Illustratie van: JohnDeerenr1

Inteelt baart melkveehouders nog steeds zorgen

Bijna de helft van de melkveehouders noemt inteelt als grootste zorg op het gebied van fokkerij. Ook vinden veel boeren dat de stierenkaarten een overdaad aan fokkerijkengetallen bevatten.

Deel dit topic

Reacties

+3
MARTIJN G
Gewoon een blaadje verder bladeren in de stiercatalogus en bij de overige rassen kijken. Liefst wel een met een witte kop.
oldhuus
@MARTIJN G
Alsof er bij Fleckvieh geen inteeld is, en erfelijke gebreken, op zich is dat niet erg als je maar geen verdringsinkruising toepast.
MARTIJN G
@oldhuus De verwantschapsgraad is bij Fleckvieh het laagst van alle melkveerassen. Zoals bij alle rassen zijn bij Fleckvieh ook haplotypes ontdekt. Echter staan deze op de officiële fokwaarde schatting zodat de boer geïnformeerd is.
selectsires.com/resources/images/…
oldhuus
Ja gewoon inkruisen die zooi.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
die zooi

Ik denk dat dat het verschil is, ik zie mijn koeien die mijn vader en ik na 40 jaar fokkerij hier rond hebben lopen niet als ZOOI, maar als leuke koeien met mooie pedigrees. Wel een beetje ingeteeld, maar dat is inherent aan fokkerij, het bij elkaar brengen van goede genen. Rotatiekruising met meerdere rassen zie ik gewoon als vermeerdering, daar kun je waarschijnlijk prima van melken, maar heeft niets met fokkerij te maken.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Okee, maar je vader is ooit ook met Holsteins begonnen, de eersten die daar mee begonnen moet men ook gedacht hebben dat heeft niks met fokkerij te maken. Het ding met fokkerij is dat jij en ik, en nog 10.000 andere melkveehouders daar nooit geen ene cent mee gaan verdienen.
cs-agrar
Quote Reactie van @oldhuus:
Het ding met fokkerij is dat jij en ik, en nog 10.000 andere melkveehouders daar nooit geen ene cent mee gaan verdienen

Fout, juist wel. Tis de truc om fokkerij zo te doen dat het resultaat bij jou en je bedrijf past. Hoef je niet voor in glimmende blaadjes te staan met 99% photoshop, maar gewoon even in je stal rond kijken. En dan verdien je er zeker iets mee.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
moet men ook gedacht hebben dat heeft niks met fokkerij te maken

Mijn vader is ergens rond 1975 met Holsteins begonnen op aanraden van familie uit Canada. Hij was de FH koetjes (waarbij er 1 maar 1.28 was) helemaal zat. Inderdaad is ie de eerste jaren voor gek verklaard, maar HF pinken gaven toen ineens al veel meer dan de oudere FH koeien, dan is de keus niet zo moeilijk. Tot 1990 was de veestapel inderdaad een behoorlijke dierentuin agv de verdringingskruising, je krijgt van alles wat ondanks dat het percentage Holstein steeds meer toeneemt.Fokkerij kun je zo'n verdringingskruising niet echt noemen want je hebt geen idee of het fenotype het gevolg is van de genetica of de heterosis, je doet dus maar wat en hoopt op het beste. In die tijd ook relatief veel tegenvallers omdat je beste koe helemaal niet zulke goede genen bleek te hebben, gewoon beetje heterosis geluk gehad. Daarom ben ik ook wel blij met m'n huidige vrij uniforme veestapeltje. Moet er niet aan denken dat ik weer zo'n dierentuin aan verschillende typen koeien moet melken. Maar ieder z'n ding, kruisen en commerciele koeien zijn in. Als ik de gemiddelde rommel in Nederland moet melken dan ben ik eind van het jaar boer af. Beleef ik geen enkele lol aan.
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
commerciele koeien zijn in.

Beetje vreemde opmerking.
Boeren houden toch geen koeien omdat ze zo lief zijn of om pootjes te laten geven?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Beetje vreemde opmerking

Dat vind jij volgens mij van al mijn opmerkingen. Boeren doe je niet alleen voor het geld, dan zijn er 100 dingen te bedenken waarmee je het makkelijker verdiend. Dan is het toch niet zo gek dat je koeien melkt waar je ook nog beetje met plezier naar kijkt. Dat kun je van de gemiddelde commerciele CRV koe tegenwoordig niet zeggen, maar blijkbaar interesseert dat bijna niemand nog wat, zie ook de aflopende belangstelling voor de regionale fokveedagen (behalve bij jullie natuurlijk, daar is alles anders/beter, zelfs de fietsenmakers).
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dat vind jij volgens mij van al mijn opmerkingen. Boeren doe je niet alleen voor het geld, dan zijn er 100 dingen te bedenken waarmee je het makkelijker verdiend. Dan is het toch niet zo gek dat je koeien melkt waar je ook nog beetje met plezier naar kijkt. Dat kun je van de gemiddelde commerciele CRV koe tegenwoordig niet zeggen, maar blijkbaar interesseert dat bijna niemand nog wat, zie ook de aflopende belangstelling voor de regionale fokveedagen (behalve bij jullie natuurlijk, daar is alles anders/beter, zelfs de fietsenmakers)

Dat jij boeren niet alleen voor het geld doet kan best.
Maar dat de netto inkomsten bij het boeren niet mee de hoofdrol spelen dat kan alleen maar iemand zich veroorloven die al 'binnen' is voordat hij aan boeren begon.(of op een andere manier behoorlijk inkomsten heeft).
Verder is dat kiezen betrekkelijk, vroeger moesten heel wat boerenjongens van hun ouders boer worden. En als tegenwoordig iemand boer wordt terwijl zijn ouders (of schoonouders) het niet waren, dan is dat een ware prestatie.
newholland6640
@jan is hobbyboer

Hoe hoger en hoe smaller hoe beter toch ?
cs-agrar
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
maar heeft niets met fokkerij te maken.

Dat is nu juist fokkerij
noordhollander
@jan is hobbyboer jan heeft gelijk na rotatiekruising volgt gemaskerd bal met meer extremiteiten en uitval probeer binnen de populatie oplossingen te creeeren......
arie.j
Quote Reactie van @noordhollander:
jan heeft gelijk na rotatiekruising volgt gemaskerd bal met meer extremiteiten en uitval probeer binnen de populatie oplossingen te creeeren..

Nou ook ik en al de andere boeren zijn sinds de jaren 70tig via totaal FH naar totaal HF gegaan.
En ik weet uit eigen ervaring hoe het is gegaan want ik begon voor mezelf in 1970 met uiteraard 100% FH koeien
Hier werd je overigens niet voor gek verklaard. Wel veel twijfel eerst Maar dat was gauw over
Dit was dan ook het gebied van KI Zuid-West Nederland ,waar men als eersten Bill , Superstar etc. uit de VS haalden
Verhaal van Jan was is enorm opgeklopt, heteros effect zou ik nog eens moeten nakijken , maar het was niet meer dan een paar procent.
+1
arie.j
@arie.j Even gekeken.
Bij kruising tussen verschillende niet verwante koeien rassen is er een heteroseffect bij de eerste generatie (de F1 dus) op de melkproductie 5 á 6 procent, dus HF met Ayrshire, Brown Swiss en dergelijk.
Maar bij het kruisen van HF met onze oude FH koeien bleek dat heteroseffect op de productie maar 2,5% te zijn.
Het grootste effect van heteros bij kruising blijkt overigens in de duurzaamheid te zitten.
Nico96
Geen wonder dat rotatiekruising zo populair is.
arie.j
In de gloriedagen van de Hollandse zwartbont hoorde je er weinig over en had men het over zelfs 'raszuiver' om nauwe bloedverwantschap goed te praten.
De koeien werden echter steeds kleiner enz. en de nadelen zijn, zeker achteraf, groot geweest.
Er was niet genoeg variatie in erfelijke eigenschappen en de Fries-Hollandse koe ging mede ten onder door inteelt.(Vertel dit ook even aan Wakker Dier)
Dan nu maar wat extra bezorgdheid en misschien wat ergernis omdat men moet oppassen bij stierenkeuze.
Maar als men dat doet valt de inteeltdepresssie in de praktijk verder nogal mee dacht ik.
Wakker DIer gaat er natuurlijk wel weer mee aan de haal.
wakkerdier.nl/uploads/media_items/…
Maar ook bv. bij het kleine laagproductie ras van de Lakenvelders is het met inteelt erg oppassen.
newholland6640
@arie.j

Daarom ook rassen combineren en niet binnen 1 ras blijven kijken.
+1
oldhuus
@arie.j
Bij honden en andere huisdieren zijn ook grote inteeltproblemen.
Zodra men met een ander ras inkruist is het probleem in 1 klap weg.
+1
Titus de Wolff
Quote Reactie van @arie.j:
In de gloriedagen van de Hollandse zwartbont hoorde je er weinig over en had men het over zelfs 'raszuiver' om nauwe bloedverwantschap goed te praten.De koeien werden echter steeds kleiner enz. en de nadelen zijn, zeker achteraf, groot geweest.Er was niet genoeg variatie in erfelijke eigenschappen en de Fries-Hollandse koe ging mede ten onder door inteelt.

Dat is allemaal theoretisch theekransjepraat. Ik ben altijd mooi doorgegaan met die FH 's, die allemaal ingeteeld waren, heb meestal eigen stier genomen en zou niet weten wat er mis is met mijn vee. Ik verdien er tenminste mooi geld mee. Je moet niet doen wat een ander je wijs maakt.
arie.j
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
Dat is allemaal theoretisch theekransjepraat. Ik ben altijd mooi doorgegaan met die FH 's, die allemaal ingeteeld waren, heb meestal eigen stier genomen en zou niet weten wat er mis is met mijn vee. Ik verdien er tenminste mooi geld mee. Je moet niet doen wat een ander je wijs maak

Ja, je hebt zelfs boeren die lakenvelders melken. 😉
Maar die het beste bevalt, daar is komt de meeste vraag naar, dat is altijd al zo geweest.
Titus de Wolff
@arie.j Het leven bestaat uit modegrillen en griltsjes, hypen en hypkes en onbewuste beïnvloedingen. Die andere rassen blijven ook echt wel.
Als Wiebren binnenkort als invloedrijke aanjager wat nieuwe verdienmodellen presenteert voor de natuurinclusieve boeren, met bijbehorende uitstraling, volgen ze weer massaal.
cs-agrar
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
Als Wiebren binnenkort als invloedrijke aanjager wat nieuwe verdienmodellen presenteert voor de natuurinclusieve boeren, met bijbehorende uitstraling, volgen ze weer massaal.

Zullen eerder contra doen, Wiebren heeft ondertussen ook een verleden..
oldhuus
Bij het HF ras is de verwantschap bij veelgebruikte stieren tussen de 10 en 15%.
Echter O-man, Shottle en Goldwyn komen al in 75% van de koeien voor. Op een gegeven moment heb je dan geen keuze meer, men vertrouwd dan maar op "Stieradviesprogramma's", welke beloven dat ze inteelt vermijden, echter in de praktijk word er domweg inteelt geadviseerd bij gebrek aan mogelijkheden, en de boer controleert dat toch niet.
Een simpele oplossing is om een aantal rassen te combineren en van elk ras een paar goede stieren uit te zoeken. Een driewegkruising is meestal men neemt een HF x Witkop x Scandinavier x hf en dan weer opnieuw.
arjankok
@oldhuus ach alle mensen stammen van adam af al geloven velen dat niet meer , maar ala veel problemen van inteeld depressie geeft dat niet meer , bij rundvee meer dan 3 generaties terug kijken lijkt me beetje zoeken naar spijkers op laag water, daar win je de discussie niet mee, laat maar zien hoe het gaat is mooi genoeg !
+1
oldhuus
@arjankok
Alle Holsteins stammen ook van Adema ... zoveel af, toch denk ik als je FH met HF kruist de verwantschap heel laag is. Het is trouwens ook zo dat inteelt pas een probleem word zodra men dezelfde genen op mekaar zet.
arie.j
Quote Reactie van @oldhuus:
Alle Holsteins stammen ook van Adema ... zoveel af, toch denk ik als je FH met HF kruist de verwantschap heel laag is. Het is trouwens ook zo dat inteelt pas een probleem word zodra men dezelfde genen op mekaar zet

Oldhuus, als melkveehouder ben je toch wel slecht op de hoogte met fokgeschiedenis.
Dat Holsteins totaal niet verwant zijn aan de Adema's hoorde je te weten
Rond 1900 was het eigenlijk al gedaan met de export van vee naar de VS
En al in 1905 ging de grens er totaal en definitief dicht voor Nederlandse vee, toen waren de eerste koeien met de naam Adema amper en hadden nog totaal geen fokinvloed.
Is 'Melkweg 2000' door Reimer Strikwerda wat in 2000 elk CRV lid kreeg je ook helemaal onbekend? Aanschaffen dan, wordt 2e hands genoeg aangeboden zoals bv.
boekenwebsite.nl/aarde-heelal/melkweg-2000/
jvt
@oldhuus goed paringsprogramma, met nadruk op goed, levert gewoon lege plekken in advies op. Inteelt% is bij een goed paringsprogramma begrenst op 3,25% of lager, goed paringsprogramma heeft ook de database en het werkgeheugen ( dus niet op laptopje in meeste gevallen) om inteelt% daadwerkelijk terug te rekenen vele generaties terug ( aan stierenkant tot aan pakweg bootmaker Bill toe), is er dan doordat aantal stieren wat meedraait, ofwel een groep stieren met teveel bloedverwantschap geen paring mogelijk, komt er een lege plek binnen advies.
jan w
Quote Reactie van @jvt:
goed paringsprogramma, met nadruk op goed

Zelf vind ik het KIK van ki Kampen wel een mooi programma. Die geeft ook aan waarom een bepaalde stier niet wordt gebruikt in een paring.
cs-agrar
Quote Reactie van @oldhuus:
echter in de praktijk word er domweg inteelt geadviseerd bij gebrek aan mogelijkheden, en de boer controleert dat toch niet

Paringsprogramma's zoals bijv SAP kan je de inteeltfactor zelf inregelen. Moet je dat wel doen natuurlijk
oldhuus
@cs-agrar
De vertegenwoordiger heeft het hier nog een keer gratis uitgedraait, en hij had inteelt op beperkt gezet, ik had er ook een stuk of 6 andere rassen stieren in staan, maar bij sommige gaf ie dan eerste keus geen stier aan, en 2e wel, en bij andere gaf ie gewoon op een impuls-dochter (o-man x ) de stier mason (mascol x o-man). Ja dan houd het bij mij een keer op.
cs-agrar
@oldhuus tis wel dat je donders uit moet kijken hoe ie ingesteld staat, want kan anders inderdaad vreemde uitdraai geven. ws dat je door je andere rassen gebruik je kgMelk uit zetten moet om een passende draai te krijgen.zomaar een idee
oldhuus
@cs-agrar
Ja zou best kunnen, we hebben het hier vroeger jaaaren laten draaien, en ik zelf heb er 1 jaar mee gewerkt, maar ik zag het nut er niet van in, laat staan de resultaten, we hadden gewoon de meest uiteenlopende koeien en geen bijzondere producties en dan trek ik mijn conclusies.
Inteelt is trouwens helemaal geen goede reden om te gaan kruisen, hier is de Top 10 op LW, 7 DeensXHF, 1 MonxHF en 2 HF's, waarvan 1 een Canvas al in het strohok loopt want het dier heeft zich gewoon weggegeven. Ik melk trouwens 32 HF en 31 kruislingen.
+2
Boertjeh
@cs-agrar wat naar mijn idee het probleem is, als je andere rassen mee laat draaien in bijvoorbeeld het SAP is dat de stieren van andere rassen qua fokwaarden vaak minder hoog scoren dan de betere HF stieren. Hierdoor komen andere rassen niet volop uit zo'n uitdraai. Het beste is dan om een paringsprogramma meerdere keren uit te laten draaien, met HF en met de andere rassen apart. Paringsprogrammas draaien op cijfers, zo zie je ook veel eerder dat een vierde kalfs koe bijvoorbeeld met 110 LW die zich al wel bewezen heeft op je bedrijf met een gebruikskruising wordt geadviseerd, terwijl je dan met een vaars door zou moeten fokken waar je nog weinig van weet.... puur om het feit dat die oude koe qua fokwaarden niet meekomt met die jonge vaars..
jan w
@oldhuus
De populatie van het HF ras is wel zo groot dat er voldoende ruimte is om inteelt te voorkomen. Maar men blijft maar in dezelfde pot roeren om er stieren uit te vissen. Laten ze het eens zoeken in de breedte.
ZijzochteenFENDT
Laatst SAP op inteelt niveau beperkt gezet en dat had nagenoeg geen effect op de verwachtingswaarden van de te maken drachtig heden. Dus hier geen probleem lijkt me en ik ben eigenlijk een doorsnede bedrijf qua fokkerij geweest.
+1
oldhuus
@ZijzochteenFENDT
Nee dat klopt, SAP adviseert dan gewoon nog steeds o-man zonen op o-man kleindochters, is mijn ervaring, of is dat nog onder de 3,25% ??
weurding
Documentaire gezien van amish in america,schijnbaar ook allemaal inteelt , bleven er wel amish om 😅
brabo
@weurding
laatst documentaire gezien over Volendam. Daar zijn ze ook bijna allemaal familie van elkaar en worden er dus nogal wat kinderen geboren uit zeer verwante ouders. Het percentage kinderen met lichamelijke problemen ligt nogal een stuk hoger dan in de rest van NL.
weurding
@brabo schijnt op de veluwe bij plekken ook zo te zijn, en in frankrijk 😄 overigens bij ratten ook, en die blijven maar komen 😉
Boertjeh
In melkvee magazine van deze maand stond ook weer een leuk stukje over inteelt. Een reactie op het artikel bloedvernauwing door genomics uit het vorige melkvee magazine. In dit stukje staat een voorbeeld van een paring bij een Groningse boer. De koe van deze paring had als afstamming StellandoxGoli en kreeg als eerste advies Blitz (ParamountxOman)... ook Stellando en Goli hebben beide O'man in de afstamming! Een kalf uit deze paring zou dus 3x O'man in de afstamming hebben... laat O'man nou ook nog eens drager zijn van een erfelijk gebrek op het gebied van vruchtbaarheid.... Hier wordt in het artikel van deze maand op gereageerd dat dit allemaal wel wat meevalt, baart mij toch eigenlijk wel wat zorgen...!
+1
MARTIJN G
@Boertjeh Zowel Blitz als Goli zijn drager van HH3
crv4all.nl/vruchtbaarheid/…
+2
jan w
Hieronder al een wat ouder artikel van Veecom over inteelt. ( site van veecom )

DE INTEELT ALARM BELL

Een jaar of tien geleden ontstonden er veel problemen bij de Nederlandse koeien. Torenhoge producties
en koeien die maar een of twee lijsten mee gingen, Om vervolgens totaal opgebrand te worden afgevoerd.
De oorzaak hiervan bleek de hoge inteeltgraat te zijn van de toenmalige populatie. Met name Bell kwam
veel voor in de toenmalige koeien. Hij gaf extreem melkrijke dieren met weinig inhoud en alle problemen
van dien. Hij werd hierdoor achteraf dan ook door velen verguisd.

De jaren erna moest er fris bloed in de Nederlandse veestapels komen. En was inteelt het
beste argument om met een van de vele computergestuurde paringsprogramma’s van
Nederland te beginnen.

Tien jaar later lijkt de geschiedenis zich te herhalen:

Oman wordt als de oplossing voor alle problemen gezien en met name Oman x Durham wordt als ideaal gezien maar;

v. Oman = (Manfred x Bell Elton) x mv. Durham = (Bell Elton x Chiefmark x Bell)

Met Bell Elton als grootvader aan zowel vaders als moeders zijn dit al inteeltproducten opzich.

Als je kijkt naar de vaderdieren van de gemiddelde populatie op dit moment zie je dat Bell daar nog steeds een grote rol in speelt. Zie voorbeelden:
Olympic : Adisson x Besne Buck *Adisson = Bell Elton x Mountain

Louson : Adisson x Jabot *Adisson = Bell Elton x Mountain *Jabot = Cleitus x Bell

Rafael : Adisson x Cash *Adisson = Bell Elton x Mountain

Lucky Mike : L. Leo x Celsius *L. Leo = Ugela Bell x Elevation*Celsius = Bellman x Bell

Superior : L.Leo x Celsius *L. Leo = Ugela Bell x Elevation*Celsius = Bellman x Bell

Paramount : Jocko x Fatal *Jocko = B. Buck x Southwind = Bell -Fatal = Ugela Bell x Starb.

Onedin : Cello x Fatal *Cello = Celsius(Bellman x Bell) x Nordkap. Fatal = Ugela Bell

Canvas : Sparta x Celsius * Celsius = Bellman x Bell

Break out : Trinity x Labelle * Labelle = Stan Bell Bos x Bell

Chasse : Novalis x Jabot * Jabot = Cleitus x Bell

Ricky : Major x Fatal * Major =Celsiusx SB.Celsius=Bellman x Bell. Fatal =U.Bell

Dit zijn wat voorbeelden die nog maar twee drie of vier generaties terug gaan en er zijn er nog natuurlijk nog veel meer. Bijv. Jocko = Besne Buck x Southwind dit is een Bell zoon.

Er word beweerd dat met computergestuurde paringsprogramma tot 6 generaties terug inteelt wordt gemeden.
Hierdoor zouden stieren met bovenstaande afstamming nauwelijks kansen moeten krijgen. Toch zie je dat
in allerlei paringsprogramma's deze stieren wel op grote schaal gebruikt worden met als gevolg veel inteelt.
De cirkel is weer rond en de geschiedenis herhaalt zich…
groeier
@oldhuus
Witkoppen schiet ook niet op, kan je beter vleesvee gaan houden, gaat niets boven 100% HF tenminste als je wat melk in de tank wil hebben.
oldhuus
@groeier
Helaas is het niet zo simpel, genoeg voorbeelden van hoge producties op kruislingen bedrijven. Je moet ze natuurlijk wel gericht inzetten, een HF koe die het van de rug geeft bijvoorbeeld.
+1
jan w
Nadeel van het SAP vind ik dat de oudere koeien die zich in de praktijk wel bewezen hebben eruit worden gekieperd, dit omdat de genetica van die dieren verouderd is.
Boertjeh
@groeier Dat witkoppen geen melk kunnen geven is wel wat kort door de bocht vind ik. Als je ProCROSS bekijkt is dat een kruising met de melkrijkste rassen die je in een rotatie kruising met elkaar combineert.. daar krijg je nog de gratis heterosis bij waardoor je op productie niet gaat inleveren. Is al zo vaak gebleken, ook uit langlopende proeven uit Amerika. Stond laatst nog weer een stukje over een ProCROSS bedrijf online die meer dan 10.000 kg melkt! Dus van geen productie volgens mij geen sprake.. al blijft natuurlijk ook het management van grote invloed..
k-l.nl/nieuws/van-het-padje-af-deel-2/
Noorderling
@Boertjeh
Alles draait om management, milieu heeft ca 70procent invloed en genetica 30. Het is maar net waar je tevreden mee bent, wie weet had een ander ras bij die boer nog wel 1000kg meer gegeven.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Noorderling:
Alles draait om management

Dat is complete onzin, fokkerij is additief, management is eenmalig. Door fokkerij verbeter je op lange termijn je veestapel, elke keer stukje verder. Je kunt die oude FH's nog zo hard voeren (zoals bijv. Endendijk tot de max deed), veel meer dan 10.000 liter per jaar kreeg je er niet uit, terwijl er in USA genoeg holstein bedrijven zijn die de 13.000 liter halen met 1000-en koeien.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Sommige boeren zien gewoon graag een volle tank of vol melkglas, ik zie liever een dikke melkgeldafrekening en lage voerkosten veeartskosten etc., altijd maar dat gelul over liters.. Zijn zelfs boekhoudkantoren die daar de boer op vergeleken. De MRIJ boeren verdienen ook nog steeds geld, en de Jersey boeren.. Zelfs met de standstill 2ct maatregel kijkt men alleen maar naar liters, heb een andere (groffere) kuil los gemaakt, gehalten omhoog en liters daalden 😀
cs-agrar
@jan is hobbyboer Geen onzin schrijven Jih, management maakt een aardig verschil in hoe de genetische aanleg van het dier naar buiten gaat komen
arie.j
Quote Reactie van @cs-agrar:
@jan is hobbyboer Geen onzin schrijven Jih, management maakt een aardig verschil in hoe de genetische aanleg van het dier naar buiten gaat komen

Beide wat gelijk denk ik
Theorie is natuurlijk dat uiterlijke omstandigheden voor bv.productie 70% uitmaken.
Maar wanneer bv. uiers het niet aankunnen loop je daar beslist tegen aan.
Zelf heb ik nog bij sommige koeien met van die uiernetten gewerkt bij de FH koeien.
Dat was dan wel op een grupstal, maar met niet meer dan goed 5000 á 5500 gemiddeld.
Dat soort koeien van toen had nooit 10.000kg gemiddeld kunnen geven.
Piet Pons sprak destijds over een racemotor in een lelijk eendje zetten, dat werkt ook niet.
+1
Noorderling
@jan is hobbyboer
Zoeken maar eens uit wat epigenetica inhoud. Simpel gezegd heeft het milieu waarin moeder en embryo zich ontwikkelen invloed op het tot uiting komen van de genetica. Daarin is nog heel veel te halen.

Het lijkt mij sterk dat er in voerkwaliteit, huisvesting en andere omstandigheden niets veranderd is in 30jaar. Bij 95% van de veehouders is de veehouder of de omstandigheden waarin geboerd wordt de beperkende factor en niet de genetica. Zonder de juiste genetica kun je niet de extreme producties halen, alleen is het voor vele nog lang niet zover dat dat de beperkende factor is.
oldhuus
Quote Reactie van @Noorderling:
Simpel gezegd heeft het milieu waarin moeder en embryo zich ontwikkelen invloed op het tot uiting komen van de genetica. Daarin is nog heel veel te halen.

Dit is wel interessant, en men gaat er meestal ook maar vanuit dat genetica een simpele optelsom is, en tja de opvoeding van het kalf, maar aan de andere kant stelt een kruisling minder eisen aan de omgeving en zo komt die genetica vaak beter tot zijn recht.
cs-agrar
Quote Reactie van @oldhuus:
maar aan de andere kant stelt een kruisling minder eisen aan de omgeving en zo komt die genetica vaak beter tot zijn recht.

Kom je op volgende punt, is dat wel zo? Kan die kruisling niet nog meer tot zn recht komen bij een betere omgeving?
+3
oldhuus
Quote Reactie van @cs-agrar:
, is dat wel zo

De koeien zijn gefokt naar de omstandigheden, hun omgeving. Vroeger had je in Drenthe de heidekoe, dat was een ras wat wel kon overleven op de schrale gronden. En in de Alpen en Zweden en Noorwegen hebben ze niet de mooie egale groene weiden en graskwaliteit, zeeklimaat zoals we dat in Noord Holland / Friesland kennen. Met topkuil en de topproducties zie je ook nog altijd de verschillen in NL, Drenthe is altijd veel lager omdat de grond gewoon schraler is, de rivierklei hebben dan weer de beste kuilen etc. Niet voor niets dat ze bij bio bijna alles inkruisen.
En natuurlijk komt een kruisling beter tot z'n recht onder ideale omstandigheden, maar ik heb geen nieuwe MDV stal, diepstrooiselboxen, voermengwagen, droogstandsrantsoen, laat staan droogzetters, en personeel is de beperking, een koe met melkziekte kost al gauw een paar uur van je tijd.
arie.j
Hier een artikel over inteelt. Met berekende schade per eigenschap
In de VS is het inteeltpercentage bij HF behoorlijk groter dan in Nederland.
Het neemt niet toe in Nederland bij HF maar wat af
zie artikel veeteelt
crdelta.crv4all.nl/wp-content/uploads/…
Bij de kleine rassen is het meer, inteelt bij Blaarkop boven de 6, en bij de oude FH koeien ergens 4,5%
en zie verder uit Boerderij
maken.wikiwijs.nl/bestanden/255884/…
En voor wie dat niet bekijken mag

(klik om te vergroten)

jan is hobbyboer
Gezien de reacties hier snap ik er niet veel meer van. Ga me dit weekend maar eens proberen me wat te verdiepen in de koeien-fokkerij. Wie weet kom ik maandag hier wel weer terug met het idee dat ik ook witkoppen moet gaan fokken.
Titus de Wolff
Wat voor soort inteeltproblemen hebben we het eigenlijk over?
De enigste gevallen hier in mijn FH 's zijn lang geleden geweest dat er een drietal otterkalfjes geboren werden. Dat heb ik toen rigoureus verwijderd. Verder teel ik best wel geregeld in maar merk nergens wat van. Lees wel eens wat over rare eigenschappen bij die Holsteiners.
oldhuus
@Titus de Wolff
Tja, hoe herken je inteeld? Heb afgelopen jaren een paar keer vergroeide kalveren gehad, 100% HF, maar of dat met inteelt te maken had of gewoon pech.
Als je wel eens Dr. Pol kijkt zie je hoe zich dat bij honden manifesteert, en daar zijn de inteeltproblemen niet mals. Volgens inkruis-profeten komen alle problemen door inteelt, nu ben ik nog niet zo lang boer, maar had men in de jaren '90 ook de problemen die men nu heeft met HF?
procross.info/contents/images/…
arie.j
Quote Reactie van @oldhuus:
Tja, hoe herken je inteeld? Heb afgelopen jaren een paar keer vergroeide kalveren gehad, 100% HF, maar of dat met inteelt te maken had of gewoon pech.Als je wel eens Dr. Pol kijkt zie je hoe zich dat bij honden manifesteert, en daar zijn de inteeltproblemen niet mals. Volgens inkruis-profeten komen alle problemen door inteelt, nu ben ik nog niet zo lang boer, maar had men in de jaren '90 ook de problemen die men nu heeft met HF?

Waar kom je grafiekje vandaan Oldhuus? Gegevens die enkel van commerciële partijen die sperma verkopen komen ben ik wat wantrouwend over.
-
Erfelijke gebreken en inteelt zijn 2 verschillende dingen.
Om te beginnen, te lage gehaltes of erfelijk onvoldoende melkdrang zijn immers ook erfelijke gebreken, evenals slecht beenwerk ect.
Bij afwijkingen is het belangrijk hoe ze vererven, via één gen of meerdere en of een gen dominant is of recessief, je hebt verder gekoppelde genen en zo nog veel meer.
Maar dat hoeft ook niet alles met inteelt te maken hebben, bv. de roodbont factor kan bij genetisch totaal verschillende dieren voorkomen evenzo met andere erfelijk eigenschappen.
Titus de Wolff
@oldhuus Men is dus bang voor inteelt maar weet absoluut niet wat er dan gebeurt en waarom dat gebeurt. Tenminste bij koeien. Ik heb trouwens nog nooit naar dr Pol gekeken, heb er nog maar pas van gehoord.
Als ik naar de natuur kijk zie ik dat kuddes vrijwel altijd bestaan uit inteelt. Exemplaren met genetische fouten worden gedood en krijgen op die manier geen kans. Inteelt is dus op zichzelf geen probleem. Fokkers zijn een probleem.
arie.j
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
Als ik naar de natuur kijk zie ik dat kuddes vrijwel altijd bestaan uit inteelt. Exemplaren met genetische fouten worden gedood en krijgen op die manier geen kans. Inteelt is dus op zichzelf geen probleem.

Zelfs de vrijdenkers weten beter Titus.
Inteelt wordt in de natuur o.m. tegengegaan door de opgegroeide jongen weg te jagen Het instinct tegen inteelt zit genetisch ingebakken in de meeste soorten, en ook bij de mens. Iedereen, hoe dom ook, weet instinctief dat inteelt taboe is.
En ondanks dat alles wat betreft seksualiteit tegenwoordig schijnt te kunnen en te mogen blijft dus incest taboe , ieder gezond mens heeft er een natuurlijk afkeer van
De voorbeelden van gedwongen inteelt bij de mens (Faraos, de Tsarenfamilie) geven alle voorbeelden van de narigheid.
Op deze site lees ik dat in Saudische koninkrijk steeds meer meisjes worden gedwongen met familie te trouwen (ooms-neefs) het IQ is er inmiddels niet hoger dan 84 schrijft men

mijnvrijdenkersruimte.blogspot.nl/2014/12/…
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
het IQ is er inmiddels niet hoger dan 84 schrijft men

Ik denk dat Wilders dit nog mee vind vallen.
Titus de Wolff
@arie.j Jij gaat nu over op de mens en dat is wel wat ingewikkelder dan met een dier. Kuddedieren in de natuur zijn uit zichzelf bijna fokzuiver omdat wat afwijkt gepakt wordt. Zo gauw dat evenwicht verbroken wordt, wordt het anders. Als er bij dieren zorg voor het exemplaar is ontstaan, dus fokkerij, wordt de selectie anders. Exemplaren met afwijkende genen kunnen gemakkelijk overleven en die genen doorgeven. In de natuur zijn normaal weinig afwijkende genen. Dat kan bij fokkerij ook ; geen zwakke genen binnen halen.
Bij mensen is dat anders, allemaal zorg voor het zwakke. En daarom begon Abraham 3700 jaar geleden in Ur al de mensfokkerij. Maar dat ligt voor jou toch wat gevoelig dus ga ik maar niet verder.
arie.j
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
@arie.j Jij gaat nu over op de mens en dat is wel wat ingewikkelder dan met een dier. Kuddedieren in de natuur zijn uit zichzelf bijna fokzuiver omdat wat afwijkt gepakt wordt. Zo gauw dat evenwicht verbroken wordt, wordt het anders. Als er bij dieren zorg voor het exemplaar is ontstaan, dus fokkerij, wordt de selectie anders. Exemplaren met afwijkende genen kunnen gemakkelijk overleven en die genen doorgeven. In de natuur zijn normaal weinig afwijkende genen. Dat kan bij fokkerij ook ; geen zwakke genen binnen halen.Bij mensen is dat anders, allemaal zorg voor het zwakke. En daarom begon Abraham 3700 jaar geleden in Ur al de mensfokkerij. Maar dat ligt voor jou toch wat gevoelig dus ga ik maar niet verder.

Tikje kletskoek.
Wat is fokzuiver eigenlijk voor je?
Het gebrek aan enige variatie in genen binnen een bepaald soort?
Of is het dat er geen afwijkende genen binnen een populatie voorkomen?
Jij gebruikt dat begrip nu maar net zoals je het beste uitkomt.
In de natuur komen er rampen en gekke dingen genoeg voor, dat verhaal van evenwicht is maar theorie. Er komt meestal weer wat evenwicht, maar in de natuur nogal eens ten koste van heel veel.
Je hoeft alleen maar aan de muizenplagen etc te denken
Dan hier een link naar een het verhaal over inteelt bij te kleine populaties. Er is nog genoeg van dezelfde verhalen te vinden
Het verhaal over "wat zwak en afwijkt wordt in de natuur toch wel gepakt" en daarom blijft in de natuur de populatie fokzuiver , dat is voor het merendeel salon geleerdheid uit de dikke duim.
Niet iets uit praktijk. Neem alleen al het feit dat elk dier ook ouder wordt, en eens zal elk dier ziek, zwak ed.zijn. Tevens dat selectie op die manier nooit kan werken als de nakomelingen er al zijn, dus bij gebreken op latere leeftijd.
wur.nl/nl/nieuws/…
Over je verzinsels met Bijbelverhalen heb ik het eerder gehad, sluit je wat dat betreft maar bij de fanatieke Islam aan, die doen net zo gek.
Titus de Wolff
@arie.j Hoe inteelt bij koeien zich uit worden we zo in ieder geval niet gewaar.😀
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
Hoe inteelt bij koeien zich uit

Natuurlijk wel, inteelt is het samenbrengen van genen waardoor de dieren uniformer worden wat vaak heel gewenst is. Er is alleen een natuurlijke tegenkracht dat je ook lethale en andere ongewenste genen samenbrengt waardoor er afwijkingen ontstaan. Het is dus altijd een balanceer act tussen strenge selectie en geen gedoe agv inteelt. Op de een of andere gekke manier lijken de genen van sommige stieren in het Holstein ras van bijv. Elevation, Chief en Starbuck vrij weinig 'gedoe' te bevatten terwijl andere stieren (bijv. Bell en Cleitus) ongelooflijk veel rotzooi in zich hebben. Maar ik ben ook geen commerciele boer, ik wil gewoon proberen beetje speciale koeien te fokken, alles wat niet voldoet (te klein, geen melk, of andere gekkigheid) verkoop ik gewoon, blijven er nog meer dan genoeg dieren over waaruit ik kan selecteren. Geen BB hiero, dus per jaar veel vaarskalveren. Het blijft een mooie hobby.
oldhuus
Quote Reactie van @Titus de Wolff:
dat kuddes vrijwel altijd bestaan uit inteelt

Ja klopt, maar vroeger was Europa ook 1 groot natuurgebied, niet zoals nu de Oostvaardersplassen, dat is geen natuur maar een reservaat. Inteelt ligt maatschappelijk natuurlijk wat gevoelig, kunnen we wel politiek correct gaan doen, maar hier net over de grens in Overijssel is ook zo'n gemeente waar ze allemaal familie van mekaar zijn en daar komt het down-syndroom ook wat meer voor, bij de Berbers ging dat net zo en daar zijn ook genoeg problemen is bijvoorbeeld het opleidingsniveau ook niet zo hoog.
cs-agrar
Quote Reactie van @oldhuus:
daar zijn ook genoeg problemen is bijvoorbeeld het opleidingsniveau ook niet zo hoog.
fokken meestal ook het hardst
Boertjeh
Wat denk ik het grootste nadelige geval is van inteelt in Nederland, is de niet beter wordende vruchtbaarheid bij de koeien. Gemiddeld gezien is hier weinig tot geen verbetering wat er terug gezien kan worden in NR-56 dagen cijfers.. zat in 2001 nog op 69% en in 2015 op 65%.. gaat volgens mij de verkeerde kant uit!
Inteelt is niet alleen bij koeien een probleem, kwam dit artikel tegen over het kornhoen.. wat hier vooral opvalt is de afname en vitaliteit door inteelt..
wur.nl/nl/nieuws/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , fokkerij en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
73
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0