Illustratie van: jd7920

'Beperken verlies organische stof belangrijker dan bemesting'

Het beperken van het verlies van organische stof in de bodem is belangrijker dan bemesting. Dat zegt onderzoeker Peter Kuikman, betrokken bij het Europese project Smart Soil.

Deel dit topic

Reacties

+1
Pluto
Klinkt net als de specialist in het ziekenhuis , de operatie is zeer succesvol verlopen echter helaas is de patiënt overleden!!.
m uut m
Is niet zo moeilijk voor de melkveehouderij.
Alles blijvend grasland
oldhuus
@m uut m
Als er maar genoeg koeien zijn voor al dat gras.
+1
m uut m
@oldhuus
minder krachtvoer of meer koeien.
+2
PietReitsma
1ste les weidebouw: organische stof is de kurk waar ons grasland op drijft!
+1
hans m
@PietReitsma Helemaal mee eens Piet. Grasland omploegen(t.b.v. maïsteelt) is het zelfde als "de kip met gouden eieren slachten". Als je wist hoeveel N er verloren gaat en als nitraat in het grondwater terecht komt...........en wat jarenlang aan organische stof is opgebouwd gaat met de ploegschaar de diepte in.
+1
oldhuus
@hans m
Op een gegeven moment zul je toch een keer wat moeten, heb een perceel doodgespoten wat al 30 jaar grasland was, dat perceel maaien of km strooien was echt niet leuk meer. 1 jaar maïs brengt lang niet zo veel schade als 2 jaar omdat een gefreesde zode niet zo fijn onderploegd als losse zwarte grond, wel zo gauw mogelijk weer inzaaien. Ik denk dat vooral de mestverspreider wat vaker over het grasland moet, en met minder kunstmest bouw je ook meer organische stof op.
+1
Coen
@PietReitsma , juist, is net zo oud als de weg naar Rome 😄
maar hoeveel hebben er nog les in bodemkunde gehad ?
+1
puntertje
Alleen nu weer jammer dat de KLW juist sterk verbetert bij een hoog aandeel mais in het rantsoen. Maar goed, dat de KLW slechts een poging is tot optimalisatie van een deelgebiedje zonder oog voor de gevolgen voor het totaal is algemeen bekend. Behalve bij de mensen die denken veel op mestafzetkosten te kunnen besparen, die hebben oogklepjes op zodat ze alleen oog hebben voor het betreffende deelgebiedje.
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
jammer

Waarom is dat jammer ?
+1
puntertje
@brabo Is dit gespeelde onnozelheid of laten jullie grond echt onberoerd bij de maisverbouw?
+2
brabo
@puntertje
Nee piemeltje, niks gespeeld. Ik vraag me gewoon af waarom jij het jammer vind dat je met maïs in het rantsoen beter uitkomt in de KLW.
Je zou ook gewoon antwoord kunnen geven.
+1
puntertje
@brabo In plaats van te schelden zou je ook de reacties er boven kunnen lezen. Daar wordt gesteld dat grasland omploegen vergeleken kan worden met het slachten van de kip met de gouden eieren. Een navel starend persoon kan de conclusie trekken; 'hé, ik kom beter uit met de KLW'. Maar dat komt omdat het verlies aan organische stof er niet in zit. Nog afgezien van al het lachgas dat vrijkomt. En bij mais verbouwen gebeurt dat dus ook, al zul jij nu wel weer gaan vertellen dat het bij jou weer niet het geval is.
Nu duidelijk, of moet ik het voor jou nog 5 keer uitleggen?
+6
brabo
@puntertje
Ik scheld niet, maar stel gewoon een vraag. Je stelt dat je het jammer vind dat de KLW juist verbeterd met een hoog aandeel mais in het rantsoen. Dat komt op mij over alsof je dit jammer vind omdat mais voeren voor jou niet weg gelegd is.
Het lijkt er nog veel op dat je zelf je eigen KLW maar niet echt op orde kunt krijgen en dat je daarom een ander het voordeel ook maar niet gunt.
+1
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
ander het voordeel ook maar niet gunt.

