Illustratie van: robbert7130

Video: plaatsspecifiek mest strooien bij Topmaïsteler Hemstede

Ruim een maand geleden werd bij Topmaïsteler Jan Hemstede een bodemscan uitgevoerd middels een Verisscan. Daarbij werd onder andere de pH en de organische stof van de bodem in kaart gebracht. Op basis van deze gegeven zijn perceelskaarten gemaakt die vervolgens verwerkt zijn tot taakkaarten. Op deze video is goed te zien hoe loonbedrijf Koonstra de vaste mest plaatsspecifiek uitrijdt op het perceel.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
En dan rijden we mooi op harde bandjes.
+2
dorpsrandhoeve
Plaatselijk ? 25 ton stalmest? En de rest? Dat doen ze dan maar onderbemesten?

Zoveel geld uitgeven om zoiets te doen, maar waar hebben ze de groenbemester vorig jaar gezaaid. Want dat staat maar dun.
walker1
@dorpsrandhoeve de kosten zijn vooral de bemonstering en analyses. Of je dat met de maisteelt terug verdiend betwijfel ik, maar met beter renderende gewassen en waar de bemesting nauwkeuriger komt is het zeker wel terug te verdienen. En de winst zit niet in beetje minder stalmest, want dat kost niks, maar je kan ook op kalk, kunstmest, bestrijdingsmiddelen besparen.
+1
hobbyboer
Zou de strooier precies leeg geweest zijn nadat het hele perceel 1 keer gestrooid/overgereden is?
hobbyboer
Ben wel nieuwsgierig wat ze gedaan hebben met het restant in de wagen.

Ik heb wel een donkerbruin vermoeden, maar hoe noemen ze dat dan? Plaatsspecifiek leegstrooien?

Of toch terug brengen naar de opslag en middels de wegerij op de wagen het exacte gewicht weer inboeken op de mestvoorraad?
walker1
@hobbyboer als je weet welke hoeveelheid je op welke oppervlakte je wilt strooien dan laad je daar ook naar. Als zo precies werkt dan kwak je ook niet zomaar die strooier vol. Verder kwestie van juiste strooisnelheid en rijsnelheid instellen.
hobbyboer
@walker1 Je zou idd precies de benodigde hoeveelheid kunnen laden.
Lijkt me sterk dat dat hier gebeurd is.
Er lag al een hoop op het perceel, zag ik in de video, en ik verwacht dat die gewoon helemaal opgeladen en verstrooid is.
walker1
@hobbyboer Was volgens mij ook vrij groot perceel, ze zullen wel meer dan 1 wagen gestrooid hebben.
+1
George
Wat een gehannes ,als het zo allemaal op het scherpst van de snede moet is het gewoon niet meer leuk. Een hoop gehoerzak op niks ist.
walker1
@George Jij doet liever maar een beetje aanklooien?
George
Quote Reactie van @walker1:
Jij doet liever maar een beetje aanklooien?

Ja eigenlijk wel. Ik ga het niet zoeken waar toch niks of veel te weinig mee te halen is.
walker1
@George Ik vraag me inderdaad wel af of dit voor de maisteelt zoveel extra oplevert. Is een gewas wat makkelijk groeit als er genoeg mest opgegaan is en mais is sowieso al niet het meest renderende gewas. Bij hoger renderende gewassen en waar de bemesting preciezer komt, kan dit wel voordeel opleveren.
dwers
Slecht voor de biodiversiteit om alles gelijk te trekken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , vaste mest , loonbedrijf koonstra , koonstra , loonbedrijf , stof , mest strooien , Strooien , melkvee en bodem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0