‘Recht de rug, wees trots en pak leugenaars aan’

Het beeld van de landbouw bepalen we zelf, schrijft columnist Hans Luijerink. ‘Recht de rug, wees trots en draag uit wat je doet!’
Drie miljoen mensen genieten ’s zondags van Boer zoekt Vrouw. Ze wentelen zich met plezier in het boerenleven, ook al wordt op de achtergrond wat commentaar geleverd op de ambities van David – die een groot varkensbedrijf wil opzetten – en het aantal koeien van knuffelbeer Olke in Texas.

Natuurlijk gaat er wel eens iets mis in de landbouw.

Meer: boerderij.nl/Home/Blogs/…
Groen1

Reacties

+2
danielle-hekman
Helemaal mee eens.!!
arie.j
Met dat verhaal over die slachterij van deze schrijver ben ik duidelijk niet eens.
De boodschapper van onwelgevallig nieuws zelf de schuld gaan geven is wel heel absurd.
Als hij een gewone werknemer was geweest had hij waarschijnlijk niets er van in het nieuws gebracht,want klokkenluiders vergaat het meestal slecht
In Belgie denken ze gelukkig heel anders deze Hans Luijerink
Zo iemand, die de meeste grove wantoestanden probeert goed te praten zitten de vleessector allerminst op te wachten.
Voor de laatste maatregelen in België, waar ze beter weten dan deze alles goed prater.
En heel gelukkig anders reageren zie hier
focus-wtv.be/nieuws/…
pieta
@arie.j Als het klopt wat ie zegt heeft die filmer wel drie pakken boter op zijn hoofd. Dat neemt niet weg dat wat daar gebeurde dat dat niet kon. Maar als je er verantwoordelijk voor bent had ie gewoon direct actie moeten ondernemen. Zo iemand is in mijn beleving geen klokkenluider maar gewoon de ergste van allemaal.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Als het klopt wat ie zegt heeft die filmer wel drie pakken boter op zijn hoofd. Dat neemt niet weg dat wat daar gebeurde dat dat niet kon. Maar als je er verantwoordelijk voor bent had ie gewoon direct actie moeten ondernemen. Zo iemand is in mijn beleving geen klokkenluider maar gewoon de ergste van allemaal

Hier wat er door beide partijen van werd gezegd.
boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/…
Wie gelijk heeft weet ik niet, bij voorbaat de slachterij geloven die enorme belangen heeft zou ik niet doen.
Maar ook al zouden ze gelijk hebben dan is er nog van alles mis geweest.
Immers zonder dat continu een controleur werknemers op de vingers tikt moet het in een fabriek ook goed kunnen gaan.
Wanneer morgen in een zuivelfabriek de meest onfrisse toestanden bij de verwerking openbaar komen, dan komt een fabriek er ook niet op die manier mee weg .
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Immers zonder dat continu een controleur werknemers op de vingers tikt moet het in een fabriek ook goed kunnen gaan.

Gelegenheid maakt de dief. En de controle was er dus duidelijk niet.

Ik keur het gedrag in de slachterij ook gewoon af. Maar ik zou graag zien dat als eerste de verantwoordelijke flink gestraft ging worden. Die is aangesteld om dit in goede banen te leiden en heeft dus volledig gefaald.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Gelegenheid maakt de dief. En de controle was er dus duidelijk niet.Ik keur het gedrag in de slachterij ook gewoon af. Maar ik zou graag zien dat als eerste de verantwoordelijke flink gestraft ging worden. Die is aangesteld om dit in goede banen te leiden en heeft dus volledig gefaald.

Protocol en productieproces moet gewoon zo zijn dat zulke dingen niet voorkomen,
Wanneer het gewoon een uitzendkracht was geweest die er wat makkelijk over dacht, dan was het nog tijden zo doorgegaan. Blijkbaar geen enkel toezicht een zo'n tijdelijke uitzendkracht zijn werk wat dat betreft goed deed.
En dat zal in de rest van de slachterij dan ook wel zo geweest zijn.
wat fout is dat is gewoon fout.
En van fouten leren doe je niet door ze te ontkennen.
pieta
@arie.j Ik ontken de fouten niet. Ik noem er gewoon een paar meer.
Porky
@pieta helemaal mee eens,
Porky
@arie.j Nou lul je behoorlijk uit je nek, die gast was aangesteld om in te grijpen als er onregelmatigheden waren,wat doet hij? Hij filmt het, prima, maar dan moet je ook direct daarna ingrijpen,en het niet op zn beloop laten, en door laten gaan, jij blijft ook gewoon filmen als er iemand verkracht word? Of grijp je in?
arie.j
Quote Reactie van @Porky:
e.j Nou lul je behoorlijk uit je nek, die gast was aangesteld om in te grijpen als er onregelmatigheden waren,wat doet hij? Hij filmt het, prima, maar dan moet je ook direct daarna ingrijpen,en het niet op zn beloop laten, en door laten gaan, jij blijft ook gewoon filmen als er iemand verkracht word? Of grijp je in

Kan je ook in normale woorden reageren?
Of sta je ieder op die manier te woord?
Wees dan een vent en reageer onder eigen naam.
Porky
@arie.j ja valt niet mee hè als je domme praat doet, dan kun je zoiets verwachten, jij bent blijven hangen bij het liedje " hi hi hi ,ha ha ha, k stond er bij en ik keek er na" maar doe niks
arie.j
Quote Reactie van @Porky:
@arie.j ja valt niet mee hè als je domme praat doet, dan kun je zoiets verwachten, jij bent blijven hangen bij het liedje " hi hi hi ,ha ha ha, k stond er bij en ik keek er na" maar doe niks

