Fosfaatreductieplan: klachten over administratie RVO

Het fosfaatreductieplan is begin deze maand in werking getreden. Met behulp van een ingewikkeld rekensysteem bestaande uit referentieaantallen, doelstellingsaantallen, heffingen en solidariteitsheffingen, wordt getracht het aantal stuks vee in Nederland omlaag te brengen. Van het grootste belang is dan dat de uitgangswaarden kloppen. Juist daarover ontving Melkvee.nl een klacht.
 Fosfaatreductieplan: klachten over administratie RVO (melkvee.nl)

Het fosfaatreductieplan is begin deze maand in werking getreden. Met behulp van een ingewikkeld rekensysteem bestaande uit referentieaantallen, doelstellingsaantallen, heffingen en solidariteitsheffingen, wordt getracht het aantal stuks vee in Nederland omlaag te brengen. Van het grootste belang is dan dat de uitgangswaarden kloppen. Juist daarover ontving Melkvee.nl een klacht.

MelkveeNL

Laatste  |  

Reacties

vrije boeren
Was dat maar het grootste probleem wat we met de rvo hebben
robotboertje
Bij ons kloppen de uitgangswaarden ook niet; gisteren gereclameerd bij Zuivel Nl; De telefonist was uiterst vriendelijk en gaf aan dat zij ook wel sneller willen, maar dat RVO erg traag werkt. Conclusie die hij wel wilde delen is dat wij vanaf melkgeld april (11 mei) waarschijnlijk zo'n €10.000,- minder melkgeld beuren, totdat RVO het voor mekaar heeft en wij de gederfde inkomsten terug zouden moeten gaan krijgen... Iemand ideeën hoe dit voorkomen kan worden?
cjw73
@robotboertje de machtiging die bekort komt niet ondertekenen. Dan weet zuivel nl ook wat jou actuele dier hoeveelheden zijn. Want daar hangt alles op op dit moment. Rvo mag ze niet zomaar verstrekken aan zuivel nl. Ivm de privacy wetgeving.
Huppel
@cjw73 Die kun je zo intrekken bij mijn.rvo.nl?
cjw73
@Huppel nee we krijgen er binnenkort allemaal bericht over. Daarom staan die gegevens er ook nog steeds niet op. We moeten allemaal eerst toestemming geven voor rvo die actuele dier gegevens mag door gegeven aan zuivel nl.
pietjepuk
@cjw73 En als ik dat niet doe?
cjw73
@pietjepuk das voor mij ook de vraag wat er dan gebeurt.
kaas
@cjw73 ik denk dat jij dan een probleem hebt rvo niet die kort je gewoon op de toeslag rechten
vofjagtenberg
@kaas Kan bij een aantal wel eens minder duur uitpakken.
cjw73
@kaas hoezo? Zijn 2 totaal verschillende organisaties.
robbies
@kaas Dat eindigt voor de rechter. En dan kun je zomaar eens gelijk krijgen.
cs-agrar
Quote Reactie van @robotboertje:
Iemand ideeën hoe dit voorkomen kan worden

gaan we daar gewoon ophalen
dwers
Ja de actuele cijfers maar daar heb je weinig aan als de 2/7 cijfers niet kloppen en die staan er wel (verkeerd) op.
cjw73
@dwers als zij niet over de gegevens beschikken kunnen ze vast geen boete op leggen!
dwers
Quote Reactie van @cjw73:
als zij niet over de gegevens beschikken kunnen ze vast geen boete op leggen!

