Mestfraude? Wil de echte fraudeur opstaan?

Het is simpel; elke nieuw verzonnen regel zorgt voor nieuwe (onbewuste) fraudeurs:

Door Henny Verhoeven (bestuurslid NMV)

Gelooft u dat 40% van de #melkveehouders fraudeert? Ik ken boeren die frauderen. Tenminste boeren die volgens PBL en NVWA frauderen maar eerder slachtoffer zijn van een veel te ingewikkeld systeem dan dat zij daadwerkelijk fraudeurs zijn. Maar strikt genomen heeft NVWA vast gelijk, want elk vinkje dat je verkeerd zet is fraude. Dat je soms echt niet weet wat je in jouw situatie moet invullen dat doet niet ter zake. Heb je een verschil van mening bij RVO, dan loopt dat vaak jaren. Ondertussen moet je elk jaar naar eer en geweten (voor 15 mei) opgave doen van je grond, je gewassen, je dieren, je mest en waar dat gebleven is. Maar RVO laat verschillen van mening (lees bezwaarprocedures) rustig jarenlang lopen. Op 15 mei moet de boer wat invullen, zonder dat het eerdere dispuut is opgelost. Wat vult die dan in? Hoe moet dat met die grond die 2 jaar eerder niet werd erkend door RVO terwijl het wel grond van de boer is? Of grond die ineens een andere code krijgt waardoor de boer er minder mest op uit mag rijden. Deze boeren komen te boek te staan als fraudeurs. Als de boer voor 15 mei geen opgave doet, krijgt ie torenhoge boetes en kan ie zijn bedrijf wel staken. Die boer moet dus een keuze maken en moet naar waarheid iets invullen waarvan hij niet weet wat de waarheid is.
Wat te denken van die boeren van wie achteraf gezien de grondgebruiksverklaring wordt ingetrokken? NVWA maakt een babbeltje met de eigenaar van de grond. Die valt in de val van NVWA en zegt net het verkeerde: resultaat de boer mag ondanks de aanwezigheid van de grondgebruiksverklaring de grond niet meer meerekenen. Hierdoor voldoet de boer met terugwerkende kracht niet meer aan de derogatievoorwaarden. De derogatie wordt met terugwerkende kracht ingetrokken. Op papier is deze boer een hele grote fraudeur. In de praktijk was deze boer oprecht van mening dat hij zijn zaken op orde had.

Meer: groenerekenkamer.nl/6161/…

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Ik fraudeer ook. Ik geef verplicht een berekende mestvoorraad op over een periode dat de koeien grotendeels nog buiten lopen. En die mest valt buiten het bemestingsseizoen op het land en is niet in de put na te meten.... Naast het zogenaamde mestprobleem groeit het aantal afgestudeerde kaffers ook stug door in dit land 😁
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
Ik fraudeer ook

Ik ook,en het begint me steed meer te bevallen mee omdat de NVWA alles prima gedocumenteerd vind 💩 💩 💩 💩

Kan er prima van op vakantie gaan en de loonwerker het werk laten doen,veel blije mensen zeg maar
josl
Henny trekt het breed richting de papieren fraude in het doolhof van mestregels. De uitspraak van pbl dat er 30% mestfraude is, is specifiek gericht op de suggestie dat 30% van de mest niet op de juiste manier wordt aangewend, in het gedeelte van Nederland waar ik woon, terwijl er op papier helemaal geen fraude is. Maw het is niet aantoonbaar.
En daarom echoën de uitspraken van voormalig akkerbouwvoorman Jaap Haanstra ( 30%) en Hans Verkerk van de Cumela ( 40%) uit 2014 nog steeds na.
dorpsrandhoeve
@josl Jos, ik zeg wel eens verbeter de wereld, begin bij jezelf.
josl
@dorpsrandhoeve moet ik dat zien als een oproep aan iedereen om zich aan de regeltjes te houden?
+2
familie pelle
@josl
Ik denk dat Henny de spijker op de kop slaat. Jou opmerking bewijst dat je je aangesproken voelt als lto. En laten we eerlijk zijn. Het beleid is te ingewikkeld aan het worden.
josl
@familie pelle De situaties die Henny ( die ik overigens ten zeerste respecteer) hier noemt zijn individuele gevallen. Dat heeft niets met de fraude te maken die het PBL insinueert maar alles met boeren die verzuipen in de mestregels óf de grens teveel opzoeken/overschrijden. Velen daarvan zijn terug te leiden naar administratieve onvolkomenheden. Een te groot aantal bedrijven hebben het management dermate slecht op orde dat ze beter niet mee zouden kunnen doen met de derogatie en de bex maar zouden moeten kiezen voor de simpele forfaits. Derogatie en bex krijg je niet, die moet je verdienen. De variatie in drijfmestmonsters is spielerei vergeleken met de creatieve variatie in vaste mest monsters.
weideboer
Ben altijd benieuwd op welke gronden mensen bewust frauderen, armoede of de uitdaging om hun eigen grenzen te verleggen
Jaap40
@weideboer het zal juist een combinatie van die 2 zijn. Maar vooral de motivatie tegen de kromme regels in zoveel mogelijk proberen te redden. Je in alle bochten van de wetgeving willen wringen om geld binnen te houden, wat een armoede...
brabo
@weideboer
het is toch een algemeen gegeven dat mensen graag de zaak besodemieteren. Je moet maar eens aan je verzekering de vraag stellen hoe groot het aandeel is van fraude in hun wereld.
danielle-hekman
Mooi geschreven...ik denk dat veel mensen het wel best vinden. Door de overheid en andere instellingen word je zo vaak vern......😉. Beetje creativiteit sta ik wel voor open haha
weideboer
@danielle-hekman wat was er het eerst, het kip of het ei, de ziekte of het medicijn? ga geen moraal ridder spelen, maar regels komen pas als er misstanden voorkomen die voorkomen moeten/willen worden. Men vindt een ander "bedriegen" niet erg als men zelfs ook bedrogen wordt, of was het nu andersom? #paasgedachte
KuikenenKoe
Quote Reactie van @danielle-hekman:
vern......

vernield neem ik aan?
m uut m
@KuikenenKoe
Denk dat het rijmt op keuken
+1
puntertje
Op enkele uitzonderingen na vindt men het prachtig om de regels enorm 'op te rekken', komt bedrog uit dan zijn de uitvoerende organisaties mierenneukers en huilt men krokodillentranen. #boteropjehoofd
+1
boer03
Het hele wegen/bemonsteren is om mee te beginnen al 1 fraude c.q. onbetrouwbaar proces. Ga maar eens afvoeren met 2 intermediairs.. Neem maar eens 2 potjes uit 1 vat ( 100 kg) 1tje naar lab A en 1 potje lab B. Raad maar eens wat (helaas) de uitkomst is.
kaas
@boer03 maar dat is bij kuilonderzoek het zelfde
Jaap40
@kaas hoezo?
janv
Goed verhaal van Henny,geeft echt aan waar de schoen wringt,namelijk de regelgeving die zo ingewikkeld en fout gevoelig is dat nvwa met z,n ogen dicht elke boer wel in de gordijnen kan krijgen....Maw de boer kan het bijna niet goed meer doen,geeft toch te denken voor je de opgave voor 1 mei weer opstuurt.
Wordt tijd dat er vanuit de kamer eens vragen gesteld worden over werkwijze nvwa .....
+3
robbies
Ik kan dit artikel nog niet goed op waarde schatten. Ja, het mestbeleid is te ingewikkeld, maar dat legitimeert niet de fraude met mest die er echt wel plaatsvindt. Zo kort tegen de grens aan gaan er echt wel vrachtjes de meet over die daadwerkelijk gewoon in de put blijft. De uitleg? We mogen zo weinig brengen dat er niets groeit. Het gevolg? Een overheid die dit aangrijpt om mest normen verder aan te scherpen met nog weer meer fraude als gevolg. Zo hou je de vicieuze cirkel in stand
Pluto
De overheid bepaald de gehaltes en de gebruiks normen en als die cijfers niet kloppen is de boer een fraudeur ?????. En van die 40 % geloof ik geen re !!.
+1
jordi 1455
Burgers die frauderen worden keihard aangepakt maar de frauderende overheden komen er vaak mee weg. Zo was Lodewijk Asscher betrokken bij een grote boekhoudfraude van de gemeente Amsterdam.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , derogatie , fraude , grond , dieren , nvwa , boer , rvo , val , boek en Gewassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0