‘Meer opbrengst moet beloond worden met hogere bemestingsnormen’

€Het is onbegrijpelijk dat bemestingsnormen niet afhankelijk zijn van de opbrengst van het land. Hoezo mag iemand met een extreem lage gewasopbrengst net zoveel mest brengen als iemand met een hoge gewasopbrengst? De grond met hoge gewasopbrengst komt dan sowieso mineralen tekort.”

Deel dit topic

Reacties

+3
puntertje
Nou Mark, uit de KLW gegevens van de afgelopen jaren komen zoveel onvoorstelbare hoge opbrengsten dat duidelijk wordt dat er nog heel veel aan de borging schort. Kuilbaaltjes rondrijden zodat ze door meerderen kunnen worden gebruikt als 'opbrengst', voer aankopen maar als iets anders laten factureren, mest op papier afvoeren maar gewoon op je land uitrijden etc. en dan hogere aanwendingsnormen claimen.......
Je laat je meteen weer voor het ZLTO-karretje spannen. Werk dan maar toe naar jaarlijkse onafhankelijke en gedegen grondonderzoeken op alle percelen voor diegenen die zo graag extra mineralen aan willen voeren. Dan haal je er tenminste uit dat die top opbrengsten op bepaalde percelen niet het gevolg zijn van het heel zwaar bemesten van die percelen en je vervolgens toestaat nog meer mineralen toe te staan.
Coen
@puntertje , zijn maatje van destijds Henk Bleker zei het jaren geleden al: alles wat je van het land afhaalt moet er ook weer opgebracht mogen worden ofwel als je KLW en/of derogatie wilt alles via de weegbrug 😄
de laatste finishing touch via extra bemestingsruimte als het percentage organische stof toeneemt 😄
pieta
@Coen Het hoeft helemaal niet gewogen te worden. Onafhankelijke monsternemers van kuilen en grond. Daaruit zou moeten blijken dat er veel vanaf komt. Doet het dat niet dan geen voordeel te benutten. Wij halen een vrij redelijke opbrengst van ons land maar het gehalte aan fosfaat daalt. Dan lijkt het mij duidelijk genoeg.
dwers
LTO gaat dus toch weer voor intensivering, ik dacht ze gaan nu vast voor grondgebondenheid had ik nu toch maar mijn lidmaatschap opgezegd.
IJsseldelta
@dwers Dat kan alsnog
dwers
Quote Reactie van @IJsseldelta:
Dat kan alsnog

Ja nog 8 maanden bedenktijd.
robbies
Typisch LTO geluid. Kijken naar hoeveel mest we op ons kikkerlandje kwijt kunnen, zonder zich af te vragen wat de maatschappelijk gewenste richting is. Maar wel constant lopen lullen over license to produce.

Opmerkelijk dat Calon nog steeds denkt dat er 1 belangenbehartiger moet komen. Hij weet kennelijk niet dat de varkenshouderij zich niet meer laat behartigen door LTO, net zoals de tuinbouw. Wat Calon wil is achterhaald, sinds alle sectoren groei ambiëren
weideboer
Dom dom dom, 1; er zit ook een keerzijde aan, arme grond wordt nog armer.
2; nog meer regels.....

Genoeg is genoeg!!?
+1
josl
Marc Calon is zelf akkerbouwer. En die redeneren heel anders. Die kijken naar de bodem zoals wij naar de koe kijken. En als je in een koe die 10.000 wil geven voor 5000 voer instopt zal ze misschien nog wel 7500 willen geven, maar je krijgt er een hoop trammelant bij. Die koe is in ieder geval geen lang leven beschoren en de boer ook niet.
LTO gaat voor een grondgebonden melkveehouderij. Maar dat is iets anders dan x koeien per ha.
puntertje
Quote Reactie van @josl:
Marc Calon is zelf akkerbouwer. En die redeneren heel anders

En die hebben dus niet als voornaamste drijfveer dat ze zoveel mogelijk mest op de grond kwijt moeten kunnen. En bij hoge mestafzetkosten is dat de belangrijkste reden. Als de mest gratis afgevoerd zou kunnen worden hadden de overschotbedrijven het argument van teruglopende bodemvruchtbaarheid waarschijnlijk niet eens naar voren gebracht.
+1
MARTIJN G
@josl Jij snap het. Triest dat er nog boeren denken dat je met 170 kg N een fatsoenlijke opbrengst kunt halen. Hun reacties zeggen meer over hun amateurisme dan over de realiteit van de bemestingstoestand van de bodem.
weideboer
@MARTIJN G vanuit gaande bij deze rassen die we NU gebruiken.
+1
puntertje
Quote Reactie van @MARTIJN G:
amateurisme

Mensen die een andere mening hebben beschuldigen van amateurisme, ik ben bang dat je hier wel een beetje de kern van de verdeeldheid in de sector aanboort. Waarom hoor je meer intensief boerende collega's over verschraling van grond dan extensieve/biologische collega's? En dat die vervolgens door het intensieve smaldeel worden uitgemaakt voor amateurs omdat ze hun drijfveren niet onderschrijven.....
Het is zoiets als elke keer maar weer een grotere stal bouwen met als argument dat het dierwelzijn dan nog groter wordt en als er dan toch weerstand komt van mening zijn dat die amateurs er weer niets van begrijpen. kokervisie!
MARTIJN G
@puntertje misschien halen we meer opbrengst per hectare?.
robbies
Quote Reactie van @MARTIJN G:
ij snap het. Triest dat er nog boeren denken dat je met 170 kg N een fatsoenlijke opbrengst kunt halen. Hun reacties zeggen meer over hun amateurisme dan over de realiteit van de bemestingstoestand van de bodem.

Dat is niet zo'n aardige opmerking en ook nog eens incorrect.

Quote Reactie van @puntertje:
Waarom hoor je meer intensief boerende collega's over verschraling van grond dan extensieve/biologische collega's?

De bodemvruchtbaarheid loopt achteruit op bouwgrond, maar niet op grasland. Het probleem is echter dat de intensieve bedrijven een intensief bouwplan hebben met rotatieteelten van mais en gras. Daardoor krijgt de bodem geen gelegenheid om organische stof op te bouwen. Teruglopende opbrengsten komen bij die bedrijven dus als eerste aan de oppervlakte. Deze bedrijven geholpen zijn als ze ook op bouwland 250 kg N mogen bemesten en dat was waar voor gepleit wordt.
m uut m
@josl
Zoveel tarwe haalt Marc niet van zijn grond dat de huidige bemestingnormen niet toereikend zijn.
josl
@m uut m Ken Marc zijn opbrengsten niet, en het zal niet om tarwe gaan. Ik hoor veel akkerbouwers op de klei klagen dat de opbrengsten teruglopen. Op zand hebben veel boeren de nodige fosfaatvoorraad in de bodem zitten, die kunnen nog wel een poos met minder toe.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @josl:
fosfaatvoorraad in de bodem zitten
Niet uitgespoeld dan? 😁
m uut m
@josl
Volgens mij zijn de opbrengsten de laatste jaren alleen maar omhoog gegaan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkvee , mineralen en grond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN