Fosfaatrechten stelsel is enkel zeer gunstig voor de intensieve melkveehouderij.

Hoe moet dat met een mooi melkveebedrijf van 40 ha en 45 melkkoeien de komende jaren? Hoop dat de planmakers dit nu eens in gaan zien.

Deel dit topic

Reacties

+11
puntertje
De plannenmaker willen dit niet zien, bij de sectorvertegenwoordiging zitten geen mensen uit die groep. De vertegenwoordigers zeggen het niet luid op, maar ze denken dat die groep eigenlijk ruimte zou moeten maken voor de kliek ''echte'' ondernemers, waar ze zelf natuurlijk ook deel van uit maken.
+1
koetje 33
@puntertje
De kans op aantal GVE's per ha als alternatief is nog steeds 50/50%
cjw73
@koetje 33 de plannen makers zullen het niet toegeven want die horen tot de intensieve categorie. En die blijven fel tegenstander van gve per hectare.
robbies
@koetje 33 Waar baseer je dat op?
+4
wouter bos
@koetje 33 koop volgend jaar fosfaatrechten en hopsakee , je bent klaar. En niet teveel he anders word je ook een intensieveling
koetje 33
@wouter bos
Verkoop jij ze dan 😄
Coen
@koetje 33 , de intensieven gaan weer aardig tekeer op Boerderij-site naar aanleiding van onderstaand stuk

‘Kringloopwijzer geen basis voor extra dieren’

De Kringloopwijzer is de komende jaren alleen bruikbaar voor extra mestplaatsing.
Veel veehouders verwachten dat ze op basis van de Kringloopwijzer kunnen aantonen dat ze minder fosfaat produceren dan de norm en dat ze daardoor extra dieren kunnen houden. Dat zal niet echter niet doorgaan, verwacht DLV-specialist Niek Groot Wassink. Hij vertelde dit tijdens een studiebijeenkomst van Alta Genetics in Warnsveld (Gld.).

“De Kringloopwijzer is wel een goed middel om een hogere mestgift dan de norm te verantwoorden”, aldus de rundveespecialist bij DLV.

Fraudegevoelig
Volgens Groot Wassink is de Kringloopwijzer te fraudegevoelig en onvoldoende geborgd. “Dat is onvoldoende basis voor de wetgever om mee akkoord te gaan. Dat proces gaat nog wel een paar jaar duren, zeker gezien de huidige politieke situatie”, zo schetst hij.

Tekort aan melkveefosfaatrechten
Het niet accepteren van de Kringloopwijzer vergroot volgens Groot Wassink het tekort aan melkveefosfaatrechten. “Wij schatten dat het aanbod van rechten vanuit de 500 tot 1.000 bedrijven, die tot 2019 stoppen, kleiner is dan de vraag vanuit de blijvers.”
MARTIJN G
@Coen Hier heeft iedereen last van.
+2
puntertje
@Coen Let op, Erdohansje Huijbers zal wel weer oproepen om de trekkers klaar te zetten. Want dat hebben ze hun achterban altijd voorgehouden, je prutste wat met BEX om veel minder mest af te zetten, je krijgt lekker op forfaitaire basis fosfaatrechten en vervolgens ga je weer verder met de BEX/KLW prutsen en je kunt weer gewoon verder doorgroeien. En door die opstelling hebben ze nu alleen maar bereikt dat sommige provinciebestuurders voor elkaar hebben gekregen dat er helemaal geen uitbreiding meer mag komen. Hoe kun je nog beter tonen dat je blind bent voor wat leeft in de maatschappij Hansje?
+1
Henk Schoonvelde
@koetje 33 Dus 100 ha akkerbouw en 200 gve is grondgebonden? Je moet het veel meer zoeken in de lokale verbondenheid met grasland om de draagkracht voor onze sector te vergroten. Grasland is gewoon goed voor bodem, water,klimaat en cultureel landschap. Onze koeien maken van gras hoogwaardig voedsel. Grasland verbondenheid is het argument waarmee wij als sector bijdragen aan b.v. Nederland en onze plek verdienen. Stel de burger maar eens de vraag hoe grasgroen Nederland er zonder melkkoeien eruit zou zien.....
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Henk Schoonvelde:
Stel de burger maar eens de vraag hoe grasgroen Nederland er zonder melkkoeien eruit zou zien.....

Toch mooi dat als wij dan veel meer van dat grasland kunnen halen, we ook meer mogen bemesten. En wat er aan evt overschot is, kan mooi naar de akkerbouwgrond. Anders moet daar weer kunstmest op. Daar is immers een kringloop van niks, er valt van de gewassen uiteindelijk niets terug te brengen, dat vreten oa de milieumensen allemaal op dus moet er maar weer van die chemische kunstmest op. Hoezo mest- en milieubeleid...
arjankok
@Henk Schoonvelde en henk , heb jij de dames ook al in de weide ?
Frans1
Quote Reactie van @puntertje:
De plannenmaker willen dit niet zien,

Wat willen de plannenmakers zien dan? Het bedrijf is ruim grondgebonden dus geen korting,wanneer deze aantallen ook op 2-7 ongeveer aanwezig waren is er toch niks loos,gewoon doorrommelen en als je wat groeien wilt paar rechten kopen,moeilijker is het niet
+2
puntertje
Quote Reactie van @Frans1:
grondgebonden dus geen korting

Dat kwam dus niet van de plannenmakers, integendeel, het werd pas omarmt toen de politiek bijna unaniem uitsprak dat korten van extensieve melkveehouders toch wel een enorm van de pot gerukte maatregel zou zijn. En toen was Keesje R., die vlak daarvoor nog zei dat het niet anders kon, het ineens volstrekt eens te zijn met het niet korten van deze groep. Maar hij kon het zeggen omdat het zijn geloofwaardigheid niet aan taste. Die was al weg.
Leo,s vriend
@puntertje ?? vanaf het begin is al duidelijk dat grondgebonden bedrijven die NIET gegroeid zijn na 2-7-15 ontzien werden, dat was ook altijd de insteek van de lto.
melluk
@Leo,s vriend geloof je dat nu echt??
Leo,s vriend
@melluk hoef ik niet te geloven, dat IS zo. Waar vindt jij bewijs dat het niet zo is?
melluk
@Leo,s vriend zie coen zijn reactie , ben ik het helemaal mee eens
Leo,s vriend
@melluk ?? slaat op iets heel anders.
melluk
@Leo,s vriendik reageerde op het feit dat je zei dat het altijd de insteek van lto was
+3
Coen
@Leo,s vriend , door het politieke respect voor de actiegroep Grondig is LTO pas gedraaid, voordien was het alleen maar grootschalige en intensieve melkveehouderij wat de klok sloeg.
puntertje
@Leo,s vriend je geheugen is behoorlijk selectief
+1
Leo,s vriend
@puntertje nee hoor, ik heb alleen minder last van chronische zuurheid dan jij blijkbaar.
puntertje
@Leo,s vriend Och, eerst hoorde ene Kees R. zeggen dat iedereen gekort moest worden. Toen veel leden hun lidmaatschap opzegden en Grondig zich roerde vond hij dat grondgebonden boeren ontzien moesten worden om vervolgens te vertellen dat het onontkoombaar was dat iedereen gekort moest worden omdat het kortingspercentage anders te groot werd. Toen sprak de politiek uit dat dat zeer onrechtvaardig was en beaamde Kees R. dat meteen weer.
En jij spreekt van een consistente houding?
-Jan-
Quote Reactie van @puntertje:
beaamde Kees R

Kees Kameleon 🗣
+2
Leo,s vriend
@puntertje direct na de bekendmaking 2-7-15 heeft de lto een flink aantal bijeenkomsten gehouden in heel het land, en toen is er duidelijk gesteld dat men vol ging voor zo min mogelijk of helemaal geen korting voor de grondgebondenen en niet groeiers.
+2
puntertje
@Leo,s vriend Nou, niet op de bijeenkomst waar ik was en dat weet ik 100% zeker. Die vragen zijn daar namelijk toen gesteld. Jij bent dus met geschiedsvervalsing bezig of je zit er zo dicht op dat je het niet allemaal even duidelijk meer ziet.
kanniewaarzijn
@puntertje Ik gok op het laatste.
Leo,s vriend
@puntertje nee, ik zit er niet dicht op, en wel op de 2 bijeenkomsten waar ik bij was.
+1
klant
40 ha 45 koeien waar vindt je die nog
+1
groeier
@klant
Nu nog wel een 20 procent v/d melkveehouders met minder dan 50 koeien, maar over een paar jaar niet veel meer als dat zo door gaat.
+1
cjw73
Jaarlijks een hectare of 15 duur verhuren en verder lekker kalm aan doen. Wie poep je de tent uit!
Frans1
Quote Reactie van @cjw73:
Jaarlijks een hectare of 15 duur verhuren

