Drainage doorspuiten goed idee

Hoe zijn jullie ervaringen bij drainage doorspuiten? Hoe gaat het erna als deze open zijn en de jaren die volgen , ieder jaar opnieuw of eens in de ? jaar, word het dan slechter of beter.

Deel dit topic

Reacties

Husqvarna
Hier op zand met ijzeroer in de grond doen we dat wel eens in de 4-5 jaar. En dan loopt ie weer stukken beter, want ijzeroer gaan de drains van dicht zitten.
Fast Eddy
Zo lang mogelijk uitstellen. En dan om de paar jaar.
+1
Wimsumar
Beste Aad3040: Ik heb pakweg 40 kilometer drainage in het land liggen. Het oudste is 30 jaar. Omdat ik zelf ooit een drainreiniger heb aangeschaft is ook alles 1X doorgespoten ( N.B.: Niet het mooiste werk). Eigenlijk was het geen doorspuiten, maar doorspoelen. Uit vrees voor losspuiten van de drain omhullende grond werkte ik met lage druk en met flink uitgeboorde spuitkop om vooral met veel water te spoelen.
Mijn bevinding:
Is de eindbuis schoon (en loopt de drain naar behoren): Niet doorspuiten.
Zit de eindbuis (nagenoeg) dicht met "ijzer", dan 'mag' naar wens de drainreiniger er in om alleen de eerste meters van de drain (bij de afvoersloot) schoon te spuiten. Verder in de drain heb ik geen ijzerafzetting kunnen constateren.
Ieder jaar na het slootreinigen (met maaikorf) loop ik bij de eindbuizen langs om eventueel nog hinderlijke begroeiing weg te steken. Met een ijzeren schrikdraadpaaltje (ook handig om de eindbuis prikkendewijze op te sporen) maak ik dan eventuele ijzeraanslag in de eindbuis ook even los.
deJong
@Wimsumar

oh god dan mag er bij ons ook wel wat gebeuren.
Wimsumar
Beste DeJong:

Quote Reactie van @deJong:
oh

Heel vaak wordt er na de aanleg niet weer naar omgekeken. (Desondanks, het blijft meestal 'gewoon' functioneren).
deJong
@Wimsumar

ik denk dat je met goed gelegde greppels ook verder komt dan met drainage in de klei. maarja verder nog wel eens een puntje om bij langs te lopen...
+1
Wimsumar
Beste DeJong:

Quote Reactie van @deJong:
dat je met goed gelegde greppels ook verder komt dan met drainage

Het punt is, ten enemale als men een stuk land gedraineerd heeft denkt men vaak "it sil héve". Ofwel, men denkt dat het land ten allen tijde bewerk-/berijdbaar is. Het tegendeel is waar. Juist gedraineerd land moet je uiterst koesteren wat betreft bodemverdichting en dat is met de huidige mechanisatie een crime. Voor land met oppervlakkige afwatering (begreppelde percelen) is welhaast het omgekeerde van toepassing. Niet zelden hoor je verbazing 'hoe droog de ondergrond is' bij graaf-/bewerkingswerkzaamheden op dergelijke percelen. Geen wonder, hoe "beter" verdicht, hoe droger de ondergrond.
Fast Eddy
@Wimsumar

Als elke boer dat deed hebben we niet veel drainage te leggen.
Maar zo hoort het wel. Elk jaar de eindbuis vrij maken dan controleer je automatisch ook of er nog water uit de drain komt.
Fordje4600
Hier elke 6 maand drainage is helemaal naar de flikker, we hebben zandgrond met ijzeroer
+1
Fast Eddy
@Fordje4600

Bij elke grond past wel een omhulling. En als je ze onderwater legt heb je ook minder problemen met verstoppingen.
Fordje4600
@Fast Eddy kan niet door andere omstandigheden
Fast Eddy
@Fordje4600

Voor elk probleem is een oplossing.
Fordje4600
fendt510c
Wij hebben sinds 3 jaar een homburg drainspuit, werkt ideaal doen nu om het jaar alle drains doorspuiten
En op het land merk je dat goed, want waar altijd plassen stonden zijn ze tijdens natte periodes nu weg
+1
Husqvarna
Ja draineren werkt echt wel, afhankelijk van de grond en waar het in ligt, flink drainiagezand is wel belangrijk, we hebben een deels nat perceel (zand met wat veen) een sloot dichtgekilverd en later gedraineerd en het was stukken droger. Maar een slechte structuur door bodemverdichting of verkeerde bewerking.. is natuurlijk funest voor de afwatering. De goedkoopste drainage is natuurlijk bodemleven en beworteling. Een paar jaar een droge maïsoogst en een juist bewerking doen ook wonderen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden drainage en ervaringen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN