Vakbonden eisen pas op de plaats in ammoniakbeleid

Zes agrarische vakbonden, waaronder de NMV en DDB, eisen een ‘PAS op de plaats’ in het ammoniak- en stikstofbeleid van de overheid.

Boeren en tuinders voelen zich bedrogen door de overheid

NH3 Coalitie eist PAS op de plaats!

Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu (VBBM) hebben de krachten gebundeld in de NH3 Coalitie. De zes organisaties eisen een ‘PAS op de plaats’ in het ammoniak- en stikstofbeleid.

Nu uit onafhankelijk onderzoek (Ammoniak in Nederland – Enkele kritische kanttekeningen) is gebleken dat 30 jaar ammoniakbeleid geen meetbaar effect heeft op de hoeveelheid ammoniak in de lucht is voor de NH3 Coalitie de maat vol: nieuwe maatregelen om ammoniak te reduceren moeten onderbouwd worden en aantoonbaar leiden tot reductie! Het is onredelijk en onbehoorlijk om aan boeren en tuinders dure maatregelen op te blijven leggen zonder dat deze effect sorteren. De NH3 Coalitie wil geen aanscherping van het huidige ammoniakbeleid zolang niet duidelijk is wat de oorzaak is van het uitblijven van ammoniakreductie.

Onderzoek naar investeringen
De landbouwsector heeft grote investeringen gedaan om ammoniak terug te dringen. De NH3 Coalitie laat nu door een onderzoeksinstituut in beeld brengen hoe groot deze investeringen zijn geweest. De overheid heeft jarenlang iedereen voorgespiegeld dat de investeringen effect hadden. Dit blijkt niet zo te zijn. ‘Wij voelen ons bedrogen’, aldus de Coalitie.

Het bewust opleggen van investeringen zonder meetbare effecten is de overheid zwaar aan te rekenen. De Coalitie sluit niet uit, indien het onderzoeksrapport daartoe aanleiding geeft, een juridische claim bij de overheid neer te leggen.

Nieuw beleid
De NH3 Coalitie wil dat er nieuw beleid komt, dat gebaseerd is op gefundeerde metingen in plaats van op aannames en berekeningen. De Coalitie pleit voor metingen van stikstofdepositie, omdat ammoniak zelf niet schadelijk is en zelfs noodzakelijk is voor het reinigen van de lucht. Schade aan de natuur, waar de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) om draait, ontstaat door stikstofdepositie. Op dit moment wordt die niet gemeten; bestaand onderzoek is gestopt omdat het te duur zou zijn. Het directe gevolg hiervan is dat de volledige rekening bij de agrarische sector is gelegd zonder dat daar resultaten tegenover staan.

Daling
In de PAS Monitoringsrapportage stikstof stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zelf dat op basis van de berekeningen een daling zou moeten worden ingezet. Op basis van ammoniak concentratiemetingen van de afgelopen jaren wordt juist een licht stijgende trend geconstateerd in delen van het land. Om dit verschil te kunnen verklaren, wordt door het RIVM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken nader onderzoek uitgevoerd. Hieruit wordt dus des te meer duidelijk dat het gehele stikstofdossier omgeven is met onzekerheden. RIVM geeft aan ‘dat de depositieberekening een onzekerheid kent die inherent is aan het gebruik van luchtverspreiding- en depositiemodellering’. Door deze onzekerheid zal een deel van de berekende depositie in de werkelijkheid lager uitvallen en een deel van de berekende deposities juist hoger.

Er moet daarom hoe dan ook duidelijkheid komen over de oorzaken van het gebrek aan ammoniakreductie, ondanks alle genomen maatregelen. Daarnaast moet er een systeem komen waarin de gevolgen voor de natuur beter inzichtelijk worden. Het kan hier niet langer gaan om ‘berekeningen’, die liggen immers ten grondslag aan de huidige situatie. Er is pas draagvlak voor nieuwe maatregelen als de sectoren ook het vertrouwen hebben dat deze daadwerkelijk tot een ammoniakvermindering leiden.

Deel dit topic

Reacties

joop zwf
Waarom doet de LTO niet mee ? Volgens mij hebben ze hier wel een punt
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @joop zwf :
Waarom doet de LTO niet mee
Omdat de LTO geen belangenbehartiger voor boeren is, maar voor de overheid.
joop zwf
@kanniewaarzijn Dan wordt het echt tijd om het lidmaatschap opzeggen
Leo,s vriend
@joop zwf vroeg ik me ook af, maar is de lto wel gevraagd door de bonden?
+4
Wiebren
@Leo,s vriend het antwoord is nee, het persbericht lag er al. Gister was er bestuurlijk overleg over PAS met de staatssecretaris, de Provincies en de sector. Vooraf is vooroverleg geweest op kantoor LTO met NVV, NVP, NMV, NZO, Nevedi en Cumela
LTO roept niet op tot een PAS op de plaats vanwege dat ene rapport van Hanekamp, Crock en Briggs.

Het blijft belangrijk dat er goed geleken wordt naar de onderbouwing van beleid. We hebben echter ook afspraken gemaakt in 2014 om te reduceren en krijgen daarvoor vergunningenruimte terug. Als dezelfde mensen die zo hard roepen ook hun NB-vergunning inleveren mogen ze van mij opzeggen bij LTO. Dan ben je tenminste consequent want die heb je niet aan de vakbonden te danken
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Wiebren:
Het blijft belangrijk dat er goed geleken wordt naar de onderbouwing van beleid

Nou, werk aan de winkel dus! Niet alleen voor ammoniak, maar voor het hele mestbeleid. En a.u.b. NIET door de LTO!
+1
puntertje
Quote Reactie van @Wiebren:
Als dezelfde mensen die zo hard roepen ook hun NB-vergunning inleveren mogen ze van mij opzeggen

Tja, wat je hier zegt is in feite: stel dat aangetoond wordt dat de basis voor het beleid niet klopt, dan gaan wij toch voor de gevestigde belangen.
+4
JanCees
@Wiebren beetje flauw en onzin antwoord Wiebren er is meer dan slechts 1 onderzoek van Hanekamp. Briggs en Crock ook RIVM en zelfs WUR beginnen nu te stellen dat er inderdaad wel heel veel onzekerheden zijn met Nh3 en die belopen meer dan slechts een paar procent maar eerder vele tientallen.
Een PAS op de plaats en een betere onderbouwing door verse onderzoekers en aangestuurd door andere ambtenaren dan nu is echt noodzakelijk.
Er heeft stomweg manipulatie plaats gevonden op basis daarvan kun je met verplichting als overheid tot behoorlijk bestuur nu geen verdere maatregelen treffen.
Het hele haleluja verhaal over de PAS is misplaatst.
Ja het heeft zaken losgetrokken en mensen mogelijkheden gegeven.
Maar de beperkingen die door de PAS deels zijn opgelost waren gebaseerd op gemankeerde kennis en gemankeerde onderzoeken.
WUR en EZ/LNV hebben botweg manipulatie en fraude ingezet bij het beleid tot nu toe en dat weten we beide.
Mee gaan met een systeem wat boeren beperkt en als basis gewoonweg slecht onderzoek slechte modellen en zelfs fraude en manipulatie heeft van zowel uit WUR als de beleidsambtenaren bij EZ mag je als LTO nooit als basis accepteren.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
Het blijft belangrijk dat er goed geleken wordt naar de onderbouwing van beleid. We hebben echter ook afspraken gemaakt in 2014 om te reduceren

Juist, dus eerst afspraken gemaakt over iets waarvan je niet weet of er wel afspraken nodig zijn..
Grappig, lijkt een beetje op fosfaatverhaal.
Overigens aardig stuk in Veeteelt. Blijkt ook wel weer dat er een heel ander verhaal verkondigd wordt dan dat er werkelijk gebeurd.
Jaap40
Juist een uitstekend moment voor LTO om nu hier mee te strijden.
josl
Een pas op de plaats prima. Maar ondertussen wel rekening houden met het feit dat
1. nederlandse landbouw ongeveer 40% van de ammoniak produceert
2. dat er import en export van ammoniak is. ( ook ongeveer 40%)
3. metingen onbetrouwbaar zijn
3. inmiddels weten we ook dat autoverkeer sjoemelsoftware kent

Maw: als je niet weet wat de bronnen zijn en de verhouding daar tussen kun je dus
1. niet zeggen dat de ammoniakreductie in de landbouw geen effect heeft ( aangezien spuiwater van luchtwassers stikstof bevat werkt het wel)
2. niet de verantwoordelijkheid specifiek bij de landbouw neer leggen dat de gehaltes niet dalen.

Dat betekent dus niet dat de ketsplaat terug gaat komen als je het mij vraagt.
Jaap40
@josl zeker wel, injectie systemen vernielen de bodem al jaren.
m uut m
@josl
Wij rijden al weer bovengronds. Super en wat een brandstofbesparing.
105 pk tractor en een 10 kuub tank vullen en lossen met 1400 toeren.
+1
cjw73
@m uut m en ook nog goed voor de weidevogels.
Wilbert
@m uut m Het is heel mooi dat deze mogelijkheid er is 😄 Door veel weidegang, extensieve bedrijfsvoering en eiwitarm voeren wordt de ammoniakuitstoot sterk vermindert. Dit wordt beloond door te mogen werken met de ketsplaat. Echter vrees ik dat voor vele melkveehouders bovenstaande niet haalbaar is, wat is jouw oplossing voor deze groep? Einde bedrijf of??
m uut m
@Wilbert
Er is een hele grote groep die met minder kunstmest strooien al aan de voorwaarden voldoet.
+1
Boerderie
@m uut m

Deze bewustwording komt nu langzaam op gang: Jij bent geen VBBM lid, toch M?? Misschien goed om eens te komen kijken? We zijn druk bezig om de vrijstelling overeind te houden.

Het idee achter de pas op de plaats is dat in ieder geval, zo lang deze onduidelijkheid er is, er geen nieuwe verstrekkende interventies ingevoerd zouden moeten worden. Eerst maar eens helder hebben wat nou werkelijk het effect is van het gevoerde beleid. En of de genomen maatregelen gerechtvaardigd zijn. Beleid moet een middel zijn om doelen te behalen, maar in de bureaucratie lijkt dat regelmatig ondergesneeuwd te raken.
pieta
@m uut m Wij reden voorheen altijd met een 70 pk trekker een 8 kuubs tank met 6 meter sleepvoet. Sleepvoet is ook bovengronds. Mooi systeem met als nadeel af en toe verbranding in de zomer.
paul1
Verwacht met groen links in een coalitie geen enkel mededogen voor boeren
MARTIJN G
@paul1 Verwacht van het CDA wel dat ze voor de landbouw gaan strijden.
+1
We worden bedonderd, en anders niks !!! Het gaat nergens over, het zijn hersenspinsels, er is wetgeving gemaakt op basis van aannames en veronderstellingen, en niet op feiten. Zo en nu ga ik de mixer in een andere put leggen , en een begin maken met het maïsland bemesten , mooi weer vandaag.
brabo
@Detukkeroettwente
moet dat perse op zondag ?
cjw73
@Detukkeroettwente gelukkig werkt mijn loonwerker niet op zondag en om 1mei te zaaien zijn er nog dagen genoeg te bemesten.
weurding
@Detukkeroettwente 1 dag werken 6 dagen rust, omdat het kan? 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maat , nvv , lucht , melkvee , nmv , nvp , nav , stikstof , akkerbouw , natuur , ammoniak , ddb , rivm , overheid , tuinders , varkenshouders , schade , melkveehouders , boer , stikstofdepositie , ammoniakreductie , stikstofbeleid , ammoniakbeleid , vbbm , volksgezondheid en vertrouwen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0