Wageningen onderzoek Agriton/Agrimest

Laatst kwam ik een Wageningen onderzoek tegen over de werking van het Agriton Systeem. Zelf heb ik hiermee geen ervaring maar kwam dit onderzoek tegen op Internet. Agriton (Mengsel van EM & AGRIMEST) is dus het toevoegen van middelen om de drijfmest te verbeteren, ammoniak te reduceren, daardoor meer stikstof in de kringloop te houden etc. Ook het Bokashi-systeem is hier op gebaseerd. In het onderzoek uit 2015 werd (letterlijk citaat) geconcludeerd "dat er onvoldoende onderbouwing is voor de bewering dat de toepassing van de additieven van Agriton een emissiereductie van Ammoniak uit de stal tot gevolg heeft.

Meer: library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/…

Deel dit topic

Reacties

weideboer
Vergeet niet dat Wageningen een commercieel partij is, die na verluidt zelf ook nog al wat patenten heeft omtrent mest en zo en daardoor geen belang heeft in dit. Bron; direct betrokkenen (misschien regeert deze persoon nog wel op deze topic)
Wilbert
@weideboer dit rapport is een literatuurstudie in opdracht van ministerie van EZ.
+1
weideboer
@Wilbert dus???? Het feit blijft..
+1
Leo,s vriend
@weideboer het feit blijft dat ook agriton een commercieel bedrijf is..................
+2
Wilbert
@weideboer welk feit?
Dat Wageningen commercieel onderzoek doet? Niets aparts.
Of dat Wageningen resultaten verandert om er zelf beter van te worden? Lijkt me sterk. Zo werkt het niet.
Normaliter ben je wat genuanceerder? Hopelijk ben je toch geen gebruiker van dit spul zonder effect?
+1
kaas
Dat het niet bewezen is dat het iets toevoegt waar wij als veehouder wat aan hebben[eerst beter onderzoek laten doen]1 ding is zeker de verkopende partij word er wel beter van.
+1
weideboer
@kaas probleem in Nederland is dat je vanuit het bedrijfsleven geen onafhankelijke partijen meer hebt die alle aspecten belicht vanuit alle kanten. Iedereen weet als bv. PvdD een rapport in de lande brengt je op de klompen iets aan kunt voelen. Links zal links praten, rechts zal een rechtse inslag geven. En zo ook met Wageningen die zelf een partij is. Dus de praktijk op lokaal niveau is de beste,
+1
Wilbert
@kaas je kan onderzoeken tot je ons weegt, als er geen effect is, houdt het op.
weideboer
@Wilbert wie onderzoekt wat en wat moet je onderzoeken. Opdrachtgever betaald dus bepaald, dus je kunt ook onderzoeken dat er juist iets in zit wat je wil horen of juist iets onderzoeken wat je niet wil horen.....
kaas
Volgens mij kan je bij dairy campus [leeuwarden] het wel onafhankelijk onder zoeken laten maar het is een zeer duur onderzoek en als de uitslag negatief is dan heeft de verkoper niks .dus laten ze het ergens testen waar ze zelf nog een beetje stuur hebben op de uitslag.
weideboer
@kaas en Dairy campus is een onderdeel van...........juist dus WUR.
+3
hans1980
@weideboer
en daar hebben ze het aeromix systeem beproefd tot 51 procent reductie ammoniak , maar omdat deze resultaten 'te mooi zijn ' en alle emissie arme vloeren zware concurrentie door toelating aeromix systeem icm normale roosters wordt dit systeem niet als emissie arm getoetst .