Nee maar de zuivelfabrieken zijn het incasso buro, die verschuilen zich lekker en zeggen ja wij krijgen de gegevens van rvo.
josl
Er is een giga achterstand bij RVO mbt verwerken gegevens, bedrijfsoverdrachten, maatschapsvormingen etc etc. Als het fosfaatrechtensysteem van start was gegaan op 1-1-17 was het ook een administratieve puinhoop geworden.
Ik raad in ieder geval iedereen aan te handelen naar de werkelijkheid en ondertussen het probleem uiteraard melden. Je verschuilen achter 'de gegevens kloppen niet dus ik doe niks' gaat niet helpen.
Noorderling
Quote Reactie van @josl:
en giga achterstand bij RVO mbt verwerken gegevens, bedrijfsoverdrachten, maatschapsvormingen etc etc. Als het fosfaatrechtensysteem van start was gegaan op 1-1-17 was het ook een administratieve puinhoop geworden.Ik raad in ieder geval iedereen aan te handelen naar de werkelijkheid en ondertussen het probleem uiteraard melden. Je verschuilen achter 'de gegevens kloppen niet dus ik doe niks' gaat niet helpen

Alleen als de bezwaren op de vaststelling van 2-7 nog niet eens zijn verwerkt. Hoe weet je dan überhaupt waar je aan moet voldoen ook al wil je je aan de regels houden?
Het zou mij niets verbazen als de regeling pas per 1 mei in gaat en de eerste periode als verloren wordt beschouwd, wat voor maart eigenlijk al het geval is. 90% van de veehouders is toch al flink aan het snijden in zn veestapel, die reductie is al fors ingezet alleen deugt het systeem bij lange na niet.
jan w
Rustig, Rustig mensen, De werknemers bij het RVO zijn ook maar ambtenaren.
volvragen
Belachelijk bij ons staan NAW gegevens er niet in. Heb al 10 x gebeld en gemaild maar er gebeurd niets
cs-agrar
Kloppen hier ook ook niet.
Groen1
Lodders: geen boetes, eerst registratie RVO.nl op orde
VVD-Kamerlid Helma Lodders is bezorgd over de vele klachten van melkveehouders over de registratie van grootvee-eenheden (GVE’s) bij RVO.nl in verband met het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij. Ze heeft hierover Kamervragen gesteld. Lodders wil van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) weten hoe het kan dat er veel verschillen zijn tussen het werkelijke aantal dieren dat aanwezig was op referentiedatum 2 juli 2015 en de gegevens zoals ze bij RVO.nl bekend zijn.

Innen boetes uitstellen
Lodders vraagt Van Dam het innen van de boetes in het kader van het fosfaatreductieplan op te schorten tot alle gegevens verwerkt zijn bij RVO.nl en het vaststellen van de referenties is afgerond. Eerder heeft Van Dam aangegeven dat dit wel het streven is, maar harde toezeggingen deed hij nog niet.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Grasbaal
Flynth in geweer tegen onterechte inhouding melkgeld
Voor veel melkveehouders dreigt een onterechte inhouding op melkgeld, meldt accountant- en adviesbureau Flynth. Oorzaak is de verwerkingssnelheid van gegevens bij rijksdienst RVO.nl.

Als RVO.nl de aanpassingen van de laatste weken nog niet heeft verwerkt, kloppen de bedrijfsgegevens niet. Dat kan leiden tot hoge inhoudingen op de uitbetaling van melkgeld in mei.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
klant
Rechter maakt gehakt van ze boer geld inhouden omdat ze zelf de gegevens niet kloppend hebben no way gebeurt never nooit niet.
HansBa
Bij het maandgemiddelde over april tot en met vandaag is het verschil tussen het portaal van zuivel NL en CRV 1,5 GVE. Bij CRV voldoe ik zo net aan de taakstelling en bij zuivel NL ga ik er 1,3 GVE overheen. De stallijsten bij RVO en CRV zijn exact hetzelfde. Zijn er meer prikkers met verschillen en iemand enig idee waar dit door komt?
+1
Matieu
@HansBa Hier ook een verschil van 2 gve. Ik heb er over gebeld, maar ze weten uiteraard ook niet waar dat aan ligt. Ze sloot zeker niet uit dat het aan de computersystemen bij hun ligt.
+1
koeman
@HansBa bij mij net zo kwam ik gisteren achter. Ik had in een andere topic al gereageerd dus kopieer het even hiernaartoe.
Kloppen bij jullie de gegevens wel allemaal die op Z-net zijn ingevuld bij ''mijn fosfaatreductie''?
Er wordt bij mij een gemiddelde berekend wat ruim 2 gve hoger ligt aan melkkoeien dan wat ik zelf heb lopen. Jongvee klopt wel, alle IenR gegevens zijn bijgewerkt. Het werkelijk aantal is in april nooit zo hoog geweest als dat RVO nu het gemiddelde aangeeft. Het aantal is zelfs een week 5 melkkoeien lager geweest als het gemiddelde. De stallijst klopt wel precies met wat zij aan toaal aantallen hebben en agrovision op mijn pc (en dus in de stal). Ik heb al gebeld maar bij het fosfaatreductie loket kunnen ze niet de stallijst zien en dus niet aangeven welke dieren niet zouden kloppen. En de berekening op Z-net is leidend bij de boeteberekening.
koeman
@HansBa en Matieu, weten jullie al meer over de afwijking?
Bij mij valt op dat het gemiddelde aantal aanwezige melkkoeien in het portaal bij z-net nu na drie dagen meer in de maand april nog weer 0,3 stuks is gestegen. Iedere dag komt er 0,1 bij. Dit terwijl het werkelijke aantal melkkoeien toch echt beneden het gemiddelde van hun (portaal) ligt. Jongvee lijkt wel te kloppen, hoe is dat bij jullie?
cjw73
@koeman waar kan ik de maand gemiddelden vinden bij crv. Want das mij niet duidelijk.
+1
Groen1
@cjw73 Log in crv4all.nl/service/vernieuwdmineraal/ , klik dan op GVE Overzicht
koeman
@cjw73 ik werk met agrovision dus crv weet ik niet, maar ik ben blij dat zowel bij crv als bij agrovision afwijkingen zijn met het portaal want dan is de kans groter dat het bij het portaal niet klopt!
Als ik nu nog moet corrigeren moet ik nog circa 15 koeien opruimen en dat ben ik niet van plan.
cjw73
@koeman dat is hier net zo zit er 2 boven op dit moment maar dan moeten er 10 weg. Nou dan maar een paar honderd boete. Shit happens.
koeman
@cjw73 het probleem is dat het er alleen in het portaal 2 teveel zijn, in agrovision zit ik goed, de stallijsten verschillen niet van elkaar, dat is toch vreemd. En zeker met de uitleg van Groen hieronder geeft dat geen fijn gevoel (heb ook solidariteitskoeien)! Dat jij er bewust 2 teveel houdt is je eigen keuze maar bij mij zit er dus gewoon verschil tussen de berekeningen.
Groen1
@cjw73
Boete €240 per GVE
Bedrijven die de reductiedoelstellingen per periode niet halen, krijgen ze te maken met een geldboete van 240 euro per 'boventallige' GVE per maand. Daarvoor telt dan het aantal GVE's dat een veehouder boven zijn referentie-aantal zit.

Heeft een veehouder bijvoorbeeld een referentie van 94 GVE, en had hij voor de periode maart-april 2017 zijn aantal GVE moeten terugbrengen tot 112 (doelstellingsaantal), maar heeft hij er nog twee te veel (114 GVE), dan betekent dat een boete van (114 GVE - 94 GVE 😄 20 GVE te veel, 240 euro, wat neerkomt op 4.800 euro per maand.

Omdat het technisch nog niet haalbaar is om over maart 2017 al die boete te innen, wordt er over de eerste periode voor twee maanden tegelijk afgerekend. De veehouder in het voorbeeld moet dan in april dus een boete ophoesten van 9.600 euro.

Solidariteitsheffing
Zolang bedrijven wel voldoende dieren verminderen op basis van de reductiedoelstelling voor een periode, maar nog boven hun referentie-aantal zitten, betalen zij een zogeheten solidariteitsheffing van 56 euro per boventallige GVE per maand. Met andere woorden: zolang een veehouder nog boven het referentie-aantal zit, blijft het hem maandelijks geld kosten.

Bonus
Melkveehouders die minder dieren houden dan hun referentie, krijgen over de eerste drie perioden een bonus van maximaal 60 euro per 'ondertallige' GVE en over de vierde en vijfde periode een bonus van maximaal 150 euro per stuks GVE onder de norm.
+1
cjw73
@Groen1 ik zit maar 2 boven mijn referentie dus het kan hooguit een 500 kosten zo ongeveer.
koeman
@cjw73 ietsjes meer, 2 x 480 = 960
cjw73
@koeman maart zat ik er wel keurig op hoor
koeman
@cjw73 het teveel in april wordt dubbel afgerekend meende ik, dus 480 per gve teveel, ongeacht hoe je in maart zat. Zo wordt het ook in het rekenmodel weergegeven op Zuivel NL
cjw73
@koeman dan is het niet anders toch. We hebben tijdens de superheffing ook weleens 1000 euri boete gekregen. Voor de resterende 5 dagen kan ik geen 12 koeien wegdoen om er onder te komen.
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
de resterende 5 dagen kan ik geen 12 koeien wegdoen

dat ligt er maar net aan of je voor de volgende periode ook nog koeien moet ruimen. Zo ja, dan nu gauw weg doen.
Groen1
@cjw73 ZuivelNL heeft een rekenmodel, als je daarin je GVE gegevens invult, dus voor nu bij 2 juli 2015, 1 okt. 2016, maart en april 2017, dan krijg je in beeld of je wel of geen boete moet betalen en zoja hoe hoog deze is. Voor de beeldvorming van aankomende periodes kan je de GVE gegevens invullen tot en met december 2017. GVE wijzigingen kan je tussentijds invoeren, waardoor je een bedrag ziet veranderen
pietjepuk
Quote Reactie van @cjw73:
Voor de resterende 5 dagen kan ik geen 12 koeien wegdoen om er onder te komen

Is ook afhankelijk of dat je taakstelling is of je referentie.
Iemand die net boven zijn taakstelling blijft krijgt geen boete voor het stukje boven zijn taakstelling maar voor het stuk boven zijn referentie. Dat kan flink in de papieren lopen. Iemand heeft pas hier ergens een berekening geplaats.
cjw73
@pietjepuk ik zit 2 boven de referentie. Maar heb op dit moment geen slachtoffers om weg te doen. Staan 2 die nog weg kunnen maar die zitten allebei nog met de wachttijd voor de antibiotica. Verder zit ik mooi op schema.
+1
brabo
@cjw73 wel apart dat je koeien die je weg wil doen, toch nog met antibiotica hebt behandeld
cjw73
@brabo nou als je het zo graag wil weten!! De ene heeft afgelopen week een dood kalf gebracht maar er zitten droogzetters in en een vaars waar een vergroeid kalf in zat wat er uit gehaald is met een keizersnede. Deze heeft een dikke ontsteking in de wond.
klompen
@HansBa hier precies hetzelfde probleem
koeman
@klompen de berekening over maart klopt wel exact dus ik ga er maar vanuit dat zij een fout erin hebben.
+1
klompen
@koeman zit bij mij ook klein verschil 1 kalf maar april 2 koe en 1 kalf
+1
koeman
@HansBa en Matieu ik heb net bericht van RVO dat het kan zijn dat de gegevens voor de berekening in het portaal via Z-net niet actueel zijn, ondanks dat hier bijstaat dat ze tot de dag van gisteren zijn bijgewerkt. Gegevens worden aangeleverd maar men is bij zuivel nl nog niet helemaal bij. Je mag er dus vanuit gaan dat de aantallen in crv of management systeem wel kloppen en die berekening dus juist is en die van zuivel nl in het portaal niet altijd bij iedereen.
+1
Grasbaal

+1
Groen1
Datum 21 april 2017,
Betreft Reactie berichtgeving regionale Agrio dagbladen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken om een reactie op de berichtgeving in regionale Agrio bladen (o.a. Veldpost, 15 april 2017) over een grote groep melkveehouders die te maken zou hebben met verkeerde registratie van gegevens voor de fosfaatregelgeving (kenmerk 2017Z05162/2017D11044, d.d. 19 april 2017), wil ik u, mede namens de minister van Economische Zaken, als volgt informeren.