Daar ben je niet zelf boer voor geworden
spotmelker
Quote Reactie van @Frans1:
Daar ben je niet zelf boer voor geworden
Maar als je boer wil blijven en je hebt geschikte hectares dan moet je het heel gauw doen. De ka$$a moet natuurlijk wel draaien.
cjw73
@Frans1 blijft vast meer van over dan fosfaat rechten kopen om extra koeien te melken.
+1
Erco
@Frans1 waarom niet? Als je zo veel meer verdient en t iets rustiger hebt? Er zijn tallze manieren van boeren. Een ieder doet het zoals het hem of haar past toch?
Frans1
Quote Reactie van @Erco:
Een ieder doet het zoals het hem of haar past toch?

Daar ben ik ook zeker mee eens,maar het advies van verhuren van grond wordt altijd door anderen gegeven,en daar reageer ik op
opfokker
@Frans1 dat heet ondernemen
Frans1
Quote Reactie van @opfokker:
dat heet ondernemen

Dan zou meteen stoppen de beste ondernemersbeslissing zijn 😁
+2
schoppenboer
Op die 40 ha moet je er gewoon 80 melken.
cjw73
@schoppenboer niks moet he !!
klant
@cjw73 tuurlijk wel anders wordt er niks verdient
guldner75
@klant
en wat moet je met die grond als je voor derogatie ook nog 80/20 hebt, 80% gras kun je niet eens zelf gebruiken .......(optimaal)
+1
MARTIJN G
Zal niet onaardig zijn. Wat heb je voor 2 juli 2015 gedaan?. Een oud spreekwoord luidt: Wie niet zaait zal niet oogsten.
puntertje
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Wat heb je voor 2 juli 2015 gedaan?

grond gekocht!
+10
robbies
@MARTIJN G zulke opmerkingen wakkeren de irritatie van extensieve collega''s alleen maar aan. Je veronderstelling dat de extensieve prikkers voor 2 juli koeien op naam hadden moeten hebben is verwerpelijk. Dan kan ik ook onaardig zijn; ik hoop dat jij 15% korting aan je broek krijgt
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Dan kan ik ook onaardig zijn; ik hoop dat jij 15% korting aan je broek krijgt

Denk eerder dat je realistisch bent dan onaardig,maar dat ter zijde
+1
robbies
@Frans1 ik wilde eerst 20% zeggen, maar dat vond ik heel onaardig
robbies
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Een oud spreekwoord luidt: Wie niet zaait zal niet oogsten.

Waardeloos misbruik van een spreekwoord trouwens. Je kunt oogsten zonder te zaaien. Je moest alleen voor 2 juli een gigantisch koppel koeien aankopen om te oogsten.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Je moest alleen voor 2 juli een gigantisch koppel koeien aankopen om te oogsten.

noem dat dan maar het zaaien
+1
ronny 2
Niemand heeft je tegen gehouden om de afgelopen 20 jaar meer koeien te houden.
koetje 33
@ronny 2
Kan een klein groepje dat nu dan wel tegen houden, wat een melkveehouder met voldoende huur grond de komende jaren wil??
+2
Nick83
@ronny 2 En ook niemand houd je de komende jaren tegen om te groeien. Fosfaatrechten kun je gewoon kopen. En ja dat kost geld. Maar melkquotum was ook niet gratis.
ronny 2
@Nick83 gewoon ieder jaar wat groeien is het beste wat je kunt doen alleen als je achter loopt valt het niet mee om in te halen succes.
+7
JanCees
Op korte termijn bij het huidige beleid wat niet intergraal is klopt de stelling.
Echter naar mijn overtuiging zullen nu bedrijven intensiever dan 2,5 GVE de komende jaren vanuit velerlei reden sterk gaan extensiveren en zal de maisteelt decimeren in omvang en de melkveehouderij weer voor het overgrote deel gebaseerd zijn op grasland in combinatie met weidegang
+1
christo
@JanCees Onderbouwing?
+1
dorpsrandhoeve
@JanCees Waar haal je dat nou weer vandaan? Zit je weer ergens te stoken JanCees?
JanCees
@dorpsrandhoeve tja als je zo een simpele verklaring er achter zoekt zegt dat veel over je eigen mindset. Wellicht dat je ook kunt denken waarop baseer je die gedachte en zoals Christo vragen om een onderbouwing.
De 10 jaar zal bij politiek, ngo's ,overheden en marktpartijen er 1 thema zijn wat in alle programma's en beleidsvoorstellen een centrale rol zal spelen.
Dat thema is klimaat.
Klimaat en de mogelijkheden tot het voorkomen of het mitigeren van emissies van klimaatgassen.
Grasland en grazende dieren hebben daarin een veel geringere bijdrage aan emissies dan vee op stal en maisland loopt inzake Co2 vastlegging circa 100 ton per ha achter op gras.
Ga maar eens rekenen aan 250.000 ha mais en dat is 25 miljoen ton Co2 die niet wordt vastgelegd een kg melk heeft circa 1,2 kg Co2 emissie x 14,5 miljard kg is 1,45 miljoen ton.

Nu kunnen we nog verder gaan want als we gras zonder kunstmest en dieperworteldende grassen samen met rode klaver en meer drijfmest per ha gaan toepassen dan wordt het verschil tussen gras en mais nog groter tot wel 160 ton per ha.aangezien je die 60 ton extra over dan alle ha kan rekenen zeg een kleine miljoen ha in gebruik bij de melkveehouderij dan krijg je een aardige som.
Die 85 miltoen keer nu € 4,70 is slechts 399 miljoen maar bij de gewenste C02 prijs van 30 euro per ton zoals boeren in Oostenrijk inmiddels krijgen is 2,5 miljard is 2500 euro per ha.

Melkveehouders worden klimaatboeren omdat daar een nieuwe markt ontstaat en dat is al volop aan de gang.

Wellicht dat die liters melk boven de 17000 kg per ha en de meer dan 2,3 GVE per ha dan toch wat minder opleveren?
Grondgebonden melkveehouderij is een robuuste klimaatneutrale veehouderij en daar kunnen luchtwassertjes en Jump Startertjes niet tegen op

Maar goed het kan ook zo zijn dat ik niet goed begrijp water internationaal speelt en me onvoldoende verdiep in wat er in de wereld om de melkveehouderij heen aan bewegingen zijn.

Naast de MVO jaarverslagen van Aldi, Lidl, Unilever, Kraft, Tesco en Wallmart en Carrefour zijn onderstaande stukken ook wel aardige.

europarl.europa.eu/RegData/etudes/…585914_EN.pdf
.oekoregion-kaindorf.at/index.php/arbeitsgruppen/…

En voor de liefhebber van hoe je kan leren van mislukte natuurprojecten.

