Fosforbepaling in melk scheelt miljoenen kilo's fosfaat

Een nieuwe methode voor het bepalen van het fosforgehalte in de melk maakt het mogelijk om de fosforgift via het voer nauwkeurig af te stemmen op de behoefte van de melkkoe. Dat kan de fosfaatproductie van de melkveehouderij met miljoenen kilo's terugdringen, meldt Wageningen UR.

Deel dit topic

Reacties

puntertje
Het is nu ook al zo dat er verschil zit in het fosfaatgehalte in melk, waar fosfaat arm gevoerd wordt is het fosfaatgehalte in de melk en dus afvoer lager. Die cijfers zijn ook redelijk gemakkelijk te benaderen. Maar er zijn sterke krachten om hiervoor toch vooral wel een forfaitaire norm te gebruiken terwijl benadrukt wordt dat aan de ingangzijde het toch vooral bedrijfsprutsefiek moet zijn.
Wilbert
@puntertje jij voelt je niet geremd door je eigen domheid om hier wat te posten?
Ik zou zeggen, lees je eens in in het onderwerp en kom dan maar weer terug.
+2
puntertje
@Wilbert fosfaat is veelal gebonden aan eiwit. Hoger eiwit, meer fosfaat. De BEX boeren, koeien altijd op stal en volproppen met mais, daar is het eiwitgehalte van de melk gemiddeld (! want anders krijg je weer gezeur dat het bij pietje zijn neefje weer net niet zo is) lager. Het komt jou weer niet goed uit begrijp ik.
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
Hoger eiwit, meer fosfaat. De BEX boeren, koeien altijd op stal en volproppen met mais, daar is het eiwitgehalte van de melk gemiddel lager.

en wat wil je hier mee zeggen, dit is toch al lang bekend en komt ook uit de bex berekening van zulke bedrijven. Niks mis mee toch
+1
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
en wat wil je hier mee zeggen

Dat de forfaitaire fosfaatafvoer op die bedrijven veel hoger is dan in werkelijkheid. Dus bedrijfssprutsefiek bij aanvoer, maar de afvoer dan in eens weer wel forfaitair omdat dat lager is. En dan weer opscheppen over de P-efficiëntie.
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
forfaitaire fosfaatafvoer op die bedrijven veel hoger is dan in werkelijkheid. Dus bedrijfssprutsefiek bij aanvoer, maar de afvoer dan in eens weer wel forfaitair omdat dat lager is

in de ene zin melden dat de forfaitaire afvoer hoger is , en dan gelijk in de volgende zin melden dat die lager is. Lekker duidelijke uitleg.

Maar ik zie je probleem niet, als er bedrijven zijn waar de hele fosfaatkringloop op hun bedrijf lager is dan het Nl gemiddelde, dan lijkt het me logisch dat dit ook aan getoond kan worden in de melk. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarmee hun hele fosfaatvoordeel ineens te niet wordt gedaan. Ik zie het gewoon als een bevestiging van hetgeen wat op papier staat.
+1
Wilbert
@puntertje knap dat je weet wat mij goed uitkomt, zonder dat ik dat zelf gemeld heb...

Mbt fosfaat in melk, varieert voornamelijk mee met eiwit in melk. Hoger melkeiwit kun je op vele manieren bereiken (meer energie, vers gras, overmaat eiwit in rantsoen (soja of raap of...) etc. Kortom, vele manieren om een hoger melkeiwit en dus fosfaat in melk te krijgen. Fosfaat in voer en fosfaat in melk zijn 2 losstaande parameters.
Bij gebrek aan een betrouwbare goedkope methode om p in melk te meten, wordt er tot nu toe met een generieke norm gerekend. Dit is niet de mooiste oplossing, maar betrouwbaarder is er niet.
Mocht deze nieuwe methode voldoende robuust zijn, kan deze door qlip gebruikt worden en vervolgens voor klw.
Hoogstwaarschijnlijk pakt deze nieuwe methode gunstig uit voor ons allen, de generieke norm is namelijk lager dan het verwachte Nederlandse gemiddelde in de praktijk.
Jammer van de complot theorieën hier, laat vooral zien hoe diegene zelf denken over de grote boze buitenwereld.
Leo,s vriend
@puntertje jammer alleen voor jou dat de meeste BEX boeren de koeien gewoon weiden, en een 20 tot 30% mais voeren.
puntertje
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
de meeste BEX boeren de koeien gewoon weiden

niet die 20% of meer BEX-voordeel halen
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
niet die 20% of meer BEX-voordeel

hier toch wel
jan w
@puntertje
fosforgehalte in de melk wordt berekend, als men het fosforgehalte zou bepalen,dan gaat er veel meer van het bedrijf af dan nu met de berekening. Alleen de zuivel heeft er geen belang bij.
jg
Beginnen met het fosfaatgehalte in vers weidegras te bepalen.....
+1
j h p
Laten die wijsneuzen eerst eens beginnen met het meten en niet berekenen van de echte beschikbaarheid van fosfor in het voer, dan pas kun je de koe naar behoefte voeren.
Wat denken ze wanneer het fosforgehalte in de melk laag is, dat de koe dan minder nodig heeft of dat ze tekort heeft.
Fosfor tekort zie je slecht en gaat heel langzaam, maar sloopt de koe.
+4
Porky
Joh die hele fosfaat reductie is allang bereikt, kijk ff verder dan je koe, waarom denk je dat de visstand terug loopt? In Duitsland onderzoek gedaan in bodensee , de vis kan geen voedsel meer vinden,oorzaak? Fosfaat tekorten, aantal koeien met fosfaat tekort neemt ook toe, maar het komt de linkse lobby goed uit ,dus die douwen nog ff lekker door, je word besodemieterd waar je bij staat, en kost je nog klauwen geld ook
komelker 2
Vraag de veearts maar hoeveel koeien er meer tegen de vlakte gaan met een fosforgebrek. De p pillen zijn niet aan te slepen.
Leo,s vriend
@komelker 2 heb ik het wel eens met hem over gehad, vrijwel geen koe gaat aan de vlakte door fosforgebrek, en die wel gaan liggen vaak op bedrijven waar meer loos is.(geen mineralen voeren, slecht ruwvoer, en vooral slecht droogstandsmanagement. ) maar ik kan niet voor jou spreken.
pieta
@Leo,s vriend Wij hebben het ook gehad. Het lijkt melkziekte maar alleen fosfor helpt. En wij werken met een door de voeradviseur samengesteld gemengd rantsoen(met voldoende fosfaat vlgs de berekening)voor de droge koeien waar ze ruim genoeg van opnamen. Sindsdien voegen we wat fosfaat toe aan het rantsoen voor de droge koeien en geen last meer.
kaas
@pieta volgens berekening genoeg fosfor ,maar klopt die berekening van fosfor in de kuil; wel als je rekent met fosfor gehalte van een kuil die is onderzocht door blgg en die geeft aan dat er 3,6 fosfor in zit,maar de zelfde kuil is ook door een ander lab onderzocht en die geeft een uitslag van 3 fosfor en als dat nu de waarheid is dan klopt het dat de koeien van jou te weinig fosfor binnen krijgen
pieta
@kaas Onderzoekt blgg ze dan niet goed? Ik snap wel dat de uitslag niet altijd exact is maar het geeft wel aan dat wij steeds meer richting het randje (en erover) gaan. En dat het helemaal niet met opname te maken hoeft te hebben. Beschikbaarheid speelt ook nog een rol.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Onderzoekt blgg ze dan niet goed?

je snapt toch ook wel dat een handje vol kuil nooit representatief kan zijn voor de hele bult.
Als ik hier een graskuil maak dan komt dit van mogelijk 15 verschillende percelen met vaak verschillende grasopbrengsten en grassoorten. Geen wonder toch dat je dan zeer wisselende uitslagen kunt krijgen
pieta
@brabo Het zal niet perfect zijn maar hier lossen ze de wagens van voor naar achter over de gehele kuil in laagjes. Daar worden van boven naar beneden monsters van gestoken op een paar plaatsen. Lijkt mij wel redelijk representatief.
kaas
@pieta hier ook over volledige lengt bult lossen 1 monster gestoken en die verdeelt naar 2 lab en dan krijg je grote verschillen 50 vem en fosfor 20 grote verschillen al meerdere jaren
pieta
@kaas Mijn uitslagen zijn al meerdere jaren behoorlijk in (dalende) lijn qua fosfor. Vandaar mijn vertrouwen in de uitslagen. Ik kan jaarlijks de laatste 10 tot 20 kg fosfaat per hectare niet aanwenden omdat ik obv stikstof moet afvoeren. En vwb VEM is het wat moeilijker om te beoordelen.
brabo
@pieta
ik denk het toch niet.
Op die plek waar ze steken kan net toevallig wat meer onkruid ingekuild zitten of ander minderwaardig gras dan net een metertje verderop.
pieta
Quote Reactie van @brabo:
wat meer onkruid

?? Wat is dat? Wij hebben gras in het land staan.
Leo,s vriend
@brabo of net geen onkruid en het allerbeste gras...........
brabo
@Leo,s vriend
Misschien ben ik wel de enigste veehouder in NL die ook wel eens iets van onkruid in zijn land heeft staan.
Maar laat ik het dan zou zeggen: ik zie duidelijk verschil in biodiversiteit van mijn graslanden tussen de percelen die ik maai en die ik laat beweiden. En dan is het maar net van welk perceel het meeste in het monster zit.
Leo,s vriend
@brabo tuurlijk Brabo, en maak je geen zorgen, ik ben dan de 2e in NL die ook onkruid in de percelen heeft.
Het gaat er mij om dat 'toevallig" niet echt logisch is, tenzij je de monsternemer de opdracht geeft om net daar te steken, maar dan kan je beter geen monsters laten nemen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
vrijwel geen koe gaat aan de vlakte door fosforgebrek, en die wel gaan liggen vaak op bedrijven waar meer loos is.(geen mineralen voeren, slecht ruwvoer, en vooral slecht droogstandsmanagement. )

Dan hoor ik bij die categorie, wat me trouwens niet verbaasd, houden van paar koeien moet je ook niet te moeilijk maken. Mijn beste (rode) koe is deze week tegen de vlakte gegaan met fosfaattekort, kende het zelf niet, maar met beetje rondvragen blijkt het wel veel voor te komen, veearts was zelfs verbaasd dat ik er nog nooit een gehad had. Gelukkig deden 2x 2 P pillen wonderen en liep de koe na 12 uur weer. Hoera.
Koeien lopen hier trouwens gewoon in de weide dus droogstandsmanagement bestaat niet uit veel meer dan bij droogstand 2 bolussen inschieten, het is toch van de gekke dat je allerlei kunstgrepen moet uithalen om koeien gewoon aan een lactatie te laten beginnen, dat is hier gelukkig nog nooit nodig geweest, maar vrees dat bij kalven nu ook standaard voor alle 3e kalfs en oudere koeien 2 P pillen preventief op het menu komen te staan, de kosten daarvan wegen niet op tegen gezeik van een koe aan de grond. Ik vind het nog steeds paard achter de wagen spannen, iedereen voor de gek houden met te weinig P in het voer en vervolgens dat weer aanvullen met P pillen. Wat een gekkigheid.

Maar goed, mijn weekend is prima, koe loopt weer dus jantje is blij. Heeft er verder ook niet onder geleden dus lijkt allemaal goed af te zijn gelopen. Ook nog mooi Dream vaarskalf erbij, daar doe ik het toch allemaal beetje voor.
+1
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
allerlei kunstgrepen

bolussen inschieten versta jij niet onder allerlei kunstgrepen ?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @brabo:
bolussen inschieten versta jij niet onder allerlei kunstgrepen

Jawel, maar helaas zie ik geen andere oplossing om er mineralen in te krijgen en dat is wel noodzakelijk. Ooit jaartje overgeslagen en toen allemaal slappe kalveren bij geboorte waarvan er aantal na 2x ademen het loodje legden. Sinds we die mineralen bolussen schieten geen last meer. En bij dag en nacht weiden zie ik niet snel een betere en vooral makkelijkere oplossing.

Die stomme fosfaatpillen zijn blijkbaar nu ook nodig, liever preventief wat te vaak van die dingen geschoten dan koe aan de grond. Hele droogstandsmanagement op kop gaan zetten, binnen houden en apart voer, is niet echt praktisch hier (understatement). Tot voor kort ging het blijkbaar gewoon goed met mijn ouderwetse systeem, maar nu wil dat blijkbaar niet meer dus moeten we maar een oplossing bedenken, en dat is preventief P pillen schieten geworden. Andere oplossing is waarschijnlijk Fleckvieh gaan houden, die hebben nooit wat, maar dat gaat me ook beetje te ver.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Andere oplossing is waarschijnlijk Fleckvieh gaan houden, die hebben nooit wat, maar dat gaat me ook beetje te ver.

Geloof me maar, ook die krijgen alles wat God onder de zon heeft. 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
ook die krijgen alles wat God onder de zon heeft.

Jij bent een Fleckvieh-heiden. Ik hoor hier steeds dat je aan soort van SM doet door nog HF's te houden. Met Fleckies gaat alles vanzelf, HF is alleen maar trammelant. En jij durft dat tegen te spreken, pas maar op, de Fleckie-politie zit je op de hielen, hoe durf je zoiets te zeggen.
+2
DutchDairyFarmer
@komelker 2 helemaal met @Leo,s vriend eens. Vaak ligt het aan die redenen waardoor koeien dan te weinig droge stof opnemen. Oorzaak gevolg verhaal.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @DutchDairyFarmer:
--> Rapporteer aan admin Stuur persoonlijk bericht Kopieer link @komelker 2 helemaal met @Leo,s vriend eens. Vaak ligt het aan die redenen waardoor koeien dan te weinig droge stof opnemen. Oorzaak gevolg verhaal.

Dat ben ik dus niet mee je fosfaat gebrek bij koeien is geen moment opname. Het komt wel tevoorschijn op momenten zoals te weinig drogestof opname bij droge koeien. Maar fosfaat in de koe werkt als een soort accu. voer je structueel tekort is de accu leeg en kan de koe niets hebben. voer je voldoende en is de accu vol dan kan een koe een poosje een tekort overbruggen.
+1
Wilbert
@pietjepuk mee eens, maar lage ds opname is een lege accu op termijn. Hoge voeropname in droogstand is hoge voeropname na afkalven is minder problemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , melkvee , melkkoe , voer , fosfaat en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0