Illustratie van: JohnDeerenr1

Nederland al in 2013 gewaarschuwd over nitraat

Brussel waarschuwde het ministerie van Economische Zaken in 2013 al dat Nederland niet opschoot met het Actieprogramma Nitraat. De door Nederland aangekondigde mestmaatregelen werden door Brussel afgedaan als 'marginaal': ze waren onvoldoende om significant bij te dragen aan oplossingen voor de enorme problemen met de waterkwaliteit (bij zowel grondwater als oppervlaktewater) waar Nederland mee kampte.

Deel dit topic

Reacties

jg
Aanvullende informatie voor het kort geding fosfaatreductie.
+1
Wiebren
Eerder info die de noodzaak tot ingrijpen onderbouwt. Al is de nieuwswaarde klein, dat de Europese Commissie deze stukken afgeeft is misschien het enige nieuws
jg
@Wiebren De MANIER van ingrijpen, daar gaat het om in kort geding.
+1
m uut m
@Wiebren
Onzin dit ingrijpen is alleen bedoeld om de derogatie te behouden en daardoor juist meer mest kunnen aanwenden.
Je kunt het ook bekijken dat de kans op verlenging van de huidige derogatie niet erg zeker is ook niet met fosfaatrechten.
De kans is groot dat een eventuele volgende derogatie nog meer beperking heeft.
familie pelle
@Wiebren
Kun jij of iemand anders uitleggen hoe het nu zit. De ene keer lees ik dat de nitraatdoelen bijna overal gehaald worden en nu lees ik weer over enorme problemen met de waterkwaliteit. Wat is waaaaaaaar!
Wiebren
@familie pelle de linkjes van @Groen1 zijn nuttig daarvoor.
Kort samengevat:
Onder grasland op klei en veen zijn de nitraatconcentraties (veel) lager dan 50 mg / l, onder bouwland ook, wel iets hoger dan onder gras. Oppervlaktewater is in veel situaties nog niet op orde. Komt deels door actuele bemesting, deels door andere bronnen en de vraag is nog of de normen per waterschap wel goed onderbouwd zijn.
Onder bouwland op zand en löss zijn op te veel meetpunten de nitraatconcentraties hoger dan 50 mg/l, onder grasland meeste meetpunten wel onder 50 mg/l maar ook nog veel overschrijdingen. Oppervlaktewaterkwaliteit in veel situaties niet op orde, zie boven.
arie.j
Quote Reactie van @Wiebren:
@familie pelle de linkjes van @Groen1 zijn nuttig daarvoor.Kort samengevat:Onder grasland op klei en veen zijn de nitraatconcentraties (veel) lager dan 50 mg / l, onder bouwland ook, wel iets hoger dan onder gras. Oppervlaktewater is in veel situaties nog niet op orde. Komt deels door actuele bemesting, deels door andere bronnen en de vraag is nog of de normen per waterschap wel goed onderbouwd zijn.Onder bouwland op zand en löss zijn op te veel meetpunten de nitraatconcentraties hoger dan 50 mg/l, onder grasland meeste meetpunten wel onder 50 mg/l maar ook nog veel overschrijdingen. Oppervlaktewaterkwaliteit in veel situaties niet op orde, zie bove

Wiebren, dit wordt gebracht als nieuws. Maar dit is toch allang algemeen bekend?
Nog niet zolang zette ik hier zelf kaartjes met meetresultaten neer.
Wiebren
@arie.j daarom schreef ik hierboven ook al dat de nieuwswaarde klein is
Farmer_
Quote Reactie van @Wiebren:
Komt deels door actuele bemesting, deels door andere bronnen en de vraag is nog of de normen per waterschap wel goed onderbouwd zijn.

Hoe kun je bouwen op zoiets.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
Oppervlaktewater is in veel situaties nog niet op orde

Zit alleen al wel stuk minder leven in...
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
Eerder info die de noodzaak tot ingrijpen onderbouwt.

Je blijft de laatste dagen van je LTO bestaan wel mooi lullen. We zijn inmiddels 4 jaar verder, niemand heeft er iets gedaan en nu moeten er ineens paniekmaatregelen genomen worden. Toch wel beetje brevet van onvermogen zou ik zeggen. Eerst vanaf 2013 flink groeien in dieraantallen en vervolgens op de noodrem. Tja, dat heet beleid anno 2017.
+3
overstekend wild
@jan is hobbyboer en het ergste is nog dat het helemaal niets te maken heeft met de water kwaliteit
Groen1
Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid
rivm.nl/Onderwerpen/L/…

5e Nederlandse AP betreffende de Nitraatrichtlijn (2014 - 2017)
rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/…
kanniewaarzijn
Stoppen met die onzin! Die zgn. "verliezen" en "uitspoeling" bestaan helemaal niet. Door het lukraak optellen van ongelijkwaardige elementen weet men absoluut niet waar men mee bezig is! Dat dergelijke flauwekul uit Brussel komt, wil nog niet zeggen dat iedereen daar als een blind paard achteraan moet hollen. Ik dacht dat we hier een kenniseconomie waren! Daar lijkt het in de verste verte niet op.
Suikerbuik
Wakker worden over 15 jaar is meer als de helft weg van jullie . Maar misschien is dat ookwel bedoeling van brussel. Hoeveel boeren zijn ernog 19000 . over paar jaar nog paar grote jongens die de dienst uitmaken met hun aandeelhoudertjes. Maar ze vergeten een ding alles gaat kapot op deze manier. Waar je grootvader zo hard voor gewerkt heeft. Maar eesrt moet kalf verzuipen ,voor men de put dempt. Aantal decenias terug had je nog zn 145 000 bedrijven. Aardig uitgedunt toch. Of ben ik nou gek.
+1
Groen1
Uit cijfers van het CBS blijkt dat zowel in 1950 als 2014 er circa 1,57 miljoen koeien waren in Nederland. Wel zijn ze in deze periode gezamenlijk een stuk meer melk gaan geven, van een krappe 6 miljard kilogram in 1950 naar ruim 12,6 miljard kilogram in 2014. Overigens is in 2015 het aantal koeien alweer gestegen tot 1,63 miljoen door de afschaffing van het melkquotum.
In 2014 produceerde de melkveehouderij 350 procent meer melk dan een krappe eeuw geleden. In 1910 stonden er in Nederland nog 'slechts' een miljoen koeien. Samen gaven zij bijna 3 miljard kilogram melk. Als gevolg van de intensivering van de landbouw groeide het aantal dieren en hun productie tot de absolute piek in de jaren 80. Toen produceerden ruim 2,2 miljoen koeien gezamenlijk 13,2 miljard kilogram melk.

Hoeveel koeien hebben Nederlandse melkveehouders?
nzo.nl/nl/…

CBS: steeds grotere veehouderijbedrijven
nieuweoogst.nu/nieuws/2015/…
overstekend wild
@Groen1 hoeveel auto's en vliegtuigen waren er in 1950
+1
Farmer_
@overstekend wild En hoeveel riool aansluitingen.
+2
Pluto
Probeer maar eens uit te leggen als deskundige van het waterschap waarom het nitraat gehalte in de sloot ver boven de norm is en in de bodem er ver onder !!!.
dwers
Quote Reactie van @Pluto:
Probeer maar eens uit te leggen als deskundige van het waterschap waarom het nitraat gehalte in de sloot ver boven de norm is en in de bodem er ver onder !!!.

Drainage.
arie.j
Quote Reactie van @Pluto:
Probeer maar eens uit te leggen als deskundige van het waterschap waarom het nitraat gehalte in de sloot ver boven de norm is en in de bodem er ver onder !!!.

Even serieus.
Heb jij gegevens van slootwater, zoals het RIVM die er van het grondwater heeft?
Wat neerschrijven zonder dat duidelijk is waar en wanneer en of het klopt schieten we niet mee op.
Dat je geen baggermonsters moet nemen wanneer er een rij bomen langs een sloot staan die een vracht bladeren er in laten vallen, dat is wel duidelijk
Boerderie
Ik weet niet welk oppervlaktewater bemonsterd wordt.
Hier is het water in de poldersloten (waar bemest word en vee loopt) veel schoner dan het boezemwater.
In de sloten waar water uit de boezem word in gelaten groeien 2 keer zoveel waterplanten.
Groen1
De Nederlandse wateren zijn de afgelopen jaren veel schoner geworden, maar meststoffen en bestrijdingsmiddelenvormen een hardnekkig probleem. Deze stoffen belemmeren een gezonde
ontwikkeling van planten en dieren in het water en maken de drinkwaterbereiding lastig. Kant-en-klare oplossingen zijn er nog niet. Overheden, agrariërs, drinkwaterbedrijven en kennisinstellingen
kunnen nieuwe maatwerkoplossingen verkennen door de krachten te bundelen. De laatste jaren zijn er nieuwe problemen met de waterkwaliteit bij gekomen. Het water in sloten, meren en rivieren bevat steeds meer medicijnresten en kleine stukjes plastic (microplastic). Deze nieuwe
verontreinigingen vormen een risico voor de natuur, de gezondheid en economische
processen. Het is belangrijk zo veel mogelijk te voorkomen dat deze stoffen in het water belanden. Dat vraagt inzet van bijvoorbeeld zorginstellingen en industrieën. Alle overheden kunnen dit stimuleren. In aanvulling daarop passen het Rijk, de waterschappen en de drinkwaterbedrijven de waterzuiveringsinstallaties aan