ted.com/talks/…
+3
Wiebren
@JanCees Het basisverhaal van klimaat en biodiversiteit ben ik met je eens, de ontwikkeling die je ziet is terecht denk ik. Echter, je sommetje gaat al in de basis mank. Die 1,2 gr CO2/kg melk haal je niet op een rantsoen met veel gras(kuil). Zeker niet als daar ook flink wat krachtvoer bij gevoerd wordt om >8000 kg melk te halen. Met minder krachtvoer en alleen (vers) gras gaat juist de melkproductie omlaag.
Je wilt teveel grote halen snel thuis en trekt dan te snelle conclusies. Tussen die grote halen liggen de nuances die wetenschappers uitzoeken en die jij vervolgens charlatans noemt.
puntertje
@Wiebren In de laatste week dat je voor je oude werkgever actief bent stel je dat er moet uitgegaan worden van nuance en wetenschappelijke onderbouwing? Als er Ă©Ă©n partij is die selectief shopt in onderbouwing, dan is het in mijn ogen jouw werkgever. Dat je daar zelf nu wat afstand van neemt is meer dan begrijpelijk, maar het gehalte 'de pot verwijt....enz' is redelijk hoog.
JanCees
@Wiebren beste wiebren de grap is dat die 1,2 juist bij veel gras wel is te halen daar hebben de Ieren de afgelopen jaren heel veel werk voor gedaan en in Nederland moeten we leren iets dieper te kijken dan 15 of 30 cm als het gaat om SOM dan haal je het met je vingers in je neus fluitend ga maar eens rekenen met 0,5% SOM opbouw bij 30 cm of 0,2 bij 1,30.
Is pas prachtig artikel geplaatst op Nature.
Mais gras is een hele belangrijke.
Er zijn verschillende mogelijkheden je kunt SOM maximaliseren in bodemmanagement/bedrijfsstrategie en overheidsbeleid dan kom je heel snel heel ver.
Of alles wegnuanceren dan kom je zeker nergens
Wiebren
@JanCees ik probeer wat te plaatsen maar is elke keer de helft weg Grr
Wiebren
@Wiebren @JanCees de Ieren halen de 1,2 gemiddeld toch nog niet? Ze scoren vergelijkbaar met megabedrijven in de VS als je CO2-vastlegging niet meerekent. In NL is er amper grasland wat tig jaar niet gescheurd wordt Ă©n productief blijft dus dan lukt het halen van minder dan 1 gr CO2/kg melk makkelijker met een intensief rantsoen.
Ik zie je punt maar heb ook wel wat zorg over hoe er gerekend wordt.
Kort en goed, er valt meer te sleutelen bij:
- opstallen, hoog energieaandeel in snelverteerbaar rantsoen. Wat additieven erbij (lignines, nitraat enz) gaat ook eenvoudig.
- desnoods zuig je de stallucht af met een luchtwasser, duw je de verse mest in de monovergister en ook het digestaat valt nog wel te strippen. Al die techniek draait op goedkope energie die als CO2 minder zwaar aantikt als methaan en lachgas.
Zet dat tegenover rantsoen met heel veel weidegras, veel meer grond en lagere melkproductie. Daar moet je reduceren door te besparen, niet na willen doen wat anderen doen (trekkers, kunstmest, scheuren, laag waterpeil, kuilen, krachtvoer) voordat je het ook hebt over lage CO2/kg melk.
Die uitdaging is stuk groter of zijn we het daarover oneens?
+1
JanCees
@Wiebren de Ieren en ook de EU vanaf 2020 tellen Carbon Sequestration wel mee daar zit het grote verschil en dan heb je meer aan een extensievere melkveehouderij met grond dan aan feedlots of betonvloeren.
8000 kg melk per koe kan heel goed van gras met slecht gering krachtvoer te voeren (op een aantalbedrijven waar ik regelmatig kom is het480, 600, en 620 kg krachtvoer bij producties van 5800 kg melk met 5,10 vet en 3,40 eiwit. tot 7800 kg /koe.
Wij rekenen in kg melk de Ieren in Milksolids.
Waar de meeste Co2 berekeningen in mank gaan is of je methaan wel of niet mee moet nemen.
Wij in Nederland en sommigen in Ierland en de UK vinden van wel echter ook methaan wordt in bodemprocessen afgebroken (droge gronden dat wel op veen met hoog waterpeil juist veel methaan emissie vanuit de grond).

Er begint steeds meer wetenschappelijke evidence te komen dat methaan van koeien zolang ze maar weidegang hebben geen probleem hoeft te zijn.

Daar waar er partijen zijn als PvdD en Alterra die de downsides opzoeken en benadrukken zoeken ik graag de upsides (wel met wetenschappelijke onderbouwing) dan komt het midden wat minder ver onder peil te liggen.

Net zoiets als normen voor oppervlaktewater.
Daar zijn de waterschappen in staat om met zelfs de door LTO geborgde boerenzetels aan boord de normen voor natuurwater diverse keren zo ruim te laten zijn als voor boerenslootwater.
Zitten die geborgde bestuurders opgeborgen in het waterschapspluche of geef je ze geen of verkeerde aansturing?
Of krijgen ze alleen info van charletans als org id?
Henk Schoonvelde
@Wiebren Op gebied van voeding bij grasrijke rantsoenen en grasteelt is er nog veel te winnen. Kwestie van maatwerk.
Wiebren
@Henk Schoonvelde welnee, dat werkt alleen als je gras ultrasnel verteerbaar maakt. Al die additieven werken maar even, de pensflora past zich snel weer aan
+1
dorpsrandhoeve
@Wiebren Wiebren misschien gaan we je toch nog flink missen. Toen ik JanCees zijn reaktie aan het lezen was, dacht ik meteen, "die man is al lang van de melkveesector vervreemd. Hij gedraagd zich als een ex melkveehouder."
josl
@JanCees dit is allemaal theoretisch berekenen. Jij weet ook dat die vastlegging van co2 alleen kan zonder scheuren van grasland want dan breek je het net zo hard weer af. Gaan we bonussen a la weidegang of glb uitdelen aan boeren die vrijwillig grasland echt blijvend grasland laten? Of worden het scheurverboden? En als we geen daling van de co2 in de atmosfeer zien? Gaan we dan de wetenschappelijke onderbouwing/modellen/meetmethodieken ter discussie stellen? Ik zie toekomstige parallelen met een andere hoofpijndossier, lees NH3. Daar ben je terecht heel kritisch, en die kritiek mis ik bij het klimaatdossier. Wil je het verschil in benadering toelichten?
( PS.De boeren in Oostenrijk beuren die 30 euro binnen een perspectiefvol maar nog klein vrijwillig lokaal initiatief Ă©n alleen voor de opbouw van organische stof op bouwland. Omdat grasland in oostenrijk al grasland moet blijven.)
+1
jg
@josl Allemaal zaken die in Nederlank ook kunnen. Waarom niet zelf als sector initiatief nemen ?. Belangen ??
josl
Wiebren
@josl en volgende pagina eerste blokje. Nog maar een kleine greep
Farmer_
Quote Reactie van @josl:
. Omdat grasland in oostenrijk al grasland moet blijven.)

Is in Duitsland ook zo.
JanCees
@josl om te beginnen hoef je grasland niet zo vaak te scheuren als we nu doen.
Land wat vlak ligt kun je ook met doorzaaien verbeteren in kwaliteit.
En ja herinzaai kost organische stof echter met zachtbladig rietzwenk in combinatie met Westerwolds Festulolium Rode Klaver en Smalle Weegbree krijg je geweldig goed voer met enorme opbrengsten per ha (16 tot 20 ton ds) bij geen gebruik van kunstmest en circa 60m3 rundveedrijfmest per ha.

Organiste stof vastlegging in gras of bouwland is allebei vastlegging een Carbon Credits systeem kunnen we inrichten zoals we willen en vanaf 2020 is het zelf EU regel dat je het moet rekenen nu nog een markt er van maken.
Dat zouden toch mogelijk moeten zijn.
Wat kunnen we in Nederland niet wat ze in Oostenrijk wel kunnen?
wally
Wat ze in Nederland niet en in oostenrijk wel kunnen is grassland in de winter verhuren voor skipiste @JanCees
JanCees
@wally ik zou eens gaan kijken hoeveel van het gras skipiste is wat ze daadwerkelijk kunnen verhuren gaat je niet meevallen
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
om te beginnen hoef je grasland niet zo vaak te scheuren als we nu doen.

Dan moeten ze beginnen met vast te leggen wat blijvend grasland is per bedrijf. Wij scheuren namelijk gras om te voorkomen dat het blijvend grasland wordt. Niet omdat er ook maar iets aan de zode mankeert.
Farmer_
@pieta Hier hetzelfde, om de akkerstatus te houden.
Wiebren
@pieta mooi dom
+2
robbies
@Wiebren hoezo is dat dom? Die claim is een mooie waardevermindering van je grond als je in een gebied zit waar ook akkerbouw is.
+1
Wiebren
@robbies omdat het geen overwogen beslissingen zijn maar referentieangst aangepraat door adviseurs. En straks mekkeren over verminderde bodemvruchtbaarheid. Kost natuurlijk ook niks dat scheuren (en spuiten). Als blijvend grasland straks wat waard wordt heb je pech dus dan ook niet piepen.
+3
pieta
Quote Reactie van @Wiebren:
geen overwogen beslissingen zijn

Het is dus wel overwogen. De overweging om blijvend grasland status te ontlopen heb ik zwaarder gewogen als een eventuele waarde voor blijvend grasland. Spuiten hoeven/doen we het niet. En wat het kost zie ik zo direct niet. Ik zie een dikke 1e snede gras en een mooi maisgewas tegemoet. Met een beetje geluk in de herfst mooi vlak leggen en weer gras maken.
+3
Frans1
@pieta Laat Wiebren je maar voor dom uitmaken,als jij land hebt wat allemaal geschikt is om bouwland van te maken ben je gek om die verplichtte blijvend grasland eis te riskeren,plus het voordeel van de wisselteelt door beste mais 👍
pieta
@Frans1 Ik vind het gewoon jammer dat ze dit net als bij het melken vrij laten totdat het totaal mis gaat. Als er zometeen de derogatie af zou gaan dan zijn de ploegen niet aan te slepen. 😁
+1
Wiebren
@Frans1 dat doe ik bewust omdat je van het legioen meehuilers de hele dag hoort dat het verstandig is (om jezelf in eigen voet te schieten). De gelegenheidsargumenten komen er daarna achteraan (opbrengst eerste jaren). Nieuw grasland ziet er de eerste jaren mooier uit, maar in mijn ogen ben je geen goede graslandmanager als je de ploeg nodig hebt om vlak grasland aan de praat te houden
+5
schoppenboer
@Wiebren
Hier grasmat dat al meer dan 40 jaar oud is. Moet ik toch eigenlijk een toeslag op krijgen....
Wiebren
@schoppenboer vind ik ook
Frans1
Quote Reactie van @schoppenboer:
Hier grasmat dat al meer dan 40 jaar oud is.

Hier het meeste ook hoor 😁 maar dat weet Wiebren dan weer niet. Maar ik snap pieta wel,als je goede akkerbouwgeschikte grond hebt die straks verplicht gras moet blijven. @JanCees Hoeveel blijvend grasland is er in de flevopolder bij de melkveehouders
JanCees
@Frans1 voor zover ik weet heel weinig van veel gras gaat in rotatie met bloembollen aardappelen en uien.dat zijn keuzen met afweginigen tussen inkomen en bodemkwaliteit
Frans1
Quote Reactie van @JanCees:
dat zijn keuzen met afweginigen tussen inkomen en bodemkwaliteit

In de Flevopolder laten de veeboeren het ook wel uit hun hoofd om verplicht blijvend grasland te riskeren,daar ging me het even om
+1
robbies
@Wiebren niks referentieangst. Is gewoon heldere regelgeving. De BG-regelgeving is helder. Zoals @pieta zegt: je maakt een overweging. Het is niet aan jou om dat als dom te betitelen en zeker niet om dat onder het kopje referentieangst te schuiven, gezien de recente gebeurtenissen met warrige referentiedata
+1
Wiebren
@robbies ik bepaal zelf wel of dat aan mij is of niet (over betuttelen gesproken)
+1
pieta
@Wiebren Je mag er van vinden wat je wilt natuurlijk. Bij de meeste dingen is het zo dat je met niet duidelijk zijn in regelgeving en kaders ongewenst gedrag uitlokt.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
niet duidelijk zijn in regelgeving en kaders ongewenst gedrag uitlokt.

Dat hebben we de afgelopen paar jaar vaker gezien 😁
Frans1
@Wiebren Hij heeft wel gelijk,het is gewoon regelgeving
+1
robbies
@Wiebren Je kunt overigens wel merken dat jij een noorderling bent. Dat ophypen van gras kennen we hier niet. Hier betalen akkerbouwer's 2000 eu per ha om een gewas te mogen telen, terwijl jij beweert dat blijvend grasland mss wel meer waard wordt. Ik had je wat wereldser ingeschat
+3
Wiebren
@robbies je hebt letterlijk en figuurlijk je kop in het zand zeker? Hoeveel van die €2000,- is schadevergoeding voor het verpesten van je bodem en de waterkwaliteit?
+2
robbies
@Wiebren of een waardevolle toevoeging in je rotatiewisseling? Dat is toch een goede vorm van samenwerken? Regionale kringlopen waren toch ook een vorm van grondgebondenheid volgens jouw huidige werkgever? En nu zijn die samenwerkingen ineens vergif voor de bodem? Dubbele standaards hou je er wel een beetje op na.
+4
Wiebren
@robbies vertel, welke rotatie bedoel je? Gras, tijdelijk gras/klaver, maĂŻs eenjarig en dan weer gras? Dan past het zeker en gaat het ook over het voer voor je koeien.
Als je bedoelt de draaischijf met bollen, aardappelen, cruciferen, graszoden, CCM/MKS e.a. om grote volumes (dunne fractie) varkensmest en koeienmest rond te laten draaien in de regio dan gaat het in mijn ogen om een failliet bedrijfsmodel wat bovendien hoofdoorzaak is van achterblijvende waterkwaliteit, dalend organische stof en erosie.
+1
robbies
@Wiebren ikzelf teel maĂŻs in combinatie met gras en graanteelt, samen met een akkerbouwer. 5 Jr gras, 1 Jr maĂŻs, 1 Jr wintertarwe en in augustus weer inzaaien met gras. Dat vind ik een prettige samenwerking. Geen claim, gezond voer en voldoende grond op naam. Maar jouw werkgever is toch echt een voorstander van het tweede model , dunkt me
Wiebren
@robbies met die laatste zin sla je de plank mis, het tegenovergestelde is waar. Wel is er een groep van die grondslopers die continu claimt niet anders te kunnen en die drukt wel te vaak een stempel op de discussies. Economie van gister en morgen is helaas nog te vaak leidend.
Je rotatie lijkt me overigens verdedigbaar om onder de 50 mg nitraat te blijven. Als het in deze samenwerking namelijk ook niet lukt is het niet duurzaam want dan staat het gelijk aan een veel te hoog N-bodemoverschot
robbies
@Wiebren met de lobby voor voermestcontracten, waarbij intensieve veehouders hun mest afzetten naar akkerbouwers die een continuteelt van mais hebben, heeft LTO geen blijk gegeven dat bodemgezondheid hun grootste prioriteit heeft
+1
Coen
@robbies , die 2.000 euro is 'kort geld', ze halen meer (o.a. organische stof) dan ze aan huurgeld brengen 😞
+1
JanCees
@Coen by the way hier doet bollenland ver over de 3000
+1
robbies
@Coen niet relevant Coen. Wiebren denkt dat BG ontzettend waardevol is. In zijn contreien redeneren ze zo. Hier vindt men een claim van BG een waardevermindering van grond. Daar zit ook de discrepantie in het hele mestbeleid. Wij zuiderlingen krijgen straks een uitgeklede derogatie aan ons broek, terwijl het probleem bij de akkerbouwers zit. Daarom zeg ik ook dat we naar bedrijfsspecifieke metingen moeten en derogatie per perceel, zoals onze zuiderburen. Dan zul je zien dat de akkerbouw en tuinbouw meer taakstelling heeft dan de melkveehouderij. De beleidsbepalers kunnen dan hen lastig vallen ipv ons. Op akkerbouw heeft echter niemand grip, want dreigen met het afpakken van derogatie helpt alleen bij de melkveehouderij
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
terwijl het probleem bij de akkerbouwers zit
Nee Robbies, het "probleem" zit NIET bij de akkerbouwers. Het "probleem" is gecreëerd door een onthutsend domme fout in de mestwet.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
terwijl het probleem bij de akkerbouwers zit

verklaar je nader
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
mooi dom

Die boeren zijn een dom volkje,dat weet jij als beleidsmedewerker toch heel goed,ze snappen er allemaal niks van
Farmer_
Quote Reactie van @Frans1:
Die boeren zijn een dom volkje,dat weet jij als beleidsmedewerker toch heel goed,ze snappen er allemaal niks van

Daarom zijn er zoveel regels om ze in toom te houden.
Frans1
@Farmer_ 😁 Zou dat het zijn
+1
Farmer_
@Frans1 Ja, je snapt het niet he 😄
Coen
@Wiebren , krijg al een hele tijd de indruk dat de actuele bedrijfsvoering (en dan vooral bij de intensieve collega's) er alleen is om de GLP (goede landbouw praktijk) te frusteren 😞
josl
@JanCees die geweldige opbrengsten zie ik ook met dit mengsel niet op zand.Dan zal er iets aan toegestaan mestgebruik moeten veranderen. Derogatie op gewas en minimaal 50 kg N omhoog.Spreek uit eigen ervaring. Aangezien melkvee op oostelijk en zuidelijk zand zwaar onder druk staat ( ondanks dat op dit forum iha de indruk wordt gewekt dat intensief bevoordeeld wordt) is het raadzaam om op tijd te scheuren om de waarde van je grond niet laten te verdampen.
+1
JanCees
@josl strategie hoe je denkt binnen huidige stelsel je grond op waarde te houden ga je zelf over.
en je moet zelf bekijken of je vooruit gaat sorteren op mogelijke toekomstige veranderingen.
Als het gaat om mestgebruik hopen we als Mesdagfonds ergens half of eind zomer onderzoek te presenteren waar mee wordt aangetoond dat meer mest per ha prima is als er minder kunstmest op gaat.
Dus daar wordt aangewerkt
+1
josl
@JanCees dat onderzoek ligt er toch al lang? In het minas tijdperk is onderzocht op k&k dat tot 350 kg N per ha uit dierlijke mest toegediend kon worden op grasland zonder nadelige uitspoelingseffecten. Zolang de basis in Brussel 170 is en derogatie na toetsing aan milieucriteria een gunst van de overige lidstaten komen we niet echt verder. Als nieuw onderzoek vanuit Mesdag er wél toe leidt dat organische N uit het Wageningse/haagse/brusselse verdomhoekje komt als zijnde een milieurisico dan is dat lovenswaardig.
Ga je vervolgens kunstmest N naar beneden bijstellen dan vraag ik me wel af wat uiteindelijk bovengronds het verschil is.
JanCees
@josl we doen ons best om meer ruimte te krijgen voor N dierlijke mest en N totaal maar dan wel zonder kunstmest of het slaagt tja daarvoor zijn ook LTO en NZO en de bonden nodig
+1
dorpsrandhoeve
@JanCees Je hebt echt al lang geen koeien meer gevoerd he!!!
Wilbert
@dorpsrandhoeve maak je niet druk, binnenkort horen we namelijk wel van onze zelfbenoemde sjoemelkoningen hoe je daar weer een onderuit komt 😉
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
herinzaai kost organische stof echter met zachtbladig rietzwenk in combinatie met Westerwolds Festulolium Rode Klaver en Smalle Weegbree krijg je geweldig goed voer met enorme opbrengsten per ha (16 tot 20 ton ds) bij geen gebruik van kunstmest en circa 60m3 rundveedrijfmest per ha.

Melkt dan alleen voor geen meter maar goed
JanCees
@cs-agrar ooit gemolken van dat mengsel?
+1
-Jan-
Quote Reactie van @JanCees:
En voor de liefhebber van hoe je kan leren van mislukte natuurprojecten.ted.com/talks/


Ohh,dat kan ik in de Flevopolder ook wel bekijken
JanCees
@-Jan- helaas wel en in de Kennemerduinen
wally
17000 kg melk per ha dat betekend volgens mij grondprijs drastisch naar beneden of melkprijs flink omhoog of ik moet een nieuwe rekenmachine@JanCees
JanCees
@wally is al eens een keer stevig aan gerekend door iemand met veel inzicht dat viel enorm mee
robbies
@JanCees wat waren de conclusies
+1
pieta
@JanCees De uitkomst van elke berekening hangt sterk af van de gekozen uitgangspunten.
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
van de gekozen uitgangspunten

ha ha ha, hij bewierookt de KLW met alle discutabele uitgangspunten, en nu wil hij andere beweringen wegzetten als te afhankelijk van de gekozen uitgangspunten. Een 10 voor opportunisme, een 0 voor objectiviteit!
pieta
@puntertje Dat bewieroken valt wel mee en ik stel alleen dat de uitkomst van een berekening nogal afhankelijk is van de uitgangspunten. Dat is bij de KLW natuurlijk niet anders.
Groen1
@JanCees OPEN BRIEF Negentig hoogleraren roepen de Tweede Kamer op meer te doen voor een groene economie. Lees hier de brief die de hoogleraren vandaag publiceren.

trouw.nl/groen/…
BoerBart
@Groen1 puntje 5: Zonne energie wordt dan pas echt interessant. Balen voor de huidige zonnepaneel boeren. Die zijn dan toch te vroeg ingestapt.
Jannus
Quote Reactie van @BoerBart:
Die zijn dan toch te vroeg ingestapt.

Nee hoor,je kunt niet in de toekomst kijken wat politiek doet dus stap je als ondernemer altijd op tijd in (of niet)
JanCees
@Groen1 prima brief toch
-Jan-
Quote Reactie van @JanCees:
op grasland in combinatie met weidegang

Zelf verwacht ik nog een 1 of ander convenant ter bescherming weidevogels op het gebied van mechanische grond bewerking (maaien,slepen,zodebemesten,eggen,etc) verbod tot een gespecificeerde datum bv 15 juni,1juli al naar gelang gebiedskenmerken en dit alles verwerkt in de melkprijs plus+ politiek (1 ct extra bv)
+2
Rondhus
Snap niet echt je punt nu. Je kan toch nog steeds 45 koeien blijven melken op je mooie bedrijf van 40 ha
groeier
@dorpsrandhoeve
Met 45 koeien ben je natuurlijk totaal nergens als de fosfaatrechten door gaan, als de verplichte weidegang door gaat kan Jan Cees wel is gelijk hebben.
dorpsrandhoeve
@groeier Hij heeft net zoveel mogelijkheden gehad als jouw en mij. Ik maak er mij niet zo druk over. Dat de mais teelt zal decimeren in omvang dat betwijfel ik, er zijn verschillende veehouders die net als ik volgend jaar nog eens goed nadenken om geen derogatie meer te doen en meer mais te zaaien.
MTSTAMMINGA
@dorpsrandhoeve
Wij mogen hier straks geen mais meer verbouwen op veengrond denk ik
+3
Wiebren
@MTSTAMMINGA dat denk ik ook. En als je ziet hoevaak de hakselaar van Henkie al bijna verdween in de grond is dat ook niet zo raar
+1
Rondhus
@Wiebren zat men bij tijd en wijle china wil opzoeken ligt aan dat de loonwerker zijn machines niet aanpast aan de grondsoort ipv dat maisteelt niet past op veen
+1
groeier
@dorpsrandhoeve
Als derogatie blijft bestaan of weidengang verplicht gaat worden is veel mais geen optie meer.
+1
Rondhus
@groeier waarom is diegene nergens als fosfaatrechten door gaan. Hij kan toch gewoon zijn koeien blijven melken
+1
groeier
@Rondhus
Denk jij echt dat zo in 2020 zulke bedrijven nog bestaan?
cjw73
@groeier ik twijfel ook wel aan een gedeelte van de grotere hoor.
groeier
@cjw73
Ja, veel uit die groep hebben eind 2015 of in 2016 hun stallen nog vol gezet.
+2
janv
Als ik de berekeningen zie van jc dan moet ik toch weer denken aan al die vliegtuigen die boven onze hoofden cirkelen,het worden er met de de dag meer!Dan kunnen we in de landbouw tot 5 nullen achter de komma berekenen hoeveel co2 een liter melk uitstoot of wat een ha aan co 2 opneemt maar het is dweilen met de kraan open...
Zie toch graag daar tegenover hoeveel co2 er pp met vliegen de lucht ingaat,kunnen we het allemaal meer in perspectief zien.
+1
klant
@janv vindt het hele verhaal van jc vogelaar wel erg theoretisch worden. Je zou zeggen het is een wetenschapper en niet een ex veeboer.
JanCees
@klant als melkveehouder heb ik die berekeningen al jaren terug gemaakt en melkveehouderij wordt steeds meer een verhaal van data
dorpsrandhoeve
@klant Het is juist een ex boer, daar heb je doorgaans meer last van dan een burger.
+1
JanCees
Ben nog steeds boer alleen geen koeien meer
en welke last bezorg ik je?
dorpsrandhoeve
@JanCees Nou JanCees, dat zal ik je nog een keer uitleggen:

Je bent hier eerder in de discussie zelfvoldaan aan het schrijven hoe het allemaal moet, maar heb je het zelf geprobeerd om daarmee te melken? Ik denk het niet.
Maar je bent je wel overal met je zelfvoldane kop aan het bemoeien. En daar heb ik niet alleen last van, maar de hele sector, en niet alleen de intensieve maar ook de graslandboeren.
+7
JanCees
Joh wat een jeuk pas maar op met krabben
Zelf hadden we 17.000 kg melk per ha voedergewas dus ja waar ik voor sta deed ikzelf ook.
De uiterlijke kenmerken van mijn gezicht zijn zoals ze zijn maar jij staat vast op most sexy farmers kalender .
Dat je namens de hele sector begint te schrijven is wel heel flink van je maar de grap is dat ik dagelijks tientallen verzoeken kijg van juist uit de sector om me wat meer te roeren dus die hele sector van je is wellicht wat overdreven.

Wees een vent en nu met naam en rugnummer en anders blijf je voor mij een anonieme held die vanachter zn schermpje dapper zit te schelden maar als het er echt op aan komt toch wel een schijterd is en die lopen er veel in de kudde
+1
klant
@JanCees jou visie als vakbondsman sprak me toch meer aan. Nu wordt het een wetenschappelijk en data verhaal van jouw kant. Kan met niet voorstellen dan iemand die praktiserend boer is geweest plots op die tour kan gaan.
puntertje
@klant Wat probeer je te zeggen, dat praktiserend boeren en wetenschappelijke benaderingen niet samengaan?
+1
JanCees
@klant mijn visie nu is niet anders dan toen namelijk geef boeren de ruimte zonder al te veel gezeik aan de kop de grap is dat er in de wetenschap onderbouwing te vinden is voor die stelling.
Toen ik vakbondvoorzitter was hadden we nog geen mail/internet laat staan Google.
Wel een fax met van thermopapierrollen dag in de zon en alles was zelfde kleur bruin.
Toen was het bellen en de bieb in en lezen en alhoewel ik nog steeds graag boeken en kranten lees is Google toch wel retehandig want dat is een grote kennis snoepjeswinkel
+1
burg
@JanCees beste jan Cees heeft u misschien een link naar het verdienmodel van uw verhaal? Ik vind het jammer dat de variatie en keuzevrijheid voor en van ondernemers in uw voorstellen zeer beperkt worden zit daar niet meer speelruimte in ipv een starre melk/ha grens? Ondanks uw betrokkenheid en kennis komt kritiek van mensen die niet (meer) hun brood hoeven te verdienen met het melken van koeien en daar wel een harde mening over hebben hard aan, in die zin kan ik dorpsrandhoeve enigszins begrijpen en had een wat gematigde reactie van u uw gesierd maar goed ieder zijn ding
+1
JanCees
@burg Er is uitgebreid gerekend in ik meen in 6 x 6 bedrijfsmodellen en intensiviteiten deze berekeningen zijn niet mijn intellectuele eigendom en kan ik dus helaas niet verder delen zijn destijds wel met circa 200 mensen gedeeld tijdens bijeenkomsten NZO bestuursleden en boerenbestuurders van zuivel cooperaties en andere boerenbestuurders en met een groep boeren.
Dat zal je vraag onvoldoende beantwoorden maar meer kan ik er helaas niet aan doen behalve met mijn woord dat het tot 3,2 GVE niet echt een probleem zou zijn voor intensievere bedrijven wordt het lastiger.
Dan iets wat mij zou sieren richting @dorpsrandhoeve
Ik zou zeggen ga heen en wordt warm ik heb het redelijk gehad met mensen die vanuit anoniem heldendom mij van alles in de schoenen denken te moeten schuiven en dan ook nog eens zogenaamd namens de hele sector en die dan verwachten van mij een behandeling met alle egards te krijgen.
Ik had een zeer terughoudende reactie gezien de strekking van de gemaakt opmerking.
Was wellicht beter geweest als ik had gezeg;
"Doe even normaal man je bent van het padje af".

De Ieren hebben een mooi spreekwoord;

"If you can't stand the heat stay out of the kitchen".
Of te wel als je de bal kaatst kun je de bal verwachten.

Wie respect heeft krijgt respect wie lomp doet lompigheid ontmoet.

Je zal het wellicht niet met me eens zijn maar ik behoud me het recht voor om zelf te bepalen hoe ik reageer op vuilspuierij dat is soms negeren en soms pareren .
+1
dorpsrandhoeve
@JanCees JanCees, ik reageer misschien al meer dan 10jaar met deze naam op dit forum, en de voorganger van dit forum. En roepen dat ik met deze naam anoniem ben is een beetje ver onder je niveau. Dan kunnen we JanCees ook wel anoniem noemen. Misschien kom ik wat lomp uit de hoek inderdaad, maar ik kan me nog het een en ander herinneren van jou als vakgroepvoorzitter. Dat is me blijven hangen, en als ik die onzin van je lees komt dat toch weer naar boven. Wij zullen het nooit eens worden, maar over een paar jaar zullen boeren beseffen dat je onzin hebt uitgekraamd hierboven.
JanCees
@dorpsrandhoeve tja mn naam en mn foto dan anoniem? Bij geen inhoudelijke reactie geen antwoord.
En ja je kan je van mij wellicht het nodige herinneren van jou die namens de sector denkt te moeten spreken zijn me ook niet echt veel positieve reslutaten bekend die je voor de sector hebt bereikt die heb ik er dan wel weer een paar ik denk zelfs een paar waar je de afgelopen jaren voor duizenden euro profijt van hebt gehad en nog steeds fijne dag verder
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
tja mn naam en mn foto dan anoniem

Kunt jezelf ook Doutzen noemen met een leukere foto er bij. Zegt niet zoveel
JanCees
@cs-agrar dat gaat in mijn geval geen succes worden verwacht ik 😂
cs-agrar
Quote Reactie van @JanCees:
dat gaat in mijn geval geen succes worden verwacht ik

Dat weet ik niet zo erg, je bent beste vent hoor maar zie toch liever een Doutzen
burg
@JanCees bij wie rust het intellectueel eigendom? Ben wel benieuwd hoe men gerekend heeft en of dat we dan "niet echt een probleem hebben" kan ik dan zelf wel bepalen
JanCees
@burg kan ik je helaas niet verder deelgenoot van maken en dat is geen onwil maar of je dat wil geloven of niet is jouw zaak
+1
pieta
@JanCees Dat vind ik nou jammer. En eigenlijk kun je hier dan zoiets ook niet gaan posten. Je haalt namelijk een bron aan die vervolgens niet gecontroleerd kan worden. En het iemand op zijn blauwe ogen geloven daar doe ik niet aan.
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
En het iemand op zijn blauwe ogen geloven daar doe ik niet aan.

Nee, dat wisten we al. Jij bent meer van geloven wat jou goed uitkomt.😀
Twentsch Land
@puntertje

Geloven in blauwe ogen terwijl bruine ogen ook gelijk kunnen hebben haha.....hoezo jezelf wat wijs maken 😉
pieta
@puntertje Lijk ik zoveel op jou?
burg
[@JanCees helder jammer begin aan het plan te wennen nu had ik graag de onderbouwing ervan gezien, maar als dat bij een opdrachtgever ligt die niet transparant naar buiten wil treden houd het op.
dorpsrandhoeve
@burg Die man mag schrijven wat hij wil, daar wordt ik niet warm of koud van.
+1
puntertje
@dorpsrandhoeve Je laat je wel een beetje kennen #dorpsrandhoeve, wel uitdelen maar als het op incasseren aankomt in de slachtofferrol kruipen....
pieta
@JanCees Ik denk dat de basis van wat ie bedoelt is dat je op zand van 100% gras geen koe overeind houdt en dat 17.000 kg melk per ha gewoon te krap is.
Verder heb ik met dat op de man spelen niets. Maar dat je van een ex-boer meer last kunt hebben als van een burger ben ik wel met hem eens.
m uut m
@pieta
Een koe is geen mais nodig!
+3
robbies
@m uut m ik heb ooit in Friesland op school gezeten. Daar kraamden ze die onzin ook uit. Tegenwoordig zaaien ze mais tegen de waddenzee
+6
MTSTAMMINGA
@robbies
We hebben gewoon een graan verwerker gemaakt van de koe in plaats van een ruwvoer verwerker
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Daar kraamden ze die onzin ook uit

Niks onzin aan, kan heel geschikt. Je moet het alleen kunnen, maar das met alles zo
+4
JanCees
@pieta wellicht heb je er mogelijk nooit van gehoord maar in 1994 had Jan Jager die toen Koepon Leusden als bedrijf pachtte van Pon al een productie van ruim 11.000 kg melk per koe op alleen gras, weidegang en hooi met bierbostel, en krachtvoer.
Dus zeg niet dat het niet kan. De koe kan het zeer zeker wel alleen veel boeren moeten nog leren hoe.
Die 17.000 is krap in je huidige framework het zou wel eens heel veel kunnen zijn als ik alle plannen om de melkveehouderij heen bekijk en de wensen die er bij heel veel regionale,provinciale en landelijke overheden liggen en niet te vergeten NGO's en de vergeet de omliggende landen niet.

Maar ook hier gaat weer op vanuit welk perspectief ga je kijken.
+1
Farmer_
@JanCees Idd dat gaat best wel met enige krachtvoer aanpassingen.
jorisdriepinter
@Farmer_ Uit studiegroep gegevens blijkt ook dat bedrijven met veel mais in het rantsoen een lagere levensduur van hun koeien hebben.
Nu is het natuurlijk zo dat je alle verschillende systemen wel goed moet managen. Ook jarenlange fokkerij binnen een bepaald systeem doet terzake.
Maar deze constatering blijft wel staan. Karst heeft wel een punt. Van nature is een koe een grasverwerker. In de verse periode past zetmeel uit mais natuurlijk prima voor de glucogene voorziening.
Het voordeel van mais zit vooral in de constantheid. Wie de grote verschillen binnen gras van verschillende percelen en snedes weet te managen kan met gras evengoed melken
robbies
@jorisdriepinter het argument dat een koe een grasverwerker is, heb ik op t van Hall sporadisch gehoord. Met gras viel 12-15 t Ds van een ha te oogsten en van mais in die periode nog geen 10 T DS. Daarom was maĂŻs niks. Sinds dankzij veredeling ook hogere opbrengsten in het noorden gerealiseerd kunnen worden, wordt het gras in toenemende mate omgeploegd
m uut m
@robbies
De tendens is juist meer gras ipv mais .
Hier in de provincie Groningen en ook Friesland zijn er zeer veel bedrijven die 100% gras voeren met bovengemiddelde productie zelfs met volledige weidegang.
+1
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
had

Ik ken natuurlijk niet alle perspectieven. Maar als ik naar mijn graskuilen kijk dan is het toch echt altijd wat. En dus zorg je voor of mais of een andere koe of voor een flinke portie krachtvoer. Zit je op klei/veen grond dan gaat melken met gras wel. Zit je op lichtere zandgrond dan vind ik het vies tegenvallen.
Dat is ook de reden dat wij proberen weg te blijven van blijvend grasland. Dan kun je altijd nog de koeien weg doen en stappen in de akkerbouw.
Farmer_
@pieta 100% wikkelbalen vreten ze best, kun je niet verglijken met voer uit een kuil, heb je geen mais voor nodig, mais verbouwen kost ook wat.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Farmer_:
mais verbouwen kost ook wat.

Naast geld ook veel organische stof en uitspoeling.
Farmer_
@puntertje idd, dat weer op peil brengen kost ook wat.
pieta
Quote Reactie van @Farmer_:
mais verbouwen kost ook wat

Hier gaat het niet over, over wat het kost dan bedoel ik.
brabo
Quote Reactie van @Farmer_:
mais verbouwen kost ook wat

er zit geen verschil in de bewerkingskosten van een ha gras of mais.
alleen hier op het klapzand komt van een ha mais wel de helft meer ds af dan van een ha gras.
Farmer_
@brabo Gras kan minstens 4 jaar staan, mais is elk jaar land bewerken/spuiten
brabo
Quote Reactie van @Farmer_:
Gras kan minstens 4 jaar staan, mais is elk jaar land bewerken/spuiten

tel al je bewerkingen op grasland maar eens op en je komt op precies dezelfde kosten als voor maisland
weurding
Quote Reactie van @Farmer_:
mais verbouwen kost ook wat.

kopen niet, laat het een ander dan doen, voor de loonwerkkosten van 90 balen ( 1,5 ha gras)heb je een ha mais thuis, tenminste afgelopen jaar
+2
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
1994 had Jan Jager die toen Koepon Leusden als bedrijf pachtte van Pon

Ik heb het zojuist even gegoogled en ik lees dat ie ze vooral veel hooi en krachtvoer voerde en vooral geen kuilgras. Iets hierin doet me denken aan het Kempen-systeem. Is dit een goede vergelijking voor wat kan?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Is dit een goede vergelijking voor wat kan?

tuurlijk niet, een kringloop gaat alleen op als je alle afvoer weer aan kunt vullen. Kvem haalden ze daar dus niet dus moesten heel wat kg krachtvoer in om die produktie daar te krijgen, zal geen eigen grasbrok geweest zijn.
Verhaal ligt heel simpel. Gewas heeft een bepaalde bemesting nodig, alle gewas, dus ook akkerbouw gewas. Die basis kan heel geschikt uit drijfmest komen en dan is er veel te kort om alle veldgewassen er iets van mee te geven. Oeps, heb ik nu het mestprobleem opgelost?
Zou hooguit stellen, ga er niet meer dan x km mee zeulen. als je het over milieu hebben wilt.
Als we het dan nog eens in een korreltje of in ieder geval strooibaar kunnen krijgen, wie doet je wat.
Huidig probleem bestaat dus helemaal niet. En van die oppervlaktewatervervuiling is niet eens hard te maken dat alles bij landbouw weg komt hoewel ik gerust kan geloven dat sommigen proberen grond nog meer boven NAP te krijgen met mest
JanCees
@pieta ja voerde ook hele droge kuil
JanCees
@pieta jan voerde naast hooi vooral hele droge kuil maar niet adlib krachtvoer
pieta
@JanCees Ik ken Jan verder niet. Maar in de omgeving van Utrecht (volgens mij in Gouderak) zaten er meer die het sterk konden vertellen. 😁
+2
janv
Quote Reactie van @pieta:
Ik ken Jan verder niet. Maar in de omgeving van Utrecht (volgens mij in Gouderak) zaten er meer die het sterk konden vertellen.

Ff wat recht zetten hierro...Net al jc gingen we vroeger bij Pon koeien kijken met de fokclub .En dan kwam je natuurlijk bij Jan Jager in leusden (utr)uit.
Prachtige grote koeien van canadese stieren,op een grupstal dik in het stro waar alleen hooi gevoerd werd met veel krachtvoer,was natuurlijk een show stal maar Jan kon er uren over praten.
Ik overdrijf niet als ik zeg dat hij een top boer was/is.
pieta
@janv Ik geloof je direct. Je moet niet alles serieus nemen.
+1
JanCees
Jij kent Jan inderdaad niet zonder sjoemelen maar met meer dan top verzorging zn koeien geweldig aan de top brengen en jarenlang houden als melkveehouder van heel bijzondere klasse hij en zijn vrouw Hillie en hun mooie bedrijf waren een lust om te bezoeken en met Jan bij zijn prachtige koeien te kijken
Hillie is helaas overleden en met Jan gaat het helaas ook wat minder
Er zijn er weinigen die de kunst van het houden en melken van koeien verstaan zoals Jan Jager
Gezien je reactie ken je hem niet Jan en insunieer je iets wat goedkoop is dat is niet sterk van je
pieta
@JanCees Er staat niet zomaar een smiley achter. Het was niet serieus bedoeld. En je weet vast wel dat ik op Pons doel. En die was echt uniek. 😁
+1
JanCees
@pieta die Pons wilde en wil ik niks mee te maken hebben. Smily was me ontgaan sorry
pieta
@JanCees Pons heeft wel nog een goede fokstier voortgebracht. Ponsstar Shogun.
+2
kuilhapper
Quote Reactie van @JanCees:
zonder sjoemelen maar met meer dan top verzorging zn koeien geweldig aan de top brengen

Leuk verhaal Jan Cees, heeft niks met gras of weidegang van doen. Veel melken is veel voeren! Hooi, droge kuil en bierbostel dat betekent alleen maar dat er een hele dot krachtvoer ingedrukt wordt. Krachtvoer verbruik van je voorbeeldboer uit de vorige eeuw weet je zeker niet? Zal per 100 kg vast meer zijn als de gemiddelde dag productie per koe...

En voor alle mensen die beweren dat we best zonder mais/zetmeel kunnen, waarom maakt ontsloten tarwe zo'n enorme opgang?
cs-agrar
Quote Reactie van @kuilhapper:
En voor alle mensen die beweren dat we best zonder mais/zetmeel kunnen, waarom maakt ontsloten tarwe zo'n enorme opgang?

moet toch wat in die mengwagen. Met alleen gras aant voerhek en een leuk brokje er bij kan je heel best melken, liters Ă©n gehalten.
+3
kuilhapper
Quote Reactie van @cs-agrar:
en een leuk brokje er bij

Ja, en wat zit er dan precies in het brokje? en hoeveel brokjes voer je dan?
cs-agrar
Quote Reactie van @kuilhapper:
hoeveel brokjes voer je dan

ik heb ze nooit geteld. In dat brokje zit wat nodig is. elk rantsoen kent zo wel een brokje maar dat je 10000kgM niet zonder mais kunt is een fabel. Moet gewoon je gras goed ter waarde maken, binnen Ă©n buiten.
JanCees
En voor alle mensen die beweren dat we best zonder mais/zetmeel kunnen, waarom maakt ontsloten tarwe zo'n enorme opgang?
Reageer @kuilhapper

Om het zonder mais te doen?
+1
pieta
@JanCees Het ene graan inwisselen voor een ander. 😁
Farmer_
@pieta Energie voer kopen is meestal goedkoper dan eiwit bij een mais/gras rantsoen.
Nick83
@Farmer_ nou... ik ben nu naar buiten gegaan met de koeien, andere brok in de bulk met minder eiwit, maar ik kan dr helaas in de prijs niks van merken 😞
JanCees
Gehele plantsilage kan wel heel mooi spul zijn zeker met rietzwenk er onder ook paar keer gedaan
+1
dorpsrandhoeve
@JanCees Welke reden zou je kunnen bedenken om dat te doen als je gewoon makkelijk 20 tot 22 ton ds kunt halen per ha snijmais? Leg dat dan eens uit. Met gehele plantsilage ga je dat op het zand niet lukken. Met mais wel.
+1
MARTIJN G
@dorpsrandhoeve Jammer dat JanCees alles beter meent te weten.
Mais in combinatie met gras is niks mis. Doen ze op de Marke ook. Worden de normen ook gehaald op het klapzand.
+1
dorpsrandhoeve
@MARTIJN G Zo is het Martijn, Mais roteren met grasklaver (gras met veel opbrengst), liefst gemengd (rode en witte) zodat je in het vierde jaar ook nog een mooie verdeling hebt over het perceel. Wat je helaas tekort komt is kali, (en fosfaat, want we zijn de grond gewoon aan het uitmijnen gezien de dalende pw getallen) Dat volk (inclusief LTO) loopt fabels te verkopen, dat je met alleen gras het beste af bent. Dat is misschien op zeiknatte grond, maar hier niet.

Oh ja Wiebren, we hebben 1 perceel dat tot 2 jaar terug continu mais was. Die hebben we in de laatste 10 jaar continuteelt mais het os gehalte met een procent laten stijgen. Gewoon door te zorgen voor een goede groenbemester. En dat is het os gehalte in de 25 cm voor en niet in 10 cm. Door te roepen dat je de grond met mais zou verpesten maak je een flinke fout.
Frans1
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Dat volk (inclusief LTO) loopt fabels te verkopen, dat je met alleen gras het beste af bent

Voor de bex en klw moest je veel mais voeren,en nu moeten we ineens weer allemaal (het liefst blijvend,en dan ook nog jaren oud) grasland hebben omdat dat in het het methaan en co2 verhaal weer het beste past # makkelijk als je het praatje altijd kunt houden zodat je gelijk hebt.
JanCees
@dorpsrandhoeve omdat maisland niet zo een geweldige voorvrucht is voor uien of bieten en dus in de rotatie op het akkerbouwbedrijf ik voor mijn vervolg gewas koos voor tarwe gps en de mais als voorvrucht voor de tarwe.
Op een gemengd bedrijf maak je andere keuzen.

Maar ik kan er voor zuiver melkveehouderijbedrijf ook wel een reden voor geven.

Mais maakt je bodemvoorraad organische stof een stuk kleiner dan gps tarwe met gras als ondervrucht en op maisland spoelen minderalen veel sneller uit.

Het is maar hoe je wil boeren quick win voor de tijd die je zelf op je grond zit of knappe grond als je bedrijf overdoet naar volgende generatie of verkoopt aan een ander.
Grond naar de klote maken kan iedereen binnen een paar jaar het weer herstellen gaat generaties over heen
+2
dorpsrandhoeve
@JanCees Nee JanCees, juist in het laatste stuk van je reactie wordt duidelijk waar wat betreft maisteelt de kloof zit tussen boven de rivieren en eronder. Bij ons daalt die bodemvoorraad niet. We hebben hier bodemonderzoeken vanaf eind jaren 80 tot nu waar in de 25 cm onderzoek de bodemvoorraad os niet daald. Ook niet bij continuteeld door het telen van een goede groenbemester. Aan deze kant is de mais gewoon 2 tot 4 weken eerder rijp waardoor groenbemesters beter slagen. Ja, en dan heb je natuurlijk ook mensen die er niets van bakken maar die heb je in heel Nederland. Dus geen snel gewin, en geen naar de klote helpen van de grond. Maar grond die hier gewoon goed in balans is wat betreft os en ook bodemleven. Wat betreft mineralen uitspoeling kun je tegenwoordig zien dat de groenbemester eerder tekort komt dan dat er uitspoelt.
+1
Frans1
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Bij ons daalt die bodemvoorraad niet.

Dit ligt aan je uitgangspositie,op een gegeven moment zit je op een evenwicht.Als je een oude graszode omzet en je gaat daar mais verbouwen een aantal jaar dan zakt je os wel hoor.
dorpsrandhoeve
@Frans1 Praat je dan over de bovenste 10 cm die bij grasland wordt gestoken of de bouwvoor (25 cm ) die je bij bouwland laat onderzoeken?? Want daar heb je al meteen een groot verschil in benadering. Laat je grasland in plaats van 10 cm 25 cm steken dan zak je ook meteen in je os gehalte, daar hoef je niet eens voor te scheuren.
Farmer_
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Wat betreft mineralen uitspoeling kun je tegenwoordig zien dat de groenbemester eerder tekort komt dan dat er uitspoelt.

Moet je een stikstof binder als groenbemester zaaien.
JanCees
@dorpsrandhoeve helaas zitten ook op derogatiebedrijven de problemen met N in grondwater veelal op het zand en de meest N problemen in grondwater 70% van de monsters zitten op bouw/land maisland zuid de verklaring heb ik er niet voor dan ben jij de positieve uitzondering die de regel bevestigd
dorpsrandhoeve
@JanCees Volgens mij zit dat probleem grotendeels niet onder de mais van de derogatiebedrijven, anders vraag dat een keer aan Josl als je hem tegenkomt. Die kan het jouw misschien wel uitleggen waar dat misschien wel vandaan komt. Ergens op het forum in een ander draadje heb ik uitgelegd hoe het beter kan, door enkel regels strakker te maken voor derogatiebedrijven in het zuiden (op zand) wordt het probleem niet opgelost, maar wordt juist een tegengesteld effect gecreëerd. Dan zijn er veel bedrijven die de derogatie vaarwel zeggen.
cs-agrar
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Bij ons daalt die bodemvoorraad niet

wat er niet is kan niet weg
Frans1
Quote Reactie van @JanCees:
Mais maakt je bodemvoorraad organische stof een stuk kleiner

Dit is het voordeel van mais op gescheurd land,geeft de beste opbrengst,puur door het opbranden van die os
+1
Frans1
Quote Reactie van @JanCees:
het weer herstellen gaat generaties over heen

Overdrijven is ook een vak

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkkoeien , melkveebedrijf en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
222
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
0