Plan van Aanpak IBR/BVD nog niet rond

Het uitwerken van het plan van aanpak voor de verplichte IBR- en BVD-bestrijding duurt langer dan verwacht. “Het is een complex proces”, meldt voorzitter Toon van Hoof van de stuurgroep IBR/BVD.
 Plan van Aanpak IBR/BVD nog niet rond (melkvee.nl)

Het uitwerken van het plan van aanpak voor de verplichte IBR- en BVD-bestrijding duurt langer dan verwacht. “Het is een complex proces”, meldt voorzitter Toon van Hoof van de stuurgroep IBR/BVD.

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

+2
robbies
Kom op Toon, zo complex is het niet. De kalversector ligt dwars omdat ze de kwalitatief betere kalveren niet meer kunnen importeren uit exotische landen. Van Drie beroept zich vrolijk op de Europese vrijhandel. Spreek dat dan ook gewoon uit en doe niet zo belangrijk. Alsof zulke materie rocket science is.
achterhoeker2
De kalversector zit dwars , gewoon het probleem benoemen.
MARTIJN G
Gewoon een bestrijdingsprogramma verplichten. Ook de kalversector heeft belang bij gezonde kalveren die vrij zijn van BVD en andere ziektes. Zelf leveren wij al geen kalveren meer aan bedrijven die gelinieerd zijn aan Van Drie. Een gezonde BVD en IBR vrije sector begint bij jezelf.
+6
weideboer
@MARTIJN G niet zo hard graag. GD vertrouw ik ook voor geen meter, alles draait bij hun nu om het verdienmodel. En welke alternatief heb je als melkveehouder buiten het GD., niets. Ook het monitoren is voor het GD een kip met de gouden eieren, u betaald en anders.... status kwijt.....ook binnen de mesterijen zijn ze deze monopoly positie van het GD wel wat zat
MARTIJN G
@weideboer Wel hard. Als je op alles en iedereen wilt wachten worden wij nooit vrij van IBR en BVD. Dit zal in eerste instantie geld kosten. Later verdien je dit dubbel en dwars terug.
cornelissen
@MARTIJN G Als je een keer bedonderd bent sta je echt niet meer vooraan in de rij.
Heeft mij 1500 gulden gekost in het verleden aan verplichte ibr entingen,de voordelen zouden "enorm"zijn ,maar het was weg 1500 gulden.
+1
Farma_boerke
@cornelissen 1500 gulden valt nog wel mee er zijn genoeg boeren die de vorige keer de volledige veestapel kwijt zijn geraakt aan de IBR entingen en reken maar niet dat er veel is vergoed. SIS (Stichting IBR/BVD Schade) is destijds zelfs door Bayer aangeklaagd en veroordeeld.
Laat ze eerst maar zorgen voor goede veilige, afgedode vaccins ipv levend verzwakt en zorgen dat er open word gehandeld en gecontroleerd op BVD vervuiling erin
robbies
@MARTIJN G hoe verdien je dat terug?
MARTIJN G
@robbies Verwacht je nog een serieuze reactie??.
robbies
@MARTIJN G ja, eigenlijk wel. Ik vermoed dat je zal zeggen in verbeterde melkproductie, maar zolang je naast een statusloze kalverhouder zit, heb je garantie tot de deur dat je vrij blijft
+1
Wilbert
@MARTIJN G hier geen ibr antistoffen in de melk en geen bvd virus (quickscan). Moet ik nu geld gaan uitgeven aan certificatie, terwijl mijn dieren niet gezonder worden??
Ben wel voor verplichte check op ibr en bvd in de tankmelk, is vrij eenvoudig en brengt probleembedrijven meteen in beeld. Het hele gd circus zit ik niet op te wachten.
weideboer
@Wilbert exact, waarom betmalen als je gezond bent. Je betaald je autodealer ook geen abonnementsgeld als je auto goed loopt. En als je volgens het GD protocol niet betaald raak je je status kwijt en ben je in hun ogen een niet ziektevrij terwijl je dat wel bent
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
exact, waarom betmalen als je gezond bent.

Dit is wel een beetje een non argument vind ik. Onze zuivelcooperatie heeft bedacht dat het een goed signaal richting haar klanten was dat wij kunnen aangeven dat we serieus bezig zijn met het monitoren en bestrijden van die 2 ziektes. De ledenraad, onze wijze vertegenwoordigers bij RFC, hebben dit goedgekeurd en dan hebben we er weer een regeltje bij. Je kunt er boos over worden maar uiteindelijk moet je er toch aan voldoen anders halen ze geen melk op. Heb gekeken wat de opties zijn en dan kom je uit bij of enten, of certificeren via de GD, da's zo ongeveer de monopolist op dit gebied. Het is niet anders, d'r wordt ons zoveel door de strot gedrukt tegenwoordig, KLW moet ik ook nog invullen om de megaboeren uit de wind te houden. Het is wel de beste manier om kleinere boeren die nog makkelijk kunnen stoppen te laten stoppen. Steeds meer regeltjes totdat ze er helemaal tabak van hebben, ik ben wat dat betreft al mooi eind op weg. Eerst nog even wachten op de fosfaatrechtjes, da's dan weer een kadootje van onze intensieve vrienden als soort van goedmakertje voor de bende die ze er van maken.
cjw73
@Wilbert volgens mij wordt jou bedrijf automatisch vrij binnen 2 jaar na geen antistoffen in de tank. Tenminste mijn uitslagen waren in het verleden ook zo wat jij vermeld en heb toen ineens bericht gekregen dat ik in aanmerking kwam voor de certificering voor ibr en bvd. Ben inmiddels een paar jaar vrij van beide.
aukevd
Betervee in maastricht doet ook oorbiopten en die uitslagen worden door de gd erkend.

zijn ook nog iets goedkoper
sorry
vedder
@sorry Als je er meer hebt zou ik even contact leggen met betervee
weideboer
@aukevd dat monitoren voor bedrijven die geen jongvee hebben en geen vaarskalveren vangen/verkopen voor het leven is monitoren onmogelijk. Het voorstel om dan maar via een tankmonster je bedrijf te monitoren(veel goedkoper en precies dezelfde bewaking) werd door het GD afgedaan als.....uhm...."nee dat doen we gewoon niet".
paul1
Waarom alles tegelijk, ibr en bvd , laat er minimaal een jaar tussenzitten
+1
vedder
@paul1 Ja Juust, bvd en ibr zijn heel iets anders, bvd moet je niet enten maar ruimen. Ibr vrij is geen beginnen aan. Per bedrijf bepalen
+2
Direct BVD\IBR vrij worden een heel deel van Europa heeft al die status waarom nog langer wachten. Laat van Drie en consorten ook alleen maar vrije kalveren importeren en geen entingen meer toestaan.
+1
puntertje
Wat een drama, Toontje is er al een decennia mee bezig, mag zelfs na z'n zittingsperiode vrolijk door declareren maar krijg totaal niets voor elkaar. Hij is een trekpopje van Hennie Swinkels die gewoon schijt heeft aan het veel grotere belang van de zuivelsector t.o.v. die paar miljoen winst die Van Drie nu extra kan bijschrijven.
+1
jan is hobbyboer
Aanpak is hier allang rond. Vanaf komende zomer gaan we gewoon enten voor IBR/BVD, is goedkoper en minder rompslomp dan dat gedoe bij de GD. Kan mooi samen met PBB. Die systemen van de GD zijn niet bedacht voor deeltijd boeren met weinig koeien.
weideboer
@jan is hobbyboer ook niet voor bedrijven met veel koeien en kritische boeren. Wel voor boeren die alles slikken en gek zijn op automatische incasso's 😆
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
Wel voor boeren die alles slikken

Het wachten is op een gevatte opmerking van @Weurding 😄
+1
jvt
Toon moet maar ff keertje komen koffie drinken hier in t Bels, kan ik m in een keer het belse systeem uitleggen, kopietje van werkwijze meegeven en tis allemaal niet zo moeilijk. Moet ie ff keertje van Asten naar Rijkevoort rijden daarna, ff bij Hennie Swinkels op de koffie, zeggen sorry jongen, maar we moeten nu echt eens serieus werk maken van dat IBR en bvd gebeuren, jullie naaien ons al jarenlang met te weinig voor de kalveren geven dus we geven geen fl@kker meer om jullie verdienmodel, en binnen vijf jaar is Nederland van allebei vrij. Hoe moeilijk kan het zijn.
+1
jan w
Een goed moment voor de melkveehouderij is het om het nu op te pakken. Door het fosfaatreductieplan moete er op veel bedrijven koeien weg. Laat de koeien dan eerst onderzoeken en ruim de positieve dieren op, heb je 2 vliegen in 1 klap
josl
Afgelopen week zorgde de column van Jack Rijlaarsdam voor veel discussie. Dáár ligt de complexiteit van de aanpak IBR/BVD. Vertrouw er maar op dat er knopen worden doorgehakt. En ook dan zal de discussie zoals hierboven worden voortgezet. Dat voortdurend vingerwijzen naar de kalversector ben ik zo langzamerhand wel klaar mee. En verder doe ik er het zwijgen toe.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!