Bij drijfmestaanwending half februari veel meer gras

Veehouders die op de droge en nog haast bevroren grond medio februari hebben bemest, beschikken nu over veruit het meeste gras. Dat constateert ruwvoerteelt specialist Mark de Beer van Groeikracht Zuid. Ondanks de bovengemiddelde regenval die de weken daarna volgde.

Deel dit topic

Reacties

+9
van Ittersum
Drogere gronden zijn in de regel warmere gronden dus eerder in beweging, niets nieuws onder de zon dus. Hoef je geen specialist voor te zijn dunkt mij.
+1
kaas
Dat is elk jaar zo hoor allemaal verhalen niet te vroeg bemesten ,afgelopen week nog agrifirm dat er te laat was bemest.nou gewoon bemesten als de grond er geschikt voor is en geen dag later dat kost opbrengst.
+1
familie pelle
Wat een superspecialist zeg! Ik dacht altijd dat de hoge, droge gronden in het voorjaar altijd eerder waren omdat deze gronden eerder warm zijn dan de lagere nattere gronden. Maar nee, het ligt aan de eerdere bemesting.
brabo
Quote Reactie van @familie pelle:
Wat een superspecialist zeg

ach, Mark wordt ook maar gebeld door een journalist die nog een artikeltje moet schrijven van zijn baas. Als hij dan zijn mening en bevindingen geeft dan komt dat misschien een beetje belerend over, maar dat ligt meer aan de journalist denk.
Vervelender zal hij het vinden dat dan de foto van de loonwerker in het artikel dan juist niet van zijn broodheer is.
+4
familie pelle
@brabo ik vind het onverantwoord dat er notabele adviseurs zijn die adviseren om begin februari te bemesten. In een tijd waarin er veel discussie is over kwaliteit van oppervlaktewater, uitspoeling, afspoeling enz. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat de waardevolle mest bemest in de koude grond en met vervolgens 200 mm regen erover net zo goed benut word dan een maandje later met betere omstandigheden. Misschien is het gras wel eerder groen maar uiteindelijk gaat het erom hoe je de mest optimaal benut!! We mogen al zo weinig bemesten.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @familie pelle:
Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat de waardevolle mest bemest in de koude grond en met vervolgens 200 mm regen erover net zo goed benut word dan een maandje later met betere omstandigheden

Door die genoemde 200mm waren de omstandigheden juist minder dan half februari. Wanneer de grond goed water doorlaat en er geen plassen op het land staan is dat hele afspoelingsverhaal ook zwaar overtrokken.
Het is niet puur nitraat dat je bemest, de mest zal eerst nog verteerd moeten worden voordat de mineralen uberhaubt beschikbaar zijn voor het gras en mobiel in de grond(water).

Wanneer je voor maximale stikstofbenutting wilt gaan, moet je niet bemesten, hetzelfde geld bij ketose koeien, zijn immers ook de dieren met de hoogste voerefficiëntie.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
ketose koeien, zijn immers ook de dieren met de hoogste voerefficiëntie

ja dacht je, niks efficientie, die verbranden vet.
brabo
Quote Reactie van @familie pelle:
met vervolgens 200 mm regen erover net zo goed benut word dan een maandje later met betere omstandigheden.

dat is nu juist iets wat je niet weet als je bemest. Het kan ook zomaar zijn dat de omstandigheden juist vanaf half februari veel beter zijn dan bijvoorbeeld in een klets natte maart.
+1
huub
Het verschil is duidelijk te zien, los van het feit of grond warm, laag, hoog of koud is.
weideboer
@huub zal ik wel prutgrond hebben, bij mij is het verschil te zien aan de Grondsoort die koude gevoelig of warm is. Feit blijft dat het weer van die open deur adviezen zijn en ook nog achteraf proberen te scoren.
+3
ejb
Nu nog ff vertalen in beleid dus bemesten op grasland vanaf 1 februari weer toestaan.
+3
spotmelker
@ejb En als ze dat zouden toestaan ook nog eens wachten met mixen zodat je eerst (liefst breedwerpig) een kleine gift dunne fractie, gier, spoelwater uitrijdt. Geeft nog eerder/meer gras 😀
Nick83
@spotmelker ja... en dan de rest vant jaar dikke meuk rijden die je bijna niet door de snijmolen geperst krijgt 😉
spotmelker
@Nick83 Zoveel dikke meuk zit er echt niet en dit gebruik ik op bouwland en voor afvoer want dat scheelt toch weer kuubs als het fosfaat 2 kg/ton of hoger ligt. En ik heb geen scheider nodig.
Nick83
Quote Reactie van @spotmelker:
op bouwland en voor afvoer

doen wij ook.
kanniewaarzijn
Is altijd al zo geweest; januari/februari moet de mest erop liggen.
weurding
@kanniewaarzijn vroeg beginnen met weiden jonguh 😉
hans1980
Jammer dat vanaf 1feb. Niet meer mag
kanniewaarzijn
@hans1980 Ach, er mag zoveel niet!
+2
sjonnies
Hier percelen ferbrarie bemest staat minder dan die in maart bemest zijn. zelfde grond zelfde hoeveel mest en kunstmest
+1
klant
@sjonnies bemester verstopt zeker
+1
hans m
@sjonnies Met tank gedaan zeker! Hier zie je enorme verschillen in gras welke zijn bemest met tank en welke zijn bemest met sleepslang (met water) Staat echt veel meer gras waar met sleepslang (+water) is bemest. Maakt ook weinig uit wanneer de sleepslang is geweest, wel voor begin maart, later bemest ook minder gras.
casev
@hans m Vergeet ook niet de rijschade die je met je zware giertank maakt. Ik zit hier op de veenprut (waar de grond je je snel 'vergeeft' als je wat structuurschade rijd, maar desondanks kan je vrij lang zien waar je gereden heb
sjonnies
@hans m inderdaad met eigen tank. sleepslangen wil hier niet door kleine huiskavel en veel m grond van huis
+2
Valtrapowerr
Zitten veel variabele factoren in hoor.. ene grond is uitspoel gevoeliger dan de andere.
Dat vroeg bemesten lijkt mooi maar bedenk wel dat de grond dan nog koud is en je 2,5 maand voor het maaimoment al bemest.
Hebben hier half/eind maart bemest maar als ik om me heen kijk zijn er percelen die eerder bemest zijn waar net zoveel of soms zelfs minder staat..ook wel waar meer staat maar je moet het toch door elkaar nemen. Ben nog niet zo overtuigd van dat mega vroege bemesten.
+1
Dul65
Vroeg bemesten wint het bijna altijd, alles wat na half maart is bemest heeft te weinig water gehad om al goed te werken. Ligt ook,nog aan wanneer je de kunstmest heb gestrooid.
+1
powerhenkie
Huiskavel op 16 en 17 febr. met de sleepslang bemest met dunne fractie onder ideale omstandigheden, ook de lagere percelen. De veldkavels zijn helaas later (half maart) met de zodebemester bemest. Resultaat is dat op de huiskavel een zodanig zware snede stond dat we besloten met dit mooie drogende weer alles te maaien. Ook de veldkavels, waar een lichte snede stond, ook maar gemaaid omdat dat qua arbeidsbehoefte sterk onze voorkeur heeft. Dus ja vroeg bemesten, als de omstandigheden het toelaten, heeft dit jaar zeker genoeg opgebracht.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melkvee , grond , beer en veehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0