Illustratie van: JohnDeerenr1

Laatrijpe stieren stijgen bij nieuwe indexdraai

Bij de indexdraai van woensdag 5 april zullen stieren ook fokwaarden krijgen voor de vierde en vijfde lactatie. Omdat die twee lactaties dan voor het eerst meetellen, zullen stieren die na de derde lactatie ‘fors doortrekken’ in de totale ranking hoger uitkomen.

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
En dat in een tijd van genomics, wat een humor. Meeste stieren worden niet eens 5 jaar oud meer, laat staan dat er nog sperma verkocht wordt van stieren waarvan de dochters het op latere leeftijd zo goed doen. Meeste boeren gebruiken alleen stieren waarvan de moeder nog niet eens gekalfd heeft.
+3
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
gebruiken alleen stieren waarvan de moeder nog niet eens gekalfd heeft.

dat is wel heel knap, een stier al gebruiken die nog geboren moet worden
+2
ejb
@brabo toch is het middels et niet onmogelijk wat jan schrijft
+1
hookwood
@braboEen stier gebruiken waarvan de moeder nog niet gekalfd heeft is idd wat overdreven. Voordat een stier wordt ingezet ben je toch al gauw twee jaar nadat het als embryo is gewonnen. Ik heb de exacte data niet bij de hand maar in het Delta programma van CRV kalven de vaarzen in het testprogramma toch wel ruim voor de drie jaar en dus hebben ze al gekalfd voor de daadwerkelijke inzet.
+2
cs-agrar
@hookwood toch klopt het verhaal van jan hobby. Die betreffende stier komt niet van een kalving van genetische moeder. Ook heb je eigenlijk veel tekort info voor het inzetten, behalve dan wat genomicstest bedacht heeft en een lijst van een moederdier waarbij de betreffende veehouder er alle baat bij had dat deze wel zeer bovengemiddeld moet zijn... En dan heeft men het over snelheid in de fokkerij, ach, is die wel nodig? kan nog wel eens zomaar zo zijn dat als je oudere genetica gebruikt, met zeer hoge betrouwbaarheidcijfers, je gemiddeld sneller vooruit gaat dan bij het volgen van alle hippe trends waarbij een 50% tegenvalt, of 50% van de cijfers tegen gaan vallen. Weet je nog net niets.
Kijk je dan terug in de historie waar men al vaker nieuwe richtcijfers bedacht heeft, zoals bijv inet, ga je je afvragen waarom we met zn allen al niet fluitend 10000ltr melken met louter AB koeien.
Let er goed op dat huidige fokkerijrichtingen niet zozeer intressant zijn voor de boer, maar meer voor de fokkerijorganisatie zelf. Nemen we even voorbeeld aan keuringen, waar inwezen de "true-types" zouden moeten lopen. De toppers trekken het bij de meeste van de veehouders niet in het koppel. En dat is dan niet omdat die meeste veehouders zulke beroerde managers zijn.
Vergelijk het met de huidige fosfaatproblematiek. Er moet minder fosfaat, vanwege vervuiling van het oppervlaktewater met bijv nitriet. Echter gebruikt men als referentiepunt voor de vervuiling getallen waarbij het water zo "schoon" wordt dat er geen leven meer in dat water is/kan zijn. Ofwel, het doel ruim voorbij gestreefd, op een verkeerde manier.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cs-agrar:
toch klopt het verhaal van jan hobby

Dat doet het wel vaker hoor, maar meeste willen het liever niet horen 😄. Voor de liefhebbers, volgend jaar ter dekking: Hvezda x Camden x Allegro x Stoneham x Charles x Lindy. Volle zus die wel rood is (stier heeft alleen Telstar factor) is nu 1 jaar en lijkt erg best. Beetje te groot voor de gemiddelde boer maar ik ben er blij mee, denk dat ze nu ongeveer 1.50m is (meetlat is helaas kapot). Vanaf volgend jaar is sperma van de stier te koop voor 2.50 euro per rietje, waar vind je dat nog. Inschrijving is geopend 😄. O ja, voor de genomics liefhebbers, zou mij verbazen wanneer deze stier minder dan 3000 gTPI zou hebben.
ricardo
@jan is hobbyboer wat is de levensproduktie van de koe familie jan?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @ricardo:
wat is de levensproduktie van de koe familie jan?

Geen idee, ben pas weer in 2015 begonnen met melken, maar niet erg hoog denk ik. Levensproductie is absoluut geen doel hier, meeste economische kengetallen worden hier niet gebruikt bij de fokkerij, boeit mij wat, met melken van koeien is toch bijna nix te verdienen, dan heb ik liever wat mooie koeien. Elk jaar staan er 6 a 7 vaarzen klaar, als ik daar meer van verwacht dan 1 van die 15 koeien die ik heb dan gaat er een koe weg, anders gaat de vaars op export.En op de een of andere wonderlijke manier gaat het prima met mijn fokkerij en stromen er dus elk jaar wel een aantal vaarzen in. De kwaliteit van de veestapel is de afgelopen 15 jaar dan ook gigantisch toegenomen, ben er steeds tevredener over. Als ik 50 ben volgend jaar hoop ik met beetje geluk dat ik m'n doel wel bereikt te hebben qua fokkerij, als ik jongvee zo bekijk. Genoeg koeien gaan hier niet weg omdat ze versleten zijn maar gewoon omdat er een betere klaarstaat. En aangezien grupstal koeien niet aan andere boeren te verkopen zijn is slacht de enige oplossing vaak. Het is niet anders.
pieta
@jan is hobbyboer Tot zover dat jouw bedrijfsvoering de gedroomde bedrijfsvoering is. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
jouw bedrijfsvoering de gedroomde bedrijfsvoering is

Ik maak er het beste van, en mijn huidige leven bevalt mij prima. Bijna niemand wil er met mij ruilen in landbouwland, maar dat is redelijk wederzijds. Kan gelukkig stoppen wanneer ik de lol eraf heb en dat vind ik een groot goed, zeker met de huidige toestand in de landbouw, die ik nog niet snel veel gezelliger zie worden.
pieta
@jan is hobbyboer Ik doelde slecht op dat je elk jaar de helft van je koeien vervangt. 😁
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
dat je elk jaar de helft van je koeien vervangt

Beetje verdraaien van zaken is jouw ook niet vreemd. Ik heb inderdaad 50% vervanging klaarstaan, maar aantal vaarzen kalft nooit bij mij en gaat al op export. Ik ben niet zo'n goede fokker waarbij elke paring een goede koe oplevert. D'r zit nog wel eens een tegenvaller tussen waarbij ik blij ben dat ik die nog voor een afbraakprijs naar een ver land kan sturen, moet er niet aan denken om 5 jaar zulke koeien te moeten melken omdat er geen vervanging klaarstaat.. Werkelijke vervanging is denk ik gewoon rond de 30%, niet zoveel anders dan bij de meeste boeren.
pieta
@jan is hobbyboer Niets menselijks is me vreemd. Wij zitten ook wel op een 30% meestal.
ricardo
@jan is hobbyboer zou wel eens wat beesten van je willen proberen, heb nog wel plaats in de stal.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @ricardo:
zou wel eens wat beesten van je willen proberen, heb nog wel plaats in de stal.

Dit jaar kalven er nog maar 4 en die kan ik allemaal wel gebruiken, volgend jaar stuk of 12 dus dan heb ik er genoeg over. Wil ook weer wat koeien gaan spoelen, dus kalven ook wel aantal pinken die ik zelf niet wil houden (tenminste dat is plan, je weet nooit hoe het loopt). Ben toevallig vandaag weer begonnen met insemineren, zo is tot 1 januari 2018 alles pink, daarna zien we wel weer verder.
ricardo
@jan is hobbyboer Je mag ook wel rieten van die stier van je brengen Jan of is de inschrijving al overtekend?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @ricardo:
of is de inschrijving al overtekend

Zoals je begrijpt loopt het natuurlijk storm maar ik zal je op de wachtlijst plaatsen. Stier is nu week of 6 oud, dus duurt nog even voordat ie naar KI Toekomst kan om te laten dekken. Ik hou je op de hoogte. Tot nu toe lijkt het een prachtig dier te worden.
noordhollander
@jan is hobbyboer de klad komt erin jonge stiertjes alleen gesecteerd op genomics uit ongekalfde vaarzen plotseling waren betrouwbaarheid en waarde van opgebouwde stammen met hoge levenstotalen en dito exterieur niet meer van belang................
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @noordhollander:
en dito exterieur niet meer van belang

Zie mijn stier hierboven.
Greidboer
Snelheid Jan, daar draait het om......
+1
cjw73
Gemiddeld staan ze 1 rondje op de stierkaart en dan hoor je er nooit meer wat van. En dan hebben ze het over laat rijpe stieren.
pietjepuk
@cjw73

Ik vindt de keus bij crv op moment maar zeer beperkt. Een stier die positief op vruchtbaarheid scort geeft korte spenen. iets wat me niet past. pak je dan een stierkaart van een kwartaal terug en bestel je daar een stier van krijg je steenvast te horen hebben we niet meer!!! Als de volgende keer het aanbod nog beperkter wordt ga ik ergens anders kijken.
mlkvhoudr
@pietjepuk

Noem eens voorbeelden als je wil?
+1
hookwood
@pietjepuk Ik weet niet waar jij kijkt maar aanbod genoeg van stieren die goed voor vruchtbaarheid scoren en geen korte spenen vererven.
pietjepuk
@hookwood ik heb het misschien niet goed omschreven maar bedoel bevruchting. voorbeelden hiervan ibiza, spell, rocky, solero.

Daarnaast staat er nog 5 stieren die je moet reserveren. en een zooitje met een zeer lage melksnelheid. 95 en lager.

streep deze allemaal door. en als je dan nog op positieve gehaltes wildt fokken wordt de spoeling al dun.

mobile en vitesse van de stierenkaart van augustus zijn niet meer te krijgen.
mlkvhoudr
@pietjepuk

Heb hier solero wel besteld, wel gezien van korte spenen, maar zo lekker goedkoop en super vererving van klauwgezondheid
hookwood
@pietjepuk Mobile en Vitesse staan nu weer op de kaart. Mobile zelfs als 5 euro stier dus grijp je kans!
pietjepuk
@hookwood hebben ze het toch goed gevolgd hier 😀
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
laat rijpe stieren

te laat rijpe
ejb
Is goed nieuws want dan zullen ook de fokwaarden dalen van de jonge stieren omdat de vaders toch niet zo goed zijn als de ki's ons doen geloven.
arie.j
Quote Reactie van @ejb:
Is goed nieuws want dan zullen ook de fokwaarden dalen van de jonge stieren omdat de vaders toch niet zo goed zijn als de ki's ons doen geloven.

Kan je uitleggen dat het goed nieuws is wanneer fokwaarden tegenvallen?
+2
ejb
Quote Reactie van @arie.j:
wanneer fokwaarden tegenvallen?

hoe eerder een kaartenhuis in elkaar klapt hoe beter als het is.
Op dit moment worden door ki's heel bewust de fokwaarden hoog gehouden door genomics te gebruiken en dan vooral voor aantal levensdagen en hoe eerder de juiste cijfers boven tafel komen hoe beter het voor de veehouder is
arjankok
Is toch allang bekend wat de volhouders zijn , kijk maar op de lijst aanhoudingscijfers van NVO, dat cijfer is totaal omvattend , cijfers alleen van laatrijpheid zijn ook interressant hoor , vooral om te kijken welke door de mand vallen
+6
jan w
Keep it simple and effective, use aAa.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
Keep it simple and effective, use aAa

Zou je je naam niet in Jan S gaan veranderen?

ook genomics-stieren hebben een aAa gekregen...
+1
Bioepz
De genomics stieren ,ook die van CRV,hebben een betrouwbaarheid van maximaal 70 %.In de jaren 80/90 werden er regelmatig zogeheten"syndicaat stieren"aangeboden,particulier geteste stieren.Deze hadden ook een betrouwbaarheid van rond de 70%.Moesten we nooit gebruiken ,aldus de voorlopers van CRV.Totaal onverantwoord.Hoezo nog geloofwaardig?
J.v.G
@Bioepz Als je ziet hoe hoog genomic stieren op papier scoren tov oude stieren dan weet je genoeg! Toch hobbelt het merendeel achter crv met zijn genomics aan.
Als je dan ook nog is bedenkt dat het merendeel van de boeren lto lid is en hiermee dus het idee van groter groter groter en kansen pakken op de wereldmarkt omarmt.
Dan denk ik waar is het gezonde boeren verstand gebleven?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee en stieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN