Methaan gaat voor verdere reductie zorgen ?

ad.nl/binnenland/…
jg

Laatste  |  

Reacties

janv
GL en pvdd staan weer vooraan,dat is toevallig:😀
pa
Quote Reactie van @janv:
dat is toevallig:
Toeval bestaat haast niet. Kijk maar naar het turks referendum.
Porky
@janv wacht maar als D66 en GL in de regering zitten, dan gaan we pas wat beleven, met al deze berichten word je heel langzaam " VOORGEBAKKEN " op wat er gaat komen.
Coen
@Porky , de VVD is ook al aan het draaien, dus kan het CDA deze fabel onmogelijk keren 😞
JanCees
@Coen zowel VVD als CDA zitten redelijk verstandig in deze discussie is mijn ervaring .
SGP is heel goed onderlegd in wetenschappelijke discussies over Klimaat en welke elementen daarin een rol spelen.
We mogen verwachten dat Tjeerd de Groot van D66 ook zijn kennis en kunde zal inbrengen in de fractie.

Dus ben ik niet zo bang dat de huidige partijen die betrokken zijn bij de Kabinetsformatie rare wilde dingen gaan doen
+1
JanCees
@JanCees waarbij SGP niet bij de formatiebesprekingen is betrokken natuurlijk
Coen
@JanCees , ik bemerk dat de VVD in deze emissie-discussie momenteel aan het draaien is 😞
JanCees
@Coen ik dacht dat Helma Lodders en Barbara Visser bij de VVD redelijk goed in beeld hebben wat zin en onzin is en nu ze niet meer gebonden zijn aan coalitie met PvdA dat ook nog meer laten horen
Groen1
@JanCees De Tweede Kamer debatteert op woensdag 19 april vanaf ongeveer 19.00 uur over de uitstoot van het broeikasgas methaan
tweedekamer.nl/
JanCees
@Groen1 yep
Deutzrijder
Niet alles kan op het bordje van de veehouderij geschoven worden.
Groen1
Onthulling: Nederland stoot veel meer broeikasgas uit dan de overheid beweert
De Nederlandse uitstoot van het gevaarlijke broeikasgas methaan is niet met 43 maar met 20 procent gedaald sinds 1990. Dat blijkt uit metingen die nog niet eerder in de aandacht zijn geweest. Dit heeft grote gevolgen voor het Nederlandse klimaatbeleid.

decorrespondent.nl/6551/…
klant
@Groen1 goh zal wel weer zeer betrouwbaar gemeten zijn
janv
Quote Reactie van @klant:
goh zal wel weer zeer betrouwbaar gemeten zijn

Cabouw ligt midden in veenweide gebied...
En deze week wordt duidelijk of gl in cabinet komt ,of niet...
nederlandse boer
Methaan gaat voor verdere reductie (van veehouderij) zorgen, vraagt u?

Het anwoord is ja natuurlijk! Naast industrie zijn herkauwers de grootste veroorzakers van dit probleem.
In dit mooie land laat de politiek geen stok liggen om de hond te kunnen slaan. Het doel (= dieraantallen reduceren als doel op zich) heiligt namelijk alle middelen. Zo ook het middel ' methaan'. Met een ja-knikkende LTO-sparringpartner voor de politiek kan dit wel eens heel snel in een vorm gegoten gaan worden. Mag ik alvast een voorspelling doen aangaande de komende reactie vanuit de boerenstandsorganisatie op het moment dat er weer een nieuw doek valt a la 2.7.15: 'het is werkbaar'.

Advies:
Doorvertaald naar de sector: hou alle stallen maar maximaal vol desnoods met mannelijk vee en betaal desnoods voor het GVE-reductieplan wat binnen een enkele week mogelijk toch wel sneuvelt daar het juridisch onhoudbaar is. Dan heb je in ieder geval een goede (verhandelbare) methaanreferentie waar je weer mee verder kunt.

Extensieve bedrijven hoogste methaan output
Helaas voor de extensieve grondgebondenen onder ons. Hoe extensiever hoe meer methaanoutput per kg melk. Deze keer de hoofdveroorzakers van het probleem. Wordt dus helaas een extra korting van x procent voor de extensieve bedrijven.
puntertje
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Extensieve bedrijven hoogste methaan output

Maar omdat dat vrijwel allemaal extensieve graslandbedrijven zijn is de lachgas-output (toch 8 keer de broeikas-equivalentie van methaan, 200 keer CO2) output per bedrijfsoppervlakte-eenheid (een veel betere maatstaf dan per koe) maar een fractie is van wat de intensieve bedrijven in de atmosfeer spuiten.
Je kunt wel stellen dat je auto iets zuiniger is, als je er heel veel kilometers mee gaat scheuren heb je toch echt veel meer uitstoot dan iemand die amper rijdt met een iets minder zuinig auto.
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
per bedrijfsoppervlakte-eenheid (een veel betere maatstaf dan per koe)

Dat is geen betere maatstaf maar gewoon een andere.
+1
Wilbert
@puntertje bron? Reken maar s voor?
Lachgas is gevolg van stikstofoverschot in de bodem. Akkerbouw gronden slaan minder stikstof op (minder organische stof), dus niet veel meer of minder dan gras. Scheuren van gras naar mais zorgt wel voor veel lachgas.
Greidboer
@nederlandse boer Misschien moet de biologische veehouderij verboden worden. Deze sector produceert minder efficient dan gangbaar. Door de lagere productie moeten er meer koeien gemolken worden. Maar elke koe heeft eerst onderhoudsvoer nodig. De groffere kuil deels van beheersgronden zorgt nog eens voor extra methaan uitstoot.
m uut m
@Greidboer
De stikstof efficiëntie is op biologische bedrijven nogal wat hoger dan gangbaar.
Greidboer
@m uut m Het gaat over methaan.
dwers
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Extensieve bedrijven hoogste methaan output

en methaan uitstoot per HA of per melkveehouder ????
Wilbert
Er is geen methaanplafond 😉
nieuweoogst.nu/nieuws/2016/…

Uitstoot uit natuurgebieden van rottend plantenresten en uit aardgaswinning is nu moeilijk te bereken en waarschijnlijk onderschat.
decorrespondent.nl/5037/…
nederlandse boer
Europees gezien is er inderdaad niets, maar je ziet toch ook wel in dat de Nederlandse politiek deze 'stok' met 3 handen gaan aangrijpen? Europees gezien is er toch ook niets met fosfaat? Europees gezien is er toch ook niets met ammoniak? Europees gezien is er toch ook niets met fijnstof? Etc. etc.@Wilbert
JanCees
@Wilbert wellicht is het dienstig om eens te kijken naar de relatie tussen de omvang van natte natuur in Nederland en de methaan emissie?
Maar dat willen de PBL en Wur Alterra wetenschappers liever niet beeld brengen
+1
jg
@JanCees edepot.wur.nl/156216/

In dit artikel wordt erkend dat natte natuur/moeras leidt tot veel methaan uitstoot.
+1
JanCees
@jg het artikel heeft eigenlijk als conclusie we weten het niet
Wilbert
@jg wat wel wordt genoemd is dat bij herstel / aanleg van moeras en zeer veel methaan vrijkomt in de startfase. Ik vraag me af of deze startuitstoot door grondwaterverhogingen en aanleg natte natuur in het methaanmodel worden meegenomen.
hans1980
Moet het nog zien of methaan nu echt zo schadelijk is? Wat gebeurd er voor dat dit gas de ozonlaag heeft bereikt??
Weet iemand dit gaat het net als ammoniak verbindingen aan zodat het niet meer schadelijk zelfs nuttig is??

Jaren lang was het eten van een ei schadelijk voor gezondheid cholesterol nu geven voedings goeroes advies over eten van eieren!

Dus zonder wetenschappelijk onderbouwd door praktijk metingen ook uitstoot zeeen gronden natuurgebieden deze niet in labo maar in natuur meten!

Waarschijnlijk bullshit
+1
Rondhus
Luchtwassertje op de stal en gas erop
hookwood
Het berekenen van de carbonfootprint van de veehouderij is helemaal niet zo simpel en tegenstrijdig zelfs: foodlog.nl/artikel/…
dwers
Thieme sorry, maar melkproductie per koe moet omhoog.
overstekend wild
Nou, dat word dus voortaan een vaatje adbleu door de mengwagen '😂
Ties6210
Och och wat maken ze zich toch zo druk
Groen1
Dijksma wacht met extra maatregelen tegen methaan
Wanneer blijkt dat de gegevens over de methaanuitstoot in Nederland niet kloppen met de werkelijkheid, zijn extra maatregelen noodzakelijk. Maar daarvoor is eerst wel meer duidelijkheid nodig.

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
jordi 1455
Man made global warming is a man made hoax die alleen big green dient, de grootse propagandisten van man made global warming theorie hebben gemiddeld een grotere Co2 footprint dan de gemiddelde mens.Sommigen zijn nog stinkend rijk geworden met die global warming hoax.
+3
Tjonge jonge we gaan weer een NIET bestaand probleem oplossen, je houd het niet voor mogelijk, onvoorstelbaar dat LTO hierin meegaat, meer dan SCHANDALIG.
+1
Farmer_
@Detukkeroettwente
Het is om te gieren.
@Farmer_ KNETTERGEK dat bint ze hier in nederland, hoe gek bint ze in duutslaand , farmer ???
+2
Farmer_
@Detukkeroettwente Kunnen ze wel wat Lachgas gebruiken.
+2
@Farmer_ Valt er nog wat te lachen in DUUTSLAAND met al die gelukzoekers/vluchtelingen, duutslaand heeft ons voor de derde keer in honderd jaar te pakken .En dit loopt verkeerd af voor heel Europa.
+1
Wiebren
@Detukkeroettwente Ah gelukkig, je leeft nog
+3
@Wiebren Ja wiebren ik bendernog, geef nou eens antwoord, /lachgas/methaan/ amoniak, het is de grootst mogelijke KOLDER wat men ooit verzonnen heeft, nogmaals we worden bedonderd.
weurding
Vanmiddag een stukje documentaire gezien op tv over methaanuitstoot, niet alleen door koeien overigens, maar de gevolgen zijn wel immens, ook 250000 haaien per dag die worden gevangen voor o.a haaievinnensoep ben ik toch van geschrokken, al eet ik het zelf niet
Pluto
Volgens onze gemeente man neemt de methaan uitstoot toe met het aanscherpen van de bemestings normen, en noemt dit een al langer bekent fenomeen.
jordi 1455
Bij alle biologische massa wat afbreekt komt methaan vrij. Maar ik snap niet dat men de methaan uitstoot wil beperken, waarom het methaan niet benutten als groen gas, want nu pompen we fossiel methaan op als aardgas. We kunnen ook het hele mestoverschot in de gasvelden onder Slochteren stoppen grapte een boer wel eens.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden methaan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!