Het artikel is mij bekend en ik wijs u op de in het artikel opgenomen reactie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het artikel is tot stand gekomen op basis van een oproep om problemen met RVO.nl te delen. Op deze oproep hebben 50 veehouders gereageerd. Daarmee geeft het geen representatief beeld van de werkwijze van RVO.nl. Dit neemt niet weg dat de ervaringen niet altijd positief zijn en dat er verbeteringen mogelijk zijn.

Het voortouw van de maatregelen om de fosfaatreductie te verminderen in het fosfaatreductieplan ligt bij de sector en ketenpartijen. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt in de uitwerking en uitvoering van dit pakket. RVO.nl heeft extra capaciteit vrijgemaakt en geworven om in korte tijd een grote operatie uit te voeren ten behoeve van de sector, in samenwerking met ZuivelNL.

Met een relatief zeer korte voorbereidingstermijn is in goede samenwerking met ZuivelNL de uitvoering van de complexe fosfaatreductieregeling 2017 vormgegeven en zijn daarvoor alle nodige organisatorische voorzieningen getroffen. RVO.nl heeft mij laten weten de capaciteit, die nu beschikbaar is, toereikend te achten om op korte termijn alle veehouders te voorzien van de meeste actuele en getoetste informatie over hun referentie. De melkveehouders hebben via ‘Mijn RVO.nl’ toegang tot de Identificatie & Registratiegegevens (I&R). Ook via het webportaal van de zuivelonderneming hebben zij toegang tot de geregistreerde gegevens, deze worden sinds begin april wekelijks geactualiseerd op basis van de laatste verwerkingen.

In deze gegevens worden de actuele veebewegingen en daarmee het actuele veebestand weergegeven. Echter zijn nog niet in alle gevallen de verzoeken tot wijzigingen in het doelstellingsaantal en de referentie verwerkt. De reden hiervan is dat ondernemers tot 1 april jl. de tijd hadden om in de regeling omschreven knelgevallen en bedrijfsoverdrachten te melden, en zelfs tot 15 april jl. om in- en uitschaarsituaties te melden. Daarnaast is door veel ondernemers gereageerd op de servicemelding fosfaatrechten, waarvan wordt beoordeeld of deze reacties ook van invloed zijn op de uitvoering van deze regeling. Er zijn in totaal ruim circa 5500 dossiers ingediend bij RVO.nl die kunnen leiden tot aanpassing van de referentie en/of het doelstellingsaantal. RVO.nl verwerkt circa 800 dossiers per week. Verwacht wordt dat daarmee het overgrote deel van de dossiers is afgehandeld en geactualiseerd op 30 april aanstaande.

Melkveehouders die volgens de eind april geactualiseerde gegevens van RVO.nl over de eerste periode niet voldoende dieren van het bedrijf hebben afgevoerd, krijgen een geldsom opgelegd. Voor naar schatting 1000 bedrijven zal de behandeling van de dossiers nog tot half mei vergen. Met ZuivelNL is afgesproken dat de geldsom bij deze groep bedrijven, voor zover de meldingen tijdig en de zienswijzen uiterlijk op 21 april jl. zijn ingediend, pas wordt opgelegd nadat de dossiers zijn beoordeeld.

(w.g.) Martijn van Dam
Staatssecretaris van Economische Zaken
Rondhus
De meeste hebben bij zuivel nl te veel vee staan. Hier net andersom. Nog ruimte voor 131 gve. Hou gve,s via crv maar aan als de goeie aantallen ten opzichte van wat ik mag hebben
cjw73
@Rondhus daar kunnen nog wel een paar vrachtjes koeien bij dus !!!
+1
Rondhus
@cjw73 volgens die gegevens zou dat idd kunnen.volgens crv een halve gve er onder over april dus hou me mooi daar aan
cjw73
@Rondhus maar das beter dan bij mij. Hier ligt crv 2.8 gve onder zuivel nl. Bij crv zit ik er een 0.3 er boven en de andere 3.1
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden werking , melkvee , administratie , nederland , vee , rvo en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!