Partner FrieslandCampina spoorloos



Originele beschrijving

Het Chinese zuivelconcern Huishan Dairy verkeert in zware problemen. De beurskoers van de partner van FrieslandCampina is ingestort. Daarbij ging bijna €4 miljard aan beurswaarde in rook op. Bovendien is financieel directeur Ge Kun met de noorderzon vertrokken.      

Deel dit topic

Reacties

Brutus64
Daar zit aardig wat geld in die joint-venture, op het melkweb staat er ook wat over vermeld, maar geen bedragen,wie weet hier meer van
vaak
@Brutus64 zie fd.nl
Groen1
frieslandcampina.com/en/news/…

Artikel vertaald,
Start joint venture tussen FrieslandCampina en China Huishan Dairy Holdings Company Limited
Joint venture zal opereren onder de naam Friesland Huishan Dairy

1 april 2015

Koninklijke FrieslandCampina NV en China Huishan Dairy Holdings Company Limited hebben hun joint venture na het ontvangen van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en na voltooiing van de andere voorwaarden vastgesteld. De joint venture zal opereren onder de naam Friesland Huishan Dairy. Op 8 oktober 2014 de twee bedrijven hun voornemen bekend een joint venture aan te gaan. Met ingang van vandaag, elk bedrijf heeft een belang van 50 procent in Friesland Huishan Dairy.

Friesland Huishan Dairy zal een volledig geïntegreerde zuigelingenvoeding supply chain in de Volksrepubliek China te bedienen. In de nabije toekomst zal het bedrijf een nieuwe zuigelingenvoeding merk te lanceren op de Chinese markt, die van hoge kwaliteit baby-en kindervoeding zal aanbieden. Friesland Huishan Dairy Xiushui fabriek in de buurt van Shenyang, zullen rauwe melk afkomstig van nabijgelegen melkveebedrijven in handen van Huishan te verwerken.

De twee bedrijven zullen hun bestaande baby en peuter formule bedrijven onafhankelijk draaien in China. Dit betekent dat Huishan zal uitvoeren op het vermarkten van de eigen merken, terwijl FrieslandCampina Friso® merk exclusief blijft in Nederland geproduceerd en door FrieslandCampina op de markt gebracht.
Groen1
Art. uit FD,
Zuivelconcern Huishan blijkt vooral melkkoe voor shortseller

Huishan, een van China’s grootste zuivelconcerns, verkeert in grote problemen. Enkele dagen na een rampzalige handelsdag, waarop het bedrijf enkele miljarden aan beurswaarde zag verdampen, spreekt het bedrijf zich uit. In een kort handelsbericht in Hongkong bevestigt Huishan dat het moeite heeft leningen terug te betalen en dat de financiële topvrouw onbereikbaar is.

Afgelopen vrijdag kelderde Huishan op de beurs van Hongkong om onverklaarbare redenen met 85%. In een handelsdag verloor het zuivelconcern omgerekend € 3,8 mrd. De daling volgde op berichten over een crisisbeleg in het Noord-Chinese Shenyang, het thuishonk van Huishan. Naast crediteuren als de Bank of China en ICBC zou ook de lokale overheid zijn aangesloten. Het bedrijf geldt als belangrijke werkgever in de regio, de overheid kan als uiteindelijke eigenaar van de financiers uiteindelijk een rol spelen in het heronderhandelen van rentes en looptijden. De handel werd eind vorige week stilgelegd, maar Huishan hield de lippen stijf op elkaar.

Verduistering van geld
In een summier statement laat het bedrijf dinsdag voorbeurs weten dat het ‘kennis heeft genomen van de daling van het aandeel’. In datzelfde bericht laat het bedrijf optekenen dat het ontkent dat sprake is van verduistering van geld. Verschillende media hadden bericht over schimmige betalingen van topman Yang Kai aan vastgoedprojecten met een waarde van Rmb 3 mrd (€ 400 mln). De Bank of China, met circa Rmb 12 mrd (€ 1,6 mrd) een van de grootste crediteuren van het bedrijf, zou een grootschalig onderzoek hebben ingesteld. Onzin, zegt Huishan. ‘We hebben kennisgenomen van de geruchten, maar ontkennen dat er nepfacturen zijn verstuurd. Ook geloven we niet dat er sprake is van verduistering.’ De topman zelf had de berichten afgelopen vrijdag al als ‘fabels’ weggezet. ‘Er is absoluut geen reden voor een harde daling van de beurskoers’, zei hij toen.

Volgevreten met schulden
In december uitten verschillende handelaren al hun zorgen over de schuldpositie van Huishan. Onder hen de Amerikaanse shortseller Carson Block, die riep dat het bedrijf zich vol had gevreten met schulden, en geen duurzaam toekomstperspectief meer had. Zorgen die destijds nog door Huishan werden gepareerd. Volgens het bedrijf bevatte het rapport van Muddy Waters, het investeringsvehikel van Block, ‘valse beschuldigingen’ die een ‘verkeerde voorstelling van zaken’ zou geven. Een boodschap die door topman — en multimiljardair — Yang Kai kracht werd bijgezet door zijn aandelenpositie in het bedrijf te vergroten. Hij lijkt voorlopig aan het kortste eind te trekken, nu shortsellers als Block hun analyse in harde munt terugbetaald zien worden.

Wankele positie
Met de daling van de beurskoers is de positie van Huishan ronduit wankel geworden. Veel crediteuren hebben bij de verstrekking van leningen aandelen als onderpand geaccepteerd. Nu die aandelen op de beurs vrijwel niets meer waard zijn, is het de vraag hoeveel tijd Huishan krijgt van zijn schuldeisers om de balans nog te kunnen repareren. De financiële topvrouw, die volgens Huishan nog altijd onbereikbaar is, zei vorige week dat ze vrijaf wilde nemen omdat ‘werkstress’ haar te veel parten begon te spelen.
+1
puntertje
Klinkt 'solide', een financieel kaartenhuis waar de financiële topvrouw wipt met de directeur grootaandeelhouder en hedge-fondsen met een gering briesje de hele zaak kunnen omblazen.
+2
jan is hobbyboer
Laat dat wankele Azie nu net de kurk zijn waardoor wij de laatste jaren zo'n prima plus op de melkprijs gehad hebben, hier in Europa wordt het ook niet verdiend. Lekker wankel, dat ondernemen in het corrupte ver weggistan. Het is wel knap trouwens om in paar dagen 4 miljard aan waarde te verliezen, dan hebben er her en der toch wat mensen behoorlijk zitten slapen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Laat dat wankele Azie nu net de kurk zijn waardoor wij de laatste jaren zo'n prima plus op de melkprijs gehad hebben, hier in Europa wordt het ook niet verdiend. Lekker wankel, dat ondernemen in het corrupte ver weggistan. Het is wel knap trouwens om in paar dagen 4 miljard aan waarde te verliezen, dan hebben er her en der toch wat mensen behoorlijk zitten slape

Alles goed en wel maar wie het verschil in levenstandaard van 25 jaar geleden en nu in China ziet, die mag best ook wel eens wat bewondering hebben.
Er mankeert nog veel in China, en zeker wat betreft vrijheden heel veel, maar ze hebben wel in heel korte tijd veel veranderd, en dat voor zo'n massa mensen.
Hier in het westen en in dat degelijke Nederland gingen de miljarden in 2008 overigens ook bij tientallen in rook op.
Of het wankel is om daar winst vandaan te halen zal de tijd leren, tot heden heeft FC het in Azië erg goed gedaan.
dewittemotor
Die hele Nederlandse veehouderij hangt aan een zijden draadje. Die verre landen vertroebelen een beetje de waarheid, maar we kunnen de produkten in onze eigen omgeving niet verwaard krijgen. En dat vind ik toch een sluipend gevaar
Jaap40
@dewittemotor geen paniek vriend.... veel minder produceren met zijn allen en alles komt goed.
kaas
@Jaap40 dat beetje dat wij in nedeland evt minder produceren stelt niks voor duitsland en frankrijk wat meer en dan is het gat is weer opgevuld.
+1
Jaap40
@kaas de emotie van te veel doet veel afbreuk aan de prijs @kaas....
Groen1
€˜FrieslandCampina Huishan draait volgens plan’
De uitbouw van het kindervoedingsmerk Dutch Lady gaat gewoon verder, zoals gepland.
De Chinese melkveebedrijven van China Huishan Dairy blijven vooralsnog gewoon melk produceren en leveren aan FrieslandCampina Huishan, de joint venture tussen China Huishan Dairy en FrieslandCampina. Dit stelt het Nederlandse zuivelbedrijf. De uitbouw van het kindervoedingsmerk Dutch Lady gaat daarom gewoon verder, zoals gepland door de joint venture. Parallel daaraan wordt de productie van creamers afgebouwd. FrieslandCampina Huishan stelt dat ook de claim ‘from grass to glass’ gehandhaafd kan blijven, ondanks de twijfel die andere partijen uiten over de grondgebondenheid van de melkproductie bij China Huishan Dairy. Over de langere termijn kan FC nog steeds geen helderheid geven. Er wordt druk gezocht naar een structurele oplossing voor de problemen bij China Huishan Dairy.
Huppel
Ziet er niet zo best uit....

fd.nl/economie-politiek/1196814/…

Donkere wolken pakken zich samen boven de trots van Shenyang, in het noordoosten van China. Zuivelgigant Huishan staat op instorten nu zakenbank HSBC aandringt op een faillissement. Huishan, de belangrijkste partner van FrieslandCampina in China, heeft al langere tijd moeite met het betalen van zijn rekeningen. Het heeft verscheidene leveranciers nu zelfs gesmeekt om betalingen in melkpoeder te accepteren, zo stellen bronnen tegen deze krant. Een actie waar – voor zover bekend – nog geen leverancier mee akkoord is gegaan.
De wanhoopsactie laat zien dat het bedrijf zich in alle hoeken wringt om de productie maar draaiende te kunnen houden. De brief van HSBC, waarin geschreven wordt dat het bedrijf niet langer voldoet aan de convenanten die het eerder met de bank overeenkwam, is de meest recente klap voor Huishan in wat steeds meer weg krijgt van een strijd op leven en dood. ...... .. . . .
Huppel
Lijkt dus om een afschrijving uit te draaien van 53 miljoen!

De pijn voor FrieslandCampina zit hem vooral in het aandelenpakket dat onderdeel uitmaakte van de deal met Huishan. Een belang dat aan het einde van het afgelopen boekjaar nog € 53 mln besloeg, maar bij de huidige marktprijzen gereduceerd is tot een luttele € 7,5 mln. Mocht Huishan omvallen, lijkt de kans klein dat de Nederlandse zuivelreus ook daar nog iets van zal terugzien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rook , frieslandcampina , telegraaf , zuivelconcern en dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0