Je doet je nickname eer aan, wroet maar lekker verder in de modder.
Porky
@arie.j dat geeft niks , soms moet je wroeten om de vuiligheid boven te halen, ben niet bang om te wroeten , in tegenstelling tot mensen die alles glad willen strijken en weglopen als ze zien dat er iets gebeurd wat niet in de haak is.
+4
robbies
@Porky je wroet niet in de modder. Je gooit ermee
delavalboer
Er zijn in Nederland als steeds meer mensen die met iniatieven komen om agrarisch nederland beter op de kaart te zetten.
Boer burgertweed en boert bewust en nog vele andere.
Dit komt voort uit ontevredenheid van belangenorganisaties die het niet voor ons opnemen zoals lto! Ook komen de meeste onrealistische verhalen ons netvlies voorbij met van allerlei nepnieuws en verdraaide feiten. Wij als BoerIN gesprek proberen ook een tegengeluid te geven door wel met feitelijke dingen te komen en de auteur of organisatie die het verhaal plaatste te benaderen.
Binnenkort hier meer over. We zijn een beginnende organisatie en doen het allemaal in eigen tijd en op eigen kosten, maar we zijn achter de schermen hard aan het werk!!
We moeten ons meer richten op openheid en de burger die steeds verder van ons vandaan staat.
Niet omdat we dit nu zelf zo leuk vinden maar het begrip van de burger is steeds verder te zoeken, en daardoor krijg je steeds meer regels en wetgeving die het ons steeds moeilijker maken om ons werk te doen.
Maar het is heel lastig om deze groep mensen te benaderen en overtuigen.
+1
Ohzo
@delavalboer in de sector zou men moeten investeren in goede lobbyisten en marketing bureau. Om een boodschap goed over te brengen is nog niet zo simpel.
+1
robbies
@Ohzo de spijker op de kop. Elk serieuze onderneming heeft een PR-medewerker. Wij sturen met 18.000 melkveehouders een paar collega''s naar voren. Als je Cees Romijn bij Nieuwsuur ziet hakkelen, dan wordt de noodzaak van een goede PR nog eens benadrukt
+1
Jaap40
@robbies
De periferie van de landbouw moet zijn verantwoording nemen. Zij schitteren steeds door afwezigheid binnen deze 'media' discussies. Zij hebben geld en misschien kennis om als totale sector naar buiten te treden. Het zijn niet alleen de 18.000 boeren die steeds in hun ziel getrapt worden, ook de 50000 mensen die we aan de vreet houden binnen deze sector worden constant beschadigd.

Met deze complete groep moet opgestaan worden.

Dus banken, makelaars, voerleveranciers, zuivel, mechanisatie etc, slaat uw handen ineen en vorm eenheid en ga als een blok achter uw betrokken boeren staan. Zij betalen u immers of leveren spotgoedkope melk. Misschien valt er nog wat te redden.
+1
robbies
@Jaap40 die wens is naïef. De grote voerbedrijven zien NL als verkoopargument en hebben hun blik op t buitenland gericht. De voersector haalt 20x zoveel omzet weg bij pluimvee en varkens, maar aan mediaoffensieven doen ze niet mee. Ze investeren liever in een buitenlandse vestiging. Ook de andere industrieën hebben geen zin om te investeren in de NL-veehouderij. Ik ben het eens met je oproep, maar verwachtingen heb ik er niet van
+1
MARTIJN G
@Jaap40 Helemaal mee eens. Eigenwijs wat we zijn om maar 1 euro teveel te betalen aan belangenbehartiging of pr.
+1
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
@Ohzo de spijker op de kop. Elk serieuze onderneming heeft een PR-medewerker. Wij sturen met 18.000 melkveehouders een paar collega''s naar voren. Als je Cees Romijn bij Nieuwsuur ziet hakkelen, dan wordt de noodzaak van een goede PR nog eens benadruk

Klopt, en FC heeft bv. zeker goede woordvoeders.
LTO is echter geen onderneming en daar denken ze dat een belangenbehartiger het zelf moet kunnen.
Onterecht, overigens hebben ze richting Brussel wel een professioneel iemand om te lobbyen.
Maar alles kost geld, en boeren willen graag wat betreft contributie voor een dubbeltje op de eerste rang, anders gaan ze naar de NMV (waar het niks beter is)
En helemaal niets betalen, maar alleen afgeven op alles, dat vinden sommigen nog leuker.
Groen1
@arie.j Het belang van koffiedrinken in Brussel
In tweeënhalf jaar werken als lobbyist in Brussel voor LTO Nederland heb ik meer koffiegedronken dan alle jaren daarvoor. Dat klinkt wellicht als lui, maar ik verzeker u dat als je veranderingen in EU-beleid wilt bewerkstelligen, je in Brussel niet genoeg koffie kunt drinken.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
Ohzo
@Groen1 zeer zeker!
+1
Ohzo
@arie.j FC heeft goede woordvoerders, maar de marketing is zot. FC, Rabobank en Den Haag zitten maar wat graag bij elkaar, maar hebben daar niet bepaald het belang van de veehouder of hoe hier tegen aan gekeken wordt door de consument, in het oog. Kijk maar naar de reclames en kijk maar dat het mogelijk is om als sector voor van alles de schuld te krijgen. Het is nog niet de schuld van de veehouderij dat de zon ondergaat
+1
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
FC heeft goede woordvoerders, maar de marketing is zot. FC, Rabobank en Den Haag zitten maar wat graag bij elkaar, maar hebben daar niet bepaald het belang van de veehouder of hoe hier