algemenewaterschapspartij.nl/waterschappen/…
+1
arie.j
@Groen1 Dit is een zeer partijdig verhaal van een soort actiegroep Groen,compleet met letterlijk Ot en Sien erbij.
ik zie liever de neutrale overheidscijfers
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
neutrale overheidscijfers
Sorry, drukte per ongeluk op het duimpje! Schrok zó van je "neutrale overheidscijfers" dat ik per ongeluk op het verkeerde drukte. Ik vind het wel aandoenlijk, je vertrouwen in de overheid. Maar wel een beetje naïef.
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ik vind het wel aandoenlijk, je vertrouwen in de overheid. Maar wel een beetje naïef.

Het vertrouwen in iemand die anoniem oncontroleerbare dingen roept is nog veel aandoenlijker.
Zeker als die zich ook nog kanniewaarzijn noemt 😁
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
oncontroleerbare
De items waar ik over schrijf zijn allen controleerbaar. Helaas vindt de overheid het niet nodig om deze controles daadwerkelijk uit te voeren. En dan krijg je de "neutrale overheidscijfers" waar jij zoveel vertrouwen hebt.
arie.j
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
De items waar ik over schrijf zijn allen controleerbaar. Helaas vindt de overheid het niet nodig om deze controles daadwerkelijk uit te voeren. En dan krijg je de "neutrale overheidscijfers" waar jij zoveel vertrouwen hebt.

.
Ik citeerde een verslag van het Hoogheemraadschap Delftland over de kwaliteit oppervlaktewater
Dat zoiets onbetrouwbaar is omdat een Hoogheemraadschap bij de semi-overheid hoort is kletskoek.
Die gegevens zijn controleerbaar, jou geroep dat uitspoeling onzin is niet.

-
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @arie.j:
Die gegevens zijn controleerbaar, jou geroep dat uitspoeling onzin is niet.
Die gegevens zijn wel controleerbaar, maar de conclusies die daaraan verbonden worden niet. Als lieden die zich hiermee bezig houden eerst eens een cursus "rekenen voor beginners" zouden volgen, dan zouden er al heel wat dingen op hun plek vallen.
JanCees
@arie.j welke normen hanteert dat waterschap voor welke watersoort? En waar wordt gemeten?
Is het echt zo transparant? Mesdagfonds en V-Focus onderzoek toont aan dat er juist geen transparantie is en veel verschillende normen en dat boerenwater vaak te maken heeft met scherpere normen dan daar waar RZWI lozen of daar waar natuur is.
Verslag lezen is 1 een verslag doorgronden en de conclusies in poerspectief kunnen plaatsen is 2.
+1
JanCees
@arie.j welke normen hanteert dat waterschap voor welke watersoort? En waar wordt gemeten?
Is het echt zo transparant? Mesdagfonds en V-Focus onderzoek toont aan dat er juist geen transparantie is en veel verschillende normen en dat boerenwater vaak te maken heeft met scherpere normen dan daar waar RZWI lozen of daar waar natuur is.
Verslag lezen is 1 een verslag doorgronden en de conclusies in poerspectief kunnen plaatsen is 2.
De waterschappen zijn slagers die ook eigen werk controleren en daarbij weinig kritisch naar eigen functioneren kijken
+2
arie.j
@Groen1
Het rapport over de waterkwaliteit 2015 van het waterschap Delftland globaal wat doorgenomen.
Wat is de conclusie daarin?
Dat waar te hoge P en N gehaltes in het oppervlakte water zijn aangetroffen die daar zijn oorzaak vind in de lozingen uit de glastuinbouw.
Zoiets had ik ook wel verwacht, want midden Delftland is een verstedelijk gebied met vrijwel geen intensive veehouderij en ook geen grootschalige melkveehouderij.
Die waterschapspartij waar jij die link naar gaf , die schrijf dat ze onafhankelijk zijn maar schuift de schuld alleen op de vermesting van de veehouderij in het Delftland.
Nou dan weten we het wel weer met die onafhankelijkheid.
Ze lezen blijkbaar alleen en paar stukjes in kranten die ze gelijk geven.
Maar de echte informatie van hun eigen waterschap niet
zie hhdelfland.nl/actueel/nieuws/…

en gekopieeerd een stukje eruit

(klik om te vergroten)

Waterkwaliteit oppervlakte water Delftland 2015

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , brussel , nitraat , grondwater en 2013 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0