Capaciteit is meer dan omvang melkstal

Naarmate een melkstal groter wordt, neemt de effectiviteit per persoon af. Een melker kan 90 koeien per uur melken in een nieuwe melkstal, twee melkers per persoon 80 en drie of meer mensen komen niet verder dan 70 koeien per persoon per uur.
 Capaciteit is meer dan omvang melkstal (melkvee.nl)

Naarmate een melkstal groter wordt, neemt de effectiviteit per persoon af. Een melker kan 90 koeien per uur melken in een nieuwe melkstal, twee melkers per persoon 80 en drie of meer mensen komen niet verder dan 70 koeien per persoon per uur.

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

+3
brabo
Er is zelfs een systeem waarmee je met 0 personen toch tot zo'n 10 koeien per uur kunt melken 😄
+1
cjw73
@brabo heb je geld dan doe je wonderen, heb je het niet blijft het donderen.
+1
spotmelker
Ik heb een systeem met de helft van die capaciteit maar als het melken klaar is heb ik de boxen schoon en ingestrooid, kalveren en pinken gevoerd en de koffie klaar. 😁
+3
jan is hobbyboer
Ik melk er maar stuk of 18 per uur, heb je ook nog tijd om kalfjes te voeren tussendoor. Vind melken hardstikke leuk, maar elke dag 2x 80 koeien in een uur aansluiten begint toch wel beetje op echt werken te lijken, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
de hoef
@jan is hobbyboer ik doe niks en lever ook melk af
cjw73
@de hoef meende dat je nog een gedeelte door de melkstal deed. Of is er weer een robot bij gekomen?
+1
de hoef
@cjw73 klopt had wat trammelant dus 1 bij gezet
+1
dwers
Ik melk 40-45 koeien in een uur 6 melkstellen (automatische afname) ondertussen strooi ik de koeien met stro in.
komelker 2
@dwers Melken in een moderne grupstal is prachtig.
harke
@komelker 2 je bent vast nog jong.
Hier blij dat we sinds 6 jaar geen grupstal meer hebben
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @harke:
je bent vast nog jong

Dat vat ik maar op als een compliment, bijna 50 inmiddels 😄. Voordeel van grote Holsteins met redelijk goede uiers is op grupstal dat je niet zo diep door de knieën hoeft. Als je er niet teveel melkt kan lichaam prima aan. Denk dat zo'n grote moderne melkstal fysiek en geestelijk veel belastender is, vooral ook door het nogal monotone werk, dag in dag uit meerdere uren achter elkaar, echt iets uit de 20e eeuw. Robot is natuurlijk ook een prima oplossing, maar nog beetje duur voor mijn aantal koeien en ook zo'n pieper waarmee je elke minuut van de dag oproepbaar bent lijkt me een verschrikking.
brabo
@jan is hobbyboer
een hele dag met een muis in je hand naar een scherm zitten turen kan ook heel belastend zijn 😄
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @brabo:
kan ook heel belastend zijn

Geestelijk misschien voor sommigen, maar lichamelijk is het als computeraar vrij makkelijk om je 70e te halen zonder veel klachten. Het is gewoon 1 van de makkelijkere beroepen in dit land, het verdiend heel redelijk en je lijdt er nix onder. Boeren is vaak precies het tegengestelde, alleen hebben die dan weer een vermogenswinst waar je niet tegen kunt werken.
pieta
@jan is hobbyboer Ik ben toch gestopt met mijn werk achter de computer omdat ik er een berg lichamelijke klachten (nek/schouders) van kreeg.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
met mijn werk achter de computer omdat ik er een berg lichamelijke klachten (nek/schouders) van kreeg

In Vlaanderen vinden ze dat je voor een computer het meest nuttig bezig bent, niet achter een computer, en daar kan ik ze wel gelijk in geven.

Werken met een computer is overigens iets heel anders dan werken als computeraar. Veel administratieve functies, zeker in jouw jonge jaren, was veel klopwerk en daarvan is wel bekend dat RSI op de loer ligt, zeker in combinatie met slechte werkhouding en stress. Computeraars met RSI ken ik niet, met computeraars bedoel ik software ontwikkelaars, die tikken per dag geen 1000-en regels meestal.
+2
Dre van Helmond
Wij kunnen heel veel koeien per uur onder hangen,maar koeien houden is meer dan melken .
En daar zijn we wel druk mee.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden koeien , melken , melkvee , melkstal en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!