aanwenden. Dat ze in het verleden derogatie aanvroegen om wat voor reden dan ook verandert daar niets aan.
+3
pieta
@m uut m Er is ook niks mis met biologisch zolang ze het mij niet verplichten. Maar het zich continu overal aan willen onttrekken vind ik minder pas geven. Ze hebben gewoon melkkoeien en NL heeft in de derogatiebeschikking met de EU afgesproken dat we het fosfaatplafond niet mogen overschrijden. En nu wil het geval dat er teveel melkvee in NL is. Dus dan moet er wat weg. En waarom dan de ene melkveehouder wel mee in moet leveren en/of meer in moet leveren dan een ander ontgaat mij gewoon.
+1
robbies
@pieta ik ben geen bioboer, maar ik weet wel dat er Europese regelgeving is voor Biologische productie en dat SKAL daarop controleert. Er zou dus geen verschil tussen lidstaten mogen zijn over de productiewijze. Wellicht mogen ze wel derogatie aanvragen, maar ze mogen nimmer meer dan 170 kg N uit dierlijke mest brengen. Het is echt niet zo dat de NL biosector haar eigen regels heeft. Als he't anders is, dan moet een bioboer hier maar even op inhaken
+1
Nick83
Quote Reactie van @robbies:
het is ook bizar dat je moet meebloeden voor een uitzonderingspositie waar je geen gebruik van mag maken.

Daar hebben ze zelf voor gekozen om bio te worden.
oldhuus
@hans van toos
Die hebben ook al flink koeien geslacht, maar sowieso de hele reductieregeling is bizar.
+3
robbies
Als reguliere veehouder ben ik hier heel blij mee. Het slaat nergens op om de biologische sector te betrekken bij dit verachtelijke plan. Onder politieke druk komt het gewicht van het P-reductieplan nu steeds meer te liggen bij de doelgroep die de plannenmakers willen ontzien. Ik ben benieuwd hoe de rechters oordelen op 4 mei en of er nog claims gaan volgen van veehouders die achteraf onterecht vee hebben moeten ruimen
+1
harke
Tis nu een kwestie van tijd dat t hele fosfaat plan uiteen valt
vaak
@harke De eerste breuk zie je al : volgens van Dam wordt de doelstelling via de Stoppersregeling niet gehaald. 1 miljoen kg fosfaat te weing uit de markt.
+1
brabo
"deze bedrijven dus geen derogatie nodig hebben’. "

dus alle bedrijven die geen derogatie nodig hebben krijgen niks meer met fosfaatreduktie te maken?
JohnDeere6serie
Volgens mij wordt de motie "korten tot grondgebonden (plaatsingsruimte) 2015 ook niet goed uitgevoerd. Tenminste in het reductieplan niet.
+3
brabantboer
Pfffft. ik wordt hier zo moe van. Wat een gezeik. Uitzondering hier, uitzondering daar. regeltje zus, regeltje zo. blablablabla. 2 jaar na afschaffing quotum en de sector krijgt nog niet eens zelf de handen op elkaar. Wij allemaal zouden ons moeten schamen, grondgebonden, biologisch, groeier of vleesveehouder.

Gek he dat we speelballetje van de politiek worden. Hoe makkelijk kan het zijn, een verdeelde sector nog verder uit elkaar drijven. En het meest fantastische is dat we het allemaal zelf nog eens in de hand werken ook.

Het enige waar blijkbaar iedereen op uit is, is om er voor te zorgen dat hij of zij zelf wel vooruit kan.

Neem je individuele verantwoordelijkheid!!! Dat is het enige wat de sector kan redden. En waar die verantwoordelijkheid ligt, dat zit bij iedere ondernemer. Maar stop er eens mee om als bio boer de intensieve groeiers de schuld te geven, of als intensieve groeier jezelf boven de grondgebonden niet groeiers te verheffen. Wij moeten het samen doen, allemaal en individueel.
+1
bertus de beer
@brabantboer
Jullie hadden gewoon je quota system moeten houden, had je nks van dit gezeur gehad. Iedereen denkt allereerst aan zichzelf altijd zo geweest zou altijd zo blijven.
groeten uit Canada en sterkte!
cs-agrar
Quote Reactie van @brabantboer:
2 jaar na afschaffing quotum en de sector krijgt nog niet eens zelf de handen op elkaar. Wij allemaal zouden ons moeten schamen, grondgebonden, biologisch, groeier of vleesveehouder.

Dat lukte voor afschaffing al niet, daarom is het ook afgeschaft
+1
ejb
Volgens mij hebben deze drie partijen gezamenlijk geen meerderheid in de eerste kamer. Dussss
Greetje
Biologische melkveehouderij is sowieso een afsplitsingkje zonder toekomst.

Het eindproduct is exact hetzelfde als gangbaar, maar dan op een ingewikkelde manier geproduceerd.

Echte voedselfreaks hebben dat al lang door, wil je echt in een opkomende markt opereren moet je voor vegan gaan.
brabantboer
@Greetje Biologisch is een compleet ander product als gangbare melk. Het enige wat hetzelfde is, is de kleur van de melk. Ik denk dan menig melkveehouder niet zou slapen als je hem vandaag verteld dat hij vanaf morgen geen kunstmest meer mag gebruiken, niet meer mag laten spuiten in de mais en met de helft van de medicijnen moet toekomen.
+2
Greetje
@brabantboer Het klopt helemaal wat je zegt, het zou dan voor menig veehouder een hele tour worden om uberhaupt melk in de tank te krijgen. Wat dat betreft zijn bioboeren echte vakmensen.

Maar wat er uit het uier van de koe komt is naar mijn mening toch hetzelfde, maar wat belangrijker is, echte zuivelsceptici vinden dat ook en kunnen een hele riedel aan tegenargumenten opnoemen om geen melk te drinken of 't nu biologisch is of niet.

Dat houdt mij bij mijn standpunt dat de biomarkt geen groeimarkt voor de langere termijn is.

Gangbaar in dit deel van de wereld trouwens ook niet, maar we kunnen met schoon en efficient werken wel onze positie behouden.
Jaap40
@brabantboer wat een onzin kraam je uit. Bio is bijna gelijk aan gangbaar.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Greetje:
wil je echt in een opkomende markt opereren moet je voor vegan gaan.

Doet we ook, koeien zijn vegan
+1
Twentsch Land
Bij biologisch is een andere regelgeving en gebruikersnorm......indien je op die wijze niet grondgebonden bent dien je gewoon gekort te worden.
brabantboer
@Twentsch Land dan moeten niet biologisch melkveehouders die grondgebonden zijn ook niet gekort worden.
+3
Twentsch Land
@brabantboer

Die worden toch ook niet gekort !
dewittemotor
Grondgebonden worden toch al niet gekort. Daarbij ontstaat er door al die uitzonderingen gewoon
concurrentievervalsing. Daar gaat de EU dadelijk een stokje voor steken en dan kan heel de regelgeving alsnog naar de prullebak
+1
groeier
@dewittemotor
Dit geeft weer eens aan dat een aantal GVE per ha alleen maar werkt, alle melkveehouders in enkele jaren grondgebonden maken is daarom ook de enige juiste weg.
robbies
@groeier inderdaad. En de latente ruimte op bedrijven per direct laten gebruiken.
Jaap40
@groeier kippen en varkens ook even onder die wetgeving zetten?
Fosfaat rechten/gve aantallen gaan er gewoon komen, ook voor bio.
Vraag me wel af wanneer melkgeiten houderij ook meegenomen gaat worden.
+1
koetje 33
@Jaap40
Voor biologisch kan je echt geen uitzondering maken!!
Geloof nooit dat de fosfaatrechten doorgaan, is juridisch veel te complex, met fosfaat tellen gaat wel.
robbies
@Jaap40 kinderachtige reactie om ineens intensief erbij te betrekken. Productie van intensief is allang beperkt door rechten + nog een heel register aan andere productiebeperkende maatregelen. Je hoeft echt niet jaloers te zijn op de intensieve veehouderij hoor.
Jaap40
@robbies ben zeker niet jaloers op intensief. Maar diegenen zonder grond hebben in Nederland een behoorlijk probleem. Verwerking mest zie ik als te duur en qua kostprijs onhoudbaar.
groeier
@Jaap40
Als de fosfaatrechten door gaan lachen de intensieve bedrijven zich rot.
Jaap40
@groeier de lto gedachte....? Wordt uitgefaseerd.
Leo,s vriend
@groeier maar ook de weg om een hele club melkveehouders om zeep te helpen.
Jaap40
@Leo,s vriend nee hoor, dmv samenwerking contracten met grondeigenaren en anders grond kopen gaan bedrijven gewoon door met produceren.
Leo,s vriend
@Jaap40 nou, in mijn omgeving zou ik niet weten welke grondeigenaar een contract wil opstellen, akkerbouwers met een gemixt bouwplan die niet staan te springen om gras of mais te telen,kan elders anders zijn.
En grond bijkopen ? echt intensieve bedrijven moeten massa,s grond bijkopen, ik moet nog zien wie dat financiert.
Jaap40
@Leo,s vriend ....echte intensieve bedrijven.... die hebben geen vooruitziende ondernemende blik gehad?
Leo,s vriend
@Jaap40 laat me niet lachen Jaap, jij weet ook wel beter.
Nick83
@Leo,s vriend je moet voldoende wel voldoende geven hé? 😉
+3
j h p
Vraagje, hebben de klagende bio boeren al fosfaatrechten geregeld om de EXTRA koeien BOVENOP 2-7-15 niet op 1-1-18 alsnog te moeten ruimen?
Anders gaat het nergens anders om, om een jaartje nog extra te kunnen melken. Schiet maar.
m uut m
@j h p
Ze krijgen straks rechten uit de fosfaatbank.
groeier
@m uut m
Kansloos, grondgebondenheid krijgt met de dag meer steun.
m uut m
@groeier
Let maar op

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , links , derogatie , groen , pvda , groenlinks , dieren , melkveehouders , grondgebonden , groen links , tweede kamer , fosfaatrechten , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0