Naast lezen is begrijpen ook niet je allersterkste punt zal ik maar denken. Ik doel op de tegenstrijdigheden die in het systeem zitten, en dat heeft niets met misgunnen te maken. Maar jij redeneert, het is in mijn voordeel dus moet het wel een goed systeem zijn.
+2
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
dat heeft niets met misgunnen te maken

zo komt het anders altijd wel over op mij
puntertje
@brabo Maar jij zit dan ook als een broedende kip op de KLW, en iedereen die ook maar een klein beetje twijfelt die krijgt een sneer van jou.
+5
pieta
@puntertje En jij valt van alle kanten telkens maar weer aan. En eigenlijk ook nog zonder goede reden. Dat niet alles in de KLW zit weten we allemaal wel. Maar wat ie weergeeft is wel waardevol. En de verschillende typen melkveehouderij moet je allemaal naar waarde zien te waarderen. Als ze willen hebben dat je aan agrarisch natuurbeheer doet dan geven ze je een vergoeding. Kans dat je KLW dan wat minder goed uitkomt is iets wat je mee moet nemen bij het overwegen van meedoen aan agrarisch natuurbeheer.
+3
MARTIJN G
@pieta Sommigen zijn goed in het stennis schoppen. Positiviteit brengt je verder dan al dat negatieve gedoe.
dorpsrandhoeve
@brabo Het is gewoon een feit dat je met mais beter uit komt, en dat is goed.
Henk Schoonvelde
@puntertje Dat is te kort door de bocht. KLW is een tool om te voorkomen dat wij op termijn achteruit moeten in het aantal koeien. P is zeker niet onze grootste uitdaging op termijn. Ik zou het ook mooi vinden dat het anders was, maar het is de realiteit. 1 ding is zeker Gras gebonden melkveehouderij geeft ons als sector een licentie om koeien te houden. Gras staat voor heel veel, van cultureel erfgoed , imago voor de zuivel, gezonde bodem ,goed bodem water etc... Gras is de reden dat wij ooit koeien zijn gaan houden.
+1
m uut m
+1
dewittemotor
Lekker dat blijvend grasland. Op grond waar niets anders op groeit, snap ik het, anders ver vanaf blijven. Je zet gewoon de waarde van je grond op het spel. Dat gat tussen grasland en bouwland gaat de komende jaren nog veel groter worden. De melkveehouderij kan compleet niet concurreren met akkerbouw/tuinbouw als het om de huur/koop van landbouwgrond gaat.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @dewittemotor:
De melkveehouderij kan compleet niet concurreren met akkerbouw/tuinbouw als het om de huur/koop van landbouwgrond gaat.

Zodoende beginnen akkerbouwers ook te melken in de polder
Melken [gras] heeft meer rendement als graan zeiden ze tegen mij
+1
Coen
@MTSTAMMINGA , als ons deel akkerbouw per hectare dezelfde bijdrage aan de vaste lasten geeft als grasland ben ik blij 😄
+1
friesboertje
Ik merk dat de KLW nu al maandenlang wrijving tussen melkveehouders geeft.

Laten we de KLW daarom maar afschaffen.
pieta
@friesboertje Grondig geeft wrijving, bio geeft wrijving, extensief geeft wrijving, intensief geeft wrijving. Laten we heel de melkveehouderij dan maar afschaffen.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @pieta:
Grondig geeft wrijving, bio geeft wrijving, extensief geeft wrijving,

