Illustratie van: betten

Kort geding rondom fosfaatregeling is logisch

Door Peter Goumans- Advocaat bij Hekkelman Advocaten N.V.:

Heffingen moeten de veehouders aanzetten om hun veebestand af te bouwen tot het niveau van 2 juli 2015 voor melkleverende bedrijven. Dat is een min van 4 procent behalve voor de grondgebonden bedrijven. Voor niet-melkleverende bedrijven geldt dat zij naar het niveau van 15 december 2016 moeten. Voor veel bedrijven pakt deze regeling door de peildata in 2015 en 2016 zeer onbillijk uit. Daarom valt goed te begrijpen dat veehouders een rechterlijke toetsing uitlokken.

In samenwerking met Linssen CS Advocaten heeft ons kantoor over de regeling direct contact gelegd met de staatssecretaris. Die wil van geen wijken weten. Daarom is een kort geding voorbereid. Om een representatieve doorsnee van de door de regeling getroffen bedrijven aan de rechter te kunnen voorleggen is een selectie gemaakt. Zo wordt de impact van de regeling op de hele sector van rundveebedrijven voor de rechter duidelijk en kan het kort geding efficiënt en doelmatig worden gevoerd. In het kort geding wordt de voorzieningenrechter gevraagd om de regeling onverbindend te verklaren en buiten werking te stellen.

Meer: boerenbusiness.nl/peter-goumans/column/…

Deel dit topic

Reacties

+3
puntertje
Tja, boeren uitmelken is 100% zeker lucratiever dan koeien melken.
+2
koetje 33
Als melkveehouders voldoende land huren of in eigendom hebben kan de overheid juridisch zomaar geen vee afnemen.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @koetje 33:
of in eigendom hebben kan de overheid juridisch zomaar geen vee afnemen.

Daar ben ik achter gekomen ,de realiteit is anders
vrije boeren
@cornelissen wij ook.ongelovelijk dat dit kan gebeuren
+1
friesboertje
@koetje 33
Ze nemen je vee ook niet af, je zult alleen diep in de buidel moeten graven.
+1
groeier
En de overheid zal gigantisch veel geld kwijt raken aan rechtszaken.
Wiebren
@groeier vooral die 'zal' is boeiend. Of ben je vergeten erachter te zetten 'hoop ik' ?
+1
groeier
@Wiebren
Kan je nog wel wat anders vertellen, begin zelf wel een rechtszaak, ga je vanzelf zien.
Wiebren
@groeier ik heb al wat ervaring op dat vlak, jij?
+1
kanniewaarzijn
@Wiebren Probeer je eens wat minder arrogant op te stellen.
Ohzo
@kanniewaarzijn inderdaad.. Doet me denken aan Rutte: Tegen,tegen, tegen referenda. De bevolking is te dom...
Twentsch Land
@Ohzo

Ja heel veel bevolking is te dom, veel onderwerpen zijn veel breder en dieper en die kennis die nodig is om dat te begrijpen krijg je echt niet door het betreffende een weekje te volgen of door het invullen van een stemwijzer.
Ohzo
@Twentsch Land zul je echt voor jezelf moeten spreken...
+2
groeier
@Wiebren
Geloof je dat echt zelf?
weideboer
17 miljoen "rechters" wonen er in Nederland, nu afwachten wie je voor je krijgt. Hoop dat een ieder ook de verantwoordelijkheid neemt mocht de regelgeving dan anders ingevuld worden die dan ook draagt en niet alleen voor zichzelf
vrije boeren
@weideboer zijn genoeg die nemen die verantwoordelijkheid maar desondanks betalen ze wel de hoofdprijs
+1
robbies
@weideboer er is geen generiek beleid te voeren als de sector zover uiteen ligt. De vraag luidt welke groep de pijn zal dragen. Door de biologen en de vleesveehouders medeverantwoordelijk te maken is een juridisch risico genomen. Grote kans dat een rechter daarbij zijn bedenkingen heeft. Het alternatief was een groep intensieve groeiers de nek omdraaien, wat LTO, RFC en vooral Rabobank wilden voorkomen. Geloof mij maar; in Utrecht, Amersfoort en bij de LTO is het peentjes zweten tot 12 april
+1
weideboer
@robbies het verleden geeft geen garanties, maar welke maatregel is wel eerder ongedaan gemaakt door de rechter ???? Ik schat de kans nog kleiner dan 10% in, wellicht dat de rechter aanvullende informatie wil maar daar blijft het dan ook bij, denk ik
robbies
@weideboer rondom de introductie van varkensrechten zijn er ook juridische procedures geweest, maar ik kan me daar de uitkomst niet van herinneren
weideboer
@robbies dan is de uitkomst negatief voor diegenen geweest anders was dat als vergelijking hier wel aangekaart
+2
christo
@weideboer Nou, vooruit dan maar. retro.nrc.nl/W2/Lab/… Veel succes allemaal. Deze soap gaat nog jaren duren.
weideboer
@christo de advocaten kunnen dan hun vrouw bellen met de mededeling; die bontmantel kun je wel kopen die je in de Kalverstraat had gezien, heb nu een boer gefixt die mij jarenlang gaat betalen 😂
cjw73
@christo ach zuivel nl moet het eerst maar eens geregeld hebben dat alles werk eerder kunnen ze toch helemaal niks.
Wiebren
@robbies toch maar eens in verdiepen dan? Belangenbehartigers moeten zich verantwoorden voor keuzes incl juridische toetsting, jij mag boute beweringen doen zonder enige kennis van jurisprudentie 😉
robbies
@Wiebren Ik pretendeer helemaal geen juridische kennis te hebben en jij hebt ongetwijfeld meer zicht op hoe het juridisch dichtgetimmerd is. Feit is wel dat er meerdere juristen - van gerenommeerd allooi- hun twijfels hebben bij de juridische haalbaarheid en het plan eens willen laten testen. Dat is hun verdienmodel; zij trekken hele dagen zaken in twijfel. Soms hebben ze gelijk en soms niet. Andersom geldt hetzelfde; het plan is langs alle kanten getracht dicht te timmeren in de veronderstelling dat je daarmee juridisch je gelijk haalt. Maar dat weet je pas als het daadwerkelijk getoetst is. Laat een rechter er maar eens naar kijken. Maar kom later niet verbaasd, verwondert of verontwaardigd af hé. Hoe zeggen jullie dat ook alweer? Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen
Wiebren
@robbies Daarom zie je mij ook niet zo uitgesproken reageren met 'zal' 'vindt' 'zeker' 'grote kans' enz. We gaan het zien hoe de gerechtelijke procedures uitpakken. Sommige juristen heb ik ook hoog zitten, o.a. Goumans. Anderen wat minder. Het welbegrepen eigenbelang van individuele cliënten, daarvoor worden zij ingehuurd. Dat mag in een vrij land als Nederland.
Grietje62
Quote Reactie van @Wiebren:
Het welbegrepen eigenbelang van individuele cliënten, daarvoor worden zij ingehuurd. Dat mag in een vrij land als Nederland.

@Wiebren Inderdaad leven we in een vrij land. En als we dan naar de rechter gaan is dat geen eigenbelang, maar de enige redding in sommige gevallen. Met name omdat onze Belangenbehartiger LTO het niet opneemt voor echte knelgevallen. Met het ontwerpen van de fosfaatreductieregeling hadden ze de hele problematiek aan de voorkant moeten regelen. Ze hebben nu alleen alles voor de derogatieboer geregeld.......
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
jij mag boute beweringen doen zonder enige kennis van jurisprudentie

Dat mag ie wel, vrijheid van meningsuiting heet dat. Robbies hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, de wetgever wel. Toch logisch dat ze het even laten toetsen. De wens is natuurlijk ook wel erg de vader van de gedachte bij hele dossier. Iedereen moet meewerken aan fictieve idee dat behoud van derogatie in belang van alle boeren is, terwijl het toevallig natuurlijk vooral in het belang van de LTO industriemelkers is.
Wiebren
@jan is hobbyboer zeker, het is ook vrijheid van meningsuiting, maar een beetje halfhartigheid kan @robbies en ook jou niet ontzegd worden. Vanaf het begin heb ik hier het EVRM aangehaald, met name het eigendomsrecht. Jij hebt dat vanaf het begin weggelachen. Dat is je goed recht. Net zo goed als dat het mijn goed recht is om te grinniken om hoe stellig hier meningen verkondigd worden (gebaseerd op 'ik hoop of ik wil') maar gebracht worden als feiten zonder enig juridisch benul. Ik geef wel wat tegengas, zodat de lezer hier ook zelf zijn/haar balans op kan maken.
De afweging die bestuurlijk/politiek/beleidsmatig is gemaakt is het behoud van de derogatie versus het belang van individuele melkvee/rundveehouders om hun eigendom volledig te benutten. Daarin heeft een overheid beleidsvrijheid. Of dat in specifieke gevallen te ver gaat wordt getoetst bij de rechter en dat zal vast in een enkel geval resultaat hebben. Aan de voorkant is ook juridisch onderbouwd hoe zo'n regeling of fosfaatrechtenstelsel onderbouwd moet worden.
De wetgever roept voorafgaand aan de rechtzaak: 'het is dichtgetimmerd', de jurist die procedeert tegen de regeling roept 'dat zullen we nog wel eens zien'. We wachten maar rustig af wat er uitkomt toch?
+1
jg
@Wiebren Probleem is dat eind april er een mogelijke uitspraak komt. De eerste verplichte reductieperiode is dan ten einde . Beroep aantekenen door verliezer kort geding kost weer een maand zodat in juni een hoger beroep dient. De reductieregeling heeft dan al 10 % opgeleverd. Stel dat de staat verliest, is er toch mooi gereduceerd en kunnen de grootste groeiers door zonder verdere reductie.
robbies
@jg Dan is er in ieder geval een basis voor schadeclaims. Dankzij de ministeriële regeling worden die dan godzijdank door de staat betaald. Al had het wel in deze klucht gepast als de sector met een plan komt wat vervolgens door de sector wordt aangespannen. De rechter oordeelt dat de aanklager gelijk heeft, waardoor er ruimte zou komen voor schadeclaims die we vervolgens zelf mogen betalen.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Dan is er in ieder geval een basis voor schadeclaims

Worden door v Dam en lto uit eigen zak betaald
christo
@jg Wie zegt dat iedereen gaat reduceren. Voorsorteren is ook een optie.
+2
puntertje
Quote Reactie van @Wiebren:
Vanaf het begin heb ik hier het EVRM aangehaald

Nou, dat was pas na de referentiedatum. Met kennis van jurisprudentie en wellicht lef was dat ver voor die datum gemeld. Ik begrijp het dilemma van jou werkgever wel, maar daardoor zijn de mensen die niet op tijd anticipeerden en zich vasthielden aan de sectorvisie de sjaak ten koste van anticipeerders en is een sector ontstaan waar verschillende groepen elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. En verdienen we met zijn allen veel minder dan wat we hadden kunnen verdienen.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
We wachten maar rustig af wat er uitkomt toch?

Het boeit mij allang niet meer. Strijd is gestreden, koers is bepaald. Dit zijn allemaal achterhoede gevechten. Over 10 jaar heeft de gemiddelde boer in NL 250 koeien, de varkentjes achterna. Weet je ook wat ik over 10 jaar doe, fijn genieten van mijn pensioen en nog wat hobbyen 😄. Ieder z'n ding.
m uut m
@Wiebren
Zonder fosfaatrechten heb je een heel ander speelveld en hoef je niemand "rechten " afnemen.
+2
Leo,s vriend
@jan is hobbyboer Iedereen moet meewerken aan fictieve idee dat behoud van derogatie in belang van alle boeren is, terwijl het toevallig natuurlijk vooral in het belang van de LTO industriemelkers is. ??? Nee, Jan, behoud van derogatie is in belang van bijna 90% van de NLse melkveehouders, en dat zijn er een paar meer dan die paar honderd "LTO industriemelkers" wat dat ook moge inhouden.
cornelissen
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
behoud van derogatie is in belang van bijna 90% van de NLse melkveehouders, en dat zijn er een paar meer dan die paar honderd "LTO industriemelkers" wat dat ook moge inhouden.

Het gaat er natuurlijk meer om ,dat "men" zich verlaagd tot het "roven"van latente ruimte van degene die grondgebonden zijn.
Persoonlijk vindt ik derogatie ook wel belangrijk,maar steun op geen enkele manier het "roven" van latente ruimte.
Overigens ben ik voor de derogatie in de toekomst niet zo bang,er zijn meerdere landen met een vorm van derogatie,die regeling neem je letterlijk over en je hebt zeker al een medestander voor derogatie
Overigens hoeveel onverhuurde varkensrechten heb jij op de plank liggen,als derogatie zo belangrijk is? Bouwt Elshof hier in het noorden maar een jaar later een nieuwe varkensstal.
Ik heb er 125 varkensrechten op de plank liggen ,is nog meer als mijn uitbreiding(met dit onzalige
Fosfaatroofplan)
Leo,s vriend
@cornelissen Ik heb geen enkel varkensrecht op de plank liggen, en die komen er ook niet. Ik ben bijna grondgebonden, en krimp gewoon zonder zuchten 4%, sectorbelang gaat boven individueel belang.
En roven van latente ruimte ? Is dat erger dan "roven "van rechten van groeiers die niks fout gedaan hebben ? of bedrijven zoals ik die net niet grondgebonden zijn ?
+3
cornelissen
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Is dat erger dan "roven "van rechten van groeiers die niks fout gedaan hebben ? of bedrijven zoals ik die net niet grondgebonden zijn ?

Ik verzet mij alleen tegen het "roven"van latente ruimte,het andere heb ik geen oordeel over, ik ben tenslotte geen beleidsmaker. Daarvoor zult u bij uw belangenclub moeten zijn.
Wel wil ik nog even opmerken,dat een paar jaar terug ,al was een oog blind en de andere 50%,dat je dan veel nieuwbouwstallen en plannen kon zien ,die in de verste verte niet grondgebonden konden zijn,want zoveel grond is er niet,maar daar zal toen door (uw) belangerbehartiger ook wel
over na zijn gedacht, vraag er naar.
Overigens had ik nooit verwacht ,dat men zich ging "verlagen"tot het roven van latente ruimte van degene die hun zaakjes wel voor elkaar hebben,maar zie het nu met mijn eigen ogen, ondanks het sectorplan van LTO/NZO
Leo,s vriend
@cornelissen Ofwel, jij hebt alleen oog voor eigen belang, en stelt sectorbelang daar volledig ondergeschikt aan.
+1
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
steun op geen enkele manier het "roven" van latente ruimte.

Niemand rooft latente ruimte. Sterker nog er is helemaal geen latente ruimte. We schijnen zelfs overvol te zitten. Er moet zowat 10% van het aantal weg.
robbies
@pieta verdorie een hele avond gespendeerd aan een discussie met jou over de plaatsingsruimte van mest en de hoeveelheid grond die we hebben, blijkt dat je het gewoon met me eens bent. 😂
pieta
@robbies Blijkt toch maar weer dat je niet gelezen hebt wat ik schreef in die discussie. 😁
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Sterker nog er is helemaal geen latente ruimte. We schijnen zelfs overvol te zitten

Ja klopt heb 44 koeien op 33 HA overvol.
pieta
@dwers Wat heeft dit er mee te maken. Ligt er ergens een juridische grondslag voor wat je stelt?
dwers
Quote Reactie van @pieta:
Wat heeft dit er mee te maken. Ligt er ergens een juridische grondslag voor wat je stelt?

Grondgebonden bedrijven hoeven geen 4% in te leveren, toch een stukje erkenning dat men fout zat.
zwier
@pieta Niemand rooft latente ruimte. Sterker nog er is helemaal geen latente ruimte. We schijnen zelfs overvol te zitten. Er moet zowat 10% van het aantal weg.
Hoe zie jij dit dan? Als ik €100000 moet investeren om mijn eigen latente ruimte te mogen opvullen met mijn eigen vee, welke naam geef jij hieraan?
+1
pieta
Quote Reactie van @zwier:
Hoe zie jij dit dan? Als ik €100000 moet investeren om mijn eigen latente ruimte te mogen opvullen met mijn eigen vee, welke naam geef jij hieraan?

Je bedoelt dat je fosfaatrechten moet kopen. Heb ik een wedervraag. Ik heb latente ruimte. Die van mij zit in de stal. Als ik een miljoen moet investeren om mijn eigen latente ruimte op te vullen met mijn eigen vee, welke naam geef jij hieraan?
+3
puntertje
Quote Reactie van @pieta:
Heb ik een wedervraag. Ik heb latente ruimte. Die van mij zit in de stal.

Ja, zo wordt gedacht. Hoeveel plaatsingsruimte zit er eigenlijk op zo'n stal van een miljoen? En was dat het dubbele geweest als het een stal van 2 miljoen was geweest? En als ik een bioscoop bouw, moet de overheid er dan ook voor zorgen dat er genoeg mensen omheen komen wonen zodat ik geen exploitatie tekort krijg? Of dat het aantal zitplaatsen bij andere bioscopen gedwongen word gereduceerd zodat die mensen dan naar die van mij uit kunnen wijken?
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Als ik een miljoen moet investeren om mijn eigen latente ruimte op te vullen met mijn eigen vee, welke naam geef jij hieraan?

De korting voor jouw is hoogstens 10%,is dus 10% lege plaatsen, 5000 euro per plaats fosfaatkosten . strop volgens jouw een miljoen is dus 200 koeien fosfaatrechten kopen op een koppel van 2000 koeien. Ik verkocht alles en ging in oost -duitsland of een ander land 2000 koeien houden. Of je overdrijft, maar dan kom je ongeloofwaardig over
pieta
@cornelissen Hoho, hier staat stalling voor 200 melkkoeien met bijbehorend jongvee. En we gaan rechten krijgen voor een 120 koeien met jongvee. Is mijn eigen keuze, mij hoor je daar verder niet over.
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Is mijn eigen keuze, mij hoor je daar verder niet over.

Net als boeren met een computeraars-bijbaan hebben boeren die weggekocht zijn makkelijk lullen in deze discussie. Geloof niet dat onze situatie helemaal representatief is voor hoe het op een gemiddeld bedrijf aan toe gaat. Als alle boeren in Nederland 44 koeien op 33 ha zou hebben wisten we niet eens wat een mestprobleem was, hadden we daarnaast een mooi leven en een prima melkprijs en boterham. Nu worden dit soort mensen gepakt omdat de grote groeiers er een bende van gemaakt hebben, zogenaamd in het kader van het daadkrachtig ondernemern.
robbies
@pieta melk je met robots?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
melk je met robots

Pietje heeft 2 robots en 10 miljoen op de bank 😄.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
10 miljoen op de bank

dat valt me ff vies van hem tegen
ik had hem hoger ingeschat
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
ik had hem hoger ingeschat

Ik kan gelukkig ook niet in z'n portemonnee kijken, misschien is het ook wel meer.
pieta
+1
zwier
@pieta Wel makkelijk een vraag met een weder vraag beantwoorden. Jij hebt geen latente ruimte, we praten over een mest probleem en zolang jij niet voldoende plaatsings ruimte heb jij problemen met je mestafzet en heb jij ook geen latente ruimte.
Geef eens antwoord op mijn vraag.
pieta
@zwier Ik heb wel latente ruimte. Mijn stal en mijn vergunningen zijn niet ten volle benut. Mijn grond benut ik wel volledig. Jij hebt gewoon geluk. Jij kunt je latente ruimte (de grond) verkopen tegen weer hogere prijzen. 😁
zwier
@pieta Maar nog geen antwoord op mijn vraag, is toch moeilijk om eerlijk antwoord te geven blijkbaar.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Jij kunt je latente ruimte (de grond) verkopen tegen weer hogere prijzen.

Wat deze uitspraak betreft kun je K. Romijn wel opvolgen,die praat ook dergelijke onzin
pieta
@cornelissen Objectief bekeken kan degene die grond gekocht heeft deze met winst verkopen. Dat dat niet is wat je wil snap ik. Wie gebouwd heeft(zoals jij ook) kan met dat gebouw niet veel anders als koeien houden.
En over grondgebonden uitbreiden en dan geen problemen denk ik niet dat we het eens worden. Kijk wij zijn denk ik in 2015 wel iets uitgebreid tov de jaren ervoor. Maar ik denk dat mijn fosfaatoverschot lager was dan de jaren ervoor. Dan ben je dus grondgebonden gegroeid. Deze methode had het hooguit wat vertraagd.
Sommige hier hebben het over compleet grondgebonden (obv fosfaatproductie) en dat is gewoon voor een heleboel bedrijven de nekslag toedienen.
pieta
Quote Reactie van @zwier:
welke naam geef jij hieraan?

