Vier partijprominenten proberen uit of het iets kan worden tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks

Groen
Ger Koopmans is optimistisch. „Klimaatbeleid, daar komen we wel uit.” Hij stelt het zich zo voor: meer geld om CO2-uitstoot te verminderen, meer ruimte voor aardwarmte, Europese afspraken maken. „Want onderschat niet hoe raar het uitpakt in de helft van Nederland als je alleen nationaal maatregelen treft. Al vanuit Utrecht kun je tanken in Duitsland.”

Loek Hermans: „Dat is maar een deel van het probleem. Je kunt jezelf in Europa zo snel uit de markt prijzen en dan heb je geen verdienmodel voor nieuwe investeringen. De tijd die je ervoor neemt, daar moet je echt rekening mee houden.”

Kees Vendrik: „We geven miljarden uit aan fossiele energie en de subsidies daarop – wel drie keer zo veel als aan duurzame energie. Zullen we daar gewoon mee ophouden in Nederland?”

Hermans: „Ja zeg, dat kun je wel zomaar gaan doen. Maar ik kan niet een-twee-drie overzien wat daar de effecten van zijn. Wel leuk geroepen.”

Vendrik: „Dat is niet alleen leuk geroepen, het al acht jaar geleden afgesproken in de G20. Dus de wereldleiders hebben gezegd: we gaan ermee stoppen. Verschillende landen zijn ermee bezig, maar Nederland doet weinig.”

Hermans: „En dan heb je de VS en China en die gaan er gewoon mee door. Kijk Kees, ik zeg niet dat je het niet moet doen. Maar je moet weten wat de effecten zijn, je kunt bepaalde bedrijfstakken zwaar treffen. Daar moet je mee oppassen.”

Boris van der Ham: „Het echte verschil tussen ons hier aan tafel zit vooral tussen D66, GroenLinks en misschien ook VVD aan de ene kant en het CDA aan de andere. En dan gaat het over de intensieve veehouderij. Die moet drastisch anders. Maar laten we ook onze boeren beschermen tegen de concurrentie uit slecht presterende landen. Ik vind dat je daar ook als liberale partij naar kunt kijken.”

Koopmans: „Wij zijn al de meest duurzame boeren van de wereld.”

Van der Ham: „Zeker. En dan mag het toch nog beter, wat ons betreft.”

Hermans: „Duurzaamheid wordt een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord, met welke partijen dan ook. De kern zal zijn: in welk tempo? En wat kun je dan nog verdienen?”

Vendrik: „De groene economie is juist een banenmotor van jewelste.”

Hermans: „Op termijn wel, ja.”

Vendrik: „Nee, nu al. Je moet nu je kans grijpen. Dat doen we te weinig.”

Hermans: „Nou, dat vind ik niet.”

Vendrik: „…en dat is doodzonde. We halen die duurzame energie uit het buitenland. Daar worden ook de zonnepanelen gemaakt. Doodzonde. Dat kunnen we zelf doen. Ondertussen besteden we ook nog bakken met geld aan olie en gas.”

Hermans: „We lopen al heel erg vooruit. En ik vind: ga bij mensen geen irritatie opwekken met kleine maatregelen.”

nrc.nl/nieuws/2017/…
Groen1

Zelf uw fosfaatrechten kopen of verkopen??

Fosfaatrechten zijn nu het nieuwe melkquotum, bekijk hier actuele vraagprijzen en het aanbod.

Advertentie
Bezoek website

Reacties

dewittemotor
Als deze coalitie het wordt, dan wordt de landbouw het kind van de rekening..

Dan schuiven ze heel dat milieu en duurzaamheidsgeneuzel bij ons op het bordje. Kunnen ze allemaal mooie sier maken en het kost ze nauwelijks stemmers.,
Alleen het CDA zit er wat moeilijk mee, maar ja in het landsbelang natuurlijk
Porky
Mooie praatjes van figuren die (dure) proefballonnetjes op laten ,over de ruggen en kosten van een ander, word schijtziek van dat gezeik, alsof het klimaat bij de grens ophoud, en dat gedrein om altijd maar het beste jongetje van de klas te willen zijn, hier deugt er niks, we lopen overal mee achter als je brussel hoort, liegen en de boel besodemieteren dat kunnen ze daar, en al die linkse figuren willen maar één ding, hun haan zal koning kraaien, niet goed schikt ,dan kwaad schiks, want een beetje de boel terroriseren zijn ze ook niet vies van.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden olie , duitsland , slecht , ja , leuk , onderdeel , probleem , china , energie , gas , veehouderij , boeren , europa , cda , utrecht , vvd , nederland , groenlinks , zonnepanelen , d66 , economie , verdienmodel en concurrentie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!