vergeet niet dat ze veel verdienen aan testen van vloeren ..
Zandboer.
Jaren geleden hoorde men ook nog wel over andere producten/systemen om de mest te bewerken, het voornaamste doel was dan om de Ammoniakuitstoot te reduceren. Hoe is het daarmee gesteld want je hoort er nooit meer iets over.
weideboer
@Zandboer. misschien wel omdat de onderzoeken dood liepen of weet ik veel
oldhuus
@Zandboer.
Een eigenschap van ammoniak is dat je het kunt ruiken dus, daar ben je geen onderzoekers bij nodig.
Trouwens ik heb niks met dit soort middelen, want het is letterlijk een soort mosterd na de maaltijd.
+2
dijkstra uit w
Al deze wondermiddelen doen wel deels wat ze beloven. Heb dit namelijk zelf een jaar onderzocht. Stal met twee kelders, een behandeld en de ander niet. Het verschil. In de behandelde mest iets meer stikstof. Veder geen enkel verschil kunnen waarnemen. En als je de stikstof op geld zet versus de behandel kosten van de mest, dan heb. Je net niks verdiend. Mijn conclusie. Agrimest doet vooral wonderen voor de beurs van de verkopende partij.
jan w
@dijkstra uit w
Mag ik vragen wat je in die mest hebt onderzocht en heb je ook een 0 meting gedaan door eerst de mest te laten onderzoeken en na gebruik van agrimest nog een keer?
Ik heb zelf wel een dergelijk product gebruikt, maar geen ervaring met agrimest.
+1
van Ittersum
@jan w sluit me aan bij een eerdere topic, Wageningen is een commerciële partij. Zelfde soort garnituur als bv GD, Wat moet de conclusie zijn en wij onderzoeken wel tot we die conclusie onderbouwd hebben of er ook andere conclusies zijn te behalen is dan niet relevant lijkt het wel. Wij van wc-eend adviseren...
jan w
@van Ittersum
Je moet met zoiets ook niet kijken naar wageningen. Maar het zelf ondervinden of uitzoeken. Daarom moet je eerst een 0 meting doen.Dit door je mest te laten onderzoeken met een uitgebreid onderzoek, dus niet alleen het totale stikstof, maar de org en ammoniak N apart. Daarna het middel gebruiken en dan kijken of je een verschil ziet. Dan zou je het ook nog eens over meerdere jaren moeten doen. Want de bodem gaat die mest ook anders gebruiken waardoor de grond zelf ook veranderd en verbeterd. Maar dat gaat niet van vandaag op morgen.
m uut m
@jan w
Wil je de bacteriën in Agrimest vermeerderen dan moet je dat doen in een oplossing melasse in water 1 op 10 en dan een paar dagen rond de 30 graden houden.
Dan denk jij dat als je Agrimest aan de mest toevoegt in de verhouding van 1 bacterie Agrimest staat tot 5.000.000 bacteriën die al in de mest voorkomen dat deze Agrimest bacteriën na 6 week de overhand hebben.
jan w
@m uut m
De beste mest is stalmest. Daar is geen twijfel over mogelijk.
Dan zou je die ook nog eens in de herfst, winter uit moeten mogen rijden. Dan doet de mest het meeste voor het bodemleven. En heb je de minste uitspoeling van nitraat.
Maar de wet en regelgeving gaan steeds kritischer worden, waardoor het probleem eigenlijk alleen maar groter wordt.
drijfmest is wat dat betreft een rot produkt. Om die rotting van dat rotproduct , drijfmest wat tegen te gaan zou je bacterien kunnen gebruiken. Deze hoeft natuurlijk niet alle bacterien aan te pakken die er in de mest zitten.
Het doel van dergelijke producten is om minder ammoniakale N in de mest te krijgen en meer Organische N in de mest en dan ook nog hopen op meer Totale N in de mest.
Maar dat lukt ook nog niet altijd met alleen een dergelijk product en is er meer voor nodig.
+1
adriaan33
@van Ittersum wil je wat bereiken op bodem/ bemesting punten kan je niet om Wageningen heen. Dat is maar goed ook
Anders zou de minister selectief kunnen gaan winkelen. Dus het is zaak om Wageningen genoeg input te geven en te "corrigeren"
van Ittersum
@adriaan33 Het tegendeel is ook waar en niet goed. wat Wageningen zegt altijd als goed en objectief beschouwen. Wageningen leeft op staatssteun, patenten en betalende opdrachtgevers. downtoearthmagazine.nl/wageningen-trots-op-belange… Dan moet je toch voorzichtig zijn om hun als alleswetende en enige instituut te beschouwen

Zoals mijn zoon altijd zegt(student rechten): 1 bewijs is geen bewijs.
+1
Druk
@van Ittersum
Wie betaalt, die bepaalt. Dus de uitkomst van dit onderzoek staat bij voorbaat vast. Waar is nog een onafhankelijk onderzoek mogelijk?
van Ittersum
@Druk nergens, gebruikerservaringen delen en het liefst zoveel mogelijk eerlijk tegen elkaar zijn, dat lijkt mij de enige onafhankelijke onderzoeksmethode
oldhuus
@dijkstra uit w
Hoe slechter de mest, hoe meer dit soort middelen kunnen doen.
hans1980
@oldhuus is slechte mest ook schuimmest?
+1
pieta
@hans1980 Nee, twee vingershoog schuim erop. Dat is het beste. 😁
dwers
Afgelopen jaar heb ik compost O gebruikt voor mijn stromest, deed dat elke dag met gieter over de grup en ik ben wel positief mesthoop was al beter voor verteerd en op het land was het eerder weg, ik had zelfs het idee dat de koeienvlaaien op die percelen ook sneller verteren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's werking , stal , stikstof , wur , ammoniak , drijfmest , ervaring en kringloop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0