FrieslandCampina Garantieprijs mei 2017: 36,00 euro

De FrieslandCampina garantieprijs voor boerderijmelk voor mei 2017 bedraagt 36,00 euro per 100 kilo melk.

De garantieprijs blijft daarmee op hetzelfde niveau als in maart en april.

Deel dit topic

Reacties

Groen1
De FC biologische garantieprijs voor boerderijmelk voor mei 2017 bedraagt 49,00 euro per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs stijgt met 1,00 euro ten opzichte van april (48,00).
frieslandcampina.com/nl/nieuws/…
nederlandse boer
Ben benieuwd hoeveel 'stoppers' alsnog het meedoen met de regeling cancellen bij het horen van deze prijzen.
+1
familie pelle
@nederlandse boer
Ja, inderdaad. Historisch hoge melkprijzen. Je bent wel gek als je 65 bent en je gaat stoppen met deze prijzen. 😂
+1
kaas
@familie pelle ik heb het idee dat ze de melkprijs met opzet niet verhogen volgens de markt had er wel een verhoging in gezeten ,maar als de prijs in de loop van het jaar wel richting de 40 cent gaat moet ik nog zien wat sommigen doen gaan ik denk gewoon door melken.
Groen1
@kaas AH huism. pak 1.5 ltr halfv. melk afgelopen winter €1,16, medio jan./febr. €1,27, mrt €1,35, april €1,39
Cornelis
@kaas Wat betaalt A-Ware over juni kaas?
+2
cjw73
@Cornelis wij hebben eerst mei nog maar het kan zijn dat jullie een andere kalender hebben !!
Cornelis
@cjw73 Oeps even mis. Ik bedoel mei.
cjw73
@Cornelis maar dat blijft nog even een verrassing want we zijn nog geen mei
+7
cjw73
@nederlandse boer net of 36 cent de hoofdprijs is. Als we de inflatie mee rekenen mag hij wel bijna 2x 36 zijn!
+8
Metal ap
@cjw73 2x36 is misschien wat veel,maar 36 cent kreeg je 35 jaar terug ook al
Rondhus
@nederlandse boer was enter niet de handtekening. En velen hebben de toezegging binnen van rvo. Volgens mij geen weg terug
wotan2
@Rondhus Ik denk als verder geen koeien ruimt en verder geen actie onderneemt men geen subsidie verstrekt. Het is alleen een aanvraag tot subsidie waarbij je aan de voorwaarden moet voldoen.
m uut m
@wotan2
1 koe verkeerd afgevoerd geen geld uit de stoppers regeling.
+1
weideboer
@Rondhus krijg steeds meer de indruk dat bij sommige deelnemers aan de stoppers regeling veeal[i][/i]een heel (niet altijd leuke) verhaal zit. Klinkt allemaal wel stoer al die op korte termijn gelden, maar de vraag rijst bij mij na de eerste verhalen gehoord te hebben of de betreffende melkveehouder zelf dat geld ooit nog wel ziet. Te veel mensen die zeggen , eerst wij nog en dan u....
pieta
@weideboer Ken jij toch weer heel andere deelnemers als ik.
+2
weideboer
@pieta das ook maar goed ook, anders was echt beroerd
weurding
@nederlandse boer laat ze het maar terugdraaien, worden de p rechten volgend jaar helemaal duur 😂
arie.j
Verhouding eiwit-vet klopt nog allemaal bij het duurdere vet de laatste tijd?
+3
Brutus64
@arie.j die verhouding is helemaal scheef, maar ja deze verhouding mot je accepteren, ik heb er direct al over geklaagd bij invoering van dit systeem.
puntertje
@Brutus64 De boterdivisie kan slapend torenhoge winsten maken op deze manier. Als je boven het gemiddelde zit met je vetgehalte wordt je al jaren flink bestolen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@Brutus64 De boterdivisie kan slapend torenhoge winsten maken op deze manier. Als je boven het gemiddelde zit met je vetgehalte wordt je al jaren flink bestolen.

Rustig maar weer eens puntertje, niet zo opwinden.
Dat tekort bij hoog vetgehalte krijgen andere boeren er weer bij.
Of beschuldig je boeren met hoog eiwit van inkomsten uit diefstal? Nee toch hoop ik?
Maar zorgen dat meerderen het op de eerst komende vergadering aan de orde stellen zou denk ik niet verkeerd zijn.
Verder: Een divisie voor boter is er niet bij FC, en hoe je tot een kreet over torenhoge winsten aldaar kan komen is me niet duidelijk.
puntertje
@arie.j De betaling van vet is al tijden ver onder wat de boternoteringen laten zien. Dus dan kun je daar gemakkelijk winst op maken.
Als je bijv. Jerseys melkt, waar je een hele andere vet-eiwit-lactose verhouding hebt, heb je daar behoorlijk nadeel van. Het kan ook net andersom gaan, maar ze vertellen al jaren dat vet steeds minder waard zal worden t.o.v. eiwit. Maar het is al jaren niet gebeurt.
Dus netto zal het voor de fabriek niets uitmaken, voor individuele leden is er wel degelijk verschil.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
@arie.j De betaling van vet is al tijden ver onder wat de boternoteringen laten zien. Dus dan kun je daar gemakkelijk winst op maken.Als je bijv. Jerseys melkt, waar je een hele andere vet-eiwit-lactose verhouding hebt, heb je daar behoorlijk nadeel van. Het kan ook net andersom gaan, maar ze vertellen al jaren dat vet steeds minder waard zal worden t.o.v. eiwit. Maar het is al jaren niet gebeurt.Dus netto zal het voor de fabriek niets uitmaken, voor individuele leden is er wel degelijk verschil.

Klopt voor een behoorlijk gedeelte, alleen zit boter wel bij kaas en poeder in één onderdeel, hoe ze het daar intern verrekenen weet ik niet maar voor de totale winst van het onderdeel zal het niet uitmaken.
Boeren met hoog vet komen nu tekort, dat klopt, de markt heeft zich voor vet (gelukkig) behoorlijk anders gedragen dan een enkel jaar geleden nog werd verwacht.
brabo
@puntertje
wat betaald RFC voor vet en eiwit dan nu per kg uit?
Groen1
@brabo In april bedraagt de eiwitwaarde 587,66 euro, de vetwaarde 293,83 euro en de lactosewaarde 58,77 euro per 100 kilo. In mei bedraagt de eiwitwaarde 587,66 euro, de vetwaarde 293,83 euro en de lactosewaarde 58,77 euro per 100 kilo.
brabo
@Groen1
dan wordt het vet toch best goed betaald tov eiwit.
hier 3,10 en 6,30 en lactose kennen we niet
mlkvhoudr
@brabo

Zich bestolen voelen door fc ze halen t waar het te halen is 😅😉 hoe is mp prijs bij nemelco per kg nu dan?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr 3.05 6.45 bij bel
+1
brabo
@mlkvhoudr
fabrieksgemiddelde maart 4.40 en 3.53
uitbetaald 35.21 incl btw excl 1.25 kwaliteitstoeslag en 1,625 wintermelktoeslag
op het eind van het jaar mogelijk nog max 0,6 duurzaamheidpremie en 1,50 weidemelktoeslag
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
Dus dan kun je daar gemakkelijk winst op maken.

Volgens mij wordt er in West Europa nauwelijks winst gemaakt. Ons extraatje wordt al jaren hoofdzakelijk in Azie verdiend met een simpel handelsbedrijfje. Overigens vind ik het wel een mooie aanmoediging voor het weiden van koeien dat vet onderbetaald wordt. Koeien in de weide, vet naar beneden, eiwit zeker op peil. Met deze lage vetprijs kun je mooi je koeien dag en nacht weiden zonder dat het veel melkgeld kost. Laatste 2 weken met volop gras en nauwelijks bijvoeding (1 kruiwagentje mais per dag voor 12 melkgevende koeien) is het vet niet hoger dan 3.80 bij 3.40 eiwit. Wel veel liters en hardstikke goedkoop melken. En nog een mooi gezicht ook. Zondag gaat het jongvee van 6 maanden tot jaar ook naar buiten, dan loopt alles weer buiten, de zomer kan beginnen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Volgens mij wordt er in West Europa nauwelijks winst gemaakt. Ons extraatje wordt al jaren hoofdzakelijk in Azie verdiend met een simpel handelsbedrijfje. Overigens vind ik het wel een mooie aanmoediging voor het weiden van koeien dat vet onderbetaald wordt. Koeien in de weide, vet naar beneden, eiwit zeker op peil. Met deze lage vetprijs kun je mooi je koeien dag en nacht weiden zonder dat het veel melkgeld kost. Laatste 2 weken met volop gras en nauwelijks bijvoeding (1 kruiwagentje mais per dag voor 12 melkgevende koeien) is het vet niet hoger dan 3.80 bij 3.40 eiwit. Wel veel liters en hardstikke goedkoop melken. En nog een mooi gezicht ook. Zondag gaat het jongvee van 6 maanden tot jaar ook naar buiten, dan loopt alles weer buiten, de zomer kan beginnen

Even in het jaarverslag 2016 gekeken, maar het bedrijfsresultaat per business groep staat niet vermeld, dat is dan dit jaar voor het eerst. Jammer, de leden niet opgevallen?
Er zijn natuurlijk veel mitsen en maren bij dat bedrijfsresultaat per groep , maar met alleen vermelden bij een groep dat het t.o.v. vorig jaar toe of afnam wordt het wel erg schimmig .
Terwijl een jaarverslag er voor de informatie hoort te zijn, zeker naar de leden.
pieta
@arie.j Ze hebben wel een keer verteld dat het verwaarden van melkvet niet hun sterkste punt is. Tenminste dat meen ik me te herinneren.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Ze hebben wel een keer verteld dat het verwaarden van melkvet niet hun sterkste punt is. Tenminste dat meen ik me te herinneren

Bij Campina was dat al het verhaal, dat ging dan over toegevoegd waarde.
En dat is wat moeizaam met boter en room, er is wel iets als botergoud of zoiets, maar bij boter en room schijnt het het niet mee vallen om iets speciaals met een verhaaltje te maken waar d consument een extra plus voor wil betalen.
bertus de beer
Even een vraag houveel extra krijgen jullie normaal hier over heen gemiddeld aan premies?
en ook hoeveel subsidie krijgen jullie per liter per jaar ongeveer van europa/nederland etcetra?

Groeten uit canada
mlkvhoudr
@bertus de beer

Gaat niet meer per liter maar per ha. Bedragen per ha verschillen per bedrijf volgens mij
bertus de beer
@mlkvhoudr Heeft er ook iemand een ongeveer antwoord?? 😄
cjw73
@bertus de beer de EU subsidies is ongeveer een kleine 2 cent per liter schat ik.
bertus de beer
@cjw73 bedankt
arie.j
Quote Reactie van @cjw73:
@bertus de beer de EU subsidies is ongeveer een kleine 2 cent per liter schat ik.

Subsidie is allang niet meer per kg melk, en dan moet je ook niet doen alsof.
Iemand die het dubbele is gaan melken op weinig ha vangt omgerekend per kg heel wat anders dan iemand die hetzelfde melkt dan 5 of 10 jaar geleden .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hetzelfde , melk , frieslandcampina , melkveebedrijf , garantieprijs en boerderijmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0