Friese natuurorganisaties azen op grond stoppende boer

De Friese natuurorganisaties It Fryske Gea, de Friese Milieufederatie en Natuurmonumenten willen dat de provincie meer grond aankoopt van stoppende boeren. Volgens de organisaties dreigt er een grote achterstand in de uitvoering van het natuurbeleid in Friesland. Momenteel stoppen in onze provincie een kleine honderd agrarische bedrijven per jaar. Er is dus grond te koop. En de veranderingen in de mestwetgeving versnellen dat nog eens. Tegelijk oriënteren steeds meer boeren zich op een toekomst met natuurinclusieve landbouw', geven de organisaties in een brief naar de provincie aan. 'Natuur wordt op basis van vrijwillige verkoop gerealiseerd. Daarom zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de provincie reageert als een boer grond voor realisatie van natuur te koop aanbiedt of functiewijziging naar natuur aanvraagt. Helaas zien we steeds meer voorbeelden waarbij dit wordt genegeerd. Door een starre aankoopstrategie van de provincie Fryslân worden kansen helaas niet benut Voorbeelden hiervan zien we in weidevogelgebied de Heanmar, bij de Tjonger en langs de Friese IJsselmeerkust.'

nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Jannus
Oud nieuws,heb me eens laten vertellen dat tijdens de MKZ crisis ook van die zg lijkenpikkers rondgingen
Porky
@Jannus Ja hier is het ze om te doen, nog een wonder dat ze het niet als voorwaarde stellen als je stopt,om dat soort milieu idioten het eerste recht v kopen te geven. Het is te hopen dat beleggings fondsen ze voor zijn.
weideboer
Draai het om, als je verkoper bent en je kunt een gode deal maken met die gasten....

Praktijk is helaas anders, met hogere waterstanden, beperkende mogelijkheden hebben hun de tijd om je langzaam maar gestaag de hele omgeving uit te kammen.
cjw73
@weideboer lijkt leuk maar ze azen alleen op de grond en je blijft met de troep zitten. daar zal eerst verandering in moeten komen.
+2
Porky
@weideboer Ja logisch, ze geven niet dr eigen geld uit, maar jou en mijn centen, maar hier zat er één die verkocht 24 ha aan 4 boeren, 3000€ p ha minder dan natuurmonumenten bood, omdat ie een gruwelijke hekel had aan die gasten . Vind wel getuigen v karakter.
+2
oldhuus
@Porky
Die boeren betalen waarschijnlijk ook nog wat sneller als DLG of Natuurmonumenten. Als je eerst nog een jaar moet wachten voor de ambtelijke molen eens rond is dan is dat de kortste klap.
Jannus
Quote Reactie van @weideboer:
Praktijk is helaas anders, met hogere waterstanden, beperkende mogelijkheden hebben hun de tijd om je langzaam maar gestaag de hele omgeving uit te kammen.

Het is een uitrook beleid geworden,vroeger beheerden we als boeren het waterschap en het peilbesluit,nu doen de ingezetenen dat en die stellen een lage lasten en daarom meer grond onder water laten lopen
Frans1
Quote Reactie van @weideboer:
als je verkoper bent en je kunt een gode deal maken met die gasten....

Die goede deal kun je ook met een collega maken,die wil ook graag kopen,is de afgunst zo groot?
+8
cornelissen
Laat de natuur klubs eerst maar eens hun aandeel betalen in de waterschapslasten i.p.v. nu
4,50 euro per ha. (vergelijk landbouwgrond 71.13 eur per ha)
Ja ,als je dat door lobbywerk voor elkaar krijgt,de lasten over de schutting te gooien bij je buurman,moet je ook niet vreemd opkijken,dat niet iedereen
voor meer natuur is
delavalboer
Gelukkig koopt Theo Wijntjes ook nog heel wat hectare .....beter!!
cjw73
@delavalboer ja pas ook weer 80 meende ik te horen.
+1
Porky
@delavalboer Ja en wat dacht je van de Fam van Drie , die lopen ook maar grond te kopen.
danielle-hekman
@Porky alles beter als die natuurorganisaties
oldhuus
@danielle-hekman
Hier zijn complete bedrijven naar de Staats gegaan, maar nu mogen boeren de grond weer terug kopen maar dan onder natuurvoorwaarden.. Want de staat kan ze zelf al niet meer onderhouden.
Jannus
Quote Reactie van @oldhuus:
maar nu mogen boeren de grond weer terug kopen maar dan onder natuurvoorwaarden.

wees daar voorzichtig mee want er staan onteigeningsclausules in en de eersten zijn al slachtoffer geworden doordat ze gronde kwijt raakten door kleine futiliteiten maar toch.....

Soms liggen de centen in een rattenval............
+1
spotmelker
Het gaat die enge clubjes helemaal niet om natuur maar om lekker op kosten van de belastingbetaler gigantisch eigen vermogen op te bouwen onder een dekmantel die het subsidieslurpen perfect legaliseert.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's friesland , natuur , natuurmonumenten , natuurbeleid , grond , boer , toekomst , fryslân en Oriënteren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0