Gve probleem

Ouders hebben melkveebedrijf met kleine 50 melkkoeien. Krijgen nu door dat we op peildatum maar 31 melkkoeien hadden. Code 100. Overige koeien (hebben weinig jongvee) zijn om onduidelijke redenen ooit spontaan op code 120 beland. Dit bij rvo alsnog proberen recht te trekken maar gister brief dat dat afgewezen is. Omzetten naar 120 zou automatisch bij crv gebeurt zijn bij koeien waar geen kalf bij geboren is binnen 15 maanden na laatste afkalving. Melken gemiddeld 34 koeien email altijd ongeveer 12 droge koeien. Hebben altijd wat melkkoeien die niet meer kolven en die worden zo lang mogelijk gemolken en als ze weinig meer geven en uitgegroeid zijn gaan ze naar de slager. Die worden vervangen door dikke vaarzen. Mensen vergelijkbare ervaringen met deze onbedoelde omzetting van code 100 naar 120 en daardoor nu een hele lage gve. Iemand ook zicht op de gevolgen? De mestman komt eerdaags langs maar ben toch benieuwd naar uw mening.

Deel dit topic

Reacties

Brutus64
Ik vind toch wel een treurig vooral en er valt me toch wel een bijzonderheden op.
Ten eerste, waarom moet het bijna 2 jaar duren voordat jullie naar de rvo of crv gegevens op de pijldatum van 2 july 2015 kijken, dit had echt eerder gemoeten, is er nooit een adviseur of boekhouder geweest die jullie daar op gewezen hebben, om deze gegevens te controleren.
Bovendien heeft RVO een brief verstuurt met de referentie hoeveelheden op 2 july 2015, met de vraag om de hoeveelheden te controleren.

Ten 2e, vind ik het raar dat melkkoeien zomaar na 15 maand in lactatie zomaar op code 120 worden gezet, is dit misschien voor jullie bedrijf, ubn. ,
zo ingesteld?
Of gebeurt dat automatisch als niet aan de melkcontrole meedoet?

Veder mogen melkveehouders deze code niet kunnen gebruiken voor hun guste melkkoeien om de gve reducering wat te kunnen omzeilen, ze tellen dan gewoon als gewoon 1 gve.
casev
@Brutus64 ik neem aan dat die 2 juli referentie niet het probleem is bij hem. Deze koeien zijn daarvoor gewoon meegeteld. Voor dit jaar is het wel ineens een probleem!
Brutus64
@casev je gelijk, zoiets dacht ik vanmorgen ook, ik had iets rustiger moeten reageren
Weidezicht
@Brutus64 is inderdaad voor nu ineens een probleem. En op zo klein koppeltje nog aantal moeten krimpen legt de boel eigenlijk lam.
@Brutus64 He ehh brutus , hoe ver is de reductie al gevorderd, hoeveel koeien zijn er al geruimd, de dood in gejaagd voor NIKS ??? Zijn we er al ???
Huppel
Code 120 valt toch gewoon onder melkvee (100) zowel voor referentie als voor reductie?
jongveehouder
@Huppel ja klopt, heb ik er ook twee van, tellen volledig mee voor 1 gve
cjw73
In het verleden liet ik nog wel eens een koe overzetten naar code 120 omdat zij dan iets minder mest produceert op papier, dit deed de monsternemer altijd, weer niet of je het zelf ook kan doen. Maar dat het automatisch gebeurde wil mij niet aan, want heb regelmatig een koe die langer dan 15 geleden gekalfd heeft.
DutchDairyFarmer
@cjw73 helemaal mee eens. Dit moeten wij ook zelf invoeren met de melkcontrole dus gaat niet op dat het automatisch gebeurd.
dwers
Na 15 maand automatisch in code 120 heb ik nog nooit van gehoord of gebruiken jullie een eigen stier zonder registratie en geen MPR ??
Gerrit Willem
Code 120 telt gewoon mee binnen de GVE reductie als melkkoe, wordt omgezet naar code 100. Voorwaarde is wel dat je bekend staat als melkveebedrijf!
ejb
Dieren worden heel bewust van code 100 naar code 120 verplaatst en absoluut niet spontaan .
Eigenlijk ben ik wel blij dat een RVO dit ook weet en daar naar handelt.
klant
34 koeien en altijd 12 droog lijkt me stug
Weidezicht
@klant op een totaal van ongeveer 46 is 10 tot 12 droog niet heel raar toch?
JAAP-AAP
@Weidezicht Ongeveer 10 a 12 % droogstand.
kaas
@Weidezicht heel veel ik melk 150 heb gemiddeld 15 koeien droog staan
+1
weideboer
Halve verhaal, halve waarheid?

Begrijp me niet verkeerd maar alles heeft (meestal) een reden die iets bijzonder maakt. Daarom denk ik dat uw verhaal niet helemaal compleet is om er iets van te vinden. Anders zou ik ook een aantal op code 120 hebben, heb ik niet ondanks ik sommigen melkkoeien bewust gust laat droogzet en afmest
+2
Weidezicht
Ben zelf niet helemaal op de hoogte van alle regeltjes enz. Help in de vrije uren mee en tot 2015 mestboekhouding met behulp van adviseur mengvoerbedrijf en vanaf 2016 gespecialiseerde mestman. Zijn inderdaad bedrijf met eigen stier erbij en geen melkcontrole. Getallen 34 en 12 zijn niet star maar 8 tot 10 in droog stand en een paar droog voor de laatste kilo eraan te mesten. Heb geprobeerd een lijst boven tafel te krijgen met per koe het ubn nummer en daarbij op welke code ze staan. Dat kreeg ik niet gevonden. Van de week mestman voor zoveelste keer en daar probeer ik deze keer bij te zijn. Dan misschien oorzaak en gevolg misschien duidelijk. Blijft het feit dat een bedrijf met alles bij elkaar nog geen 50 koeien en 32 ha. Behoorlijk geplaagd wordt. En om nu te zeggen dat we bijdragen aan een fosfaatoverschot..
Wilbert
@Weidezicht zoek s een andere mestman. Bijv handige collegaboer uit de buurt. In crv veemanager kun je stallijsten met codes per dag opvragen.
Leo,s vriend
Heb geprobeerd een lijst boven tafel te krijgen met per koe het ubn nummer en daarbij op welke code ze staan. ??
melken ze bij jullie koeien die op een ander ubn staan? Wazig verhaal.
+1
Weidezicht
@Leo,s vriend nee hoor gewoon 1 ubn. Zoals ik al schreef zit ik zelf niet in die administratie. Even een stal lijst met daarbij de diercodes kreeg ik in ieder geval niet zo op het scherm. Help buiten mijn werk om mee in de vrije uren dacht deze regelgeving enigzins te snappen maar dat wordt met de dag lastiger. Begrijp wel dat dit gedoe met diercodes niet breed voorkomt.
+1
HansBa
@Weidezicht Morgen even naar CRV bellen en een rundveestaat van april op de mail laten zetten als je geen veemanager hebt. Hierop kan je precies zien welke dieren welke code hebben, overgangen, afvoer, dood, etc....Geeft veel duidelijkheid.
+1
Weidezicht
@HansBa dit gaan we doen. Bedankt
fokker
Crv is ook maar een computerprogramma die dieren indeelt in een bepaalde categorie het is wel vreemd dat rvo blindelings achter crv aanloopt met de gegevens. Als dingen niet goed geregistreerd worden gaat het al fout Als een pink afkalft en een dood kalf brengt en je voert dit niet in het i en r in ben je een jaar lang een koe aan het melken die als code 102 te boek staat en zo kan ik nog wel 5 mogelijke fouten opnoemen die in dit systeem kunnen komen.
Weidezicht
@fokker kijk dit soort dingen. Zo ontstaan er dus mogelijk situaties die je niet voorziet en die dus nu ineens een probleem levert. Moesten bewijzen dat koeien met code 120 toch melkkoeien zijn. Lastig als er geen melkcontrole is en zo een koe in de afgelopen periode (dus vanaf juli 2015 en heden) reeds afgevoerd is.
ejb
Quote Reactie van @Weidezicht:
Zo ontstaan er dus mogelijk situaties

frauderen zul je bedoelen en dat snappen jou ouders echt wel heel goed.
En om nu fraude wat achteraf slecht uit pakt proberen te herstellen door je dom te houden schiet natuurlijk niet op en word ook gelukkig niet beloond
dwers
Quote Reactie van @ejb:
En om nu fraude wat achteraf slecht uit pakt proberen te herstellen door je dom te houden schiet natuurlijk niet op en word ook gelukkig niet beloond

Ja in sommige situaties worden dommen slimmer, en wie slim is houdt zich van de domme.
Weidezicht
@ejb fraude? Waar zou de winst moeten zijn met nog geen 50 koeien en ruim 30 ha.?
ejb
@Weidezicht b.v. nog meer mestaanvoer uiteraard in overleg met jullie mestmannetje en om voorbeeld van prikker fokker erbij te nemen geen rendac kosten.
Weidezicht
@ejb mest aanvoer 2 maal gedaan en ruim 100 ton onder de maxxum gebleven om niet voor verassingen te komen. In stedelijk gebied met buren rondom ga je geen gat graven om een dood kalf te verstoppen. Fietspad door het land waar dagelijks handhaving gemeente, toezichthouders groen service zuid holland, boswachter sbb, handhaving waterschap en de gewone politie over heen rijden (mooi ritje richting natuurgebied met strand enz.) Wat wel gebeurt zal zijn, is dood kalf aanmelden bij rendac maar daar verder geen moederdier aangekoppeld. Hooguit 2 of 3 maal per jaar een doodgeboorte. Dus nog geen oormerk. Verder nuka binnen paar weken verkopen dus geen uitvallers van paar maanden oud. Als het allemaal bewust fraude is ga ik mij hier niet roeren toch? Of een en ander door een foutje of onoplettendheid gebeurt is veranderd er nu niet zoveel meer aan maar dacht hier misschien mensen met vergelijkbare problemen te vinden.
Leo,s vriend
@Weidezicht ??? als je een dood kalf aanmeld zonder oormerk vraagt Rendac toch naar het levensnummer van de moeder?
En bij een dood kalf met oormerk moet je dat nummer ook doorgeven.
Toch een gevalletje van fraude?
+1
Nick83
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
als je een dood kalf aanmeld zonder oormerk vraagt Rendac toch naar het levensnummer van de moeder?

Klopt. En als de moeder een koe is die voor de eerste x gekalfd heeft, krijg je een waarschuwing dat je achteraf zelf moet controleren op de site van RVO of het goed gegaan is. Die waarschuwing is niet voor niets. Ik doe wel eens melden via de site van Rendac. Werkt erg goed. Maar een dood kalf van een vaars kan je via de site niet eens melden, dan word je alsnog doorverwezen naar voice response systeem. Bellen dus.
robbies
@Weidezicht Leo''s vriend doet alles volgens het boekje en is de moraalridder van dit forum. Maar het is niet verplicht om een moederdier aan een doodgeboren te koppelen, gewoon een 0 en een hekje.

Maar wat is nu het probleem? Op 2 juli telt code 120 wel mee. In het reductieplan niet. Maar zoals ik het begrijp zijn er koeien op 120 gezet. Zolang je niet gegroeid bent is er dan toch geen probleem, want je blijft toch onder de referentie van 2 juli?
Leo,s vriend
@robbies Nou, nou, een beetje minder kan ook wel.
En waarom een 0 ? gewoon levensnummer doorgeven, is toch niks mis mee?
Wel volledig met het 2e deel eens.
robbies
@Leo,s vriend jij beschuldigt iemand van fraude, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Om uiteenlopende redenen kan het weleens zo zijn dat je 0 invoert. Ik moet ooit eens een kalf invoeren als ik dat vergeten ben, maar het levensnummer vd moeder heb ik niet altijd bij de hand. En als de moeder een buitenlandse ID heeft, dan kun je volgens mij het nr niet eens invoeren. Weidezicht heeft een probleem, als goed collega zou je hem moeten adviseren ipv beschuldigen.
Leo,s vriend
@robbies nee hoor, ik vroeg het me af, staat toch duidelijk een vraagteken achter?
robbies
@Leo,s vriend een suggestief vraagtekentje
Wilbert
@Weidezicht het feit dat jij het nu moet uitzoeken en niet jullie mestmannetje zegt volgens mij al genoeg... of niemand snapt het bij jullie, of hij heeft steken laten vallen...
ejb
Quote Reactie van @Weidezicht:
Wat wel gebeurt zal zijn, is dood kalf aanmelden bij rendac maar daar verder geen moederdier aangekoppeld

dat kan dus absoluut niet want dan krijg je hem bij Rendac niet gemeld
rijpkema
@ejb geef bij een dood geboren kalf altijd een 9 op als levensnummer van de moeder bij rendac ,je krijgt dan te horen dat je de moeder alsnog moet registreren bij het i&r. dat doe ik via uniform agri anders krijg je een melding dat het kalf al is gemeld in het i&r
Leo,s vriend
@fokker hoe doe je dat ? stop je dat dode kalf in de grond?
Als je dat kalf netjes via Rendac meld is er toch niks aan de hand? Vaars geregistreerd als afgekalfd en klaar is Klara.
pietjepuk
@Leo,s vriend toevallig heeft er een guste koe gekalft. 😅
fokker
@Leo,s vriend Je geeft zelf al het antwoord je heb het over netjes melden en daar gaat deze hele discussie over.Misschien is dit kalfje wel in de ton met het kleinvee meegeleverd aan rendac dan gaat de levering per ton en niet op nummer.
Leo,s vriend
@fokker dat is dus vragen om moeilijkheden, gewoon aan de regels voldoen, heb je ook geen gezeur.
dorpsrandhoeve
Ik vind het raar dat er bij sommige mensen altijd zoveel fout gaat.
robbies
@dorpsrandhoeve Jij bedoelt onze sectorvertegenwoordigers?
+2
Nick83
@dorpsrandhoeve via de mpr worden i&r dingetjes geregeld en gecontroleerd die zelf nie eens door heb. Heb je geen mpr, dan gebeurt dat dus niet.
oldhuus
Er zijn er ook die koeien op vleesvee zetten om een hogere MPR te hebben.
oldhuus
Op CRV mineraal had ik 2juli 0,75 gve minder als volgens RVO, moet ik dan nog bezwaar maken bij CRV of zijn hun gegevens niet leidend.
Wilbert
@oldhuus i en r van RVO is leidend. Afwijking waarschijnlijk door verjaardag van kalf of afkalven koe?
Grietje62
@Weidezicht Hebben jullie al eens het Rekenmodel Regeling fosfaatreductieplan 2017 van Zuivelnl ingevuld. zuivelnl.org/fosfaatreductieplan-rekenmodel/ Zou ik maar eens doen. Hier kun je zien hoeveel heffing of solidariteitsbijdrage je gaat betalen. Misschien ga je schrikken. Als je nu 50 koeien melkt en op de peildatum 31 staat ga je namelijk 29 x €240,00 per maand heffing betalen.... reken maar uit.
+1
cornelissen
@Grietje62 Waarschijnlijk 19 x i.p.v. 29 x
Grietje62
@cornelissen ja idd. tikfoutje...
Twentsch Land
@Grietje62