of alleen dezen afschaffen ?
+3
pieta
@KuikenenKoe Nee hoor, wat mij betreft niet. Ieder zijn ding. Ik kom zelf van oorsprong van een zeer intensief bedrijf. Met een verplaatsing flink geëxtensiveerd. Nog steeds intensief volgens prikkers als puntertje. Wij hebben zelf alle ruwvoer. Dat is voor mij grondgebonden.
Ik vind meerdere typen bedrijven prima. Alleen jammer dat sommigen alles wat een ander doet tot op de grond moeten afkraken terwijl iedereen keuzes maakt vanuit zijn eigen positie.
+1
dorpsrandhoeve
@pieta Friesboertje geeft ook wrijving, die schaffen we toch ook niet af....Of zullen.......
mlkvhoudr
Misschien iets te inhoudelijk en kan niemand er mee voor de schenen schoppen, maaruh helft van drijfmestgift in mais geven met zodebemester terwijl groenbemester er nog staatdan met schijveneg er doorheen. Na poos 2e helft dtijfmestgift met zodebemester en 2e keer schijveneg. Als je dan mais er op pot zou dat beetje willen. Voordeel lijkt me dat alle mest mooi boven in zit nadeel onkruiddruk
+1
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
n kan niemand er mee voor de schenen schoppen, maaruh helft van drijfmestgift in mais geven met zodebemester terwijl groenbemester er nog staatdan met schijveneg er doorheen. Na poos 2e helft dtijfmestgift met zodebemester en 2e keer schijveneg. Als je dan mais er op pot zou dat beetje willen. Voordeel lijkt me dat alle mest mooi boven in zit nadeel onkruiddruk

Waarom niet de groenbemester dood spuiten en een striptill bemester er door trekken? Je behoudt de zode en draagkracht, minder onkruiddruk en dit jaar ook nog eens een hogere stikstofnorm die je weer kunt benutten op je grasland.
+1
PietReitsma
@Noorderling we hadden het over organische stof en de bodemvruchtbaarheid. Doodspuiten met RoundUp doe ik allang niet meer. Volgens mij heeft dit toch meer negatieve gevolgen dan men ons wil laten geloven. Met wat geduld en creativiteit kom je een heel eind.Gelukkig maar.
+1
Noorderling
@PietReitsma juist met striptill beperk je het in eens vrij komen van de stikstof en verbranding van de organische stof door de zode grotendeels in tact te houden.

De mais moet het toch winnen van de groenbemester of gras dat is blijven staan, of je moet een groenbemester kiezen die kapot gaat door de vorst.
+2
zwier
@mlkvhoudr Hier net zo maisland met sleepslang laten doen, tegelijk met grasland, toen de groenbemester er nog op stond, deze daarna kapot gemaakt met vleugeleg. Moet groenbemester wel enigszins groen zijn en dat was dit jaar goed gelukt
oldhuus
Quote Reactie van @zwier:
vleugeleg

Ik moest het even opzoeken, maar je bedoelt de messeneg zeker, daar kun je in ieder geval wel snel mee over het land, heb vorig jaar na de winter de rogge gewoon laten bemesten en toen ondergeploegd, staken wel een paar sprieten boven de grond uit maar later niks van weer gezien.
hans1980
Roundup is zo verkeerd nog niet geen onnodig getrek in de grond + dood materiaal ontrekt minder zuurstof aan bodem
+1
piet-reitsma
@hans1980 Ik ga ervan uit dat Roundup wel invloed heeft op het leven in de bodem, en daarmee ook de bodemvruchtbaarheid. Daarom wil ik het niet meer gebruiken. Ook het roeren in de bodem dmv ploegen etc, heeft naast afbraak van organische stof ook een verstorende werking op het leven in de bodem.
hans1980
+1
oldhuus
@piet-reitsma
Ik ben ook geen voorstander van jaarlijks gebruik, maar te scheuren grasland spuiten we wel met round-up.
+1
MARTIJN G
@oldhuus Inderdaad net als antibiotica moet je Round Up ook bewust gebruiken. Dit zijn percelen waar Kweek en etc een probleem vormen. Ook voor de beeldvorming zien al die doodgespoten bouwlanden er niet uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stof , melkvee , bodem en bemesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN