Mengvoer dat een melkveehouder ontvangt, mag vanaf 15 mei maximaal 4,3 gram fosfor per kilo mengvoer bevatten

Mengvoer dat een melkveehouder ontvangt, mag vanaf 15 mei maximaal 4,3 gram fosfor per kilo mengvoer bevatten of de fosfor/ruw eiwit-verhouding mag niet hoger zijn dan 2,2.
Voor bedrijven met een laag fosforgehalte in het totale rantsoen geldt, onder voorwaarden, een uitzonderingspositie. Die regeling is gisteren gepubliceerd in de Staatscourant en bepaalt wat het gemiddelde fosforgehalte per kilo mengvoer mag zijn dat tussen 15 mei en 31 december 2017 op een bedrijf met melkvee ontvangen mag worden of wat de maximale verhouding tussen fosfor en het bruto eiwit mag zijn.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-21924.h…
Groen1

Laatste  |  

Reacties

pietjepuk
Of de fosfor/ruw eiwit-verhouding mag niet hoger zijn dan 2,2.

Dus bij een ruw eiwit van 200 moet er minimaal 90 gram fosfor in zitten?????????
Groen1
De regeling geldt alleen voor melkleverende bedrijven. Jongveeopfokbedrijven en vleesveebedrijven kunnen doorgaans uit met een lager fosforgehalte in het voer en worden vanuit het oogpunt van administratieve lastenbesparing buiten de regeling gehouden. De kosten van de regeling wordt voor een melkveebedrijf met 100 koeien geschat op maximaal € 800 per jaar. De stijging van de administratieve lasten bedraagt voor alle melkveehouders samen ongeveer € 810.000.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
zwier
@Groen1 10000 melkveehouders x € 800 is volgens mij € 8 miljoen
Noorderling
En wat gebeurt er als je wel een silotje raap of tarwegist besteld? Met 1500kg latente fosfaatruimte loont p arm voeren totaal niet en mergelt de bodem juist uit.
oubi
Raaap is geen mengvoer
+1
Grensboertje
Gadverdamme met 1000kg fosfaatruimte op mijn fixerende gronden is naast kunstmest ook krachtvoer het haasje... Laat die derogatie maar klappen.
+2
robbies
@Grensboertje niet zo druk maken. 2 silootjes bijplaatsen en gewoon losse grondstoffen kopen. Die vallen buiten het voerspoor
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
2 silootjes bijplaatsen en gewoon losse grondstoffen kopen. Die vallen buiten het voerspoor

En zo worden de grote intensieve boeren weer ontzien, LTO zorgt wel erg goed voor haar leden. Hier wordt de P-pil standaard na kalven. DTOT zou zeggen, ze bint knettergek geworden, en ben bang dat ie ook nog wel gelijk heeft ook.
harke
@jan is hobbyboer of monocalciumfosfaat voeren ...
kaas
@harke dat telt wel mee als fosfaat aanvoer
Nick83
@kaas Ja en? Wat zou dat?
robbies
@jan is hobbyboer ik ben net zo min een fan van LTO als jij dat bent maar dat losse grondstoffen buiten het voerspoor vallen is LTO niet aan te rekenen. Losse grondstoffen-jongens worden niet vertegenwoordigd door Nevedi, dus kan ze niet verplicht worden om deel te nemen aan het voerspoor.
weurding
@jan is hobbyboer valt mee jan, voer al jaren grondstoffen, wordt gemengd geleverd, kun jij ook wel krijgen, vanaf 3 ton geloof ik
Grensboertje
@robbies Ja dat is lekker praktisch, ik voer alleen mais gras en brok met een blokkenwagentje. Met 1000kg fosfaatruimte op de grond zou het niet best zijn als ik bijproducten moet kopen 😂
+2
robbies
@Grensboertje een Duitse voerleverancier bellen dan?
Grensboertje
@robbies Zit ik dus al jaren bij, geldt deze regel alleen voor Nederlandse mengvoer boeren? Of ben ik als boer aansprakelijk?
robbies
@Grensboertje nu ligt de verantwoording nog bij de mengvoersector. Als maatregelen bij evaluatie niet toereikend zijn, dan verschuift de verantwoording naar de boer. Voor zover controle en handhaving mogelijk zijn
+2
Grensboertje
@robbies Oké gelukkig maar, heb Duitse brok met 5.8 P erin. Is voor mij de enige manier om nog een beetje fosfaat op m'n land te krijgen...
Wiebren
Deze regeling hoeft naar verwachting niet in werking te treden, dus maak je er niet naar over.
Boerderij heeft dat beter door als Nieuwe Oogst gezien de berichtgeving
robbies
@Wiebren is ook wel een beetje oud nieuws. Is vanaf het begin al toch bekend?
Wiebren
@robbies ja lijkt mij ook, regeling voor het geval dat. En omdat Brussel dat liever heeft.
christo
Mengvoer is zooo 2015.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkvee , fosfor , eiwit , mengvoer , melkveehouder en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!