Hangt ook af van het aantal wat op 1 okt 2016 aanwezig was...indien men onder de doelstelling zit valt het allemaal nog wel mee.
Grietje62
@Twentsch Land Ga er van uit dat er op 1 okt 2016 ook 50 koeien waren. Als ik het goed begrijp heeft @Weidezicht er nu 34 + 12 = 46. Dan is er niets aan de hand. Maar als hij 48 GVE heeft in april......
Twentsch Land
@Grietje62

Ja, dan heeft hij zeker een probleem.
+1
pietjepuk
@Twentsch Land Dan laten we hem nu nog even schrikken de afrekkening over april is namelijk 480 euro per gve. In plaats van 240 zoals hij hierboven aangeeft.
+1
Nick83
@pietjepuk Er gaan er nog veel schrikken denk ik. Er zijn boeren die redeneren: het is gewoon super heffing betalen, deden we vroeger ook, niks bijzonders, doen we gewoon, tis maar voor 1 jaar, ik doet niks weg, ik hou gewoon alles. Die boeren gaan zich nog wel achter de oren krabben ...
MJvW
Ik las hier op het prikkebord ook geruchten dat (nu niet-melkleverend niet meer meedoet) afvoer naar bijv. vetweider of vleesveehouder misschien niet meer zou tellen voor mijn reductie? Om logees bij deze ubn's te voorkomen.... Dus net als stoppersregeling alleen export of slacht.
Ik zit hier nu met een paar koeien die ik aan de vetweider wil afvoeren maar deze telt dan evt niet als gve-reductie ?? Komt hier nog duidelijkheid over of kan ik ze het beste maar zsm meegeven?
+1
robbies
@MJvW voor 1 mei wordt er een wijziging gepubliceerd. Afgaande op de berichten via Wiebren en Cees Romijn kun je er vanuit gaan dat deze wijziging met terugwerkende kracht ingaat op 12 april en dat men de GVE-afvoer gaat monitoren ter voorkoming van logees. Dat zal dus idd ws export of slacht zijn
JohnDeere6serie
@robbies ik zie het nog wel gebeuren dat er over april helemaal niemand een heffing krijgt, dit bovenstaande kan je toch niet weten!?!? Plus 1000? Boeren die nog geen reactie hebben op hun verzoek tot verhoging. Plus de uitspraak van het kort geding op 4 mei belangrijk kan zijn voor de invulling van het reductieplan voor de rest van het jaar. Plus bij een x aantal boeren kloppen de aantallen of wel/niet grondgebonden bij zuivelNL niet 1 op 1 met eigen gegevens. Plus morgen laatste werkdag deze maand voor een hoop ambtenaren 😉
robbies
@JohnDeere6serie ik zie het hele plan nog uiteenvallen
pietjepuk
@robbies Ik krijg steeds meer het idee we slingeren een strenge regeling de wereld in en kijken maar hoe lang we het in stand kunnen houden. Vooral geen duidelijkheid geven en als het er echt op aan komt trekken we maar een stukje van de regeling in (rechtszaak niet melkleverende bedrijven) vervolgens roepen we maar dat afvoer naar niet melkleverende bedrijven niet aftelt. Maar dit is in de regeling zoals die eerst werdt aangekondigt geschrapt. dat zal dus juridisch wel niet haalbaar zijn. Ondertussen wordt er wel lekker geslacht dus vooral geen duidelijkheid geven en rustig door late suderen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , kalf , crv , melkkoeien , melkveebedrijf , rvo , vervangen , ervaringen en gve geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0