Gewoon een tegenvaller die je als ondernemer kan overkomen. Ik heb daar echt geen naam voor. Ik zou ook niet weten waarom ik daar een naam voor zou moeten weten.
Ga jij nou ook antwoord geven op vragen die ik stel? Waarom moet ik extra inleveren voor een boer die grondgebonden is, voor een knelgeval of omdat andere boeren veel meer vee zijn gaan houden.
Ik zie het gewoon als compleet falend beleid. Ik geef jou de schuld niet van de problemen en ik weiger ook volledig om me ook maar enig schuldgevoel aan te laten praten.
+1
zwier
@pieta Ik geef ook niemand de schuld, ik zeg alleen dat ik het onterecht vind dat extensief zijn latente ruimte niet mag opvullen met eigen vee. Heb ik altijd zo gezegd. Hoe dit dan moet is het volgende punt.
robbies
@pieta dat antwoord is niet zo moeilijk. Zonder stal kun je gerust vee houden. De tijd dat je rechten kreeg op basis van onbenutte stalruimte, ongeacht je beschikbaar areaal, ligt 34 jaar achter ons. Zonder grond kun je absoluut geen melkveehouder zijn.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Zonder grond kun je absoluut geen melkveehouder zijn.

Tussen zonder en voor de meststoffenwet grondgebonden zit nog een groot gat. En ik wens je veel succes met zonder stal vee houden in NL. Ik meen dat er in de Oostvaardersplassen zo'n soort bedrijf zit. En zodra je ze op een plek gaat zetten wellicht met wat verharding heb je toch een soort van stal nodig met vergunningen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @robbies:
Zonder stal kun je gerust vee houden.

Melkvee niet bij RFC.
m uut m
@pieta
Daarom is er ook maar 1 manier om uit deze impasse te komen.
pieta
@m uut m Klopt. Vlug fosfaatrechten invoeren. 😁
+4
m uut m
@pieta
Er is maar een oplossing die recht doet en dat is geen derogatie en dus geen fosfaatrechten. Laat elke veehouder maar verantwoordelijk zijn voor het voldoen van de milieu regels.
pieta
@m uut m Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat geen recht doen.
+1
m uut m
@pieta
Wat doet er geen recht aan .
Een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijfsvoering dat is toch hoe het zou moeten zijn. Waarom moet iedereen fosfaatrechten omdat pietje meer wil dan een ander.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Waarom moet iedereen fosfaatrechten omdat pietje meer wil dan een ander.

Waarom moet ik de derogatie laten gaan omdat pietje meer koeien wil?
m uut m
@pieta
Derogatie is uitzondering geen recht.
Door boeren zoals jij wordt die uitzondering verspeeld.
Geen derogatie geen fosfaatrechten, probleem opgelost.
+1
pieta
@m uut m Door boeren zoals mij? Man, ga je mond spoelen met die berg arrogantie van je. Wij zijn amper gegroeid. En wij zijn sinds de bekendmaking van afschaffen van quotering volop geëxtensiveerd. Ik heb zeker niet andermans ruimte (voor zover je daarover spreken kan) ingenomen.
pieta
@m uut m Jij wilt toch hebben dat we de uitzondering weggooien. Ik niet. Daarnaast heb ik er niet voor gezorgd dat we door het fosfaatPRODUCTIEplafond gingen. Daar hebben boeren met grondgebonden groei meer aan bijgedragen als ik.
cornelissen
[quote="@pieta" p="1409123"] Daar hebben boeren met grondgebonden groei meer aan bijgedragen als ik.

Jouw persoonlijk weet ik niet, maar had iedereen maar grondgebonden uitgebreid,dan waren er geen of amper problemen.
m uut m
@pieta
Derogatie vindt ik prima maar niet op deze manier.
+1
cs-agrar
@pieta muutm: Laat elke veehouder maar verantwoordelijk zijn voor het voldoen van de milieu regels.

Klopt toch gewoon. Jij betaald mijn boete toch ook niet als ik ergens te hard rij
m uut m
@cs-agrar
Waarom dan fosfaatrechten?
Wiebren
@robbies ik geloof je niet, m.b.t. dat peentjes zweten.
robbies
@Wiebren ik chargeer graag
Wiebren
@robbies dan ga je mijn bijdragen nog missen hier, de meeste van mijn collega's zijn niet zo van het reageren op fora
+1
robbies
@Wiebren absoluut! Misschien bel ik je nog weleens om wat missiewerk rondom natuurinclusieve landbouw in het zuiden te komen doen. Kom je erachter dat ik wellicht niet zo''n sleutelgatvisionair ben zoals je eerder vandaag nog vermoedde.
Wiebren
@robbies ook ik chargeer graag
mlkvhoudr
@Wiebren

Mooi man zo n man tegen man discussie op t scherpst van de snede.

Volgens mij klopt t artikel al niet eens meer tov niet melkleverende bedrijven quote.
"15 december 2016"
Maar dat zal wel weer te inhoudelijk zijn 😊😉
+1
Wiebren
@mlkvhoudr klopt dat het niet meer klopt.
Rucphen
@Wiebren hopelijk heeft jouw opvolger ook niet zo'n forumvrees, ik heb jouw bijdragen altijd als positief ervaren met een nuchtere onafhankelijke blik op de verschillende beleidsterreinen, het gaat je goed in je volgende job.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Rucphen:
nuchtere onafhankelijke blik
?
+1
m uut m
@Rucphen
Wiebren is niet onafhankelijk hij spreekt hier voor zijn broodheer.
Brutus64
@m uut m Al de vos (Wiebren) zijn passie spreekt, boer pas op je kippen (koeien)
+3
puntertje
@m uut m Ja, heel misschien zijn die schotten waarbinnen hij zijn reacties bijv. hier mocht/moest plaatsen wel één van de redenen van zijn switch. Wel grappig trouwens want LTO had in woord dan wel sympathie voor natuur inclusieve landbouw, hun beleid staat er haaks op.
+2
Coen
@puntertje , Wiebren zal in de loop van zijn tijd bij LTO wel ontdekt hebben dat zijn echte liefde niet bij de industriemelkerij van Keessie Romijn / ZLTO ligt maar bij de Natuurinclusieve Landbouw in Fryslan 😄
Leo,s vriend
@Coen Friesland is zo ongeveer net zo intensief als het zuiden Coen.
dwers
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Friesland is zo ongeveer net zo intensief als het zuiden Coen

Ja dat komt door al die verdwaalde Hollanders die hier gekomen zijn.
Leo,s vriend
@dwers Dus Coen praat onzin.
George
Quote Reactie van @dwers:
Ja dat komt door al die verdwaalde Hollanders die hier gekomen zijn.

Verdwalen in Friesland zal mij niet overkomen. 😄
cjw73
@dwers ben toch echt geen verdwaalde hollander maar hoor wel in de categorie van @Leo,s vriend
Coen
@Leo,s vriend , gelukkig hebben wij hier aanmerkelijk minder mestdruk van varkens, pluimvee en geiten dan in het ZLTO-gebied 😄
brabo
@Coen
daar hebben wij ook geen last van want dat gaat allemaal de grens over.
Coen
@brabo , maar de geurhinder en de fijnstof blijft wel achter 😞

het gaat toch allemaal over de mestproductie ?
brabo
Quote Reactie van @Coen:
maar de geurhinder en de fijnstof blijft wel achter

dat zal best meevallen, de heel intensieve veehouderij zit niet hier maar in Oost Brabant.
En ik vermoed dat je in de grote stad sowieso meer last hebt van geur en fijnstof dan op het platteland
Wilbert
@Coen alsof jouw stal geen fijnstof en ammoniak uitstoot...
-Jan-
Hier heb ik gronden met fosfaat categorie LAAG en NEUTRAAL dus een hogere gebruiksnorm op basis van grondmonsters,al jaren zo en nu plotseling is een groot deel als zijnde HOOG door RVO aangemerkt ondanks de lagere P-Al dan 27,alles dubbel gecheckd maar de fout zit hem bij RVO die niet de P-Al waardes die wettelijke vastgesteld zijn hanteerd maar ook nog de bewijslast bij mij neerlegd terwijl ik alle gegevens duidelijk heb aangeleverd.

Zijn er meer die het RVO gedrocht niet meer serieus nemen??
cs-agrar
verwijderd
+2
christo
@m uut m Geen derogatie aanvragen lijkt me het beste.
Coen
@christo , niet-afhankelijk worden van derogatie is het beste 😄
zolang die derogatie er is, maak er gebruik van 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's werking , veehouders en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
108
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
0