Geen lid neem ik aan? Want die denken al gauw te weten hoe slecht FC het doet.
Wat betreft die marketing weet ik niet wat je bedoelt, zolang het een prima melkprijs oplevert zie ik er weinig zots aan.
Ohzo
@arie.j een goede melk prijs? Men vindt het nu een goede melkprijs,omdat het geen 25 €ct is.. Je denkt niet dat hele debacle met 'weidemelk' , vogelstand, zure regen kolder, vermeende dierenmishandeling: ik kan nog wel even doorgaan, geen kosten voor de melkveehouder heeft? Je denkt niet dat een akkerbouwer, die men het liefst afschildert als een gifmenger, verder geen irreele kosten heeft moeten maken?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
@arie.j een goede melk prijs? Men vindt het nu een goede melkprijs,omdat het geen 25 €ct is.. Je denkt niet dat hele debacle met 'weidemelk' , vogelstand, zure regen kolder, vermeende dierenmishandeling: ik kan nog wel even doorgaan, geen kosten voor de melkveehouder heeft? Je denkt niet dat een akkerbouwer, die men het liefst afschildert als een gifmenger, verder geen irreele kosten heeft moeten maken?

Een goede melkprijs bij een fabriek, daar spreek je over als die hoger is dan het gemiddelde van de rest.
Of die prijs kostendekkend en genoeg is , dat is een heel ander verhaal.
Net zo min als je de melkprijs bij FC voldoende zou vinden bij 40 cent als de rest 45 cent betaald.
Wat je met een debacle met weidemelk bedoelt weet ik niet, die is er niet
De rest die je noemt heeft niets met FC te maken
Nogmaals, ben jij lid van FC?
+2
Ohzo
@arie.j ik denk dat eraan voorbij gegaan wordt wat we bedoelen te zeggen. Het heeft niets te maken met FC, A-Ware of wie dan ook. We hebben het over een sector belang, niet over een fabrieksbelang. Weidemelk wordt nog leuk; Ieren lachen zich dood, die hebben pas weidemelk, Nieuw Zeelanders, dat zijn de echte weiders. Door weidemelk te introduceren is er automatisch gesuggereerd dat alle andere melk minder is. En DAT is een marketing technische blunder! En nee, ik ben FC lid geweest, maar woon niet in Nederland. En zoals vele Ex-Nederlanders vind ik het dood zonde en droevig met de landbouw(ers) wordt omgesprongen!
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
@arie.j ik denk dat eraan voorbij gegaan wordt wat we bedoelen te zeggen. Het heeft niets te maken met FC, A-Ware of wie dan ook. We hebben het over een sector belang, niet over een fabrieksbelang. Weidemelk wordt nog leuk; Ieren lachen zich dood, die hebben pas weidemelk, Nieuw Zeelanders, dat zijn de echte weiders. Door weidemelk te introduceren is er automatisch gesuggereerd dat alle andere melk minder is. En DAT is een marketing technische blunder! En nee, ik ben FC lid geweest, maar woon niet in Nederland. En zoals vele Ex-Nederlanders vind ik het dood zonde en droevig met de landbouw(ers) wordt omgesprongen!

Dan rustig met de kritiek op alles en iedereen in Nederland
Leden van een coöperatie kunnen dat trouwens prima zelf wanneer dat nodig is.
Verhaal over weidemelk snap je niets van, geeft niet als het hier maar werkt
Dat Ieren of Nieuw-Zeelanders lachen is me nog niet opgevallen.
Ohzo
@arie.j ach he toch.. Lastig met kritiek omgaan.
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
rie.j ach he toch.. Lastig met kritiek omgaan.

Nee dat is het niet.
Maar als je de omstandigheden in Nederland niet meer goed kan volgen en ook niet aan de lijve ondervind, dan moet je niet te snel denken dat je het weet met bv, weidemelk.
Omgekeerd, als er boeren hier bv.BST zouden gaan gebruiken (stel dat het mocht) dan zouden ze hun eigen graf graven.
+1
Ohzo
@arie.j je gaat ervan uit dat ik de situatie in Nederland niet goed ken.. Aannames leiden vaak tot misverstanden en fouten, daar zijn voorbeelden genoeg van.
+1
pieta
@arie.j Weidemelk werkt wel voor wie weidt. De manier waarop het er in gedrukt is en hoe men daardoor niet-weidemelk wegzet is eigenlijk coop-onwaardig. Wij hebben hier folders liggen van de RFC waar letterlijk in een bijschriftje staat dat bedrijven die niet weiden over weinig grond beschikken.
Bij de open boerderij dagen mag je je bedrijf geeneens laten zien als je niet meedoet aan weidegang volgens mij.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Bij de open boerderij dagen mag je je bedrijf geeneens laten zien als je niet meedoet aan weidegang volgens mij.

Lijkt me heel terecht, dat zijn reclamedagen voor FC vanuit afzet oogpunt.
Als jij je eigen bedrijfsvoer wil verdedigen naar de burger dan moet je het maar zelf doen en niet FC voor dat karretje spannen.
Ohzo
@arie.j en wat doet RFC met de rest van de melk? Met ' Randstad verstand' weidemelk is melk van koeien die in de wei lopen.Dus in December geen weidemelk. Vraag maar eens aan een marketing bureau wat zij ervan denken als je een jaarrond kwaliteits product op de markt wil zetten, maar dan een kleine periode als highlight adverteert. Maar goed, het ging om sector imago, niet om RFC imago
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
@arie.j en wat doet RFC met de rest van de melk? Met ' Randstad verstand' weidemelk is melk van koeien die in de wei lopen.Dus in December geen weidemelk. Vraag maar eens aan een marketing bureau wat zij ervan denken als je een jaarrond kwaliteits product op de markt wil zetten, maar dan een kleine periode als highlight adverteert. Maar goed, het ging om sector imago, niet om RFC imago

Denk jij echt dat er dat burgers in de randstad zo dom zijn dat ze niet weten dat koeien in de winter op stal staan? Typisch praat van mensen die geen voeling met burgers daar hebben.
In de Randstad woon ik zelf , dus pas maar op
Ohzo
@arie.j en hoe zit het dan met melk geproduceerd in de winter. Is geen weidemelk, maar kost meer. Tenzij het uit Ierland komt in december. Dus marketing technisch een krom verhaal. Nogmaals: het ging om sector imago. En als je denkt dat ik en anderen er zo ver naast zitten; waar komt al het gedram dan vandaan in de media? Betekent dus dat de algehele sector de zaken niet onder 'controle' hebben.
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
@arie.j en hoe zit het dan met melk geproduceerd in de winter. Is geen weidemelk, maar kost meer. Tenzij het uit Ierland komt in december. Dus marketing technisch een krom verhaal. Nogmaals: het ging om sector imago. En als je denkt dat ik en anderen er zo ver naast zitten; waar komt al het gedram dan vandaan in de media? Betekent dus dat de algehele sector de zaken niet onder 'controle' hebben

Geen enkele burger verwacht of verlangt in de winter koeien in de wei.
Jij woont niet in Nederland, anders zou je weten wat op een pak weidemelk het staat. Daar staat o.m. op dat de koeien een minimale periode van voor tot najaar buiten lopen.
Een beetje rustig met al je veronderstelling en kritiek als je niet eens weet hoe is en hoe het gaat.
Als er iets al krom is dan is het jou kritiek.
Verder is weidemelk niet iets wat de consumenten kopen omdat het gezonder of beter zou zijn, helemaal niet
Maar gewoon omdat de consument wil dat het van een bedrijf komt waar in de zomer de koeien naar buiten gaan om te weiden.
Je hele verhaal over marketing is hoe jij het graag zou willen, niet de werkelijkheid.
Verder laat je duidelijk je afkeer blijken, waarom eigenlijk? Moeten consumenten alleen doen wat jij graag wil? Maar de klant is nog steeds koning, behalve bij voedseltekorten.
In de zuivel is het omkeerde het geval, dus moet je je proberen te onderscheiden, en wel op de manier die de consument graag wil.
En dat is in Nederland en omgeving o.m. met koeien in de wei als het zomer is. Scheelt echt veel voor het imago en de afzet van nogal wat zuivel
En wanneer boeren zelf zorgen dat weiden niet afneemt komt er wellicht geen verplichting. Dat hangt ook nog in de lucht als de melkveehouders het niet vrijwillig doen. De politiek en maatschappij is hier anders dan in de VS
Ohzo
@arie.j ik zei al eens, wees voorzichtig met veronderstellingen.
Er is geen kip die een pak melk leest. Alleen een foto en een naam, 2 seconden weg, aandacht weg.
Je bent nogal fel als het om RFC gaat. Bestuurslid?
Daarnaast zou het je sieren om mij niet persoonlijk in een hoek proberen te zetten, maar gewoon een discussie aan te gaan. Je hebt voor dezelfde reden 'Porky' de pan uitgeveegd
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
Daarnaast zou het je sieren om mij niet persoonlijk in een hoek proberen te zetten, maar gewoon een discussie aan te gaan. Je hebt voor dezelfde reden 'Porky' de pan uitgeveegd

Ho even, jij schrijft degenererend over "Randstad verstand" alsof mensen hier niet normaal bij het hoofd zijn. Kun je voor mijn part je vet terug krijgen.
Dat burgers niet weten wat weide melk is alleen maar een mening van je, kennelijk wil je dat graag.
Ohzo
@arie.j ik zei niet ' Randstad verstand' maar Randstadters. Net zoals boeren, tukkers, turken een groep. Maarre, RFC bestuurslid?
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
@arie.j ik zei niet ' Randstad verstand' maar Randstadters. Net zoals boeren, tukkers, turken een groep. Maarre, RFC bestuurslid

Ik kopiër van je; "Met ' Randstad verstand' weidemelk is melk van koeien die in de wei lopen."
Dat is m.i. een sneer naar de mensen in dit gebied.
Maar goed, als je het anders bedoelt laten we het zo. De Randstad is overigens veel meer dan alleen stedelijk gebied, al lijkt dat uit de verte misschien zo.
Bestuurslid FC? hoe kom je daar bij.
Wel valt het met op als ik op de district vergadering hier kom dat van de negatieve geluiden die op dit prikbord soms te lezen zijn over FC vrijwel niets blijkt onder de leden.
En daarom heb ik het vermoeden dat het voornamelijk niet-leden zijn die graag wat schoppen.
Een geluid als van jou over weidemelk hoor ik daar van geen enkel lid
pieta
@arie.j Niet iedereen wil op de vergadering het woord. En fatsoenlijk je punt maken valt ook al niet mee voor iedereen. Bij ons komt de rayonadviseur volgende week op bezoek en reken maar dat wij die exact uit weten te leggen wat we bedoelen.
Die gaat dan terug naar de RFC en doet een poep en een plas en alles bleef zoals het was.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
arie.j Niet iedereen wil op de vergadering het woord. En fatsoenlijk je punt maken valt ook al niet mee voor iedereen

Dat zal dan wel niet, maar van verlegenheid merk ik daar ook weinig, terwijl goed de gelegenheid tot vragen wordt gegeven.
Daarnaast zijn de district bestuursleden gewone boeren, die kun je zo bellen of op een andere manier aanspreken.
Ze hebben voor het fosfaat gebeuren nog een paar zgn. huiskamer bijeenkomsten gehad om in kleinere kring dat te bespreken voor wie dat wilde.
Nou is Zuid-Holland niet direct de streek met erg veel opstallers, maar ze zijn er wel hier en daar.
Zelfs Nils den Besten , die nu distric voorzitter is was het, maar die ging weer weiden omdat het toch beter voor het imago was vertelde hij een paar jaar terug. Zal eens nagaan of ze daar nu buiten komen , maar ik dacht van wel. Kees Baan (2e voorzitter) hield ze ook binnen, maar daarvan hoorde ik ook geruchten dat hij vorig jaar weer ging weiden. Nu ik nadenk heb ik ze ook daar een keer buiten zien lopen vorige zomer.
christo
@arie.j Waar o waar zullen we ons vanaf 2020 druk over moeten maken? Weidepremie om zeep geholpen door eindeloos gezever geeft her en der toch stof tot nadenken. Er zit geen fatsoenlijk fundament onder het weidegangluchtkasteel.
Ohzo
@arie.j FC bestuurslid was een vraag. Ja of nee volstaat. Coop vergaderingen ben ik vaak zat geweest. ' We kunnen daar nu niet op in gaan, maar we komen er zeker op terug' of: als iedereen de vragen van tevoren will inleveren, kunnen we ons voorbereiden' Dat niemand een kritisch geluid geeft richting weidemelk is niet waar. Maar dat wordt van tafel geveegd, zie je eigen reacties. Het is me hier ook helemaal niet om te doen, maar wel om het sector imago!
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
' We kunnen daar nu niet op in gaan, maar we komen er zeker op terug' of: als iedereen de vragen van tevoren will inleveren, kunnen we ons voorbereiden'

Waar jij ooit geweest ben weet ik niet, maar hier staat 2 man aan iedere zijde van de zaal klaar met een microfoon om maar direct op iemand af te stappen die iets wil vragen.
En die krijgt heel normaal antwoord.
Van vragen vooraf inleveren op een district vergadering heb ik nog nooit gehoord.
En ik heb toch heel wat jaren district vergaderingen meegemaakt eerst van MUH, vervolgens Campina en nu FC
+1
pieta
@arie.j In de realiteit zijn we één lid van het grotere geheel. En worden we als niet-weiders bedolven onder een meerderheid die democratisch geen rekening houdt met ons belang. Het is meedoen of afvallen. Tenminste daar zie ik het naar toe gaan. Ik vind dat geen goede ontwikkeling. In een goede democratie houdt je ook rekening met de minderheid.
En dat rekening houden daar hadden wel wat dingen voor bedacht kunnen worden.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j In de realiteit zijn we één lid van het grotere geheel. En worden we als niet-weiders bedolven onder een meerderheid die democratisch geen rekening houdt met ons belang. Het is meedoen of afvallen. Tenminste daar zie ik het naar toe gaan. Ik vind dat geen goede ontwikkeling. In een goede democratie houdt je ook rekening met de minderheid.En dat rekening houden daar hadden wel wat dingen voor bedacht kunnen worden

Zoals gezegd kun je ook naar district bestuurder zelf stappen, bij mij wonen er binnen een km of 5 afstand wonen al 3, misschien moet jij wat verder,maar het zijn in de regel heel normale boeren.
En als er geen enkele maatschappelijke druk was hadden hier zeker 2 van die 3 hun koeien binnen en misschien de 3e ook nog wel. Dus het probleem is niet vreemd.
Dat er geen mogelijkheid is om bezwaren te uiten of onder woorden te brengen zie ik niet zo.
Wat je precies anders wilt weet ik niet, maar dat kun je bespreken. Of het je helpt dat weet ik natuurlijk niet.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Of het je helpt dat weet ik natuurlijk niet.

Dat weet ik wel. Het helpt niet. 😁

Ik heb ze vaak zat gesproken maar we zijn in de minderheid zeggen ze dan. Een beetje net als bij de kwantumtoeslag. Die moest er af. Ik zit dan weer net in dat groepje waar 9 van de 11 tegen afschaffing waren en het ledenraadslid voor.
Zo ook met de aanpassing van de winstverdeling. Onze @Jack Rijlaarsdam heeft het hier ook nog eens neergezet. Ook wel ter sprake gebracht op de vergadering. Verschillende mensen hebben het nog gepost op melkweb. Naar mijn idee was de meerderheid van de leden er gewoon tegen. Uitslag: het gaat door.
cornelissen
@pieta Ik kan het even niet volgen,je bent tegen de weidemelk toeslag,kan ik deels inkomen,het
is waarschijnlijk gedeeltelijk herverdelen van melkgeld,moet je in een coop eigenlijk niet willen,en je bent tegen afschaffing van de kwantumtoeslag, maar dat was geheel herverdelen.
Doet mij een beetje aan Van Weperen denken, die denkt er ook zo over
pieta
@cornelissen Ik vind dat de kwantumtoeslag in het middenspectrum recht deed aan het verschil in kosten. Iedere idioot met een vrachtwagen die hier op de stoep komt telt al meteen met ongeveer 30 euro voorrijkosten. Bij RFC kost dat volgens het door hun gedane onderzoek bijna niets. Iets met een slager die zijn eigen vlees keurt. Je moet je tank maar eens te klein hebben en ze een keer vaker opgehaald willen hebben. Die rekening is torenhoog. Dan is me dat transport en het regelen er van toch ineens duur.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Bij RFC kost dat volgens het door hun gedane onderzoek bijna niets

Hebben in het verleden bij de voorgangers van RCF al een een gespecificeerde tijds berekening op tafel gehad (gemaakt door de reeds lang opgeheven bond van coop zuivelfabrieken in Friesland). Conclusie: Als je de afstand niet meerekend kost iedere stop 4,5 a 5 minuten.
( 1 minuut erf op rijden , 1 minuut roeren, halve minuut slang aansluiten,kan eventueel tijdens roeren,zuigen overal het zelfde in tijden per minuut , halve minuut slang afkoppelen, 1 minuut spoelapparaat aansluiten en 1 minuut erf afrijden)
Zal gemiddeld wel aardig kloppen
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Ik heb ze vaak zat gesproken maar we zijn in de minderheid zeggen ze dan. Een beetje net als bij de kwantumtoeslag. Die moest er af. Ik zit dan weer net in dat groepje waar 9 van de 11 tegen afschaffing waren en het ledenraadslid voor.Zo ook met de aanpassing van de winstverdeling. Onze @Jack Rijlaarsdam heeft het hier ook nog eens neergezet. Ook wel ter sprake gebracht op de vergadering. Verschillende mensen hebben het nog gepost op melkweb. Naar mijn idee was de meerderheid van de leden er gewoon tegen. Uitslag: het gaat door.

Tja, maar dan is dat niet iets van geen kritiek of vragen kunnen/durven stellen maar gewoon van geen gelijk krijgen.
Op de vergadering waar verandering winstuitkering werd voorgesteld was ik hier ook.
Natuurlijk riep niemand hoera, er was meer een stemming van helaas, als het moet dan moet het maar, met wat lange tanden.
Overigens was dat iets wat de ledenraad uiteindelijk besloot , geen ledenstemming.
pieta
@arie.j Er werd nogal tegen geageerd. Bij stemming onder de leden hadden ze het er niet doorgekregen volgens mij. Maar goed zo is de weidegang ook ingevoerd. Dat bedoel ik nou met je kunt wel wat zeggen maar invloed heb je niet of nauwelijks.
Leo,s vriend
@pieta ligt er aan waar je zit, in de relatief kleinschalige gebieden was men massaal voor afschaffen kwantumtoeslag.
En in de gebieden met weinig huiskavel zal men minder enthousiast zijn over weidegang.
Ohzo
@arie.j verschillende vergaderingen. FC, LTO. Ik ben niet de enige, die dit zegt... Maar goed, nogmaals het ging om sector imago. Niet zozeer wat FC meent te moeten doen of laten.
arie.j
Quote Reactie van @Ohzo:
@arie.j verschillende vergaderingen. FC, LTO. Ik ben niet de enige, die dit zegt... Maar goed, nogmaals het ging om sector imago. Niet zozeer wat FC meent te moeten doen of laten.

Wanneer je vergaderingen van LTO en FC op één hoop gaat gooien weten we het wel weer.
Naar wat je allemaal schrijft vraag ikme af of je wel eens op een vergadering van FC bent geweest.
Doe verder je best daar in het buitenland, wij kunnen het hier wel af
brabo
Quote Reactie van @arie.j:
Doe verder je best daar in het buitenland, wij kunnen het hier wel af

weer een lekker gezellig opmerking van je.
Ik kan het hier wel waarderen dat er ook "buitenlanders" met ons mee prikken. Daar worden we met zijn alle wijzer van.
+1
arie.j
Quote Reactie van @brabo:
Ik kan het hier wel waarderen dat er ook "buitenlanders" met ons mee prikken. Daar worden we met zijn alle wijzer van.

Natuurlijk mag ieder meedoen, of we er wijzer van worden zal wel aan de persoon en zijn inbreng afhangen. Ieder bij de zuivel niet goed wijs verklaren als ze met weidemelk komen is nou niet direct de grootste wijsheid.
brabo
@arie.j
hij verkondigd hier gewoon zijn mening en daar is een forum als dit voor. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, dan wordt hier al gauw een saaie boel.
George
@brabo
Brabo ik hoorde dat je mijn buurman op de koffie hebt gehad.
brabo
@George
Ja klopt, hij kwam hier een vrachtje zaagsel brengen en toen hij onder de koffie melde dat hij uit Budel kwam bleek het dus jouw buurman te zijn.
Ohzo
@arie.j ik gooi het helemaal niet op een hoop. Ik ben verantwoordelijk voor wat ik schrijf, niet wat jij wilt begrijpen..
pieta
@arie.j Het startpunt van een coop is iets gezamenlijk doen. Daar past in beginsel het uitsluiten van bedrijven niet in. En dat is exact wat ze doen met weidegang. Je wordt gewoon structureel weggezet als tweederangs terwijl je gewoon mede-eigenaar bent. En ik snap heus wel dat ze reclame willen maken voor weidemelk en dat willen gebruiken voor het imago. Maar ze hadden ook de keuze uit meerdere opties kunnen laten bestaan. Bijvoorbeeld vee in het zicht laten lopen buiten (bijv 10%) in combinatie met doelen voor duurzame energie, natuur of landschap.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Het startpunt van een coop is iets gezamenlijk doen. Daar past in beginsel het uitsluiten van bedrijven niet in. En dat is exact wat ze doen met weidegang. Je wordt gewoon structureel weggezet als tweederangs terwijl je gewoon mede-eigenaar bent. En ik snap heus wel dat ze reclame willen maken voor weidemelk en dat willen gebruiken voor het imago. Maar ze hadden ook de keuze uit meerdere opties kunnen laten bestaan. Bijvoorbeeld vee in het zicht laten lopen buiten (bijv 10%) in combinatie met doelen voor duurzame energie, natuur of landschap.

Jij wilt jou bedrijfsvoering promoten, maar daar zijn die open dagen niet voor.
Wanneer bij FC alle dagverse melk en melkproducten weidemelk is, en voor kaas men het ook ingang probeert te krijgen met de nodige reclame, dan passen daar geen bedrijven bij waar burgers tot hun verbazing zien dat de koeien nooit naar buiten komen.
Dat is anti-reclame.
Dat jij je 2e rangs voelt kan ik inkomen, maar het is niet anders. Zo ziet een burger het ook.
Zelfs in Israël stond bij alle eigen zuivelproducten ook bio-yoghurt op het afhaal buffet.
Wees blij als de verplichting tot weiden via de politiek niet komt.
Wanneer FC bij open dagen gaat doen alsof stal houden heel normaal in Nederland is, dan wordt er met een week vragen in de 2e Kamer over gesteld, kun je op wachten. En dan komt de weide verplichting snel dichterbij denk ik .Het lijkt me dat opstallers zich beter wat op de achtergrond kunnen houden
Andere zuivelondernemingen zullen ook geen open dagen voor burgers bij bedrijven gaan houden waar de koeien nooit buiten komen.
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Jij wilt jou bedrijfsvoering promoten, maar daar zijn die open dagen niet voor.

Hier ben ik het wel mee eens. Maar daarachter ligt de door de coop opgelegde keuze voor enkel en alleen weidegang. Wie dat niet wil mag van de coop wel verdrinken zeg maar. Ik vind dat die keuze wel uitgebreider had mogen zijn. Dat je heden ten dage geen andere weg meer hebt om in te slaan weet ik ook wel. Maar dat is wel het gevolg van de eenzijdige keus die gemaakt is.
Ik ben blij dat wij ook nog vleeskalveren hebben. Dan ken je Van Drie en dan weet je wat het is als er een leidinggevende in de sector is die er voor gaat staan ipv als RFC erachter. En daarmee bedoel dat RFC wel heel makkelijk beslist wat wij moeten gaan doen. Ze roepen bij zo ongeveer elke wens ja dat doen die boeren wel.
dwers
Quote Reactie van @Ohzo:
Weidemelk wordt nog leuk; Ieren lachen zich dood, die hebben pas weidemelk, Nieuw Zeelanders, dat zijn de echte weiders

Weidemelk verhaal is een lachertje puur imago.
Tankwagens lossen op dit moment "weidemelk" kan wel van 4 melkveehouders zijn die op dit moment nog niet weiden (wel 120 dagen), terwijl een ander tankwagen nog niet op de weidemelk lijn mag lossen terwijl daar misschien wel melk in zit van veehouders die op dit moment al weiden maar waar bijv 5 ton stalmelk bij inzit.
Leo,s vriend
@dwers nou, hier word weidemelk toch echt apart opgehaald,als iemand de staldeuren weer losgooide werd de route weer aangepast. En de weiders die pas na de 1e snede beginnen worden momenteel bij de opstallers geladen.
robbies
@Leo,s vriend en daar gaat het dus fout. Weidemelk wordt verkocht als een aparte stroom. Ook in de winter! Blijkbaar schuift RFC met haar melkstromen naar goeddunken, en struikelt het over haar verontwaardiging als kritische tv programma''s daar melding van maken
Leo,s vriend
@robbies nee, fc kan de rug recht houden, alle weidemelk wordt als zodanig opgehaald.
dwers
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
nou, hier word weidemelk toch echt apart opgehaald,als iemand de staldeuren weer losgooide werd de route weer aangepast

Ook bij FC ???
Leo,s vriend
@dwers ja.
dwers
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
ja.

Toch raar hier in de buurt halen ze weidemelk bij boeren die de koeien nog niet buiten hebben, zomers wel maar ja "dat moet nog"
Leo,s vriend
@dwers ook als weidemelk?
dwers
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
ook als weidemelk?

Ja ze voldoen aan 120/6 dan is het blijkbaar goed.
arie.j
Quote Reactie van @dwers:
Toch raar hier in de buurt halen ze weidemelk bij boeren die de koeien nog niet buiten hebben, zomers wel maar ja "dat moet nog

Is dat nou onwil om maar niet te willen begrijpen aan welke eisen het begrip weidemelk moeten voldoen? Het lijkt er veel op.
En dat schrijft ik dan als reactie op alle kritiek erop in deze topic.
Hier een stukje uit een verhaal van en over Wiebren uit de laatste Veeteelt , en met hem zeg ik: "wanneer boeren nu net doen alsof weidemelk dwaasheid is en er de gek mee steken, dan moeten ze niet vreemd kijken als ze over een enkel jaar tegen de verplichting oplopen".
edepot.wur.nl/413100/

(klik om te vergroten)

dwers
Quote Reactie van @arie.j:
wanneer boeren nu net doen alsof weidemelk dwaasheid is en er de gek mee steken, dan moeten ze niet vreemd kijken als ze over een enkel jaar tegen de verplichting oplopen".

Waarom schrijf je dit aan mij mijn koeien hebben vorig jaar 3300 uren weidegang gehad dus zo gek doe ik het nog niet, bovendien loopt zomers ook alle jongvee buiten.
Ik wou alleen maar aangeven dat er nu "weidemelk" aan de fabriek wordt geleverd van waar sommige bedrijven nog niet eens weiden later wel 120 dagen nou dan heeft het toch niets met echte weidemelk van doen, dat zie je in de winter ook staat op het pak ook nog weidemelk je kunt beter vanaf half april reclame maken van het is er weer!!
arie.j
Quote Reactie van @dwers:
Waarom schrijf je dit aan mij mijn koeien hebben vorig jaar 3300 uren weidegang gehad dus zo gek doe ik het nog niet, bovendien loopt zomers ook alle jongvee buiten.Ik wou alleen maar aangeven dat er nu "weidemelk" aan de fabriek wordt geleverd van waar sommige bedrijven nog niet eens weiden later wel 120 dagen nou dan heeft het toch niets met echte weidemelk van doen, dat zie je in de winter ook staat op het pak ook nog weidemelk je kunt beter vanaf half april reclame maken van het is er weer!!

Schrijf ik er nog zo bij dat het als reactie op alle kritiek (ook dus van anderen) neerzet, krijg ik nog die vraag.
En verder weet jij dus wat met weidemelk wordt bedoelt, dat het niet zoiets als graskaas of meiboter is, maar dat het alleen aangeeft dat het van een bedrijf komt waar de koeien een bepaalde tijd buiten komen .
Waarom dan een verbaasde reactie neerzetten over iets wat duidelijk is?
delavalboer
@arie.j Nmv doet meer als lto. Gaan ook de discussie aan met anders denkenden ...lees Jantien de boer met haar landschapspijn....etc
Wilbert
@Ohzo goede pr is inderdaad belangrijk. Dat begint bij jezelf! Zo
makkelijk om naar een ander te wijzen die de pr moet regelen... wat doe jij zelf? Schoon erf, af en toe bezoek / excursies ontvangen, schoolklassen?
En we moeten ons meer mengen in discussies zoals een aantal vrouwen al succesvol doen.
Burgers geloven het verhaal van de boer zelf. Andere organisaties worden gewantrouwd.
+1
Groen1
@Wilbert Klopt helemaal
Ohzo
@Wilbert dat is een beetje naief..Hoeveel Randstadters heb je afgelopen jaar op je erf gehad?
+2
robbies
@Wilbert Als kleine ondernemer kun je alleen een beetje PR doen in je eigen omgeving. Je bereik is zo ongelooflijk klein. Verder dan wat vrienden, buren en een verdwaalde fietser kom je niet. De grote massa krijgt niet het verhaal te horen over de bijdrage van de veehouderij aan CO2-vastlegging, over waarom weidegang niet altijd beter is (wat door onze FC alleen maar positief wordt verteld en daarom is FC geen goede spokesman. communiceren alleen uit eigen winstbejag.) en nog andere zaken.

We ageren tegen stichtingen die bestaan op subsidies, maar vergeten de massa die we kunnen vertegenwoordigen. Als we allemaal een kwart cent per liter melk inleveren om een goede PR-plan te financieren, dan hebben we een oorlogskas waar geen enkele anti-veehouderij-organisatie mee kan wedijveren. We hebben zelfs ZuivelNL al die het geld mag innen. Het enige dat ontbreekt is een regisseur. Die moet onafhankelijk zijn en niet aan een Zuivelorganisatie of belangenbehartiger verbonden zijn.

Je kunt dat zelfs heel groot zien. Gewoon Fulltime iemand aanstellen die zich in TV-programma's kan lullen. Voor mijn part gaan we een programma maken over zuivel, over de manier waarop de Nederlandse veehouder voorop loopt in de wereldwijde zuivelindustrie, over de hoge graad van dierwelzijn.

Met een kwart cent hebben we 35 miljoen euro tot onze beschikking. Dan is niet de vraag waar we het geld aan gaan uitgeven, maar hoe we het op krijgen.
+1
Ohzo
@robbies en zo is dat! In Amerika ( ik zeg absoluut niet dat daar alles beter is. Alleen een constatering) wordt er ook een bedrag afgedragen voor PR. En men zou dit verder moeten uitdragen door ook de varkenshouders en akkerbouwers in eenzelfde verhaal mee te nemen. Dan is er een hoeveelheid geld en passie, dat absoluut bergen kan verzetten!
robbies
Quote Reactie van @Ohzo:
En men zou dit verder moeten uitdragen door ook de varkenshouders en akkerbouwers in eenzelfde verhaal mee te nemen. Dan is er een hoeveelheid geld en passie, dat absoluut bergen kan verzetten

Maar ook tegengestelde belangen en het ontbreken van een infrastructuur die afdracht mogelijk maakt. Kijk maar eens hoe moeilijk het is om BO akkerbouw van de grond te krijgen en hoe moeilijk het is om de POV de PR te laten verzorgen
Ohzo
@robbies de tegengestelde belangen zijn op bedrijfsniveau. Niet op imago niveau.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Wilbert:
@Ohzo goede pr is inderdaad belangrijk. Dat begint bij jezelf! Zomakkelijk om naar een ander te wijzen die de pr moet regelen... wat doe jij zelf? Schoon erf, af en toe bezoek / excursies ontvangen, schoolklassen?En we moeten ons meer mengen in discussies zoals een aantal vrouwen al succesvol doen.Burgers geloven het verhaal van de boer zelf. Andere organisaties worden gewantrouwd.

Dat moet er naast, maar niet in plaats van.
Wanneer bv. de media vragen stelt als er negatief nieuws is, dan heb je daar niets aan
Dan wordt LTO om commentaar gevraagd en moet er niet gestunteld worden. Bij de zuivel (FC) hebben ze een speciaal iemand om de pers te woord te staan en commentaar te leveren
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden groot , landbouw , probleem , verschillen , koeien , promotie , veehouderij , nertsen , boeren , brabant , dierenleed , nederland , polen , overheid , dieren , boer , belgie , vrouw , camera en philips geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!