Illustratie van: JohnDeerenr1

PBL: Meststoffenwet ontoereikend – waterkwaliteit verbetert niet

De voortgang in milieudoelen stagneert. De huidige aanpak leidt niet tot betere resultaten. Dus moet Nederland een nieuwe richting inslaan. Dat is in het kort de evaluatie van de Meststoffenwet van het PBL.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
En dat komt door de boeren....
+5
jan w
@hans1980
Ja zeker komt dat door de boeren. Op de hoogst bezette veegebieden in Nederland is de waterkwaliteit het BESTE. Langs de Noordzeelijn is het grond en oppervlaktewater van mindere kwaliteit. Het slechts is het grond en oppervlakte water rond de grote steden.
En wat komt er weer uit. De boeren hebben het weer gedaan. Is ook veel makkelijker dan de grote steden aanpakken.
Groen1
Evaluatie Meststoffenwet 2016: syntheserapport
pbl.nl/publicaties/…
+1
Groen1
Vorig jaar april heeft het Mesdagfonds aandacht gevraagd voor waterkwaliteit landelijk gebied door een petitie Waterkwaliteit te overhandigen aan de leden van de vaste commissie van Infrastructuur en Milieu. De waterkwaliteit op het platteland is in grote gebieden slecht en verbetert onvoldoende, ondanks de ingestelde maatregelen. Uit onderzoek dat Mesdagfonds heeft laten uitvoeren naar de oorzaken van het uitblijven van verbetering, blijkt dat de knelpunten niet overal correct in beeld zijn. Hierdoor bestaat het risico dat problemen worden aangepakt waar ze niet zijn, en waar ze wel zijn worden deze over het hoofd gezien. Volgens het Mesdagfonds is de landbouw niet alleen verantwoordelijk voor de concentraties aan stikstof en fosfaat in het water, maar wordt de sector daar wel op afgerekend. Uitblijven van voldoende verbetering van de waterkwaliteit zal leiden tot sancties van de Europese Commissie voor Nederland, vreest Mesdagfonds. Mesdagfonds pleit met zijn petitie voor een milieubeleid op basis van feiten en metingen. Het beleid is nu voor een belangrijk deel gebaseerd op rekenmodellen.

Bekijk hier de Petitie Waterkwaliteit en het rapport Waterkwaliteit en Veehouderij
mesdag-fonds.nl/home.html/
Coen
@Groen1 , bij HH gaan de ogen ook eindelijk open 😄

Misschien moeten we constateren dat in sommige gebieden de concentratie dieren wel erg hoog is
boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Zuiden is probleemregio voor mestbeleid
boerderij.nl/Home/Achtergrond/…
jg
@Coen Er zijn wel fosfaatrechten vastgelegd met frauduleus handelen.
Coen
@jg , met zo'n attitude komt er zeker geen derogatie, en dus ook geen fosfaatrechten en dus geen gratis verbetering van het eigen vermogen 😄
hans1980
@Coen plaatsings ruimte is plaatsings ruimte overbemesten kan helemaal niet door wetgeving dus wat zwamt de boerderij
m uut m
@hans1980
Wat niet kan volgens wetgeving wil niet zeggen dat het niet gebeurd.
cs-agrar
Mooi man, zou het probleem dan toch eens niet in de agrarische hoek zitten???
+7
Pluto
Je kunt als plan bureau natuurlijk niet toegeven dat ze de plank finaal hebben mis geslagen !!.
Volgens vele rapporten komt de verontreiniging voor 98 % niet uit de landbouw , er is echter afgesproken dat de 2% die wel uit de landbouw komt met 90 % terug te dringen !!. Het is onmogelijk om deze reductie met onderzoek aan te tonen .
Beleid maken op basis van cijfers die door sjoemelende onderzoekers zijn gepubliceerd zal nooit tot een oplossing leiden.
spotmelker
@Pluto Het PBL trekt louter conclusies o.b.v. de onderzoeksrapportages die ze aangeleverd krijgen. Wat blijft is dat ze op bepaalde plaatsen teveel van dit en dat aantreffen en leggen de rekenmodelonderzoeken uit de landbouw ernaast en het is weer klaar. Nog steeds vind niemand het interessant om eens te kijken wat zich er werkelijk in de bodem en/of lucht afspeelt. Dus zinloze normaanscherpingen zijn nog lang niet op hun eind.
Groen1
Art. Trouw
Grootschalige fraude met mest trekt wissel op natuur in Brabant en Limburg
trouw.nl/groen/…
Grasbaal
@Groen1 Alle mestruimte die "verdient" wordt met BEX en straks kringloopwijzer komt toch weer ergens op het land....
jg
@Grasbaal Heb je de reactie van LTO gelezen in het artikel ??
hoest
Noord-Brabant en limburg, Goh is dat ook niet toevallig de hoek waar ze zo enorm efficiënt zijn volgens de kringloopwijzer?
Groen1
Kamerleden hebben aan Martijn van Dam gevraagd om een brief met uitleg over uitlatingen van PBL, dat in zijn evaluatierapport over het mestbeleid constateert dat met name in Noord-Brabant mestfraude een belangrijke bijdrage levert aan het overschrijden van de nitraatnorm in het grondwater. GL-Kamerlid Rik Grashoff vindt dat mestfraude de basis onder het mestbeleid weghaalt en dat door de fraude de goede onder de kwade lijden. Hij vroeg een debat aan met Van Dam, maar kreeg daarvoor geen meerderheid. Wel wil een ruime Kamermeerderheid een brief van Van Dam waarin hij opheldering geeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee en meststoffenwet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN